Tačiau neįmanoma valdyti dešimtmečiais, nesusidūrus su kritiškais momentais ar nepriėmus kai kurių sunkių sprendimų (jeigu žiūrite serialą „The Crown“ („Karūna“), tuomet žinote, jog karalienei teko įveikti nemažai asmeninių kovų). Kai kurie iš šių sprendimų buvo nepalankūs jos artimiausiems šeimoms nariams, o kiti buvo lengvesni ar net juokingi, net be žodžių atskleidę jos asmenybę.

Apžvelkime kai kuriuos subtilius ir ne tokius subtilius jos sprendimus – jie parodys, kad Didžiosios Britanijos monarchė turi ir kitą – tamsiąją – asmenybės pusę.

Harry ir Meghan nepateko į karalienės Kalėdinį sveikinimą

Kiekvienais metais karalienė Elžbieta II per Kalėdas sako sveikinimo kalbą, ir kiekvienais metais ji ant savo stalo pasideda įrėmintų savo šeimos narių nuotraukų. Kai 2019 metais ji skaitė savo kasmetinį sveikinimą, pasaulis atkreipė dėmesį, kad savo kalboje ji ne tik nepaminėjo princo Harry, Meghan Markle ar Archie, bet ir nebuvo pasidėjusi jokios jų nuotraukos. Tačiau 2018 metais ant stalo stovėjo viena iš vestuvinių Harry ir Meghan nuotraukų, taip pat bendra šeimos fotografija, padaryta princo Charleso 70 metų jubiliejaus proga. Šiame portrete taip pat buvo abu jo sūnūs bei jų jaunosios šeimos.

Per 2019 metų kalbą ant jos stalo buvo matyti tik Kembridžo kunigaikščio ir kunigaikštienės kiek anksčiau išplatintas kalėdinis atvirukas, princo Charleso ir jo žmonos, Kornvalio kunigaikštienės Camillos nuotrauka bei jos pačios vyro, princo Charleso fotografija. Karalienė netgi buvo įtraukusi į kolekciją juodai baltą savo velionio tėvo, karaliaus Jurgio VI nuotrauką.

Toks žingsnis itin krito į akį, nes Sasekso kunigaikštis ir kunigaikštienė, kaip ir Kembridžo kunigaikščiai, taip pat buvo išplatinę savo kalėdinį atviruką su mažuoju Archie viduryje. Šis lengvas karalienės dūris sekė po to, kai Sasekso kunigaikščiai nusprendė praleisti Kalėdas toli nuo karališkosios šeimos – Kanadoje su Meghan motina.

Nors Bakingamo rūmai oficialiai pritarė tokiam sprendimui, vienas karališkosios šeimos ekspertas „The Daily Mail“ sakė, jog „karalienė galėjo šiek tiek įsižeisti, bet ji yra pernelyg išdidi, kad tai parodytų ar leistų apie tai sužinoti“.

Karalienė ir trys iškalbingos jos segės

Karalienė Elžbieta II garsėja tuo, jog niekada nereiškia nuomonės politiniais klausimais. Tiesą sakant, jai net nereikia to daryti, nes, panašu, kad šį darbą atlieka jos aksesuarai. Imkime 2018 metų Donaldo Trumpo vizitą Didžiojoje Britanijoje. Tą vasarą 45-asis JAV prezidentas Didžiojoje Britanijoje su oficialiu vizitu lankėsi pirmą kartą. Visuomenę skaldančiomis kalbomis garsėjusio D. Trumpo viešnagė šioje šalyje buvo pasitikta aktyviais protestais. Nors karalienė negalėjo tiesmukai išreikšti solidarumo su protestuotojais, vienas pastabus „Twitter“ vartotojas rašė, kad ji tai sumaniai padarė savo segimais aksesuarais.

Kol D. Trumpas viešėjo Didžiojoje Britanijoje, karalienė puošėsi trimis segėmis, galėjusiomis siųsti netiesioginę žinią. Visų pirma, Elžbieta II segėjo segę, kurią jai buvo padovanoję Barackas ir Michelle Obamos – D. Trumpo politiniai priešininkai.

Antrąją jos pasirinktą Safyrinio jubiliejaus segę buvo padovanojusi Kanada, kurios vadovybę buvo įžeidęs D. Trumpas. Galiausiai tą dieną, kai susitiko išgerti arbatos su Donaldu ir Melania Trumpais, karalienė įsisegė savo motinos dovanotą segę. Ji atrodo nekaltai, kol neatsižvelgiama į faktą, jog karalienė Motina tą pačią segę segėjo ir ikoniškoje „Trijų gedinčių karalienių“ nuotraukoje, kuri buvo padaryta per valstybines karaliaus Jurgio VI laidotuves.

