Princas Charlesas kartu su žmona apsilankė prie Marlboro namų, Sandraugos sekretoriato būstinės, esančios Londone. Šios vietos kiemą nuklojo gėlės, laiškai, atvirukai. Visa tai skirta balandžio 9 d. mirusiam karalienės Elžbietos II vyrui, princui Philipui.

Jungtinėje Karalystėje įsigaliojus gedului gėlės ir kiti pagerbimo simboliai buvo perkelti nuo Bakingamo rūmų ar kitų karališkųjų teritorijų būtent prie šios būstinės sodo, kurį ketvirtadienį aplankė ir velionio sūnus princas Charlesas su sutuoktine.

Užsienio žiniasklaida praneša, kad pirmąkart po netekties viešumoje pasirodęs princo Philipo sūnus neslėpė emocijų. Matydamas, kaip žmonės stipriai gerbė, mylėjo ir vertino jo tėvą, sūnus susigraudino.

Karališkosios poros vyriausias sūnus ir sosto įpėdinis 72-ejų metų princas Charlesas, po princo Philipo mirties, išreiškė širdingą pagarbą savo „brangiam tėčiui“ ir sakė, kad visai šeimai jo „be galo“ trūksta.

„Mano brangus tėtis buvo labai ypatingas žmogus, kurį, manau, labiausiai būtų nustebinusi ta reakcija ir tie jautrūs dalykai, kurie apie jį buvo pasakyti, ir šiuo požiūriu mes, mano šeima, esame be galo dėkingi už visa tai, – sakė princas Charlesas. – Tai palaikys mus šiuo ypač sunkiu ir liūdnu netekties metu.“

Po žinios apie ilgamečio karalienės patikėtinio ir mylimojo mirtį šalia rūmų ėmė burtis žmonės. Tūkstančiai žmonių sakė, kad ši žinia privertė juos ašaroti. Daugelis negalėjo patikėti, kad princas Philipas mirė – jis buvo tikras pavyzdys.

Tarp juodų rūmus juosiančios tvoros virbų žmonės pynė po vieną narcizą, kiti ant šaligatvio prie tvoros dėjo gėlių puokštes ir nacionalines vėliavas. Saulėtą pavasario dangų užtraukė debesys. Įsivyravo niūrios nuotakos, tyloje išsiskirdavo tik pro šalį pravažiuojančių automobilių gausmas ir susirinkusiųjų šnabždesiai. Kai kurie atėjusieji atrodė labai susijaudinę.

Viena didžiausių Londono įžymybių Bakingamo rūmai tapo viena pagrindinių vietų, kur žmonės ateidavo parodyti savo liūdesį po Velso princesės Dianos žūties dar 1997 metais.

Netoliese esančiuose Klarenso rūmuose gedinčiųjų minios rinkosi ir 2002 metais, kai mirė karalienės Elizabeth II 101 metų motina, taip pat vadinta karaliene Elizabeth.

Tarp žmonių vaikštinėję uniformuoti policijos pareigūnai tyliai perspėdavo atėjusiuosius laikytis saugaus fizinio atstumo, siekiant išvengti koronaviruso plitimo. Tačiau daug žmonių vis tik jautė pareigą oficialiai pareikšti savo pagarbą velioniui princui.

Jau šį šeštadienį, balandžio 17-ąją, į paskutinę kelionę bus išlydimas karalienės Elžbietos II vyras princas Philipas. Delfi naujienų portale kviečiama stebėti ne tik tiesioginę laidotuvių procesijos transliaciją iš Londono, bet ir specialią tam skirtą laidą – ji prasidės 15:30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)