Abiejuose ieškiniuose, praėjusį mėnesį pateiktuose San Fransisko aukštesniajam teismui, 37-erių metų amžiaus „Facebook“ vykdomasis direktorius M. Zuckerbergas ir 36-erių metų amžiaus pediatrė, filantropė P. Chan bei keletas su šia šeima susijusių įmonių įvardytos atsakovais, praneša people.com.

Vieną ieškinį pateikė Mia King, kuri teismo dokumentuose apibūdinta kaip afroamerikietė, priklausanti LGBT bendruomenei. Nuo 2018 m. gegužės mėnesio iki 2019 m. vasario mėnesio ji dirbo įmonėje „Limitless Specialty Services“, teikiančioje apsaugos paslaugas Zuckerbergams.

Kitą ieškinį pateikė neįvardytas asmuo, kuris yra gėjus ir serga epilepsija. Ieškovas teismo dokumentuose pažymėjo, kad nuo 2017 m. sausio mėnesio iki 2019 m. kovo mėnesio buvo atsakingas už Zuckerbergų namų ūkį.

Savo ieškinyje M. King teigia, kad „patyrė ilgalaikį seksualinį ir rasinį priekabiavimą bei diskriminaciją“ – kiti darbuotojai neretai laidė nepadorius komentarus apie jos krūtis ir vis primindavo, jog ji gyvena „gete“. Taip pat moteris tvirtina, kad jos akivaizdoje dažnai pasigirsdavo „akivaizdžiai seksualizuotų komentarų, skirtų savo homoseksualumo neslepiantiems darbuotojams“.

Kai M. King kartą pasiskundė dėl darbo sąlygų, neva jai buvo liepta „atitinkamai elgtis“, nes „čia viskam vadovauja vyrai“, rašoma teismo dokumentuose. Neskaitant nemalonios darbo aplinkos, M. King tikina niekada negavusi užmokesčio už viršvalandžius.

Kitą ieškinį pateikęs asmuo skundžiasi, kad dirbdamas savo kolegų „buvo įžeidinėjamas, laikomas pajuokos objektu, žeminamas, grabaliojamas, sulaukė nepadorių pasiūlymų ir patyrė seksualinę prievartą“.

Jam buvo pavesta „tvarkyti ir prižiūrėti tam tikrus Zuckerbergams priklausančius nekilnojamojo turto objektus“. Anot vyro, jis „dažnai per savaitę dirbdavo daugiau nei 40 valandų ir daugiau nei aštuonias valandas per parą – už viršvalandžius nebuvo sumokėta“.

Epilepsija sergančiam ieškovui „retkarčiais pasireiškia silpnumas rankose ir kojose bei galūnių drebulys“, todėl jis prašė „neversti nešioti sunkių ir (arba) didelių daiktų ir leisti daryti trumpas pertraukėles ilgų darbo valandų metu“, tačiau šis prašymas nebuvo patenkintas.

Zuckerbergų šeimos atstovas spaudai Benas LaBoltas pareiškime nurodė, kad atlikus „atskirus tyrimus, kurie truko keletą savaičių“, ieškiniuose pateiktų kaltinimų „nepavyko pagrįsti“.

„Zuckerbergai labai rimtai žiūri į skundus dėl netinkamo elgesio darbo vietoje ir nedelsdami juos ištiria, – pridūrė B. LaBoltas. – Esame tvirtai įsitikinę, kad su šiais darbuotojais buvo elgiamasi sąžiningai ir pagarbiai, todėl neabejojame savo pergale teisme.“

„Kaip minėjome anksčiau, skundai buvo anonimiškai nutekinti žiniasklaidai daugiau nei prieš dvejus metus. Laikomės griežto veiklos kodekso, užtikrinančio tinkamą visų mūsų komandų narių elgesį. Viliamės, kad kiekvienas darbuotojas paiso kodekso nuostatų, – tęsė atstovas spaudai. – Į bet kokį mūsų personalo skundą žiūrima rimtai, pradedamas tyrimas. Didžiuojamės profesionalų komanda ir esame tikri, kad šie kaltinimai, kuriais siekiama apjuodinti mūsų kolegas, subliukš.“

„Employee Justice Legal Group“, abiem ieškovams atstovaujančios advokatės Colleen Mullen kontora, ankstesniame pareiškime sakė, kad buvę darbuotojai „siekia pasinaudoti savo konstitucinėmis teisėmis ir paviešinti patirtą skriaudą“.

Beje, abu ieškovai reikalavo, kad jų bylos būtų nagrinėjamos dalyvaujant prisiekusiųjų teismui.

Nei M. Zuckerbergas, nei P. Chan ar kiti ieškiniuose įvardyti atsakovai kol kas oficialiai nesureagavo į pateiktus kaltinimus. Teismo posėdžių datos dar nepaskirtos. Ieškiniuose neminimas „Facebook“ atstovas spaudai neatsakė į „People“ prašymą pakomentuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)