Ar karalienė Elžbieta II tikrai norėjo kažką pasakyti savo skrybėle?

Jei manote, kad D. Trumpo vizitas buvo vienintelis įvykis, kai Elžbieta II bandė išreikšti savo nuomonę politiniais klausimais, jūs klystate. Gali būti, kad 2017 metais ilgiausiai valdanti monarchė bandė parodyti savo nuomonę paties „Brexit“ klausimu. Kadangi ką tik buvo įvykę pirmalaikiai rinkimai, 2017 metų parlamento atidarymo ceremonija turėjo būti ne tokia formali. Paprastai monarchas į parlamentą atvyksta žirgų traukiama karieta ir būna pasipuošęs ceremoniniais rūbais bei užsidėjęs karūną. Tačiau dėl persipynusių tvarkaraščių 2017 metų ceremonija turėjo būti be pompastikos ir didesnių iškilmių.

Tą dieną karalienė karietą iškeitė į automobilį ir pasirodė apsivilkusi geltonos bei mėlynos spalvos gėlėta suknele, ant kurios vilkėjo derantį mėlynos spalvos paltą. Ji visuomet mėgo ryškias spalvas, todėl jos apranga niekam nuostabos nesukėlė. Tačiau jos skrybėlaitė privertė išpūsti akis. Ji nusprendė puoštis skrybėle, kuri akivaizdžiai priminė Europos Sąjungos (ES) vėliavą.

Ši skrybėlė buvo papuošta melsvomis gėlėmis su geltonais viduriukais, kurie buvo neįtikėtinai panašūs į geltonas žvaigždutes mėlynoje ES vėliavoje. Daug kas suprato, kad tai yra jos būdas parodyti, jog ji pasisako prieš Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Įtartini karalienės Elžbietos II bandymai užkirsti kelią sesers santuokai

Karalienės Elžbietos II jaunesnioji sesuo, princesė Margaret, praėjusio mažiaus 6-ajame dešimtmetyje įsimylėjo buvusį Didžiosios Britanijos karinių oro pajėgų karininką Peterį Townsendą. Jis ne tik buvo nekilmingas, bet dar ir išsiskyręs, o tais laikais tuoktis su išsiskyrusiu asmeniu karališkojoje šeimoje buvo itin nepriimtina. Nepaisant to, Margaret ir P. Townsendas vis tiek buvo pasiryžę tuoktis, tačiau pagal 1772 metų Karališkųjų santuokų aktą bet kokias karališkosios šeimos narių santuokas turėjo palaiminti tuo metu sostą užimantis monarchas.

Taigi Margaret reikėjo gauti savo sesers leidimą, rašė BBC. Tačiau karalienė Elžbieta tokio leidimo nedavė. Tiesa, tai nebuvo vien tik jos asmeninis sprendimas. Turint galvoje, kokią sumaištį sukėlė karaliaus Eduardo VIII sprendimas atsisakyti sosto, kad galėtų vesti išsiskyrusią moterį, Margaret ir P. Townsedo santuoka būtų sukėlusi pernelyg daug problemų parlamentui bei Anglikonų Bažnyčiai.

Karalienė paprašė poros palaukti dvejus metus, kol princesei Margaret sukaks 25-eri ir ji bus brandesnio amžiaus, kad priimtų savarankiškus sprendimus. Kai praėjo dveji metai (ir pasikeitė vyriausybės vadovybė), minėtas Aktas buvo pakeistas ir princesė Margaret gavo naują progą pasirinkti: jeigu ji ir jos būsimi vaikai atsisakys pretenzijų stoti į eilę dėl sosto, tuomet karalienės sutikimo nereikės ir ji galės laisvai tekėti už P. Townsedo. Galiausiai dėl nežinomų priežasčių prieštaringoji princesė apskritai nusprendė nebetekėti už Antrojo pasaulinio karo veterano.

Pasitraukus Harry ir Meghan, karalienė princą Williamą pamalonino nauju titulu

2020 metų sausį Bakingamo rūmai pranešė, kad princas Harry ir Meghan Markle atsisakys visų savo, kaip karališkosios šeimos narių, pareigų ir „karališkosios didenybės“ titulų. Tačiau pora, anot pranešimo, toliau rūpinsis savo asmeniškai globojamomis organizacijomis ir pasiliks Sasekso kunigaikščio bei kunigaikštienės titulus.

