Gausios užuojautos karališkoji šeima sulaukė ne tik internete, kur vos pranešus liūdną žinią pasipylė sielvarto kupinos žinutės.

Prie Vindzoro rūmų renkasi minios žmonių. Karališkajai šeimai neabejingi britai šalia vartų rikiuoja gėles, palieka atvirukus, praneša DailyMail.

Nepaisant didelės apgulties šalia vietos, kurioje gyveno princas Philipas, pareigūnai dėl koronaviruso situacijos ragina žmones nesiburti į gausias minias ir laikytis socialinės distancijos.

Tūkstančiai žmonių sakė, kad ši žinia privertė juos ašaroti. Daugelis negalėjo patikėti, kad princas Philipas mirė – jis buvo tikras pavyzdys.

Tarp juodų rūmus juosiančios tvoros virbų žmonės pynė po vieną narcizą, kiti ant šaligatvio prie tvoros dėjo gėlių puokštes ir nacionalines vėliavas. Saulėtą pavasario dangų užtraukė debesys.

Pasklidus žiniai apie netektį įsivyravo niūrios nuotakos, tyloje išsiskirdavo tik pro šalį pravažiuojančių automobilių gausmas ir susirinkusiųjų šnabždesiai. Kai kurie atėjusieji atrodė labai susijaudinę.

„Jis buvo istorinė figūra“, – sakė 31 metų Sarah Allison, atėjusi prie rūmų su savo ketverių metų dukrele.

„Tai tikrai liūdna diena. Jis nugyveno nuostabų ir įvairiapusį gyvenimą, tai didelė netektis jo šeimai ir jo sutuoktinei, nes jie buvo neišskiriami“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Viena didžiausių Londono įžymybių Bakingamo rūmai tapo viena pagrindinių vietų, kur žmonės ateidavo parodyti savo liūdesį po Velso princesės Dianos žūties 1997 metais.

Netoliese esančiuose Klarenso rūmuose gedinčiųjų minios rinkosi 2002 metais, kai mirė karalienės Elizabeth II 101 metų motina, taip pat vadinta karaliene Elizabeth.

Vietos vyriausybės pareigūnas Chrisas Greenas prie Bakingamo rūmų atskubėjo vos išgirdęs niūrią žinią.

„Esu vietinis, todėl ėjau čia kai mirė karalienė motina, Diana, o dabar atėjau tyliai viską apmąstyti ir atiduoti pagarbą“, – sakė 57 metų vyras.

„Labai svarbi buvo jo parama karalienei, – kalbėjo jis. – Dėl jo amžiaus ir pastaruoju metu kilusių sveikatos problemų ši žinia nebuvo labai netikėta, tačiau dabar yra viena tų akimirkų, kurią prisiminsime kaip svarbią žvelgdami atgal.“

Tarp žmonių vaikštinėję uniformuoti policijos pareigūnai tyliai perspėdavo atėjusiuosius laikytis saugaus fizinio atstumo, siekiant išvengti koronaviruso plitimo.

Nors dėl COVID-19 įvesti suvaržymai yra laisvinami, tačiau atėjusiųjų buvo mažiau, nei susirinktų tokio reikšmingo karališkajai šeimai įvykio atveju kitomis aplinkybėmis.

Tačiau daug žmonių vis tik jautė pareigą oficialiai pareikšti savo pagarbą velioniui princui.

„Garbė būti čia dėl princo Philipo, – sakė viena moteris, prisistačiusi Sandros vardu. – Jis buvo tarnystės ir atsidavimo savo šaliai įsikūnijimas. Jis buvo svarbus pasaulio veikėjas, tad malonu matyti, kad atėjo tiek daug žmonių.“

„Jis buvo vienos stipriausių pasaulio šeimų patriarchas. Manau, kad tai yra lemtinga akimirka karališkajai šeimai, karalienė juo pasikliovė, taip pat nemanau, kad šios netekties dydis bus suvoktas“, – kalbėjo moteris.

Birželį karalienės vyras, kuris buvo vyriausias karališkosios šeimos narys, būtų šventęs solidų 100 metų jubiliejų. Deja, jo nesulaukė.

Princo Philipo mirtį oficialiai patvirtino ir Bakingamo rūmai.

„Su dideliu liūdesiu Jos Didenybė Karalienė praneša apie savo mylimo vyro, Jo Karališkosios Aukštybės, Edinburgo hercogo princo Philipo, mirtį“, – teigiama penktadienį išplatintame pranešime. „Jo Karališkoji Aukštybė šį rytą ramiai mirė Vindzoro pilyje“, – priduriama jame.

Paskelbusi apie jo mirtį, BBC televizija sugrojo valstybės himną ir parodė karinę uniformą vilkinčio Philipo atvaizdą.

Edinburgo hercogo mirtis yra didžiulė netektis 94 metų karalienei, kuri kadaise apibūdino jį kaip savo „stiprybę ir ramstį visus šiuos metus“.

