Mylimo vyro netektis – skaudžiausias išbandymas, tekęs Jungtinės Karalystės karalienei Elžbietai II. Kartu daugiau nei 73 metus santuokoje pragyvenę sutuoktiniai visą laiką vienas kitam buvo ramstis, skelbia „The Daily Mail“.

99 metų sutuoktinio karalienė neteko itin sudėtingu metu – britų karališkoji šeima išgyvena nemenką krizę, sukeltą skandalingo princo Harry ir jo žmonos Meghan Markle interviu Oprah Windrey. Kai kovo 7-ąją dieną buvo parodytas interviu, princas Philipas gulėjo ligoninėje. Karalienė iki paskutinės akimirkos neprarado vilties, kad 28 dienos praleistos dvejose ligoninėse duos naudos, ir vyro sveikatos krizė bus įveikta.

Vėliau paaiškėjo, kad iš tikrųjų nei karalienė, nei jos sutuoktinis nereiškė susirūpinimo dėl Harry ir M. Markle sūnaus Archie odos spalvos, tačiau tokių teiginių pakako kaip reikiant apjuodinti karališkuosius rūmus.

Nors princas Philipas aktyvių karališkųjų pareigų atsisakė 2017 metais, sunkiomis akimirkomis jis iki pat gyvenimo pabaigos nesitraukė nuo savo Elžbietos II.

Monarchei ir jos vyrui teko atlaikyti princų Harry ir Williamo nesutarimus ir atremti kritiką Sasekso kunigaikščiams už keliones privačiu lėktuvu, nors deklaravo susirūpinimą aplinkosaugos temomis.

Visai neseniai teko spręsti klausimus, susijusius su skandalinguoju „Megxit“ – princo Harry ir M. Markle sprendimu persikelti gyventi į Kaliforniją. 2020 metų sausį suduotas dar vienas smūgis: pora šokiravo pasaulį nusprendusi trauktis iš pagrindinės karališkosios šeimos. Bakingamo rūmai sakė, kad toks sprendimas visus labai nuliūdino, bet pridūrė, kad jie ir toliau liks „labai mylimi šeimos nariai“.

72 metų kronprincas Charlesas tėvą neseniai aplankė Karaliaus Edvardo VII ligoninėje Londone, po pusvalandį trukusio vizito atrodė labai susijaudinęs. Karališkosios šeimos ekspertė Penny Junior sako, kad niekas nežinojo princo Charleso vizito tikslo, bet įtaria, kad jis galėjo būti susijęs su princu Harry.

„Šiuo metu šeimoje vyksta daug dalykų, manau, kad gana tikėtina, kad Charlesas norėjo pasikalbėti su tėvu būtent apie Harry“, – teigė ekspertė.

Žinoma, Elžbieta II per savo netrumpą gyvenimą patyrė nemažai netekčių. 2002 metais ji per kelias savaites neteko motinos ir sesers. Tik visą tą laiką šalia buvo ir ją palaikė princas Philipas.

Deja, bet daug laiko išgedėti sutuoktinio netektį Elžbieta II neturės, artimiausiomis dienomis laukia daug darbų ir laidotuvės, atsidursiančios viso pasaulio akiratyje. Kas jau kas, o karalienė įpratusi viešumoje užslėpti savo emocijas.

Netrukus po tėvo karaliaus Jurgio VI mirties, tapus karaliene, jai teko susitikti su šalies ministru Winstonu Churchilliu ir kitais garbiais asmenimis. Tik ne visada savo tikruosius jausmus pavykta užgniaužti ir santūriajai Elžbietai II.

Praėjus keliems mėnesiams po karalienės Motinos mirties Elžbietos II skruostais, kai Vestminsterio abatijoje teko prisiminti savo mamą, riedėjo ašaros.