Praėjus kelioms dienoms po šio pranešimo, Elžbieta II pakėlė princą Williamą į Škotijos Bažnyčios generalinės asamblėjos vyriausiojo komisaro pareigas. Anot pranešimo, kuris taip pat buvo pasirodęs Bakingamo rūmų oficialioje svetainėje, vyriausiasis komisaras atstovauja karalienei Škotijos Bažnyčios generalinėje asamblėjoje, ir nors jis ar ji „dalyvauja kaip stebėtojas“, svarbi šių pareigų dalis yra „palaikyti ryšius tarp valstybės ir Bažnyčios“. Šias pareigas, įsteigtas dar XVI amžiuje, ėjo visi keturi karalienės vaikai, o princesė Anne – net du kartus.

Galbūt šio titulo paskyrimo laikas buvo tik sutapimas, tačiau faktas, kad princui Williamui buvo suteiktos taip tampriai su šeimos istorija susijusios pareigos, kol jo brolis stengėsi atitrūkti nuo savo šeimos, verčia susimąstyti.

Elžbieta II uždraudė rodyti dokumentinį filmą apie jos šeimą – ir tai padarė du kartus

Anais laikais karalienės Elžbietos II spaudos sekretorius, seras Williamas Heseltine`as sumąstė, kad karališkajai šeimai reikėtų užmegzti šiltesnį ryšį su masėmis, o kad tai padarytų, ji turi parodyti, jog taip pat yra normali šeima. Šio sumanymo rezultatu tapo 1969 metais nufilmuotas dokumentinis filmas, iš arti rodęs monarchijos gyvenimą, kuris iki tol buvo gaubiamas paslapties.

Kol žmonės godžiai žiūrėjo dokumentinį filmą, pavadintą paprastai – „Karališkoji šeima“, Bakingamo rūmų vyresnieji nebuvo itin patenkinti. Karalienei, pavyzdžiui, nepatiko, kaip buvo pavaizduota jos šeima. Maža to, buvo būgštaujama, kad nuplėšęs šydą, dokumentinis filmas sunaikino paslapties jausmą, kuris traukė žmones prie karališkosios šeimos.

1972 metais karalienė uždraudė rodyti šį filmą. 2021 metų pradžioje, po kelių dešimtmečių pertraukos, „Karališkoji šeima“ paslaptingai buvo pasirodžiusi kanale „YouTube“, kur buvo prieinama žiūrovams 48 valandas. Tačiau po to vėl dingo. Tiesa, tai nesustabdė kritikų vėl monarchę apkaltinti manipuliacijomiss viešaisiais ryšiais.

„Manau, kad tuo metu audringą visuomenės reakciją sukėlė tai, jog jie stengėsi pasirodyti tarsi normali šeima, nors visiems gana akivaizdu, kad ji tokia nėra“, – teigė tinklalaidininkas ir žurnalistas Omidas Scobie.

Kodėl Elžbieta II delsė penkerius metus, kol pagaliau paskelbė savo vyrą princu?

Prieš vesdamas būsimą karalienę Elžbietą II, tuometinę princesę (1947 metais), princas Philipas jau buvo monarchijos atstovas: jis turėjo Graikijos ir Danijos princo titulą, nes jo tėvai buvo Graikijos bei Danijos princas Andrew ir Batenbergo princesė Alice. Tačiau tam, kad galėtų vesti britų princesę, jis turėjo gauti Didžiosios Britanijos pilietybę ir atsisakyti savųjų titulų. Tą jis ir padarė. Jis taip pat pradėjo naudoti savo – Mountbatteno – pavardę ir gavo Edinburgo kunigaikščio titulą.

Kai 1952 metais mirė princesės tėvas, karalius Jurgis VI, Elžbieta II tapo karaliene. Paprastai valdančių monarchių sutuoktiniai vadinami princais konsortais, tačiau jaunoji karalienė delsė penkerius metus, kol savo vyrui suteikė šį titulą.

Galiausiai, 1957 metų vasario 22 dieną, savo vyrą ji įšventino į Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės princus, ir nuo to karto jo oficialus titulas skambėjo taip: Jo Karališkoji Didenybė princas Philipas, Edinburgo kunigaikštis.

