„Kai buvau labai jaunas, vos perkopęs dvidešimt, jau tada žinojau, kad tokio darbo nenoriu. Nenoriu čia būti, nenoriu to daryti. Pažiūrėkite, ką tai padarė mano mamai. Dabar niekada negalėsiu rasti ramybės, turėti žmoną, šeimą, nes visada jausiu, kad tai bet kada gali pasikartoti. Juk mačiau tokio gyvenimo užkulisius, žinau, koks čia verslo modelis – žinau, kaip viskas veikia. Nenoriu būti to dalis“, – tinklalaidėje kalbėjo princas Harry.

36 metų princas Harry prisipažino, kad, pradėjęs lankytis pas psichoterapeutą, pajuto, jog staiga „sprogo burbulas“. Jis taip pat pasidalino, kaip Meghan jį įkvėpė ieškoti pagalbos. „Tai buvo rimtas pokalbis su dabartine mano žmona. Ji iš karto pajuto, iš karto suprato, kaip kenčiu. Kad nuo manęs nepriklausantys dalykai mane siaubingai pykdo. Nuo jų man tiesiog užvirdavo kraujas“, – sakė Sasekso kunigaikštis.

„Ištraukiau galvą iš smėlio ir gerai pasipurčiau. Galvojau: „Na gerai, esu privilegijuotoje padėtyje, tad metas liautis skųstis, metas liautis galvojus, kaip noriu, kad dalykai pasikeistų. Reikia imti ir juos keisti, keistis pačiam, nes už mane niekas kitas to nepadarys“, – lūžio tašką prisimena princas Harry.

„Tai kaip tu čia dabar viską keisi? Kaip padarysi taip, kad mama tavim didžiuotųsi? Kaip pasinaudosi turima platforma realiems pokyčiams, kaip įkvėpsi žmonėms pasitikėjimo keisti savo gyvenimus?“, – apie kamavusius klausimus sakė tinklalaidės pašnekovas.

Princas Harry tada nusprendė organizuoti „Invictus Games“ – paraolimpinių žaidynių stiliaus žaidynes per karą sužeistiems kariams ir karo veteranams.

„Kai pradėjau matyti progresą ir poveikį, pagalvojau „Oho, padėdamas kitiems padedu sau“. Manau, kad štai iš kur pas mus visus atsiranda atjautimas kitam. Tas, kuris pats kada nors kentėjo, tikrai nenorės, kad kentėtų kiti. Būtent taip mes visi – žmonės – ir privalome elgtis. Žinoma, ir čia galima įžvelgti šiokį tokį savanaudiškumo elementą, bet nemanau, kad tai blogai. Manau, kad per pagalbą kitiems gelbėti save – nieko blogo. Ir visi laimingi“, – konstatuoja princas Harry.

Tinklalaidės vedėjams princas Harry priminė tris atvejus gyvenime, kai pasijautė „absoliučiai bejėgis“: kai važiavo automobiliu su mama princese Diana ir juos persekiojo fotografai, kai skrido sraigtasparniu tarnaudamas Afganistane ir kai matė, kaip kenčia žmona Meghan Markle.

„Tai akimirkos, kai gyvenime jaučiausi absoliučiai bejėgis. Tas jausmas labai skaudus. Labai. Tokiomis akimirkomis galvoji: turiu visas įmanomas privilegijas, turiu platformą, įtaką ir vis tiek negaliu sutvarkyti tokių dalykų. Negaliu pakeisti tos situacijos. Atsiduri tokiame uždare rate“, – sako P. Harry.

Sasekso kunigaikštis atviras: jis labai norėjo ištrūkti iš to „skausmo ir kančios labirinto“.

„Nieko nekaltinu. Nemanau, kad reikia į ką nors rodyti pirštu, ką nors dėl to kaltinti. Visgi augdamas patyriau skausmo. Manau, kad tai skausmas, kokį kadaise patyrė ir mano tėvai. Labai norėčiau tą kentėjimo užburtą ratą sunaikinti, kad mano vaikams netektų patirti nieko panašaus. Iš kartos į kartą perduodama labai daug skausmingų dalykų. Mes, kaip tėvai, visomis išgalėmis turime stengtis apie tai kalbėti, sakyti: žinai ką, ir man taip buvo. Ir padarysiu viską, kad tau netektų to patirti“, – kalbėjo princas Harry.

„Svarbiausia – pastabumas, supratimas. Man to patirti, deja, neteko. Nesupratau, kaip tai veikia. Ir tada staiga vieną dieną pradėjo į vieną paveikslą dėliotis paskiros dalys. Ir tada supratau – tai ta mokykla, kurią jis lankė (kaip jau žinome iš serialo „The Crown“, princas Charlesas buvo priverstas ne savo noru mokytis itin griežtos tvarkos mokykloje Škotijoje). Štai kas nutikę, štai kur priežastis. Tai jo gyvenimo dalis. Taip pat suprantu, kad susiję su jo tėvais. Tai reiškia, kad tėvas su manimi elgėsi tai, kaip buvo elgiamasi su juo, tad man reikia galvoti, kaip taip nesielgti su savo vaikais“, - atviravo Sasekso kunigaikštis.

„O dabar esu ten, kur esu. Kartu su šeima persikėliau į Jungtines Valstijas, nors niekas to neplanavo. Kartais tenka priimti sprendimus, pirmiausia reikia galvoti būtent apie šeimą ir savo psichinę sveikatą. Gyvenimas – beprotiška karuselė. Tai, kaip į jį žiūriu dabar, padeda į jį žiūrėti ramiai. Proto ramybė man padeda net sunkiausiais momentais. Ko iš to galiu pasimokyti? Jeigu visata nusprendžia mane pamokyti, ko iš to išmoksiu pats? Tiesiog būsiu geriau pasiruošęs naujiems išbandymams. Man toks požiūris labai padėjo“, – pasakojo tinklalaidės pašnekovas.

Jau netrukus, gegužės 21 dieną, „AppleTV+“ pradės rodyti naują princo Harry kuriamą psichikos sveikatai skirtą laidą. Laida „Me You Can't See“ padės spręsti aktualiausias psichinės sveikatos problemas, teigiama neseniai paviešiname pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)