„Jo išėjimas buvo toks lengvas, romus, būtent toks, kokio linkėtum kiekvienam, tiesa? Atrodė, kad kažkas jį paėmė už rankos ir išsivedė“, – ITV News pasakojo grafienė.

Edinburgo kunigaikštis, su kuriuo 94 metų Britanijos karalienė Elžbieta II buvo susituokusi 73 metus, ramiai mirė miegodamas Vindzoro pilyje, palikdamas karalienę ir karališkąją šeimą „liūdinčią dėl jo netekties“.

Po sekmadienį vykusių pamaldų grafienė Sofija kartu su vyru, princu Edwardu ir dukra, ledi Louise Windsor sutiko pasikalbėti su prie koplyčios laukusiais žiniasklaidos atstovais.

„Netektis šokiravo. Nors tokiems dalykams žmonės po truputį ruošiasi, vis tiek tai sukelia šoką. Bandome su tuo susitaikyti“, – kalbėjo princas Edwardas.

„Be galo liūdna, tačiau pagerbimas, prisiminimai, kuriais dalijamasi, fantastiški. Tai parodo, kad jis ne tik gebėjo būti puikiu tėčiu, seneliu, uošviu, bet ir svarbiu asmeniu daugeliui kitų žmonių.

Būti čia šįryt kartu su visais Vindzoro didžiajame parke, kurį jis prižiūrėjo ilgiau nei bet kuris kitas girininkas, mums labai svarbu. Jis daugybei čia dirbusių ir gyvenusių žmonių reiškia labai daug. Visi jie turi gausybę prisiminimų ir istorijų. Jiems taip pat reiškiame užuojautą“, – su žiniasklaida bendravo princas.

Pritardama vyrui, grafienė Sofija pridūrė, kad princas Philipas visuomet mielai bendraudavo su pilies darbuotojais.

„Jis maloniai kalbėdavosi su visais aplinkiniais, nesvarbu, kokias pareigas jie atlieka valdoje ar aplink ją. Taigi, visi šie žmonės turi daug prisiminimų ir dauguma jų – šmaikštūs“, – kalbėjo Sofija.

Grafienė Sophie kartu su vyru, princu Edwardu ir dukra, ledi Louise Windsor

Pamaldose dalyvavo ir velionio bei karalienės Elžbietos II sūnus, Jorko kunigaikštis Andrew, kuris prieš kelerius metus, įsivėlęs į skandalą dėl draugystės su už pedofiliją nuteistu milijardieriumi Jeffrey Epsteinu, atsisakė karališkųjų pareigų.

Jis žiniasklaidai papasakojo, kad karalienė vyro netektį apibūdino kaip palikusią jos gyvenime didžiulę tuštumą. Taip pat jis pridūrė, kad, nors Elžbieta II esanti be galo ištverminga, princo mirtis ją stipriai nuliūdino ir ji šiuo metu kenčia labiau nei kas kitas.

„Mes esame čia, kad ją palaikytume“, – patikino Andrew.

„Jis buvo puiki asmenybė. Mylėjau jį. Tai buvo be galo ramus žmogus. Jeigu kam kildavo problemų – jis niekada to nepraleisdavo pro ausis. Jis buvo žmogus, į kurį bet kada buvo galima atsiremti. Ši netektis yra tiesiog siaubinga. Prieš keletą mėnesių tėtis man paskambino ir sako: „Mes visi esame viename laive ir privalome tai atsiminti, tačiau kartais mūsų šeimos narių yra paprašoma atsistoti ir parodyti atjautą bei lyderystę“.

Ši mirtis yra milžiniškas nuostolis. Toks, kokį patyrė visi kiti, netekę artimųjų per pandemiją. Taigi, mes visi esame vienoje valtyje. Šiek tiek kitokiomis aplinkybėmis, nes jo gyvybė užgeso ne dėl viruso, tačiau mes visi jaučiame tą didžiulį praradimo skausmą“, – savo tėvą prisiminė princas.

