Tačiau jaunesnio amžiaus žiūrovai D. Copperfieldo vardo gali būti ir negirdėję. Taip, jis vis dar yra garsus, tačiau nėra abejonių, kad jo populiarumas nuo šlovės apogėjaus 9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiais yra prislopęs. Jis retai bepasirodo per televiziją, bet, nepaisant to, vis dar daro didžiulę įtaką šiai pramogų sričiai. Ir, žinoma, jis vis dar atlieka triukus. Taigi ką jis veikė pastaraisiais metais? Kas nutiko Davidui Copperfieldui?

Davido Copperfieldo turtai nėra optinė apgaulė

Galbūt D. Copperfieldas šiais laikais nėra pačiame magijos gerbėjų dėmesio centre, bet tai nereiškia, kad jis išnyko. Tai, beje, nereiškia, kad išnyko ir jo pajamos. Tiesą sakant, 2019 metais D. Copperfieldas užėmė pirmąją vietą „Forbes“ daugiausia uždirbančių magų sąraše ir šioje vietoje jis yra įsitvirtinęs ketverius metus iš eilės. Anot „Forbes“, D. Copperfieldas, kuriam yra jau virš 60 metų, tada sugebėjo per metus uždirbti daugiau kaip 60 mln. dolerių.

Palyginimui galime pasakyti, kad antroje vietoje likęs magų duetas „Penn and Teller“ per metus uždirbo mažiau negu 30 mln. dolerių. Tik penki atlikėjai per metus sugebėjo uždirbti daugiau kaip 10 mln. dolerių, taigi D. Copperfieldas uždirbo beveik tiek pat, kiek likę keturi magai sudėjus. Galbūt jau praėjo tie laikai, kai jis sugebėdavo pradanginti Laisvės statulą, tačiau jo uždarbis tebėra pakankamai didelis, kad stulbintų žmones.

Kaip 2019 metais rašė „Forbes“, D. Copperfieldo sukauptas turtas siekia beveik 900 mln. dolerių, ir jį toliau augina jo pasirodymai scenose bei investicijos.

Davidas Copperfieldas

Nauja magijos era Davidui Copperfieldui

9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiuose D. Copperfieldas turėjo mažai konkurentų. Garsiausias to laikotarpio magas dominavo magijos versle savo grandiozinėmis iliuzijomis ir unikaliu požiūriu į magiją televizijoje. Tačiau artėjant XX amžiaus pabaigai, D. Copperfieldo šlovė pradėjo blėsti. Anot „This Was Television“, dvi jo televizijos laidos, transliuotos 10-ojo dešimtmečio viduryje – „Fires of Passion“ ir „Unexplained Forces“, sulaukė tik vidutiniško populiarumo. Tuomet jis nusprendė padaryti pertrauką nuo specialiųjų televizijos laidų.

1997 metais televizija „Fox“ pradėjo rodyti „Breaking the Magician`s Code: Magic`s Biggest Secrets Finally Revealed“ („Nulaužus mago kodą: didžiausių magijos paslapčių paaiškinimas“) – televizijos šou, kuris sulaukė milžiniškų reitingų ir nuplėšė paslapties šydą nuo kai kurių seniausių magijos triukų.

Tuo metu taip pat iškilo tokie šiuolaikiški iliuzionistai kaip Davidas Blaine`as, pramintas „magijos Tigeriu Woodsu“. Taigi, kai 2001 metais D. Copperfieldas grįžo į televiziją su savo CBS laida „Tornado of Fire“, jis atsidūrė visiškai naujame pasaulyje.

Davidas Copperfieldas

Jo sugrįžimas nebuvo sklandus. „ABC News“ pranešė, kad per repeticijas magas nuo „ekstremalaus išsekimo“ nualpo ir buvo paguldytas į ligoninę. Maža to, per bandymus į 3 metrų aukštį buvo išsviestas vienas komandos narys, kurį pagavo vieno dirbtinio tornado jėga. Pati laida vyko sklandžiai, bet didelio žiūrovų susidomėjimo nesulaukė.

„Tornado of fire“ – iš esmės standartiškas scenos šou, paįvairintas D. Blaine`o stiliaus gatvės magija – nepateisino lūkesčių. Anot „This Was Television“, laidos kulminacija buvo „ne kas kita, kaip ištvermės triukas“, ir šis šou tik dar kartą patvirtino, kad D. Copperfieldas dabar yra „tik praėjusio laiko reliktas“.

