Pekinas užsimojo suvaržyti „chaotišką gerbėjų kultūrą“ ir garsenybių piktnaudžiavimą savo žinomumu po pastaraisiais mėnesiais kilusių virtinės skandalų, smogusių kai kuriems iškiliausiems Kinijos pramogų pasaulio veikėjams. Tarp jų buvo ir dainininkas Krisas Wu, anksčiau šį mėnesį suimtas dėl įtariamo išžaginimo.

Penktadienį Šanchajaus mokesčių tarnyba skyrė Zheng Shuan 299 mln. juanių (39,2 mln. eurų) baudą už mokesčių slėpimą ir nedeklaruotas 2019–2020 metų pajamas, kai ji filmavosi viename televizijos seriale, sakoma institucijos svetainėje paskelbtame pranešime.

30-metė Zheng Shuan išgarsėjo Kinijoje, nusifilmavusi didžiulio populiarumo sulaukusiame 2009 metų seriale „Krintančių žvaigždžių lietus“ (Meteor Shower), taip pat kituose vėlesniuose serialuose bei filmuose.

Kinijos valstybinė transliuotojų priežiūros institucija taip pat uždraudė rodyti „Krintančių žvaigždžių lietų“ ir įpareigojo prodiuserius nesamdyti Zheng Shuan būsimiems projektams.

Valstybinė radijo, kino ir televizijos administracija pridūrė taikanti „nulinio pakantumo“ politiką mokesčių slėpimui, „padangę siekiantiems honorarams“ ir „in-jan sutartims“, turėdama galvoje neskaidrias darbo sutartis, Kinijos pramogų pasaulyje dažnai pasitelkiamas tikrajam aktorių uždarbiui nuslėpti.

Valstybinė žiniasklaida pastaruoju metu itin aktyviai ragino keisti Kinijos pramogų pramonės kultūrą.

„Jau kurį laiką artistų moraliniai nuopuoliai ir teisės pažeidimai, jaunesnių dievaičių kultas ir „chaotiški“ gerbėjų ratai sulaukia plataus visuomenės dėmesio“, – antradienį skelbė valstybinis transliuotojas CCTV.

„Privalome atkurti švarią literatūros ir meno aplinką visuomenei“, – pridūrė televizija.

Nuo ketvirtadienio vakaro didžiosios vaizdo srautinio transliavimo platformos taip pat pašalino bet kokias nuorodas apie Zhao Wei – itin populiarią aktorę, dar žinomą kaip Vicky Zhao.

Jos vardas buvo skubiai pašalintas iš populiarių televizijos serialų titrų, o vienas šios aktorės kūrybą ir gyvenimą aptariantis forumas socialiniame tinkle „Weibo“ taip pat buvo mįslingai uždarytas. Tuo metu grotažymė „Zhao Wei supertema uždaryta“ sulaukė 850 mln. peržiūrų.

Jokių šių veiksmų oficialių paaiškinimų nebuvo pateikta.

Tačiau Zhao Wei ir jos vyrui anksčiau šiais metais buvo uždrausta prekiauti Šanchajaus vertybinių popierių biržoje. Šis sprendimas susijęs su 2016 metų bandymu perimti vienos įmonės valdymą, anot tarnybų, „sutrikdžiusiu rinkos tvarką“.

Kinijos kibernetinės erdvės priežiūros tarnyba penktadienį paskelbė naują nurodymą, draudžiantį skelbti garsenybių reitingus ir sugriežtinti „chaotiškų“ garsenybių gerbėjų klubų bei vadybos agentūrų veiklos suvaržymus.

Vaizdo srautinės transliacijos platforma „iQiyi“ nurodė ketvirtadienį sustabdžiusi visas savo talentų konkursų laidas. Tuo metu viena Kinijos vaikinų popmuzikos grupė, kurios dauguma narių yra moksleiviai, anksčiau šią savaitę paskelbė nutraukianti veiklą, visuomenėje kilus pasipiktinimui dėl atlikėjų amžiaus.