Kadaise viena iš dažniausiai pasaulyje fotografuotų žmonių, supermodelis Linda Evangelista, beveik penkerius metus gyveno vienumoje. Dabar ji ryžosi pasidalinti savo istorija, skelbia „People“.

56-erių L. Evangelista šios savaitės „People“ žurnale prabilo apie pastaraisiais metais ją slėgusį emocinį ir fizinį skausmą. Po „CoolSculpting“ – populiarios, Amerikos vaistų asociacijos patvirtintos kriolipozės procedūros, kuri laikoma neinvazine alternatyva riebalams nusiurbti, jos kūnas buvo „nepataisomai deformuotas“ ir „brutaliai subjaurotas“.

L. Evangelista rugsėjį pateikė 50 mln. dolerių vertės ieškinį prieš „CoolSculpting“ valdančiąją bendrovę „Zeltiq Aestetics Inc“. Ji tvirtina, kad po septynių procedūrų, kurios „CoolSculpting“ dermatologo biure buvo atliktos nuo 2015 metų rugpjūčio iki 2016 metų vasario, ji nebegali dirbti.

„Man patikdavo žingsniuoti podiumu. Dabar bijau susitikti ką nors iš pažįstamų, – šią savaitę apsiašarojusi pasakojo ji žurnalui „People“. – Daugiau negaliu taip gyventi – slėptis ir gėdytis. Tiesiog negalėjau daugiau gyventi su tokiu skausmu. Noriu pagaliau prabilti“.


Praėjus trims mėnesiams po šių procedūrų, L. Evangelista smakro, šlaunų ir liemenėlės srityse pastebėjo iškilumus. Sritys, kurias ji norėjo sumažinti, staiga pradėjo didėti ir kietėti. Galiausiai jos aptirpo.

„Mėginau susitvarkyti pati, galvojau, kad darau kažką negerai,“ – sakė L. Evangelista. Ji pradėjo laikytis dietos ir daugiau sportuoti.

„Vienu metu praktiškai nieko nebevalgiau. Galvojau, kad išsikrausčiau iš proto“.

Galiausiai 2016 metų gegužę ji nuėjo pas savo gydytoją.

„Nusimečiau prieš jį drabužius ir išrėkiau, kad nevalgau, badauju. Ką darau negerai?“ Jai buvo diagnozuota paradoksinė adipozės hiperplazija (PAH). Ji pasakojo: „Pagalvojau, kas čia per velnias? Jis pasakė, kad jokia dieta ir jokia mankšta to nesutvarkys“.

PAH – retas šalutinis poveikis, pasireiškiantis mažiau nei vienam procentui „CoolSculpting“ pacientų, kai šaldymo proceso paveikti riebalai sukietėja ir pradeda plėstis.

„Tai – liūdnoji dalis, – teigė plastikos chirurgas iš Niujorko ir medicinos mokyklos „Northwell“ profesorius Alanas Matarasso (jis niekada negydė L. Evangelistos). – Pacientai nori kažką sumažinti, bet tai ima ir padidėja. PAH problema ta, jog kai kuriais atvejais ji yra nepagydoma. Daugeliu atvejų šių sričių jau nebegalima pakoreguoti riebalų nusiurbimu“.

Žurnalui „People“ „CoolSculpting“ atstovas sakė, kad šios procedūros „yra gerai ištirtos – apie jas parašyta daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių, o visame pasaulyje jau atlikta daugiau kaip 11 mln. procedūrų“. Jis taip pat pridūrė, kad „CoolSculpting“ pacientai ir sveikatos priežiūros specialistai yra nuolat informuojami apie tokius žinomus, bet retai pasireiškiančius šalutinius poveikius kaip PAH“.


2010 metais Amerikos vaistų asociacijos patvirtintas „CoolSculpting“ riebalų tirpdymo metodas naudoja procedūrą, kuri vadinama kriolipolize. Remiantis tuo, kaip šaldymas veikia žmones, šios procedūros metu riebalų sluoksnis suspaudžiamas tarp dviejų mentelių, kurios atšaldo riebalus iki minusinės temperatūros. Tyrimai rodo, kad šis metodas, kuris yra populiarus dėl prieinamumo ir minimalaus atsigavimo laiko, gali sumažinti riebalų kiekį iki 20 procentų.

„Manau, kad tai yra saugus ir efektyvus gydymas, kurį verta atlikti. Be to, jis turi aukštą pacientų pasitenkinimo vertinimą“ – teigė „Chapel Hill, N.C.“ dermatologė Sue Ellen Cox, atlikusi klinikinius tyrimus „CoolSculpting“ vardu. Ji pridūrė, kad pati tūkstančius kartų yra sėkmingai atlikusi šią procedūrą. „Jei gali pirštais suimti (riebalų) sluoksnį, jau gali pretenduoti į „CoolSculpting“ procedūrą. Tai auksinis (neinvazinių riebalų mažinimo procedūrų) standartas“.

