Dar prieš tai, kai Peteris Lindberghas 1990 metų „Vogue“ viršeliui įamžino Naomi, Cindy, Claudią, Lindą, Christy bei Tatjaną ir padėjo joms pelnyti ikonų statusą, madų pasaulį buvo sužavėjusi Gia. Gia Carangi, dažnai vadinama pirmuoju pasaulio supermodeliu, nutiesė kelią N. Campbell, C. Turlington bei Cindy Crowford – pastaroji net buvo vadinama „mažąja Gia“, kai debiutavo ant podiumo.

Gios gyvenimas atspindėjo klasikinę „iš varguolių į turtuoles“ istoriją, tik galiausiai šlovė ir turtai vėl pavertė ją varguole. Nors darbininkiška kilmė aukštosios mados pasaulyje suteikė jai pranašumą, ir pasirodžiusi ant „Dior“, „Yves Saint Laurent“, „Calvin Klein“ ir „Armani“ mados namų podiumų ją kosminiu greičiu iškėlė į šlovės viršūnę, užkulisuose ne viskas buvo taip gražu. Bandydama susidoroti su naujosios karjeros įtampomis, Gia pradėjo vartoti heroiną, ir nepaisant to, kad daugybę kartų ji bandė atsikratyti šios priklausomybės ir vis sugrįždavo į madų pasaulį, 1986 metais ji mirė nuo AIDS komplikacijų, sulaukusi vos 26 metų.

Praėjus 12 metų nuo Gios mirties, jos tragiško gyvenimo istorija virto filmu, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko jauna, tuomet dar beveik nežinoma Angelina Jolie. Šis vaidmuo, atliktas šalia tokių Holivudo sunkiasvorių kaip Faye Dunaway, suvaidinusiai modelių agentę Wilhelminą Cooper, ir Mercedes Ruehl, įkūnijusiai Gios mamą Kathleen, pelnė jai Auksinį gaublį.

A.Jolie perteikė natūralų ir nepagražintą Gios portretą, kuriame atsispindėjo jos priklausomybė kvaišalams, vaikystės problemos ir meilės reikalai. Kad įsikūnytų į jos vaidmenį, A. Jolie prieš filmavimą valandomis studijavo Gios pasirodymus televizijos ekranuose. Viename iš jų Gia buvo klausinėjama apie tamsiąją modelių gyvenimo pusę ir ryšį su narkotikais. Ji turėjo pasirodyti kaip „blogas modelis, virtęs geru“, bet artėjant eterio laikui, Gia užkulisuose prisiuostė heroino. A. Jolie yra sakiusi, kad iš pradžių niekino Gią, bet 1997 metais „The New York Times“ prisipažino: „Norėčiau susitikinėti su Gia. Norėčiau būti jos mylimoji“.

Dabar, kai nuo šio filmo pasirodymo sukanka 20 metų, apžvelkime dramatišką ir itin tragišką Gios gyvenimą.

Ji buvo vienas pirmųjų modelių, neslėpusių savo homoseksualumo

Augdama Filadelfijos darbininkų klasės rajone, Gia mokyklos laikais priklausė „Bowie vaikams“ – ištikimų Davido Bowie gerbėjų grupei, nuolat eidavusiai į jo koncertus ir perėmusiai jo androgenišką rengimosi stilių. Gia nešiojo trumpai kirptus plaukus, kuriuos dažydavo ryškiomis spalvomis, ir nuolat lankydavosi padėvėtų drabužių parduotuvėse, kur rinkdavosi vyriškus marškinius, „Levi`s“ 501 modelio džinsus ir nunešiotus odinius batus. Neslėpdama savo homoseksualumo, ji dažnai lankydavosi šio miesto gėjų klube DCA, kur sutiko vieną pirmųjų savo ilgamečių partnerių Sharon Beverley. Nors Gia yra ėjusi į pasimatymus ir su vyrais, ji save laikė lesbiete. Minėtame filme viena iš jos draugių paklausia, ar ji anksčiau yra turėjusi lytinių santykių su vyru. Modelis atsako: „Taip, vieną kartą. Ir aš tai galėjau daryti su vokiečių aviganiu“.