Davido Copperfieldo magijos muziejus

Per daugelį metų D. Copperfieldas auksinėmis raidėmis įsirašė į magijos istoriją. Savo neįtikėtinos sėkmės dėka jis pats yra tapęs vienu vertingiausių magijos pasaulio turtų. Tačiau jis taip pat yra vienas didžiausių istorinių magijos artefaktų kolekcionuotojų.

Anot „Forbes“, D. Copperfieldas savo kolekciją kaupti pradėjo 1991 metais, kai už 2,2 mln. dolerių įsigijo Malholando magijos ir giminingų menų biblioteką (Mulholland Library of Conjuring & the Allied Arts), saugojusią tuomet didžiausią Houdini kolekciją pasaulyje. Tačiau toks pirkimo sandoris pradžiugino ne visus magijos pasaulio atstovus.

Kaip išsireiškė vienas kritikas, „Davido Copperfieldo sprendimas nusipirkti šią biblioteką yra tas pats, tarsi Elvio antrininkas pasisavintų Greislandą“.

Nuo to karto D. Copperfieldas praplėtė savo kolekciją. Jis įsigijo besisukančius ašmenis, kuriais Orsonas Wellesas magiškai perpjaudavo Ritą Hayworth perpus. Jis pasičiupo šautuvą iš Chung Ling Soo kulkų gaudymo triuko – tą patį, kuris magą galiausiai scenoje ir pražudė. 2004 metais už 300 tūkst. dolerių jis net nusipirko Houdini Kankinimų vandeniu kambarį.

Iš viso jo kolekcijoje yra daugiau kaip 80 tūkst. eksponatų, įskaitant plakatus, knygas, magijos triukų daiktus. Ši kolekcija, saugoma Davido Copperfieldo tarptautiniame giminingų menų muziejuje ir bibliotekoje, nėra prieinama visuomenei, išskyrus periodiškai rengiamas parodas. Šiuo metu ji yra naudojama tyrinėjimams ir naujiems paties mago triukams įkvėpti.

Davidas Copperfieldas

Po vieno incidento triuko metu D. Copperfieldo asistentas atsidūrė ligoninėje

Netgi pažįstamoje ir kontroliuojamoje „MGM Grand“ aplinkoje D. Copperfieldas vis tiek gali padaryti klaidų, o kai kurios jo iliuzijos gali baigtis traumomis. Vienas toks nesėkmingas įvykis 2008 metais buvo sugrąžinęs magą į žiniasklaidos puslapius.

Anot „Us Weekly“, per finalinį šou triuką buvo sužeistas vienas iš D. Copperfieldo asistentų. Jis patyrė rimtų traumų ir buvo išvežtas į ligoninę.

„Buvo pranešta, jog ventiliatoriaus propeleryje įstrigo kažkieno ranka“, – tuomet žurnaliui sakė ugniagesių atstovas spaudai. Nors kai kurie žiūrovai manė, kad tai yra pokštas ar pasirodymo dalis, vienas liudininkas papasakojo, kaip šiurpiai tai atrodė.

„Vienas iš asistentų parkrito ant žemės, – sakė jis. – Vaizdą dalinai uždengė užuolaida. Visur buvo daug kraujo, ir kiti asistentai nutempė auką. Tuomet viską uždengė užuolaida“.

Vėliau šou atstovas paaiškino, kas įvyko. „Per triuką, kurio metu Davidas turėjo pralysti pro besisukančias beveik 4 m aukščio pramoninio ventiliatoriaus mentes, vienas iš Davido iliuzijų technikų pasuko ventiliatorių ir jo platformą, – pasakojo atstovas. – Visai prieš pat, kai pro ventiliatorių turėjo pralysti pats Davidas, besisukančių menčių sukūrys atsitiktinai įtraukė asistentą. Jam buvo sužalota ranka ir veidas“. Asistentas patyrė daugybinius rankos lūžius ir kelias plėštines veido žaizdas.

Davidas Copperfieldas turi atostogoms nuomojamas salas

D. Copperfieldas visuomet pirmiausia bus pramogų pasaulio atstovas, bet jis taip pat yra ir verslininkas. 2006 metais magas nusipirko 11 salelių salyną, kuris vadinasi Mušos koralų rifu ir Davido Copperfieldo salomis. Po kelių metų šios salos buvo atiduotos nuomai. Jų tinklalapyje rašoma, kad beveik 162 ha salų plote gali įsikurti iki 24 svečių. Jie gali mėgautis 40 paplūdimių ir gyventi penkiuose svečių namuose.