L. Evangelista tvirtina, kad jos gydytojui susisiekus su „CoolSculpting“ dėl PAH, įmonė atsakiusi, kad „nori viską ištaisyti“, ir pasiūlė apmokėti riebalų nusiurbimo operaciją, kurią atliktų jų pačių parinktas chirurgas. Pasak L. Evangelistos, įmonė tvirtino, jog šis specialistas jau anksčiau taisė PAH padarytą žalą. („Zeltiq“ atsisakė komentuoti L. Evangelistos kaltinimus, nes šiuo metu vyksta tyrimas.) L. Evangelista savo ieškinyje teigia, kad riebalų nusiurbimo operacijos „išvakarėse“ sužinojo, kad „Zeltiq“ padengs operacijos išlaidas tik tuo atveju, jei ji pasirašys konfidencialumo susitarimą. Ji tai padaryti atsisakė, ir 2016 metų birželio mėnesį jai buvo atliktos pirmosios dvi riebalų nusiurbimo nuo viso kūno operacijos, už kurias ji teigė susimokėjusi pati.

L. Evangelista pasakojo, kad aštuonias savaites po operacijos turėjo nešioti kompresinius tvarsčius, elastinius bintus ir smakro raištį, nes priešingu atveju PAH galėjo sugrįžti. Būtent tai įvyko po antro riebalų nusiurbimo, kuris buvo atliktas 2017 metų liepą.

„Nepasidarė nei kiek geriau, – kalbėjo ji. – Susidarė iškilumai. Jie yra kieti. Jei apsirengiu suknele be elastinės juostos, juos taip nutrina, kad beveik pradeda bėgti kraujas, nes trynimasis vyksta į kietus, o ne minkštus riebalus“. Ji sako, kad tai turėjo įtakos ir jos laikysenai, nes ji nebegali „priglausti rankų prie šonų. Nemanau, kad dizaineriai dar norės mane aprengti, kai turiu šitai, – ji nusivilko palaidinę ir parodė stačiakampio formos guzą po ranka. – „Tai kyšo iš mano kūno“.

„Daugiau nebežiūriu į veidrodį. Nesu į save panaši“, – pridūrė ji.


Tai ryškus kontrastas nuo tos Lindos Evangelistos, kuri pirmąnkartą pasirodė pasauliui prieš 30 metų. Turėdama Sophią Loren primenančią išvaizdą ir puikų fotografijos bei stiliaus supratimą, ji per savo karjerą buvo atsidūrusi ant maždaug 700 žurnalų viršelių ir buvo tapusi mūza tokioms mados pasaulio ikonoms kaip velionis „Chanel“ dizaineris Karlas Lagerfeldas ir žymus fotografas Stevenas Meiselis. „Nebuvo geresnio modelio nei Linda“, – „People“ teigė vyriausioji „Vogue“ redaktorė Anna Wintour.

Pati A. Wintour L. Evangelistos atvaizdą šio žurnalo viršeliams yra panaudojusi 11 kartų.
Dabar ši L. Evangelistos istorija ir jos iškeltas ieškinys yra bandymas atgauti pasitikėjimą ir savigarbą.

„Kodėl jaučiame poreikį taip elgtis (su savo kūnais)? Visada žinojau, kad pasensiu. Ir žinojau, kad kūnas turės daug ištverti. Tačiau negalvojau, kad atrodysiu būtent taip“, – apie savo sudarkytą išvaizdą kalbėjo ji ir pridūrė netekusi savo tapatybės. „Neatpažįstu savęs fiziškai, tačiau neatpažįstu savęs ir kaip asmenybės. Ji – tai yra supermodelis Linda Evangelista – dingo“.


Tačiau ji lieka optimistiška ir viliasi, kad pasidalinusi savo išgyvenimais, suteiks paguodos kitiems, patekusiems į panašią situaciją.

Ji sakė: „Tikiuosi, kad galėsiu nusimesti gėdą ir padėsiu kitiems, patekusiems į panašią situaciją. Tai yra mano tikslas“.

Ji tvirtina, kad tai buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl ji praėjusiais metais nutraukė tylą socialiniame tinkle „Instagram“. Tą kartą ji sulaukė paramos iš supermodelių bendruomenės, įskaitant Cindy Crawford, kuri tuo metu pažymėjo: „Tavo stiprybė ir tiesos jausmas yra ikoniški ir niekuomet nesupainiojami!“

Ir kol kiekvieną dieną kovoja už tai, ką prarado, L. Evangelista užtikrintai žino viena: „Daugiau neketinu slapstytis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)