Ji buvo savo laikmečio modelių priešingybė

Gios karjera prasidėjo nuo fotografijų, kurias Filadelfijoje darė vietos fotografas, pamatęs, kaip ji šoka. Iš pradžių ji fotografuodavosi vietos laikraščių reklamoms, o sulaukusi 17 metų, išvyko į Niujorką. Atvykusi į šį didmiestį, Gia susitiko su Wilhelmina Cooper, kuri nedelsiant ją pasamdė. Gia įkūnijo tą kontrastą, kurio tuo metu ieškojo madų pramonė – šviesiaplaukių ir mėlynakių gražuolių jūroje Gia neturėjo jokių filtrų, nenaudodavo makiažo ir nebijojo rizikuoti. Per vieną iš pirmųjų savo fotosesijų ji kartu su makiažo meistre Sandy Linter už tinklinės tvoros nuoga pozavo fotografui Chrisui von Wangenheimui. Ši fotosesija tapo jai lūžio momentu ir atvėrė kelią į tokius madų namus kaip „Versace“ bei „Dior“ ir pas tokius fotografus kaip Helmutas Newtonas bei Arthuras Elgortas. Ji taip pat nusifilmavo 1980 metų „Blondie“ hito „Atomic“ muzikiniame klipe.

Mirus Wilhelminai, ji nuvažiavo nuo bėgių

W. Cooper buvo tapusi Giai savotiška motina. Jos pačios mama buvo ją palikusi, kai jai tebuvo 11 metų, taigi 1980 metais mirus W. Cooper, Gia buvo sugniuždyta. Nors Gia jau anksčiau Niujorko naktinių klubų „Sudio 54“ ir CBGB tualetuose vartodavo kokainą, jos priklausomybė kvaišalams pradėjo progresuoti. Tuo metu paplito mada vartoti heroiną, ir Gia dažniausiai jį uostydavo – manyta, kad priprasti prie šio narkotiko galima tik jį švirkščiantis, nors toks įsitikinimas, žinoma, buvo klaidingas. Gimė atsitiktinių narkomanų karta, kuriai priklausė ir Gia. Jos draugė ir diskotekų vedėja iš buvusio Niujorko klubo „Mudd Club“ Anita Sarka „Vanity Fair“ sakė: „Tais laikais visiems atrodė, kad vartoti narkotikus yra žavinga“.

...ir netrukus neteko darbo

Netrukus Gia pradėjo leistis heroiną ir jos priklausomybė tapo tokia stipri, jog vienoje iš savo darbotvarkės knygų net įrašė „Gauti heroino“. Netrukus nuotraukose pradėjo ryškėti injekcijų žymės ant jos rankų, ir tik vienas fotografas – Francesco Scavullo – dar pageidavo jos paslaugų. Per itin skausmingą epizodą filme „Gia“ F. Scavullo stilistas, rodydamas į vieną abscesą, garsiai sušunka: „Kas per bjaurus daiktas ant jos rankos? Jis atrodo tarsi vulkanas“. Nieko keista, kad tai pradėjo žlugdyti Gios karjerą. Ji pradėjo liūdnai garsėti tokiomis skandalingomis istorijomis kaip svaiginimasis tualetuose per pertraukas, o per vieną „Versace“ fotosesiją su Richardu Avedonu ji visiems pasakė išeinanti nusipirkti cigarečių ir niekada nebegrįžo.

Ji troško atsikratyti šio įpročio, bet jai nepavyko

Nepaisant kelių bandymų gydytis reabilitacijos klinikose ir antro šanso, kurį jai suteikė tokie fotografai kaip Albertas Watsonas ir R. Avedonas, Giai taip ir nepavyko visam laikui atsisakyti kvaišalų, ir galiausiai jos karjera visiškai nutrūko. Viską praradusi ir nakvodama ant savo draugų bei meilužių sofų, tais periodais, kai trumpam būdavo švari, ji pardavinėdavo džinsus viename Pensilvanijos prekybos centre ir dirbdavo vienų slaugos namų valgyklos kasoje.

Tačiau 1985 metų gruodį jai buvo nustatytas AIDS ir kitais metais ji mirė – tapdama viena pirmųjų garsių moterų, mirusių nuo šios ligos. Tuo metu niekas iš madų pasaulio apie jos mirtį nežinojo, ir į jos laidotuves neatėjo nė vienas jos kolega ar bendradarbis. 1998 metais, kai pasirodė minėtas filmas, A. Jolie atidavė pagarbą supermodeliui, teigdama, kad tuo metu, kai Gia buvo laisva ir galėjo jaustis savimi, ji buvo neįtikėtina: „Tai jos istorijos tragedija. Tu tiesiog galvoji, Dieve, jai nereikėjo narkotikų – ji pati buvo narkotikas“.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)