Vasario 23 d. ES į savo teritoriją uždraudė atvykti 374 Rusijos piliečiams bei įšaldė jų turtą. Tarp jų – Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, RT vadovė Margarita Simonian, Pirmojo kanalo vedėjas Vladimiras Solovjovas ir pokalbių laidų vedėjas Piotras Tolstojus, skelbia euobserver.com.

M. Zacharova nemalonę užsitraukė už „pritarimą Rusijos karių dislokavimui Ukrainoje“, pranešė ES pareigūnai.

„Daugiau jokio prekinimosi Milane, vakarėlių Sen Tropeze ar deimantų Antverpene“, – tviteryje pažymėjo ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis.

46-erių metų amžiaus M. Zacharova pagarsėjo savo sąmojingais atsikirtimais į ES sprendimus. Vasario 23 d. ji nepasimetė ir „patrolino“ J. Borrelį, kad jį domina tik „prekinimasis ir vakarėliai“, nors gyvena vakarietiškoje kultūroje, kuri „tuoj neteks žmogiškumo“.

Moteris taip pat žinoma dėl prabangių suknelių demonstravimo, o Rusijos užsienio reikalų ministerija ją bando pateikti kaip savotišką sekso simbolį ir tviteryje skelbia ryškiu makiažu pasigražinusios M. Zacharovos nuotraukas.

Europos Parlamento (EP) narys, buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radekas Sikorskis, kalbėdamas apie M. Zacharovą, ironiškai pareiškė:

„Ji pasakė didžiausią įmanomą komplimentą, nurodžiusi, kad „Sikorskis pradėjo sakyti tiesą tik nustojęs būti ministru, – pridūrė jis ir paragino Europą tęsti griežtų priemonių taikymą. – Izoliuokime melagius.“

EP narys Petras Auštrevičius sakė, kad tokie asmenys kaip M. Zacharova, M. Simonian, V. Solovjovas ir P. Tolstojus „daro nusikaltimus, tiesiogiai pritardami Ukrainoje vykdomiems žiaurumams“.

„Visi jie yra pagrindinės Rusijos informacinio karo žvaigždės, – pastebėjo Vienoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Demokratinio integralumo centras“ vadovas Antonas Šechovcovas. – Bet nemanau, kad šios sankcijos turėtų paveikti eilinius Rusijos gyventojus, jos skirtos elitui. ES tikisi būtent elito reakcijos.“

Į sąrašą taip pat pakliuvo artimas Vladimiro Putino bičiulis, oligarchas Jevgenijus Prigožinas, jo mama, žmona ir Sankt Peterburge įsikūrusi įmonė „The Internet Research Agency“, kurią ES apkaltino „viešosios nuomonės manipuliavimu“, taip pat Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, V. Putino administracijos vadovas Antonas Vaino ir buvęs vicepremjeras, milijardierius bankininkas Igoris Šuvalovas, kurio dukra – Rusijos žiniasklaidos mėgstama garsi balerina.

Rėžė emocingą kalbą tiesioginio eterio metu

Rusijos televizijos laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas eteryje rėžė piktą kalbą apie Europos Sąjungos (ES) sankcijas, mat dėl jų neteko savo prabangių vilų Italijoje, prie garsiojo Komo (Como) ežero.

„Man sakė, kad Europa – laisvių tvirtovė, kad viskas leidžiama... Dabar savo kailiu patyriau, ką reiškia vadinamosios „neliečiamos nuosavybės teisės“, – savo laidos „Vakaras su Vladimiru Solovjovu“ metu įniršęs kalbėjo jis.

„Nusipirkau, sumokėjau galybę mokesčių, viską padariau. Staiga kažkas nusprendė mane įtraukti į sąrašą, ir iš karto netekau nekilnojamojo turto. Bet juk sakėte, kad Europoje nuosavybės teisės yra neliečiamos! Kaip čia išeina?“ – tęsė vedėjas.

Pasipiktinęs V. Solovjovas skundėsi dėl Europos sprendimo „uždaryti banko sąskaitą, jei esi rusas“, o Anglijoje „leidžiama turėti tik tam tikrą pinigų sumą“.

„Kodėl? Nes esi rusas“, – niršo jis.

Naujos sankcijos buvo įvestos Rusijai užpuolus Ukrainą.

Sankcijų tikslas – „susilpninti Rusijos ekonomikos pagrindą ir jo gebėjimą modernėti“. Tikimasi, kad šio tikslo padės pasiekti ir Rusijos bankų bei turtingų piliečių turto įšaldymas ES.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen praėjusią savaitę nurodė, kad „ES sustabdys Rusijos bankų prieigą prie Europos finansų rinkos“.

Įsibėgėjus karui Ukrainoje, Italijos policija pranešė konfiskavusi Rusijos oligarchų vilas bei jachtas, kurių bendra vertė 143 mln.

Kaip praneša Reuters, turtas buvo Sardinijos saloje, prie Komo ežero ir Toskanoje, o dvi konfiskuotos superjachtos buvo prišvartuotos šiauriniuose Italijos uostuose.

Rusijos oligarchai per pastaruosius 20 metų nusipirko daugybę vilų įvairiose Italijos vietose, o šaltiniai teigė, kad artimiausiomis dienomis tikimasi konfiskuoti dar daugiau turtingų rusų valdomo turto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės