94-erių metų amžiaus Elžbieta II yra ilgiausiai valdanti monarchė, ir rūmai ne vieną dešimtmetį ruošiasi jos mirčiai, skelbia insider.com.

Atėjus lemtingajai dienai, laidotuvių ceremonija bus tokia, kokios Jungtinė Karalystė (JK) seniai neregėjo. Žinoma, planus iškilmingai atsisveikinti su karaliene gali sujaukti koronaviruso pandemija.

Toliau pateikiame keletą pavyzdžių, kas nutiks, jeigu Elžbieta II mirs pasibaigus pandemijai.

Kodinė frazė

Nuo Elžbietos II mirties aplinkybių priklausys tolimesni tos dienos įvykiai. Visgi bet kokiu atveju Bakingamo rūmai perduos žinią personalui ir vyriausybės pareigūnams vartodami kodinę frazę.

„Londono tiltas sugriuvo“ – tokia fraze Bakingamo rūmai informuos JK ministrą pirmininką ir kitus vyriausybės pareigūnus. Rūmų darbuotojams bus pranešta naudojant specialią karališkojo dvaro personalo telefono liniją, ir dauguma jų bus išleisti namo.

Likęs pasaulis sužinos iš žiniasklaidos priemonių ir socialinių tinklų

Panašiai kaip ir mirus princui Philipui, BBC nutrauks įprastinę programą ir praneš apie karalienės mirtį. Remiantis „The Guardian“ informacija, BBC diktoriai aktyviai praktikuojasi tokiam scenarijui.

Kiti dideli televizijos kanalai ir žiniasklaidos bendrovės irgi ruošiasi liūdnajai dienai. Nekrologai rašomi iš anksto ir atnaujinami, taip pat rengiami šalies ir pasaulio gyventojų informavimo apie monarchės mirtį planai. Žinia apie mirusią Elžbietą II greitai pasklis tokiose socialinių tinklų platformose kaip „Twitter“ ir „Facebook“.

Britanijoje gyvenimas kuriam laikui sustos

Kaip anksčiau rašė „Insider“ korespondentas Robas Price’as, Britanijoje gyvenimas turėtų sustoti maždaug 12-kai dienų. Gali užsidaryti vertybinių popierių biržos ir bankai, todėl tikėtini milijardiniai nuostoliai. Kuriam laikui bus sustabdyti ir kiti dalykai. Pavyzdžiui, kai 1952-aisiais mirė karalius Jurgis VI, BBC laikinai nebetransliavo komedijinių laidų. „Daily Mail“ teigimu, BBC planuoja elgtis taip pat ir mirus karalienei Elžbietai II.

Šalies gyventojai iš karto pradės gedėti

Ankstesnės karališkosios šeimos narių mirtys, pavyzdžiui, princesės Dianos, baigėsi dideliu gedulu. Kalbant apie visų mylimą karalienę, kai kurie ekspertai spėja, kad šalyje gali kilti masinė isterija. Bakingamo rūmai ir kitos karališkosios šeimos rezidencijos greičiausiai sulauks gerokai daugiau lankytojų ir milijonų (jei ne milijardų) gėlių puokščių.

Karališkoji šeima taip pat paskelbs gedulą

Kaip ir mirus princui Philipui, karališkoji šeima išplatins keletą pareiškimų ir pagerbs karalienės atminimą.

Pusiau nuleistos vėliavos

Pranešę apie princo Philipo mirtį, Bakingamo rūmai suskubo nuleisti JK vėliavą iki pusės stiebo. Taip pat turėtų būti pasielgta ir mirus Elžbietai II. Iki pusės stiebo nuleistos vėliavos plevėsuos iki kitos dienos po laidotuvių 8 val. ryto, nurodyta portale „Greater London Lieutenancy“.

Kitą dieną po karalienės mirties princas Charlesas paveldės sostą

Sosto įpėdinis bus nustatytas pagal gimimo datą, vadinasi, sostas atiteks princui Charlesui, nes jis yra vyriausias Elžbietos II sūnus. Nors jis automatiškai taps karaliumi mirus karalienei, Šv. Jokūbo rūmuose susirinks Įžengimo į sostą taryba ir oficialiai paskelbs princą Charlesą naujuoju monarchu.

Remiantis „British Heritage“ pateikta informacija, tai nutiks kitą dieną po karalienės mirties.

Beje, princas Charlesas gali atsižadėti sosto ir jį perleisti vyriausiajam sūnui princui Williamui, bet, kaip anksčiau rašė „Insider“, toks scenarijus vargiai tikėtinas.

Karalienė bus laikoma pašarvota keturias paras

Jeigu karalienė nemirs siaučiant koronaviruso pandemijai ar kokiai nors kitai pandemijai, jos kūnas bus laikomas pašarvotas keturias paras, kad gyventojai galėtų su ja atsisveikinti.

Karstas bus nugabentas į Vestminsterio menę, kur žmonės galės atiduoti paskutinę pagarbą 23 valandas per parą.

Mirus karalienės tėčiui, Vestminsterio menėje apsilankė 305 tūkst. žmonių, susidarė daugiau nei šešių kilometrų ilgio eilė. Valdininkų manymu, milijonas gyventojų lauks eilėje, kad galėtų išvysti karste gulinčią karalienę.

Trečią parą įvyks „Princų budėjimas“

Trečią karalienės pašarvojimo parą gedintys anūkai pakeis oficialius sargybinius ir kurį laiką patys budės prie karsto. Tai vadinama „Princų budėjimu“.

Maždaug 10 dieną po Elžbietos II mirties bus surengtos laidotuvės

Karalienės laidotuvių apeigos vyks Vestminsterio vienuolyne 10–12 dieną po jos mirties. Į Britaniją atvyks įvairių pasaulio valstybių lyderiai, o šalyje bus paskelbtas gedulas. Tą dieną, 9 val. ryte, Big Beno varpas nuskambės vieną kartą. Paskui varpo plaktukas bus apdengtas oda, kad likusią dienos dalį varpo dūžiai būtų duslesni.

Kai kurie žmonės spėja, kad laidotuvių ceremonijoje dalyvaus ir karalienės korgiai. Kai 1910 m. mirė Edvardas VII, laidotuvių dalyvių priešakyje bėgo jo foksterjeras Cezaris. Edvardo VII sūnaus laidotuvių ceremonijoje dalyvavo jo baltas ponis vardu Jockas.

Laidotuvių transliaciją stebės milijonai žmonių.

Galiausiai karalienė bus palaidota, bet neaišku kur

Galbūt Elžbieta II jau nusprendė, kur bus palaidota, tačiau ši informacija nebuvo atskleista visuomenei.
Visgi greičiausiai amžinojo poilsio ji atguls Sandringame arba netoli Balmoralo pilies Škotijoje, bet ši informacija oficialiai nebuvo patvirtinta. Taip pat ji gali būti palaidota Vindzoro rūmų Šv. Jurgio koplyčioje, kur ilsisi jos vyro ir jos tėvo palaikai.

Bus pakeistas nacionalinis himnas, valiuta ir kiti dalykai

Prireiks kelerių metų, bet galiausiai ant Britanijos valiutos puikuosis naujojo monarcho atvaizdas.

Dabartiniame himne yra eilutė „Dieve, išgelbėk karalienę“. Ji bus pakeista į „Dieve, išgelbėk karalių“.

Bus karūnuotas naujas valdovas

Pasibaigus deramam gedulo laikotarpiui (jis gali trukti iki metų), įvyks karūnavimo ceremonija, kurios metu princas Charlesas gaus karūną.

Karalienės laidotuvių diena taps valstybine švente

Elžbietos II laidotuvių diena bus paskelbta oficialia valstybine švente ir atmintina diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)