Žmogus, kuris atrodo kaip „Tesla“ įkūrėjas, tapo tikra sensacija internete. Dėl išplitusio vaizdo įrašo, kuriame jis demonstruoja savo panašumą į pasaulinę garsenybę, stovėdamas greta automobilio, internautai jį net ėmė pravardžiuoti Yi Lon Musku.

Pranešama, kad trumpas „TikTok“ vaizdo įrašas nufilmuotas Kinijoje.

Daugelis, išvydusių kiek neįprastą klipą, neslėpė susižavėjimo. „Pagaminta Kinijoje“, „Elonas Muskas“, „Musko dvynys iš Kinijos“, – komentavo begalė internautų. Buvo ir tikinančių, kad nuo panašumo kūnu perbėga net šiurpuliukai.


Visgi be nuostabos atsirado ir mąstančių kritiškai. Kai kurie žiūrovai įtaria, kad šis vaizdo įrašas tėra klastotė, pasiekta naudojant išmaniąsias technologijas, leidžiančias pasinaudoti kito asmens veidu. Tokia programa dar žinoma kaip deepfake.

Giliąsias klastotes (angl. deepfake), kurios dar vadinamos sintetinėmis klastotėmis, sudaro nuotrauka ar vaizdo įrašas, kuriame asmuo ar objektas būna pakoreguoti dirbtinio intelekto priemonėmis ir sako ar daro kažką, kas nėra tikra.

Tarp kitų pastaraisiais metais dėmesio sulaukusių klastočių buvo 2018 metais „BuzzFeed“ sukurtas vaizdo įrašas, kuriame aktorius Jordanas Peele itin tikroviškai įkūnijo buvusį JAV prezidentą Baracką Obamą.

O pernai dirbtinio intelekto priemonėmis suklastota Didžiosios Britanijos karalienė per alternatyvų kalėdinį sveikinimą, pasirodžiusį „Channel 4“, įspėjo žmones dėl klaidinančios informacijos ir melagingų naujienų.

Neseniai į klastočių kūrimo tinklą pakliuvo ir Holivudo aktorius Tomas Cruise'as – socialiniuose tinkluose taip pat išplito itin realistiški vaizdai, kuriuose žvaigždė žaidžia golfą, atlieka vieną magijos triuką ar čiulpia ledinuką. Suklastotų vaizdo įrašų apie garsų aktorių autorius sakė norintis paskatinti žmones labiau susimąstyti apie tai, ką jie žiūri – ir kad tai gali būti netikra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)