Anot BahamasIslands.com, 2020 metais šių salų nuomos kaina siekė beveik 300 tūkst. dolerių už savaitę. Svečiai gali naudotis viskuo, ką siūlo salos, įskaitant laivus, privatų lėktuvų pakilimo bei tūpimo taką ir pasaulinio lygio virėją. Salose yra daug istorinių artefaktų ir eksponatų iš jo paties asmeninės kolekcijos.

„Man tai yra tobuliausias rojus, maža to, jis suteikia galimybę transformuotis į kiekvieno svečio tobulybės idėją, – „Departures“ sakė D. Copperfieldas. Nors šios salos yra viename gražiausių pasaulio kampelių, vietoje, kuri „dėl ryškiai skaidraus vandens laikoma gražiausia Žemėje“, egzistuoja ir simbolinė reikšmė, kodėl D. Copperfieldas pasirinko būtent šias salas.

„Žemėlapyje nubrėžiau liniją nuo Stounhedžo Anglijoje iki Velykų salos Ramiajame vandenyne, kitą liniją – nuo Gizos piramidžių Egipte iki Saulės piramidės Meksikoje, – pasakojo jis. – Neįtikėta, bet šios linijos susikirto labai ypatingame taške – ir šis taškas yra ne kas kita kaip Mušos koralų rifas“.

Davidas Copperfieldas įsigijo rekordinės vertės nekilnojamojo turto

Kai D. Copperfieldas nesiekia rekordų ilgamete karjera scenoje ar viso gyvenimo uždarbiu, jis gerina rekordus nekilnojamojo turto pirkimais. Maža to, kad Bahamose jau yra įsigijęs salų grandinę, o Manhatane turi keturių aukštų būstą su mansarda bei baseinu, kuris 2015 metais užliejo visą namą, magas nusprendė Las Vegase įsigyti žemės sklypą – netoli tos vietos, kur dirba didžiąją metų dalį. Tokiam šou atstovui kaip D. Copperfieldas įprasto nekilnojamojo turto nepakanka. Jam reikia brangiausiai įkainoto būsto šio miesto istorijoje.

Taigi 2016 metais už naujus namus Las Vegase jis suplojo 17,55 mln. dolerių. Už šią įspūdingą sumą, anot „Forbes“, jis gavo „289 kvadratinius metrus gyvenamojo ploto, 63 ha žemės, aštuonis kambarius ir devynis vonios kambarius“. Šiuose namuose taip pat įrengtas vyno rūsys, kino salė, SPA, trys parodų salės su senovinėmis arkomis, golfo simuliatorius ir naktinis klubas su šokių iakštele“.

Esančiuose vos už pusvalandžio kelio nuo „MGM Grand“, rekordinės vertės D. Copperfieldo namuose taip pat yra į aplinką įsiliejantis baseinas, atogrąžų landšaftas ir 557 kvadratinių metrų ploto garažas.

Vienas žiūrovas metė iššūkį Davidui Copperfieldui teisme

Kaip ir daugelis kitų iliuzionistų, D. Copperfieldas į sceną sudalyvauti jo triukuose dažnai pasikviečia žiūrovų iš salės. Kai jie scenoje išnyksta, tai nereiškia, kad jų ten nebėra, tačiau jie gali būti sužeisti. Būtent tuo skundėsi keli žiūrovai, sutikę įsitraukti į garsųjį šio mago numerį „Lucky 13“, kurį jis demonstravo 17 metų. 2013 metais britų turistas Gavinas Coxas pareiškė nukritęs ir stipriai susižalojęs, kai šio pasirodymo metu buvo vedamas į užkulisius.

Anot „USA Today“, „G. Coxas liudijo patyręs smegenų ir kitas traumas, kai scenos darbininkai per šį triuką, kurio metu pradanginama ir vėl grąžinama į sceną 13 savanorių, jį ir kitus žmones paragino kuo greičiau bėgti į užkulisus“. G. Coxas ir jo advokatas dėl to kaltino D. Copperfieldą ir tvirtino už medicininį gydymą pakloję daugiau kaip 400 tūkst. dolerių. Vyras taip pat baksnojo pirštu į „MGM Grand“ areną ir statybos įmonę, kurį neva ant grindų, kur paslydo G.Coxas, buvo palikusi statybinių dulkių.

