Užkulisiuose būta kalbų, kad princas Harry, iš kurio jam atsisakius karališkųjų pareigų ir persikėlus į Jungtines Valstijas buvo atimti visi garbės kariniai laipsniai, bus vienintelis pagrindinės karališkosios šeimos narys, per laidotuves nevilkintis uniformos.

Skelbiama, kad 36 metų princas būtų norėjęs vilkėti uniformą, kuria buvo pasipuošęs ir per vestuves su Meghan Markle 2018 metų gegužę. Buvęs kavalerijos kapitonas dabar privalės vilkėti kostiumą, ant jo negalės būti nė vieno medalio, gauto už tarnybą ar iš karalienės.

Velso princas, Kembridžo kunigaikštis, princas Edwardas ir princesė Anne per laidotuves kitu atveju būtų puošęsi uniformomis.

Prie sprendimo prisidėjo ir princo Andrew klausimas. Jis norėjo vilkėti admirolo uniformą – titulo, kurio atsisakė po to, kai dėl Jeffrey Epsteino skandalo neteko karališkųjų pareigų. Svarbu pabrėžti, kad kitų karinių titulų princas Andrew neprarado, jis ir toliau išlieka karališkojo karinio laivyno viceadmirolas.

Karališkuosiuose rūmuose imta nuogąstauti, kad, jeigu princui Andrew nebūtų leista vilkėti uniformos, jis ir Harry būtų vieninteliai vilkintys kostiumus, nors ir atliko aktyvią tarnybą kariuomenėje.

Šaltinio teigimu, tokiu atveju „kiltų didelė gėdos rizika“.

Karalienė nusprendė, kad, siekiant išlaikyti šeimos vienybę ir apsaugoti princą Harry nuo viešo pažeminimo, visi karališkosios šeimos nariai vilkės vienodai – gedulingai juodai.

Manoma, kad tai antrasis kartas per daugiau nei šimtą metų, kai karališkosios šeimos nariai per monarcho ar jo antrosios pusės laidotuves nevilkės uniformų.

Toks karalienės sprendimas vertinamas kaip alyvmedžio šakelė princui Harry po skandalingo jo šeimos interviu su Oprah Winfrey, kuriame jis pažėrė skandalingos kritikos karališkajai šeimai ir apkaltino ją rasizmu.

Bakingamo rūmai komentuoti susiklosčiusios situacijos nepanoro, tačiau „The Daily Mail“ turi informacijos, jog oficialus pareiškimas dėl aprangos bus išplatintas jau šiandien.

Ekspertai sako, kad galima kalbėti apie nuoširdų norą taisyti pašlijusius karališkosios šeimos santykius, ypač brolių princų Harry ir Wiliamo nesutarimus, tad mylėto ir gerbto senelio laidotuvės gali pasitarnauti kaip puiki proga pabandyti.

Sprendimą dėl aprangos per laidotuves priima išskirtinai našle likusi karalienė, nors toks pasirinkimas ir sulaukė kritikos.

Princui Andrew artimas šaltinis teigia, kad jis „darys viską, ką reikės“ ir neturi jokio tikslo nukreipti dėmesį nuo tėvo laidotuvių. Laivyne princas Andrew tarnavo 21 metus. Būdamas penkiasdešimties, jis gavo kontradmirolo laipsnį, 55 metų tapo viceadmirolu, o praeitais metais per šešiasdešimtmetį turėjo būti pakeltas į admirolus. Tik paaukštinimo princas nusprendė atsisakyti tol, kol nepagerins savo reputacijos ir nesusigrąžins karališkųjų pareigų.

Nepaisant to, jis tėvo laidotuvėse nori dalyvauti kaip admirolas. Šeštadienį vyksiančios laidotuvės įvardijamos kaip karališkosios ceremoninės laidotuvės, jos bus panašios į tas, kokios prieš devyniolika metų buvo surengtos Karalienei Motinai, Jurgio VI žmonai, nes to pageidavo pats princas Philipas. Jos ne tokios didelės ir pompastiškos kaip valstybinės laidotuvės, tačiau dauguma ceremoninių elementų išlieka tie patys.

Visi vyresnieji karališkosios šeimos nariai tada turėjo vilkėti uniformas, įskaitant ir Edinburgo kunigaikštį, kuris taip vilkėjo 2002 metų balandį.

Šeštadienį, kai visa Jungtinė Karalystė paskutinį kartą atsisveikins su princu Philipu, karine uniforma nebus pasipuošęs nė vienas karališkosios šeimos narys. Jo sūnus, dukra, anūkai ir pusbroliai vilkės gedulo drabužius. Ir toks sprendimas priimtas tam, kad nekiltų dar vienas konfliktas, kurio britų karališkajai šeimai dabar mažiausiai reikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)