56 metų buvęs modelis iš buvusios Čekoslovakijos pasidalino išskirtine asmenuke – vienoje nuotraukos pusėje tai, kaip ji atrodo natūraliai, o kitoje – patobulintas atvaizdas, kuriame ji atrodo žymiai jaunesnė. Moteris teigia, kad tokiu būdu norėjo supriešinti „tiesą“ ir „filtrus“, simbolizuojančius dėl karo skleidžiamą dezinformaciją.

„Mano paskutinis įrašas, kuriame paskelbiau tas dvi nuotraukas, pavadintas „realybė“ ir „propaganda“, instragramo buvo pašalintas. Norėjau kalbėti apie tai, kokia buvo mano vaikystė sovietų valdžioje, kaip buvo kalama į galvą, kad sovietai mūsų geriausi draugai ir išgelbėjo mus nuo priespaudos. 1968 metais. Kai buvusi Čekoslovakija dar tik stojosi ant kojų. Kuo mano įrašas pasirodė toks netinkamas, kad buvo priimtas sprendimas jį ištrinti? Be jokios neapykantos kalbos kalbėjau apie CENZŪRĄ ir pati jos sulaukiau!“, – teigia Rico Ocaseko našlė.

P. Porizkova pasipiktinimo įraše pažymėjo patį socialinį tinklą ir pridėjo raktažodžius: #instagram #censorship #istandwithukraine #standwithukraine.

Buvęs modelis iš naujo pasidalijo ištrintu įrašu ir dar kartą paaiškino, kad „praleidusi vaikystę Sovietų Sąjungos okupuotoje šalyje puikiai supranta propagandą“ ir teigia, kad „Rusijos žmonės šiam karui nepritaria“.

„Šis įrašas vakar buvo pašalintas dėl „neapykantos kalbos“. Mokykloje mus mokė, kad rusai – geriausi mūsų draugai, atėję mūsų išlaisvinti iš priespaudos. Niekas nepatikslindavo, iš kokios dar priespaudos. Buvau vaikas, buvo įkalta į galvą tuo tikėti, o didžiausia svajonė buvo pamatyti karste gulintį Leniną.

Pirmoje klasėje dalyvavau skaitovų konkurse, sakiau rusišką eilėraštį ir laimėjau prizą – rusišką rašiklį, kuris taip ir nerašė. Mano močiutė kiekvieną gegužės 1-ąją lange klijuodavo nedidelę rusų vėliavą, taip sveikindama mūsų draugus, nes kitu atveju būtų netekusi darbo. Kadangi žiniasklaida buvo labai cenzūruojama, mes gaudavome tik tas žinias, kokias norėjo, kad gautume „mūsų geriausi draugai“.

Labai gerai žinau, ką reiškia matyti tik vieną pusę. Tai tampa tavo pasauliu. Neturėdamas galimybės palyginti, nematai nieko kito. Negaliu nesižavėti, kaip rusai protestuoja prieš šį karą, rizikuoja savo gyvybėmis, darbais ir reputacija. Žinau, kiek visa tai kainuoja šalyje, kuri netoleruoja jokio pasipriešinimo valdžios naratyvui“, – rašo garsi moteris.

Prie įrašo P. Porizkova pridėjo raktažodį #illleaveoffhowifeelaboutputin ir pridūrė, kad „Vakar nuo 15:05 val. Rusijos „Echo Moskvy“ radijas ir „Dožd“ televizija dėl informacijos apie karą pateikimo buvo suspenduoti!!!!!!!“.

„Meta“ priklausančio instagramo atstovai į prašymą pakomentuoti susidariusią situaciją nesureagavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės