Šeichui Mohammedui bin Rashidui al Maktoumui nurodyta, kad jis princesei Hayai Bint al Hussein, kuri yra Jordanijos karaliaus Abdullah II netikra sesuo, turi sumokėti 251,5 mln. svarų ir suteikti banko garantiją dėl 290 mln. svarų vaikams išlaikyti, taip pat apsaugai jiems suaugus.

72 metų Dubajaus emyrato valdytojas jau seniai teismuose kovoja su buvusia 47 metų žmona, gyvenančia Londone su dviem poros vaikais – 13 ir devynerių metų amžiaus.

Teismas spalį pripažino, jog šeichas leido naudoti šnipinėjimo programinę įrangą, kad būtų įsilaužta į buvusios žmonos telefoną. Pasak teisėjo, emyras „priekabiavo prie jos ir ją baugino, ir prieš jos išvykimą į Angliją, ir vėliau“.

Teisėjas Philipas Mooras savo sprendime dėl skyrybų išmokos rašė, jog šeichas Mohammedas „sutiko, kad jo turto pakanka bet kokiam pagrįstam nurodymui apmokėti“.

Pasak atstovo, šeichas „visuomet užtikrindavo, kad jo vaikai būtų aprūpinti“, ir dabar, teismui priėmus sprendimą dėl finansų, „jis neketina daugiau komentuoti“.

Anksčiau didžiausia skyrybų išmoka buvo maždaug 450 mln. svarų, 2016-aisiais skirtų vieno Rusijos milijardieriaus buvusiai žmonai Tatjanai Achmedovai.

Dubajaus valdytojo byla Anglijos ir Velso Aukštajame teisme nagrinėta už uždarų durų.

Šeichui Mohammedui, kuris taip pat yra Jungtinių Arabų Emyratų viceprezidentas ir premjeras, pernai nepavyko blokuoti Teismo nutarčių publikavimo.

Jis yra kreipęsis į Aukštąjį teismą dėl jo vaikų skubaus sugrąžinimo į Dubajų.

Pora susituokė 2004 metais; tai buvo antra oficiali šeicho Mohammedo santuoka. Su princese Haya jis pagal šariato teisę išsiskyrė 2019 metais, jai nežinant, sakoma Teismo nutartyje.

Princesė Haya ir jos vaikai gyvena name netoli Kensingtono rūmų ir iš tėvo, velionio Jordanijos karaliaus Husseino paveldėtoje valdoje į vakarus nuo Londono.

2020 metais Aukštasis teismas nusprendė, kad šeichas surengė prieš princesę Hayą, jojikę olimpietę, „baimės ir bauginimo kampaniją“, todėl ji buvo priversta pabėgti į Londoną.

Teisėjas taip pat nusprendė, kad šeichas prievarta sugrąžino namo dvi savo vyresnes dukteris, Shamsą ir Latifą, ir neleidžia joms išvykti iš Dubajaus.

Latifa, kuri 2018 metų kovą nesėkmingai bandė pabėgti iš emyrato, vėliau teigė, kad yra laikoma įkaite vienuose iš šeicho rūmų ir baiminasi dėl savo gyvybės.

Po teismo sprendimų paskelbimo šeichas Mohammedas savo pareiškime tai griežtai paneigė.

Šeichas Mohammedas palaiko glaudžius santykius su britų karaliene Elžbieta II, kaip ir ji domisi žirgų lenktynėmis. Šeicho šeima valdo arklidžių Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse.