Tad „MailOnline“ ėmėsi šio darbo ir panagrinėjo keletą pagrindinių interviu nuskambėjusių teiginių. Kai kurie jų pasirodė esantys įžūlus melas.

Prieš prisijungdama prie karališkosios šeimos, Meghan niekados neieškojo informacijos apie ją

Meghan teigė: „Aš niekados neieškojau informacijos apie tai, ką reikštų būti karališkosios šeimos nare. Niekada internete neieškojau informacijos apie savo vyrą“.

Faktų patikros verdiktas: menkai tikėtina

Meghan teiginys, kad, prieš užmegzdama santykius su princu, ji niekada internete neieškojo informacijos nei apie Harry, nei apie karališkąją šeimą apskritai, prieštarauja poros biografijoje išdėstytiems teiginiams.

Nors Saseksai tvirtina neprisidėję prie knygos „Finding Freedom“ atsiradimo, ją parašė draugiškai poros atžvilgiu nusiteikę žurnalistai Omidas Scobie ir Carolyn Durand, teigiantys, kad knyga buvo paremta pačiais artimiausiais šaltiniais.

Autoriai rašo apie tai, kas vyko prieš pirmąjį poros pasimatymą „Dean Street Townhouse“ 2016-aisiais: „Suprantama, abu aklojo pasimatymo dalyviai atliko namų darbus ir, pasinaudodami „Google“ paieška, kruopščiai surinko informaciją. Susidomėjęs Harry‘is informacijos apie Meghan žvalgėsi ir socialiniuose tinkluose“.

Taip pat teigiama, kad Meghan draugė ne kartą įspėjo bei pabrėžė, kiek dėmesio ji susilauks, pradėjusi susitikinėti su Harry‘iu: „Tai gali būti beprotiška. Tu tapsi labiausiai žiniasklaidos medžiojama moterimi“.

Likus trims dienoms iki oficialios ceremonijos Vindzorų rūmuose, Harry‘į ir Meghan slapta sutuokė Kenterberio arkivyskupas

Meghan pasakojo: „Matote, mes susituokėme likus trims dienoms iki oficialios vestuvių ceremonijos. Niekas to nežino... Mudu paprasčiausiai pasakėme arkivyskupui: „Žiūrėkite, visas tas spektaklis skirtas pasauliui, tačiau mes norime savo sąjungą pažymėti tik dviese“.

Faktų patikros verdiktas: menkai tikėtina

Anglikonų bažnyčioje, norint sudaryti santuoką, būtini mažiausiai du liudytojai, be to, bet kurios vedybų ceremonijos metu privaloma užtikrinti galimybę žmonėms pakliūti į pastatą, kuriame vyksta ceremonija, kad atsiradus reikalui būtų galima išreikšti pagrįstą prieštaravimą santuokai.

Tuo metu pora gyveno Kensingtono rūmų teritorijoje, tad prieiga prie jų gyvenamosios vietos buvo apribota.

Jau teisėtai susituokusi pora negali nutarti dar kartą susituokti, nebent kyla abejonių dėl ankstesnės santuokos galiojimo.

Meghan Markle ir princas Harry

Vest Malingo Švč. Mergelės Marijos bažnyčios vikaras ir Ofamo Šv. Mykolo bažnyčios pastorius Davidas Greenas aiškina, kad susituokti dukart yra neįmanoma. „Man regis, arkivyskupas turėtų paaiškinti, kas įvyko ar neįvyko prieš tris dienas iki oficialios ceremonijos“, – tvirtina D. Greenas.

Tai reiškia, kad viena iš dviejų ceremonijų buvo veikiau apsikeitimas priesaikomis, o ne teisiškai pripažįstamos vestuvės.

Archie turi prigimtinę teisę būti princu

Meghan teiginys: „Tai reiškia, kad pirmasis ne baltosios rasės šios šeimos narys neturi to paties titulo, kaip kiti anūkai. Jie neturi teisės to atimti“.

Faktų patikros verdiktas: melas

Archie neturėjo prigimtinės teisės būti princu, tačiau potencialiai galėtų juo tapti, kai į sostą įžengs princas Charlesas.

Tai, kad Williamo ir Kate Middleton vaikai turi „jo karališkosios didenybės“ ar „jos karališkosios didenybės“ titulus ir yra laikomi princais bei princese, o Archie – ne, buvo nulemta prieš daugiau nei šimtmetį įvestos taisyklės.

1917-aisiais karalius Jurgis V paskelbė rašytinį įsaką, kuriuo numatoma, kad tik tiesioginei paveldėjimo linijai priklausantys karališkieji palikuonys gali tapti princu ir princese bei įgyti „jo karališkosios didenybės“ ar „jos karališkosios didenybės“ titulą.

Minėtame įsake rašoma: „Bet kuriems suvereno sūnaus anūkams, priklausantiems tiesioginei vyriškajai linijai (išskyrus vyriausiąjį gyvą vyriausiojo Velso princo sūnaus sūnų), priskiriamas tas pat titulas ir kreipinys, kaip ir mūsų karalystės kunigaikščių vaikams“.

Remiantis šiomis taisyklėmis, tik princas George‘as, vyriausiasis princo Williamo ir Kembridžo hercogienės sūnus, turėjo teisę į princo titulą, nes yra monarchės proanūkis, priklausantis tiesioginei sosto paveldėjimo linijai.

2013-aisiais, prieš gimstant George‘ui, karalienė paskelbė įsaką, užtikrinantį, kad visi George'o broliai ir seserys, būsimojo monarcho Williamo vaikai, turėtų tuos pačius titulus. Todėl Charlotte yra princesė, o Louisas – princas.

Vadovaujantis Jurgio V taisyklėmis, Archie bus suteiktas „jo karališkosios didenybės“ titulas ir jis taps princu, kai jo senelis Charlesas, Velso princas, įžengs į sostą.

Kadangi nėra princas, Archie nepriklauso visą parą galiojanti apsauga

Meghan aiškino: „Kai aš laukiausi, įvyko pokalbis apie tai, kad vaikui nebus suteikta apsauga, jam nebus suteiktas titulas“.

Faktų patikros verdiktas: melas

Buvimas princu ar princese nereiškia, kad karališkosios šeimos nariams automatiškai suteikiama policijos apsauga.

Pavyzdžiui, mokesčių mokėtojai nebemoka už princesės Beatrice ir princesės Eugenie apsaugą.

Harry‘is ir Meghan nebėra saugomi Didžiosios Britanijos policijos ir, kaip manoma, už privačią apsaugą moka patys.

Meghan Markle ir princo Harry interviu sukėlė skandalą

Prieš vestuves su Harry‘iu Kate pravirkdė Meghan

Reaguodama į kalbas, kad ji pravirkdė Kate, Meghan atsakė: „Ne, ne. Buvo atvirkščiai“.

Faktų patikros verdiktas: ginčytina

Pranešimai apie priešvestuvinį konfliktą tarp kunigaikštienių pirmąkart pasirodė 2018-ųjų lapkritį, kai šaltiniai ėmė tvirtinti, kad Meghan buvo nepatenkinta „stresą keliančiu“ ceremonijoje dalyvausiančių mažųjų mergaičių suknelių matavimosi procesu.

Pasakojimai skyrėsi priklausomai nuo to, kas juos pateikdavo. Kai kurie aiškino, kad ginčas kilo dėl to, ar pamergės turėtų mūvėti pėdkelnes. Kaip buvo kalbama, Meghan manė, jog pėdkelnių nereikėtų.

Kituose pranešimuose buvo tvirtinama, kad ginčas kilo todėl, jog princesės Charlotte suknelė jai netiko, tad reikėjo paruošti kitą apdarą.

Vienas šaltinis tuo metu sakė: „Kate buvo ką tik pagimdžiusi trečiąjį vaiką, princą Louisą, ir buvo gana emocionali“.

Tačiau interviu su O. Winfrey metu Meghan griežtai paneigė minėtuosius pranešimus ir tvirtino, kad būtent Kate ją nuliūdino.

Karališkuosiuose rūmuose pora susidūrė su rasizmu

Meghan teigė: „Buvo nerimo ir pokalbių apie tai, kokio tamsumo bus būsimojo vaiko odos spalva“.

Faktų patikros verdiktas: patikrinti beveik neįmanoma

Harry‘is ir Meghan tvirtino niekados neatskleisiantys, iš kieno lūpų sklido minėtieji komentarai.

Visgi, kaip atskleidė O. Winfrey, Harry‘is patvirtino, kad tai nebuvo nei karalienė, nei princas Philipas.

