Kai Tiina paskutinį kartą matė Latifą, abi plaukė jachta Indijos vandenyje ir, sėdėdamas ant denio, skaičiavo žvaigždes. Tai buvo 2018 metų vasarį – merginos surezgė ambicingą planą, kaip Latifai pabėgti iš Dubajaus ir pradėti naują gyvenimą kur nors užsienyje.

Princesė Latifa – viena iš 25 šeicho Mohammedo bin Rashido al Maktoumo, Dubajaus valdovo, vaikų.

Šeichas transformavo emyratą į prabangų miestą – vietą, kur žmonės iš viso pasaulio plūsta dėl verslo reikalų, tikrą regiono finansų ir pramogų centrą. Tik emyrato moterims dėl papročių ir griežtų įstatymų gyvenimas toli gražu neprimena pasakos.

„Negaliu vairuoti, negaliu keliauti, iš tikrųjų net negaliu išvykti iš Dubajaus. Iš šalies nebuvau išvykusi nuo 2000 metų. Tiek ilgai prašiau paprastų dalykų, leisti man pakeliauti, mokytis, daryti normalius dalykus. Bet jie man neleidžia. Privalau iš čia bėgti“, – vaizdo įraše, darytame prieš pat bandymą pabėgti, teigia princesė Latifa.


Sėdėdama draugės Tiinos bute, Latifa entuziastingai kalbėjo apie tai, kokia šviesi ateitis jos laukia.

„Dėl ateities jaučiuosi labai pozityviai. Net saldu pagalvoti, kad ateis diena, kai galėsiu tiesiog pabusti ryte nuo minties, kad tą dieną galiu veikti ką tik panorėjusi. Labai laukiu, kada tokia diena ateis“, – kalbėjo Latifa.

Princesė su savimi neturėjo paso, buvo nuolat stebima, tad merginos turėjo slapčia ištrūkti iš Dubajaus ir nuvažiuoti iki Omano pakrantės. Prireikė kelių valandų, kol išplaukė į tarptautinius vandenis. Laiveliu iki vakaro pasiekė jachtą, kuri turėjo jas išplukdyti į laisvę.

Žinutėje „Whatsapp“ programėlėje draugei Latifa pasidžiaugė: „Esu laisva“. Jos planavo jachta perplaukti Indijos vandenyną, tada nuskristi į Jungtines Valstijas, kur Latifa ketino prašyti politinio prieglobsčio. Deja, bet po aštuonių dienų, kai Indijos pakrantė jau buvo ranka pasiekiama, situacija kardinaliai pasikeitė – ir į blogąją pusę.

Į jachtą įlipo ginkluotų vyrų. Draugės pasislėpė vonioje, tačiau dūminės granatos privertė pakilti ant denio.

„Latifa šaukė ir spardėsi. Vis kartojo, kad negrąžintų jos į Jungtinius Arabų Emyratus. Meldė, kad ją geriau nušautų, bet negrąžintų“, – prisimena Tiina.

Tai buvo paskutinis kartas, kada ji matė draugę.

Vėlesniuose vaizdo įrašuose, paviešintose tik dabar, Latifa detaliai papasakoja, kas tada nutiko per jachtos šturmą.

„Grūmiausi iš paskutiniųjų, o tada prie manęs prisiartino galingas vyras ir kažką man suleido į ranką“, – prisimena Latifa. Tada apsvaigusi buvo perkelta į Indijos karo laivą.

Princesė Latifa bint Mohammed Al Maktoum

„Komandosai mane nešė per tą koridorių, atsidūriau dideliame kambaryje. Prieš mane buvo keturi ar penki generolai. Kartojau jiems, kad mano vardas Latifa al Maktoum. Kad nenoriu atgal į Dubajų, kad noriu gauti prieglobstį. Juk buvau tarptautiniuose vandenyse, jie turėjo mane paleisti į laisvę“, – pasakoja princesė.

Jaunos moters maldos nepasiekė pagrobėjų ausų, netrukus ji buvo perduota Jungtinių Arabų Emyratų pareigūnams.