2012 metais, kai buvo minimas karalienės deimantinis jubiliejus, jai teko ceremonijose dalyvauti be savo antrosios pusės – tuo metu princas Philipas ligoninėje buvo gydomas dėl šlapimo pūslės uždegimo.

Poros anūkė princesė Eugenie yra sakiusi, kad seneliai vienas kitam visada buvę tarsi uola. Ir prisiminė, kaip Elžbietai II buvo sunku per deimantinio jubiliejaus iškilmes, kai šalia nebuvo jos mylimo vyro.

„Nepažįstu jokių kitų taip vienas kitą palaikančių žmonių“, – po deimantinio jubiliejaus šventės „Sky News“ kalbėjo princesė Eugenie.

„Deja, senelis sirgo, ir močiutei teko viską daryti vienai. Jai buvo tikrai labai sunku, nes senelis jos uola. O ji – jo uola ir stiprybės šaltinis“, – kalbėjo princesė.

Karalienę ir Edinburgo kunigaikštį siejo nepakeičiamas ryšys – svarbiausiais istoriniais momentais jie buvo kartu. Privatūs sekretoriai ir artimiausias personalas ateidavo ir išeidavo, o Philipas Elžbietos II gyvenime buvo nekintama konstanta. Pora kartu apkeliavo kone visą pasaulį, vienas valstybinis vizitas sekė kitą, per tiek metų kartu dalyvavo daugybėje renginių – kiekvienas toks išbandymas juos tik dar labiau suartino, ir nors karūną nešioja tik karalienė, jie priimami kaip nedalomas vienis. Penkeriais metais vyresnio Philipo ir jo žmonos pasaulėžiūra ir vertybės turėjo labai daug sąlyčio taškų.

Pora susituokė XX amžiaus 5-ąjį dešimtmetį, kartu stebėjo svarbiausius žmonijos pasiekimus – pavyzdžiui, žmogaus nusileidimą Mėnulyje ar interneto išradimą.

Netekusi vyro, Elžbieta II karalienės pareigas toliau vykdys viena. Garbaus amžiaus monarchė taip pat laipsniškai traukiasi iš viešojo gyvenimo: 2016 metais ji turėjo 332 renginius, o 2018 metais – jau tik 283. Kronprincui Charlesui teko net 507.

Jos didenybei 2021 metų balandį sukaks 95 metai – būtent sulaukęs tiek metų princas Philipas pasitraukė iš viešojo gyvenimo. Sklando gandai, kad karalienė pasinaudos proga ir savo kasdienines pareigas perleis įpėdiniui princui Charlesui.

Ekspertai pastebi, kad nuo tada, kai Edinburgo kunigaikštis, gana griežtai valdęs šeimą, pasitraukė iš akiračio, „disciplina“ šeimoje nebebuvo tokia, kokia turėtų. Kaip ryškiausias to pavyzdys minimas skandalingasis princo Andrew interviu apie Epsteiną.

Karališkasis biografas Christopheris Wilsonas Edinburgo kunigaikštį apibūdina kaip „vedlį, disciplinuotą patarėją“ ir pridūrė, kad nuo tada, kai jis išėjo į pensiją, Bakingamo rūmai liko be tvirtos rankos – „juk patys matote, kas ten dabar darosi“.

Po Saseksų kunigaikščių sprendimo atsisakyti karališkųjų pareigų 2020 metais, jie persikėlė į Šiaurės Ameriką, kur pradėjo naują gyvenimą. Pora, 2019 metų gegužę susilaukusi sūnaus Archie, nusprendė trauktis po kelių jiems kilusių nemalonumų, pavyzdžiui, kritikams užkliuvo, jog deklaruoja svarbą rūpintis aplinka, o patys keliauja privačiais lėktuvais.

„Megxit“ galutinai užbaigtas 2021 metų vasarį, kai Bakingamo rūmai patvirtino, kad Harry ir Meghan, kuri šiuo metu laukiasi antrosios atžalos, nebebus įvardijami kaip vyresnieji karališkosios šeimos nariai.

Neilgai trukus britų monarchija atsidūrė dar gilesnėje krizėje: kol princas Philipas buvo gydomas ligoninėje, Saseksai O Winfrey papasakojo apie rūmuose patirtą rasizmą. Harry ir Meghan, kurių prašyta atidėti interviu, nes Edinburgo kunigaikštis negaluoja, apkaltino neįvardytą karališkosios šeimos narį rasistiniu nerimu, kokios spalvos bus mažojo Archie oda.

Kovą princas po 28 dienų, praleistų ligoninėse, pagaliau sugrįžo į namus pas karalienę. Iš pradžių princas buvo gydomas nuo infekcijos, vėliau dėl ankstesnių bėdų jam atlikta širdies operacija. Vasario 16-ąją į Karaliaus Edvardo VII ligoninę jis buvo išvežtas iš Vindzoro pilies, kur prastai pasijuto. Iš ten po dviejų savaičių perkeltas į šv. Bartolomėjaus ligoninę Londone, kur kovo 3 dieną jam atlikta širdies operacija. Po kelių dienų grąžintas į pirmą ligoninę sveikti. Kovo 16 dieną princas grįžo namo, deja, bet netrukus iškeliavo visam laikui.

Besąlygiška meilė ir prieš vestuves ištarti ypatingi žodžiai

Tam tikra prasme tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio.

Elizabeth nusižiūrėjo savo būsimą vyrą, tuo metu išvaizdų 18-metį blondiną karininką Philipą Mountbatteną, būdama vos 13-metė, tačiau jų pasaką primenančios vestuvės garsiojoje Vestminsterio abatijoje įvyko tik po aštuonerių metų – 1947-ųjų lapkričio 20 dieną.

Rožėmis išsiuvinėtą, 10 tūkst. perlų ir krištolų išpuoštą atlasinę suknelę vilkėjusi princesė tą dieną spindėte spindėjo.

Garsusis britų politikas Winstonas Churchillis, kurio vadovaujama Konservatorių partija tuo metu buvo opozicijoje, pavadino šias nelengvu pokario metu surengtas prašmatnias vestuves „spalvų blykstelėjimu sunkiame kelyje, kuriuo einame“.

Dar neišblėsus prisiminimams apie neseniai pasibaigusį karą ir nuogąstaujant dėl antivokiškų nuotaikų, keli princo Philipo giminaičiai vokiečiai, tarp jų – trys jo seserys – į iškilmes pakviesti nebuvo.

Prieš vestuves Didžiosios Britanijos karalienė motina paklausė būsimojo žento, ar jis brangins jos dukterį.

„Ar branginsiu Lilibet? Kažin ar tas žodis išreiškia, kas yra manyje“, – atsakė jis, pavadindamas būsimą monarchę vardu, kuriuo ją vaikystėje vadino šeimos nariai.

Jis pridūrė, kad „besąlygiškai įsimylėjo“ būsimąją žmoną.

Elizabeth II sostą užima nuo 1952 metų ir yra ilgiausiai valdantis dabartinis monarchas pasaulyje.

Karalienė vis dar vykdo savo pareigas, o princas Philipas 2017-ųjų vasarą pasitraukė iš aktyvaus visuomeninio gyvenimo ir savo laisvalaikį leido skaitydamas bei tapydamas.

Šalyje siaučiant koronaviruso pandemijai, 94 metų monarchė ir 99 metų Edinburgo kunigaikštis dėl savo garbaus amžiaus ir didesnės rizikos saugumo sumetimais kurį laiką izoliavosi Vindzoro pilyje.

Trys iš keturių Elizabeth II ir Philipo vaikų – Charlesas, Anne ir Andrew – yra išsiskyrę, o jų tėvų santuoka gyvavo ilgiau nei septynis dešimtmečius, netemdoma jokių viešų nesantaikos ženklų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)