Vėliau princas Williamas žurnalistams viešai sakė, kad jų šeima nėra nusiteikusi rasistiškai.

Bakingamo rūmai gali pradėti tyrimą, kaip jie nusprendė padaryti kaltinimų dėl patyčių atveju.

Meghan Markle ir princo Harry interviu sukėlė skandalą

Karališkieji rūmai nutraukė finansinę paramą princui Harry‘iui

Harry‘is kalbėjo: „Mano šeima tiesiogine prasme nutraukė finansinę paramą, man teko pasirūpinti mūsų apsauga“.

Faktų patikros verdiktas: jie patys norėjo būti finansiškai nepriklausomi

Kai Harry‘is ir Meghan pranešė apie ketinimus atsitraukti iš vyresniųjų karališkosios šeimos narių pareigų, jiedu pareiškė norintys būti „finansiškai nepriklausomi“.

Iki to laiko, kai nutraukė ryšius, 95 proc. jų lėšų atkeliaudavo iš princo Charleso pajamų, gaunamų iš Kornvalio kunigaikštystės, o penki proc. – iš mokesčių mokėtojų pinigais remiamos karalienės dotacijos (angl. Sovereign Grant).

Princai Williamas ir Harry‘is gavo didžiąją dalį 13 mln. svarų (maždaug 15,18 mln. eurų) vertės turto, palikto jų motinos princesės Dianos. Taip pat manoma, kad Harry‘iui kliuvo ir karalienės motinos palikimas.

Meghan beveik 20 metų nesimatė su įsesere Samantha Markle

Meghan tvirtino: „Paskutinį kartą ją mačiau prieš maždaug 18–19 metų“.

Faktų patikros verdiktas: melas

Pokalbio metu Meghan atsiribojo nuo įseserės Samanthos (ji yra to paties tėvo dukra, tik iš kitos santuokos), kurią, jos aiškinimu, menkai pažinojo ir užaugo „kaip vienturtė“.

Tačiau 2008-aisiais – prieš 13 metų – užfiksuotoje išleistuvių nuotraukoje matyti Meghan ir Samantha.

Meghan Markle ir jos įseserė Samantha Markle /Foto: Twitter, Vida Press

Apie įseserės akivaizdų melą po interviu prakalbo ir pati Samantha. Ji pateikė įrodymus, kad M. Markle prieš kameras kalbėjo netiesą.

Meghan savo pasą, raktus ir vairuotojo pažymėjimą turėjo patikėti karališkiesiems padėjėjams

Meghan teigė: „Tapusi karališkosios šeimos nare, nebemačiau savo paso, vairuotojo pažymėjimo, raktų – viską turėjau atiduoti“.

Faktų patikros verdiktas: sudėtinga patikrinti

Karališkosios šeimos nariai neretai užfiksuojami vairuojantys patys, anksčiau nėra buvę kalbų apie tai, kad jų raktai ar pasai kažkur slepiami.

Harry‘iui ir Meghan buvo paskirta policijos apsauga – tai reiškė, kad jų kelionės turėjo būti kruopščiai planuojamos.

Meghan atstovai spaudai jos neapgynė, kai „sklido melaginga informacija“

O. Winfrey pasiteiravo M. Markle apie kalbas, kad ji pravirkdė K. Middleton: „Vadinasi, visą laiką, kai sklido pasakojimai, jog jūs pravirkdėte Kate, jūs ir visa jūsų aplinka žinojo, jog tie pasakojimai yra netiesa“. Meghan atsakė: „Visi rūmuose žinojo, kad tai netiesa“. Tada O. Winfrey paklausė: „Kodėl tuomet niekas to paprasčiausiai nepasakė?“ Meghan atsakė: „Geras klausimas“.

Faktų patikros verdiktas: ginčytina

Apie karališkąją šeimą rašanti „Mail on Sunday“ žurnalistė Emily Andrews teigė, kad M. Markle spaudos tarnyba iš tiesų prieštaravo klaidingoms istorijoms, todėl Meghan teiginys nėra teisingas.
E. Andrews tvirtino bendravusi su spaudos tarnyba, kuri „nuolatos gynė Saseksus, aiškino, kad kalbama netiesa, todėl nereikia tokių istorijų skelbti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)