„Jis mane sučiupo, pakėlė nuo žemės. Spardžiausi, priešinausi, nors jis ir buvo žymiai už mane didesnis ir stipresnis. Mačiau jo rankas. Man kažką suleido. Kandžiojausi kaip tik galėjau, purčiau galvą. Šaukiau kaip skerdžiama. Niekam nebuvo įdomu“, – pasakojo Latifa.

Nuo suleistų raminamųjų apspangusi princesė buvo parskraidinta atgal į Dubajų.

„Buvo beprotiškai liūdna. Jutau, kad visos mano pastangos, kurias tiek metų dėjau tam, kad galėčiau išsikovoti laisvę, virto niekuo. Ir nuo to laiko esu kalinama, esu vienui viena. Negaliu gauti medicininės pagalbos. Nebuvo jokio teismo, man nepateikė jokių kaltinimų, nieko“, – skundėsi Dubajaus princesė.

Tiina kartu su jachtos komanda buvo grąžinta į Jungtinius Arabų Emyratus, kur dviem savaitėms buvo sulaikyta. Tada pradėjo savo istoriją pasakoti tarptautinei žiniasklaidai. Ji inicijavo kampaniją „Free Latifa“, apie princesės atvejį papasakojo Jungtinėms Tautoms.

Ėjo mėnesiai, tačiau jokios žinios apie Latifą nebuvo. Tada vieną 2019 metų pradžios dieną, kai lankėsi pas savo šeimą Suomijoje, iš nepažįstamo asmens gavo žinutę.

Pirmiausia turėjo atsakyti į kelis saugumo klausimus. Prieš daug metų Tiina išmokė Latifą kapueiros – braziliško kovos meno. Dabar tas nepažįstamas asmuo norėjo sužinoti, koks Latifos kapueiros slapyvardis. Netrukus Tiina galėjo tiesiogiai telefonu susisiekti su princese.

„Kai išgirdau jos balsą, pravirkau. Nieko negalėjau padaryti, emocijos paėmė viršų, jos buvo labai stiprios“, – prisimena Tiina. Latifa pradėjo įrašinėti vaizdo žinutes. Tai, ką jos atskleidžia, palieka be žado.

Princesė, kuriai dabar 35 metai, filmuojasi vonios kambario kampe, kalba tyliai, beveik šnibžda.

„Šį vaizdo įrašą filmuoju vonioje, nes tai vienintelė patalpa, kur užsirakina durys. Esu laikoma įkaite. Esu nelaisvėje. Esu šio kalėjimo vergė. Mano gyvenimas ne mano rankose. Esu laikoma viloje, ta vila paversta kalėjimu. Užkalti visi langai. Lauke penki policininkai, o du – viduje. Manęs neišleidžia į lauką įkvėpti gaivaus oro“, – teigia išbalusi ir patinusi princesė, trejus metus nejutusi saulės spindulių.

Vila vos už kelių metrų nuo paplūdimio, prabangiame rajone.

„Neturėtume apsimesti, kad, jeigu ten vila, tuomet viskas gerai. Ši moteris kalinama. Ji kalinama vienutės sąlygomis. Daugeliu aspektų kalinimas vienutėje yra laikomas tam tikra kankinimo forma, ypač jeigu žmogus tokiomis sąlygomis laikomas ilgai, kaip kad šiuo atveju“, – situaciją komentuoja „Human Rights Watch“ vykdomasis direktorius Kenas Rothas.

Latifos įrašuose justi didžiulė baimė. Moters balse – nekantrumas ir desperacija.

„Kiekvieną dieną, kiekvieną sekundę nerimauju dėl savo saugumo ir savo gyvybės. Tiesą sakant, tikrai nežinau, ar išgyvensiu. Policija grasina, kad visą likusį gyvenimą praleisiu kalėjime ir daugiau niekada nebeišvysiu saulės. Akivaizdu, kad čia esu nesaugi“, – pasakoja princesė.