Kaip įprasta Bakingamo rūmams, priežastys, kodėl princui Philipui šis titulas buvo suteiktas taip vėlai, tiesiogiai nebuvo skelbiamos. Tačiau, jei tikėsime serialu „The Crown“ („Karūna“), princas Philipas neklūpėjo ir nemaldavo šio titulo, nors jo žmonai užėmus sostą, jautėsi nesaugiai ir nepatogiai, kad jų žaidimo laukai yra nevienodi. Teigiama, kad jam taip pat nepatiko tas faktas, kad jo vaikai nesivadins jo pavarde.

Komplikuoti Elžbietos II santykiai su princese Diana

Visi gerai žino, kad princesė Diana ir karalienė Elžbieta II buvo suderinamos tiek pat, kiek ir velionė princesė bei jos vyras, princas Charlesas. Abi moterys tiesiog negalėjo rasti bendros kalbos, nes princesė Diana elgėsi kitaip, negu šeima, į kurią ji nutekėjo, ir jautėsi esanti „kitokia“. Ledi Di sunkumai yra gerai įamžinti Andrew Mortono knygoje „Diana: Her True Story“ („Diana: tikroji jos istorija“), dokumentiniame filme „Diana: Her Own Words“ („Diana: jos pačios žodžiai“) ir dabar skandalingai pagarsėjusiame interviu žurnalistui Martinui Bashirui.

Kaip jau žinome, bėdos prasidėjo dar prieš tai, kai Diana ištekėjo už Charleso. Naujo gyvenimo būdo spaudimas jaukė Dianos dvasinę būklę ir sukėlė bulimiją. Tačiau niekas neparodė noro jai padėti.

„Beveik visi, pradedant karaliene ir baigiant rūmų darbuotojais, kurie turėjo prižiūrėti Dianą, jos elgesį siejo su „nervais“, – „Reader`s Digest“ rašė karališkosios šeimos biografė Ingrid Seward.

Net kai Diana įsiliejo į šeimą, Elžbieta II nedėjo jokių pastangų, kad jų santykiai taptų šiltesni. Filme „Diana: Her Own Words“ buvusi Velso princesė pasakojo, jog pašlijus jos santykiams su Charlesu ir įsibėgėjus jo romanui su Camilla, ji kreipėsi patarimo į savo anytą.

„Kūkčiodama nuėjau pas aukščiausio rango moterį ir paklausiau: „Ką man daryti?“ – 2017 metų filme teigė Diana. – O ji atsakė: „Nežinau, ką turėtum daryti. Tai beviltiška“. Ir tai buvo viskas. Taip atrodė jos pagalba“.

Karalienė atstūmė Harry ir Meghan, nors buvo pakvietusi juos į Sandringamą


Viena iš skandalingesnių princo Harry ir Meghan Markle interviu Oprah Winfrey vietų buvo ta, kurioje jie kalbėjo apie įtartinus įvykių posūkius, susijusius su jų karališkųjų pareigų atsisakymo procesu.

Vaizdo įraše, kuris buvo pasidalytas su laida „CBS This Morning“, pora tvirtino, kad dar prieš tai, kai 2020 metų sausį oficialiai pranešė pasitraukiantys iš karališkosios šeimos aukšto rango narių pareigų, 2019 metų gruodį kai kuriomis savo būsimo pranešimo dalimis jie pasidalijo su karališkąja institucija. Tuomet tų metų Kalėdas jie praleido Kanadoje, o grįžę į Didžiąją Britaniją, planavo susitikti su karaliene. Tačiau šis susitikimas taip ir neįvyko.

„Mano močiutė pasakė: „Kai tik atskrisite, atvykite į Sandringamą – norėtume pasikalbėti. Atvykite arbatos... pasilikite vakarienei, nes bus ilga kelionė“, – pasakojo Harry. „Tačiau tuo momentu, kai nusileidome Didžiojoje Britanijoje, sulaukiau savo asmeninio sekretoriaus žinutės. Jis buvo iškirpęs ir nukopijavęs karalienės asmeninio sekretoriaus pranešimą, kuriame iš esmės buvo rašoma, kad „jis negali atvykti į Norfolką. Karalienė visą savaitę bus užsiėmusi“.

Natūralu, kad Harry panoro asmeniškai pasikalbėti su savo močiute. „Paskambinau jai iš Frogmoro (Harry ir Meghan rezidencijos) ir pasakiau: „Planavau bet kokiu atveju atvykti, bet sužinojau, kad šio metu esate užsiėmusi“. Ji atsakė: „Taip, mano darbotvarkėje atsirado reikalų, kurių nežinojau turinti“.

Nebenorėdamas speisti jos į kampą, princas Harry nusprendė daugiau nebespausti jos šiuo klausimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)