Nepaisant to, kad per tą patį numerį tvirtino nukentėję dar trys savanoriai, teismo prisiekusieji nusprendė, kad D. Copperfieldas „elgėsi aplaidžiai, bet nėra finansiškai atsakingas“. Kadangi D. Copperfieldo advokatų komandai nepavyko apsaugoti teismo posėdžių nuo žiniasklaidos, magas buvo priverstas atskleisti šio triuko paslaptis, o tai galiausiai reiškė, kad jis daugiau nebegalėjo rodyti šio numerio.

Davidas Copperfieldas

Atkartojimas magijos pasaulyje nereiškia prielankumo

Tokiems magams kaip D. Copperfieldas intelektinė nuosavybė gali būti ne mažiau, o gal net labiau vertinga negu materialus turtas. „Kiekvienam penkių minučių trukmės triukui per mano pasirodymus reikia dvejų metų, kad jis būtų įgyvendintas, – „Vanity Fair“ sakė magas. – Štai, kodėl būna labai skausminga, kai kažkas nugvelbia mano mintį“.

Taigi D. Copperfieldui tenka būti labai budriam, kad niekas nepavogtų jo triukų ir idėjų. Maža to, jei tokia intelektinė vagystė vis dėlto įvyksta, įrodyti ją būna labai sunku.

„Tiesą sakant, aš esu laimėjęs tik vieną bylą dėl teisinės savo iliuzijų apsaugos, ir tai buvo Paryžiuje, kai vienas vyrukas pavogė mano triuką su skraidymu“, - aiškino jis.

„Prancūzijos įstatymai kur kas geriau saugo kūrėjus, negu JAV įstatymai, – teigė jis „Wired“. – teismas uždraudė jam rodyti tą šou, nesumokėjus man kompensacijos“.

2018 metais D. Copperfieldo įmonė sėkmingai iškėlė bylą vienai Vokietijos bendrovei, neteisėtai nukopijavusiai „itin rafinuotą skraidantį objektą“ iš šio mago šou „Live the Impossible“. Jungtinėse Valstijose įstatymai yra šie tiek painesni ir jų teikiama apsauga yra silpnesnė. Kitos pasaulio valstybės taip pat nėra itin palankios magams. Anot „Medium“, vienas populiariausių ispanų iliuzionistų El Mago Pop kurį laiką naudojosi bent keliais D. Copperfieldo triukais, bet jokių sankcijų dėl to nesulaukė.

Judėjimo „Me Too“ metu D. Copperfieldas taip pat buvo sulaukęs kaltinimų seksualiniu smurtu

2018 metais, įsisiūbavus judėjimui „Me Too“, buvo nuskambėjęs ir Davido Copperfieldo vardas. Buvęs modelis Brittney Lewis pareiškė, kad 1988-aisiais, kai jai tebuvo 17 metų, magas pripylė į merginos gėrimą kvaišalų ir vėliau ja pasinaudojo. Anot pasakojimo leidinyje „The Wrap“, B. Lewis pastebėjo, kaip D. Copperfieldas bare kažko įbėrė jai į gėrimą.

Magas įtikino merginą, kad jis tik „dalijasi“, tačiau netrukus jai aptemo sąmonė. Ji tarsi per rūką prisiminė, kaip D. Copperfieldas ją bučiavo ir nurenginėjo. Ji taip pat įtaria, kad D. Copperfieldas privertė ją parašyti laišką, kuriame ji patvirtino, kad su ja viskas yra gerai.

2007 metais B. Lewis apie šį incidentą buvo pranešusi Federaliniam tyrimų biurui (FTB). Tai įvyko tais pačiais metais, kai Lacey Carroll apkaltino D. Copperfieldą užpuolimu. Anot BBC, po trejų metų L. Carroll byla buvo nutraukta, kai ji „užpuolimu nepagrįstai apkaltino kitą asmenį ir buvo sulaikyta“.

Kai 2018 metais per interviu „The Wrap“ į viešumą iškilo B. Lewis istorija, D. Copperfieldas bandė įrodyti savo nekaltumą, remdamasis šia nutraukta byla.

„Daugelį metų gyvenu su žiniasklaidos pranešimais, jog esu kaltinamas sufabrikuotais, bjauriais veiksmais. Tačiau mažai kas parašo, jog esu nekaltas ir kad kaltintoja buvo suimta, – rašė jis „Instagram“. – Žinodamas, kad nepagrįstai kaltinę asmenys gali turėti neigiamos įtakos tikėjimui kitais žmonėmis ir gali padaryti meškos paslaugą nederamo seksualinio elgesio aukoms, stengiausi šito neakcentuoti. Ir nors man tenka atlaikyti naują audrą, trokštu, kad šis judėjimas gyvuotų toliau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)