Nepaisydama didžiulės rizikos, kad gali būti sučiupta turinti slaptą telefoną, jauna moteris pradėjo ramiai ir reguliariai dokumentuoti savo istoriją.

„Man tam tikra prasme viskas labai paprasta – aš laisva ar nelaisva. Taigi, pasaulis sužinos, kad nesu laisva. Visi, kuriems rūpi, kuriems aktualu, sužinos, kad nesu laisva. Neketinu leisti, kad jus klaidintų propaganda. Taip dabar gyvenu, patys matote“, – viename iš įrašų sako Latifa.

Šeichas sako, kad Latifos sugrįžimas į Dubajų buvo sėkminga gelbėjimo operacija.

2018 metų gruodį, kai Latifa jau buvo dingusi devynis mėnesius, Jungtiniai Arabų Emyratai juto nemenką spaudimą. Jungtinės Tautos pradėjo reikalauti įrodymų, kad princesė gyva. Priešingu atveju bus viešai keliami klausimai, ar jauna moteris nebuvo nužudyta.

Latifa netikėtai sulaukė savo pamotės, princesės Hayos vizito. Pamotė ją pakvietė pietų.

„Ji man aiškino, kad tai tarsi testas, kurio tikslas – išsiaiškinti, kaip aš elgsiuosi prie kitų žmonių po tiek laiko, kurį praleidau kaip ir kalėjime. Jeigu elgsiuosi gražiai, jeigu reaguosiu normaliai, tada gal po kelių dienų mane paleis“, – vėliau vaizdo įraše sakė princesė.

Tik Latifa nežinojo, kad princesė Haya apie ją paskleidė gandą, jog Latifa turi bipolinį sutrikimą, todėl yra pažeidžiama. Norėdama Jungtines Tautas įtikinti, kad su Latifa viskas gerai, Haya paskambino savo draugei – buvusiai Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarei Mary Robinson – ir pakvietė kartu papietauti.

2018 metų gruodžio 15 dieną M. Robinson nuskrido į Dubajų, kur Haya ir jos pareigūnai ją informavo apie tariamą Latifos negalavimą. Ji sutiko padėti ieškant bendros kalbos su Jungtinėmis Tautomis.

Latifa tuo metu buvo laikoma nežinioje. Per tuos pietus jos aptarė aplinkosaugos klausimus, parašiutų sportą ir netrukus pasirodysiančią M. Robinson knygą.

„Apie mane mes nekalbėjome. Mano atvejis nebuvo aptartas“, – teigia Latifa ir pridūrė, kad neturėjo žalio supratimo, kad M. Robinson yra buvusi Jungtinių Tautų žmogus teisių komisarė.

M. Robinson žurnalistams sakė, kad Latifos nei apie vaizdo įrašus, nei apie bandymą pabėgti neklausinėjo, taip pat nepanoro su ja pabendrauti akis į akį.

„Nežinau, kaip bendrauti su bipolinį sutrikimą turinčiais asmenimis. Tikrai nežinojau, apie ką su ja kalbėti, o ir nenorėjau“, – prisipažįsta M. Robinson.

Bet ji leido nufotografuoti princesę ir sutiko nuotraukas nusiųsti Jungtinėms Tautoms. M. Robinson sako maniusi, kad tai asmeninės nuotraukos, tad kaip reikiant nustebo, kai Jungtiniai Arabų Emyratai po devynių dienų jomis pasidalino su visu pasauliu.

Po pietų Latifa buvo parvežta atgal į kalėjimu virtusią vilą.

„Tai buvo spąstai. Jie mane apkvailino, pergudravo“, – prisipažino Latifa, nes jos gyvenimas po tų ypatingų pietų nė kiek nepasikeitė.

O štai jos pamotės princesės Hayos gyvenimas apvirto aukštyn kojomis.

„Neilgai trukus man paskambino princesė Haya. Ji man sako: „Mary, aš Londone, ką tik atvykau į Londoną su dviem savo vaikams. Atvykau, kaip stoviu, nes labai bijau. Mes klydome. Daug ką išsiaiškinau“, – prisimena M. Robinson.