Mirus sutuoktiniui karalienė pradeda 8 dienų gedulą, kuomet atsiribos nuo darbo, susitikimų ir kitų oficialių pareigų. Po šio periodo monarche įžengs į kitą gedulo etapą, kuris truks 30 dienų. Po šio laiko karalienė po truputį turėtų grįžti į įprastą gyvenimą.

Lapkritį 73-iąsias vedybų metines atšventę karalienė Elizabeth II ir Philipas didžiąją pandemijos dalį praleido Vindzore dėl savo garbingo amžiaus. 2017 metais Philipas nusprendė oficialiai užbaigti eiti savo karališkąsias pareigas, o karalienė palaikė šį jo sprendimą. Tačiau po to princas Philipas dalyvaudavo kai kuriuose šeimos renginiuose, pavyzdžiui vestuvėse.

Užuojautą reiškia ir politikai

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pareiškė užuojautą monarchei dėl sutuoktinio mirties, pabrėždamas princo Philipo „ypatingą gyvenimą ir veiklą“. Pasak premjero, Edinburgo kunigaikštis „pelnė ištisų kartų simpatijas“ namuose, Tautų Sandraugoje ir visame pasaulyje savo tarnyba Karališkajame jūrų laivyne ir po to ne vieną dešimtmetį būdamas Britanijos vyriausiu princu konsortu.

„Kaip tauta ir karalystė reiškiame dėkingumą už ypatingą princo Philipo, Edinburgo kunigaikščio, gyvenimą ir veiklą“, – sakė B. Johnsonas prie savo oficialios rezidencijos Dauningo gatvėje.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris vienas pirmųjų pareiškė užuojautą Elizabeth II, pabrėždamas ilgą princo Philipo darbą valstybės tarnyboje, pirmiausia – tarnaujant laivyne per Antrąjį pasaulinį karą, o vėliau – daugiau kaip 70 metų būnant monarchės sutuoktiniu.

„Pirmiausia jis bus prisimenamas dėl savo ypatingo atsidavimo ir pasišventimo Karalienei“, – sakė K. Starmeris.

„Ilgiau nei septynis dešimtmečius jis buvo greta jos. Jų santuoka tapo stiprybės, stabilumo ir vilties simboliu besikeičiančiame pasaulyje, ypač dabar, per pandemiją. Tai buvo partnerystė, įkvėpusi milijonus britų žmonių Britanijoje ir už jos ribų“, – sakė jis.

Sveikata šlubavo

Apie šlubuojančią princo Philipo sveikatą karališkoji šeima per pastaruosius metus pranešė ne kartą. Karalienės sutuoktinis paskutinį kartą ligoninėje praleido net keturias gydymo savaites. Į Karaliaus Edwardo VII ligoninę jis buvo paguldytas vasario 16 dieną ir gydytas dėl neįvardytos infekcijos. Vėliau jis buvo trumpam perkeltas į specializuotą kardiologijos skyrių Šv. Baltramiejaus ligoninėje, o iš ten – sugrąžintas į Karaliaus Edwardo VII ligoninę. Tuo pačiu gydymo periodu princui buvo atlikta nedetalizuota širdies procedūra, kuri, kaip tuomet skelbė rūmų atstovai, praėjo sėkmingai.

Nemanoma, kad Philipo liga buvo susijusi su koronavirusu. Ir jis, ir karalienė dar sausio mėnesį buvo paskiepyti nuo COVID-19. Jie nusprendė tai paviešinti, kad paskatintų pasiskiepyti ir kitus.

Laidotuvių planavime dalyvavo ir pats

hercogas Kadangi naujienos apie princo šlubuojančią sveikatą vis pasirodydavo, užsienio portalai neišvengiamai aptarė ir jo laidotuvių klausimą. Šio plano slaptas kodinis pavadinimas – „Operation Forth Bridge“, kuris susijęs su geležinkelio linija tarp Edinburgo ir Faifo. Kadangi Edinburgo kunigaikštis yra karalienės sutuoktinis, jo šermenys turėtų vykti pagal oficialų protokolą.

Jau anksčiau buvo skelbta, kad princas Philipas nenorėtų didelio šurmulio ir būtų už, kad jo kūnas būtų pašarvotas Vestminsterio abatijoje, o vėliau palaidotas Šv. Jurgio koplyčioje. Manoma, kad jam patiktų nedidelės, kariško stiliaus šermenys Šv. Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje. Princas Philipas norėtų būti palaidotas Frogmoro kapinaitėse.

Įdomu tai, kad pastaruoju metu turėjęs ne vieną sveikatos problemą karalienės sutuoktinis pats dalyvavo savo laidotuvių planavime. Jas koordinuoja Bakingamo karališkųjų rūmų aukščiausio rango pareigūno – rūmų valdytojo kabinetas.

Kaip anksčiau buvo rašoma „The Independent“, sprendžiant iš paskutiniųjų princo Philipo pageidavimų, jo laidotuvėse dalyvautų tik artimieji, draugai ir Tautų Sandraugos šalių vadovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)