Šeštadienį paviešintoje žinutėje, skirtoje septyniasdešimtosioms karalienės Elžbietos II valdymo metinėms, 95 metų monarchė teigia, kad, „kai galiausiai mano sūnus Charlesas taps karaliumi, žinau, kad jam ir jo žmonai Camillai suteiksite tokią pačią paramą ir palaikymą, kokią iš jūsų gaunu aš. Mano karščiausias ir nuoširdžiausias noras, kad, atėjus laikui, Camilla, tęsdama savo karališkąją tarnybą, būtų žinoma kaip karalienė konsortė“.

Karalienė konsortė – tradicinis titulas, tenkantis valdančiojo monarcho sutuoktinei. Karalienės titulas skirtas tik moterims valdovėms, soste atsidūrusioms per paveldėjimo liniją. Toks yra ir karalienės Elžbietos II atvejis – ji karūnuota po tėvo karaliaus Jurgio VI mirties.

Nors titulai šiek tiek ir skiriasi, Camilla greičiausiai vis tiek įprastai bus vadinama karaliene Camilla – kaip kad karalienės Elžbietos II motina iki karaliaus Jurgo VI mirties, po kurios tapo Karaliene motina (iš esmės bandant išvengti nesusipratimų, nes tiek jos, tiek dukters vardai tokie patys).

Klausimas, ar vieną dieną Camilla gaus karalienės konsortės titulą, netilo jau metų metus, nors 2005 metais po Camillos ir Charleso sužadėtuvių išplatintame pranešime ir skelbta: „Kai princas Charlesas perims sostą, Camillai Parker Bowles numatytas princesės konsortės titulas“.

Poros vestuvės buvo gana kontraversiškos, nes pora buvo užmezgusi romaną dar Charlesui gyvenant santuokoje su princese Diana, o Camillai – su jos pirmuoju vyru Andrew Parkeriu Bowlesu. Camillos kaip išsiskyrusios moters statusas taip pat lėmė faktą, jog buvo pranešta apie jai galiausiai teksianti princesės konsortės, o ne karalienės konsortės titulą.

Dėl tų pačių priežasčių Camilla gavo Kornvalio kunigaikštienės, o ne Velso princesės titulą – pastarasis sietinas su pirmąja Velso princo sutuoktine. Tai buvo princesės Dianos titulas, jis greičiausiai atiteks Kate Middleton, kai princas Williamas taps Velso princu ir sosto paveldėtoju.

Praeitais metais Camillos sūnus Tomas Parkeris Bowlesas „The Times“ sakė: „Tiesą sakant, tikrai nežinau, ar mama vieną dieną bus vadinama karaliene. Tai dar nenuspręstas klausimas. Yra daug įdomių „Sky“ dokumentinių filmų, tačiau ar tai tiesa, tikrai negaliu pasakyti“.

Kalbant apie valdovių vyrus, galioja kita taisyklė.

Vesdamas būsimąją karalienę, princas Philipas atsisakė Graikijos ir Danijos princo titulo, kad galėtų tapti Edinburgo kunigaikščiu. Kai po tėvo mirties Elžbieta tapo karaliene, princas Philipas netapo karaliumi ar karaliumi konsortu – jam teko princo konsorto titulas. Karaliaus titulas – garbė, tenkanti tik sostą paveldėjusiam ir valdančiam įpėdiniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)