Vėliau Haya paaiškino, kad šeichui nepatiko jos susidomėjimas Latifa ir jis jos atžvilgiu tapo atšiauresnis. 2019 metų balandį moteris suprato, kad jos pozicija Dubajuje nebėra saugi. Balandžio 15 dieną ji pabėgo į Jungtinę Karalystę.

Princesė Haya

Kai šeichas suprato, kad nuo jo pabėgo viena iš žmonų ir du vaikai, kreipėsi į Aukščiausiąją teismą, siekdamas atžalas susigrąžinti į Dubajų. Tik gavo ne tai, ko tikėjosi.

2020 metų kovą Aukščiausiasis teismas atskleidė detalių, susijusiu su šeicho elgesiu su dviem suaugusiomis dukromis. Prieš aštuoniolika metų jo antroji dukra Shamsa Jungtinėje Karalystėje buvo pagrobta ir prievarta grąžinta į Dubajų, kur nuo to laiko laikyta nelaisvėje. Teismo išvadose pirmą kartą detaliai pasakojama, kaip šeicho agentai ją rado Kembridže ir parskraidino į tėvynę.
Teismas taip pat nustatė, kad Haya buvo įbauginta, o Latifa – pagrobta ir kalinama. Taip pat konstatavo, kad šeichas su teismu nebuvo atviras ir sąžiningas.

Tiinai tai buvo lūžis: „Tikėjausi, kad štai – paaiškėjo kažkas, dėl ko ją greitai paleis į laisvę“.

Deja, bet Latifos gyvenimas kalėjimu virtusiame Dubajuje nė kiek nepasikeitė.

„Aš jau nebežinau, ką dar reikia padaryti, kad ji pagaliau būtų laisva. Labai liūdna. Tiesiog siaubingai liūdna“, – teigia Latifos draugė.

Iš vilos Dubajuje Latifa slapta palaikė ryšį ne tik su Tiina, bet ir Jungtinėje Karalystėje gyvenančiu pusbroliu iš motinos pusės Marcusu ir „Free Latifa“ įkūrėju Davidu Haighu. Tai, kas prasidėjo kaip faktiniai jos situaciją iliustruojantys įrašai, virto ilgais susirašinėjimais.

„Tas jos telefonas buvo labai svarbus, kaip gyvybę palaikantis aparatas“, – teigia Marcusas.

Latifa kalinama jau trečius metus.

„Kiekviena diena jai tikras iššūkis, tai galima išgirsti jos balse. Žinau, kad ji labai pavargusi, žinau, kad jos sveikatos būklė tikrai nėra gera“, – sako princesės pusbrolis.

Ir vieną dieną tas ryšis nutrūko – taip pat dramatiškai, kaip ir užsimezgė.

Dabar, praėjus trims mėnesiams, Tiina, Davidas ir Marcusas priėmė nelengvą sprendimą paviešinti dalį Latifos darytų įrašų, vildamiesi, kad tai galbūt pasitarnaus kaip spaudimas šeichui dukrą pagaliau paleisti į laisvę.

„Tai tikrai nebuvo lengvas sprendimas, būta ne vienos bemiegės nakties, svarstant, ar tai bus geras sprendimas. Bet reikėjo kažką daryti, atėjo laikas. Jaučiu, kad ji norėtų, jog nenuleistume rankų, kad nepasiduotume“, – sako Tiina.

Dubajaus ir Jungtinių Arabų Emyratų valdžia tvirtina, kad Latifa yra mylinčios šeimos globoje, tik Tiinos tokie žodžiai neguodžia. Greičiau jau priešingai.

„Iš pradžių maniau, kad jai kilo nesklandumų su telefonu. Vyliausi, kad ji netrukus apsireikš ir vėl. Nenorėjau patikėti, kad tas ryšys nutrūko. Labai nerimaujame dėl jos gerovės. Jeigu manytume, kad ji buvo sučiupta besinaudojanti telefonu, greičiausiai jos sąlygos dar pablogėjo“, – baiminasi draugė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)