Pirmadienį oficialiojoje svetainėje Royal.UK buvo atnaujinta informacija: paskelbta, kad Lilibet yra aštunta paveldėjimo eilėje į Didžiosios Britanijos sostą. Aukščiau už Lilibet šioje eilėje yra jos vyresnysis brolis – dvimetis Archie. Jos tėvas princas Harry eilėje į sostą, kurį šiuo metu užima karalienė Elžbieta II, yra šeštas, primena people.com.

Lilibet mamos Meghan šiame sąraše nėra, nes ji nėra karališkos kilmės. Tas pat taikoma ir Kate Middleton bei kitiems karališkosios šeimos atstovų sutuoktiniams, pavyzdžiui, Mike‘ui Tindallui ar Jorko kunigaikštienei Sarah Ferguson, dažnai vadinamai Fergie.

Teisinis paveldėjimo linijos pagrindas siekia XVII a. ir Viljamo III Oraniečio valdymo laikus. Paskutiniai pakeitimai buvo įgyvendinti 2013-aisiais – jais buvo panaikinta paveldėjimo sistema, besiremianti vyriškąja linija. Vadovaujantis šia sistema, vyriškos lyties įpėdiniai paveldėjimo eilėje automatiškai aplenkdavo savo seseris.

Šios pataisos taip pat panaikino istorinę taisyklę, numatančią, kad karališkosios šeimos narys nebegali išlaikyti savo pozicijos sosto įpėdinių sąraše, jei susituokė su Romos kataliku ar katalike. Šie pokyčiai įsigaliojo 2015-ųjų kovą, tačiau yra taikomi tik po 2011-ųjų spalio 28 d. gimusiems karališkosios šeimos vaikams.

Nepaisant visko, Lilibet pozicija sąraše nėra nepajudinama: princo Harry ir Meghan duktė – kurios gimimo liudijimas buvo viešai paskelbtas liepos 6 d. – paveldėjimo eilėje smuktels žemyn, jei Williamo ir Kate vaikai ateityje taps tėvais.

Šiuo metu princas George‘as, princesė Charlotte ir princas Louisas yra atitinkamai trečioje, ketvirtoje ir penktoje sąrašo vietose. Antroji vieta sosto įpėdinių sąraše priklauso jų tėčiui, o pirmasis šioje eilėje ir Didžiosios Britanijos sosto įpėdiniu laikomas yra princas Charlesas.

72-ejų princui Charlesui taip pat priklauso ilgiausiai savo eilės valdyti laukiančio esamo sosto įpėdinio Didžiosios Britanijos istorijoje rekordas. Ši pozicija jam teko nuo tada, kai 1952-ųjų vasario 6 d. tuomet dar princesė Elžbieta įžengė į sostą. Tuo metu Velso princui buvo treji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)