„RR Auction“ viceprezidentas Bobby Livingstonas PEOPLE sakė, kad „visai nenustebtų“, jeigu laiškai būtų parduoti po 30 tūkst. dolerių ar net brangiau. Aukcionas baigsis kitą savaitę – gegužės 12-ąją.

Trys korespondencijos vienetai sudaro aštuonis puslapius, tai vienas pilnas laiškas ir dviejų fragmentai, buvusio JAV prezidento rašyti Gunillai von Post.

1956 metais švedų aristokratei rašytas laiškas pasirašytas tuometinio Masačusetso senatoriaus, jame ir JAV Senato logotipas.

B. Livingstono teigimu, korespondencija gana daug pasakojo apie JFK charakterį ir pridūrė, kad jų būklė „parodo, kad Gunilla von Post juos skaitė daug kartų, galbūt nešiojosi su savimi“.

Po pažinties Prancūzijos Rivjeroje JFK ir G. von Post buvo užmezgę trumpą, bet audringą romaną. Po kelių savaičių politikas 1953 metais vedė būsimąją pirmąją Amerikos ponią. Po trejų metų rašytas laiškas atskleidžia, kad ši moteris JFK vis dar buvo svarbi.

G. von Post, kuri galiausiai persikėlė į Floridą ir 2011 metais ten ir mirė, 1997 metais parašė atsiminimų knygą, joje užsimenama ir apie savo romaną su prezidentu Kennedy. Moteris tvirtina, kad santykiai su JFK taip ir neišvystė į šį tą rimtesnio, nors vyras ir dėjo pastangas nutraukti savo santuoką ir atsivilioti švedę į Jungtines Valstijas.

Santykiams pagalius į ratus kišo „tėvas, jo politinės ambicijos ir tiek JFK, tiek G. von Post giliai sukrėtęs Jacqueline 1955 metais patirtas persileidimas ir naujas nėštumas 1956 metais“, teigiama aukciono išplatintame pranešime.

„Galima skaityti daugybę biografijų ir tikėtis sužinoti daugiau apie vieną ar kitą asmenį, tačiau galima perskaityti vieną tokį laišką, ir viskas pasidaro aišku“, – teigia B. Livingstonas.

JFK laiškuose informacijos iš tiesų apstu – jis dalijasi širdgėla dėl neištikimų santykių, atstumo, skiriančio jį nuo mylimosios, esančios Švedijoje, ir nostalgija kartu praleistam laikui.

„Labai dėkingas už laišką. Turiu prisipažinti, kad nuliūdau sužinojęs, kad visgi neatvyksi į Jungtines Valstijas ir išteki už ūkininko“, – teigiama aukcione parduodame JFK laiške.

Toliu būsimasis prezidentas rašo: „Planavau sugrįžti kitą vasarą ir tave pamatyti... O dabar nebeaišku, kas bus. Pranešk, ką ketini daryti. Jeigu neištekėsi, atvažiuok, nes privalau tave pamatyti. Praėjusi vasara su tavimi buvo stebuklinga. Tai vienas gražiausių mano gyvenimo prisiminimų – tu nuostabi ir labai tavęs ilgiuosi“, – laiške teigia JFK.

G. von Post vyras žuvo 1960 metais nukritus lėktuvui. JFK buvo nužudytas po trejų metų, jam buvo 46 metai.

Ankstyviausias iš dviejų nepilnų laiškų, kuris bus parduotas aukcione, parašytas dar 1955 metais.

Pirmajame iš jų JFK informuoja G. von Post, kad Senato sesija šį kartą baigsis vėliau nei įprastai ir informuoja, kad tais metais būtinai atvyks į Švediją, prašo adreso, kur jie galėtų susitikti.

Antrame nepilname laiške JKF svarsto, kaip jiems seksis bendrauti susitikus po tokio ilgo išsiskyrimo: „Nekantrauju tave pamatyti. Tik ar nebus keista po tiek nesimatymo mėnesių?“.

„Iš pradžių gali būti keista, nes būsime nepažįstami, bet ir pažįstami tuo pačiu metu. Esu tikras, kad viskas bus gerai. Galvoju, kad, nors kelias pas Gunillą ir ilgas, neabejotinai verta į jį leistis“, – rašo JFK.

JFK ir G. von Post buvo susitikę dar vieną kartą, teigia aukciono atstovai: „tai įvyko visai atsitiktinai per vieną pokylį „Waldorf Astoria“ 1958 metais. Tuo metu G. von Post laukėsi savo pirmojo kūdikio“.

Savo memuaruose „Love, Jack“ G. von Post rašo, jog ištekėjo dar kartą ir persikėlė į Palm Bičą Floridoje, kur ir mirė.

Aukcione parduodami laiškai buvo rasti tarp G. von Post daiktų. B. Livingstonas sako, kad laiškai jau kartą buvo parduoti aukcione, o juos „RR Auction“ savininkas perleido už dabartinę jų kainą.

Bostone įsikūręs aukcionas pardavinėja ir dar kelis JFK priklausančius daiktus, tarp kurių – dokumentai, pasirašyti jam bebūnant Jungtinių Valstijų prezidentu, jo ir prezidento administracijos pareigūnų nuotraukos su autografais (viena iš jų – pasirašyta jo ir brolio Roberto F. Kennedy, kuris tuo metu buvo generalinis prokuroras), taip pat jo žiebtuvėlis ir keli kaklaraiščiai.

„RR Auction“ anksčiau pardavė kitą JFK meilės laišką, prieš pat mirtį rašytą Mary Pinchot Meyer. 2016 metais laiškas parduotas už 89 tūkst. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)