Grafienė Sophie

Laidotuvių detalės

Dėl monarcho mirties šalyje paskelbtas aštuonių dienų gedulas.

Velionis į paskutinę kelionę bus išlydimas balandžio 17-ąją.

Princas su žmona, karaliene Elžbietai II yra kalbėjęs, ko tikisi iš savo laidotuvių. Ne vieną kartą jis yra pakartojęs: „Tiesiog „įgrūsk“ mane į „Land Rover‘io“ galą ir nuvežk į Vinzorą“. Paaiškėjo, kad velionio noras išsipildys.

Bekingemo rūmai paskelbė, kad monarchą į paskutinę kelionę veš specialiai modifikuotas „Land Rover“ automobilis, kurį pats hercogas padėjo suprojektuoti.

Karališkosios laidotuvės prasidės aštuonių minučių eisena iki Vinzoro pilies įėjimo. Procesijos dalyviai rinksis į Šv. Jurgio koplyčią.

15 val. vietos laiku (17 val. Lietuvos laiku) bus paskelbta nacionalinė tylos minutė.

Dėl koronaviruso apribojimų laidotuvėse dalyvaus tik 30 karališkosios šeimos narių, tarp kurių ir karališkųjų titulų atsisakęs ir gyventi į JAV su žmona Meghan Markle išsikėlęs princo anūkas Harry. Tuo tarpu šiuo metu besilaukianti Meghan į Angliją greičiausiai nevyks – atsisakyti skrydžio jai patarė medikai.

Laidotuvėse dėl galiojančių COVID-19 apribojimų nedalyvaus britų premjeras Borisas Johnsonas.

„Ministras pirmininkas visais atžvilgiais norėjo pasielgti taip, kaip yra geriausiai karališkajai šeimai, ir tam, kad galėtų dalyvauti kaip galima daugiau šeimos narių, jis laidotuvėse šeštadienį nedalyvaus“, – sakė jo atstovas.

Hercogas norėjo, kad laidotuvėse būtų kuo mažiau šurmulio. Jam taip pat labai svarbios tradicijos, tad jo katafalko pasirinkimas – išties stebinantis.

Princo Philipo meilė šios markės automobiliams gimė seniai, kai 1948 m. jo žmonos, karalienės Elžbieta II tėvui buvo padovanotas 100-asis sukonstruotas „Land Rover“.

Beje, prieš keletą metų princas, važiuodamas savo pamėgtos markės automobiliu pateko į avariją, įvykusią šalia Sandringamo rūmų. Laimei, garbaus amžiaus hercogas sužeistas nebuvo.

Į koplyčią, kaip praneša BBC, karališkosios šeimos nariai, įskaitant ir sūnų, Velso princą Charlesą, vyks žingsniuodami už karsto. Tuo tarpu karalienė Elžbieta II su vyru atsisveikinti į koplyčią keliaus atskirai.

Karstą, ant kurio nuguls vainikas, bus padėta velionio jūreivio kepurė ir kardas, neš aštuoni nešėjai.

Atvykus į koplyčią, nešikus su karstu pasitiks Vinzoro dekanas ir Kenterberio arkivyskupas.

Dekanas, arkivyskupas ir aštuoni nešėjai nėra įtraukti į 30 dalyvių sąrašą.

Apie laidotuvių detales pranešta po to, kai karališkosios poros vyriausias sūnus ir sosto įpėdinis 72 metų princas Charlesas išreiškė širdingą pagarbą savo „brangiam tėčiui“ ir sakė, kad visai šeimai jo „be galo“ trūksta.

„Mano brangus tėtis buvo labai ypatingas žmogus, kurį, manau, labiausiai būtų nustebinusi ta reakcija ir tie jautrūs dalykai, kurie apie jį buvo pasakyti, ir šiuo požiūriu mes, mano šeima, esame be galo dėkingi už visa tai, – sakė princas Charlesas. – Tai palaikys mus šiuo ypač sunkiu ir liūdnu netekties metu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)