Dabar sunku tuo patikėti, tačiau A. Rickmanas nemąstė apie aktoriaus karjerą. Jis nuo vaikystės svajojo pasinerti į dailę. Filmų apie Harį Poterį serijos gerbėjų laimei, A. Rickmanui nepavyko tapti žymiu dailininku ar dizaineriu. Tačiau prieš jį atsivėrė kino pasaulio durys.

Aktorius ekrane dažnai įkūnydavo neigiamus personažus, tačiau realiame gyvenime jis pasižymėjo jautrumu ir gerumu, buvo labai patikimas. Tą tik dar labiau patvirtina faktas, kad daugiau nei 40 metų A. Rickmanas praleido su ta pačia moterimi ir buvo jai ištikimas. Rima Horton vyrui neliko skolinga: ji iki paskutinio A. Rickmano atodūsio buvo šalia. Aktorius iškeliavo 2016-ųjų sausio 14-ąją. Jo mirtis kolegoms ir gerbėjams buvo netikėta. Kodėl gi jis apie sunkią ligą aplinkiniams nepasakojo? Apie tai ir apie A. Rickmano gyvenimo bei karjeros vingius rašo starhit.ru.

Alanas Rickmanas

Nuo dizainerio iki Severo Sneipo

A. Rickmanas į šį pasaulį atėjo Londone, Hamersmite, paprasto fabriko darbininko šeimoje. Būsimasis aktorius augo su dviem broliais ir seserimi. Jie gyveno neturtingai, tačiau draugiškai, vaikai jautėsi išties laimingi. Bet taip buvo tol, kol į namus pasibeldė nelaimė. Alanui buvo vos aštuoneri, kai nuo plaučių vėžio mirė jo tėtis.

A. Rickmanas nuo pat mažens įprato kliautis tik pačiu savimi. Jo kruopštumas ir nuoširdus atsidavimas mokantis atvėrė kelią į prestižinę Londono mokyklą, kurioje mokama neprasta stipendija. Čia berniukas pirmą sykį pasirodė scenoje – suvaidino mėgėjiškame spektaklyje. Visgi tolesni Alano ateities planai siejosi su dizainerio profesija. Jis baigė menų ir dizaino koledžą ir įsidarbino laikraštyje grafikos dizaineriu, o po to su draugais Londono Soho rajone įkūrė studiją. Galbūt pasaulis taip ir nebūtų sužinojęs apie puikų aktorių A. Rickmaną. Tačiau tada bankrutavo jo verslas.

Jauno žmogaus gyvenimo planai iš esmės pasikeitė. Jis įveikė atranką ir buvo priimtas į Karališkąją dramos meno akademiją. Netrukus pradedantį aktorių jau vadino kylančia teatro žvaigžde. Devintojo dešimtmečio viduryje jam teko pagrindinis vaidmuo Brodvėjaus spektaklyje „Pavojingi ryšiai“. Jame vaidinantį perspektyvų aktorių pastebėjo prodiuseriai Joelis Silveris ir Charlesas Gordonas. Jiedu A. Rickmanui pasiūlė blogiečio vaidmenį filme „Kietas riešutėlis“ („Die Hard“), o šis sutiko, mat jau anksčiau pasvarstydavo apie karjerą kine.

Alanas Rickmanas

„Gavau tą vaidmenį, nes pigiai „kainavau“. Jie Bruce‘ui Willisui žadėjo septynis milijonus dolerių, tad ieškojo žmonių, kuriems iš esmės galėtų nemokėti“, – vėliau prisiminė aktorius.

Nuotykių filme „Robinas Hudas – vagių karalius“ („Robin Hood: Prince of Thieves“) A. Rickmanui ir vėl teko vaidinti neigiamą personažą. Tačiau melodramoje „Truly, Madly, Deeply“ jis suvaidino „gerą vaikiną“, tiesa, tapusį vaiduokliu.

Pats romantiškiausias aktoriaus vaidmuo, ko gero, yra pulkininkas Brandonas legendinio kūrinio „Protas ir jausmai“ („Sense and Sensibility“) ekranizacijoje. Kritikų manymu, geriausias jo vaidmuo yra Rasputinas to paties pavadinimo filme.

Nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos apie A. Rickmaną imta kalbėti kaip apie talentingą režisierių: jo filmas „Žiemos svečias“ („The Winter Guest“) buvo įvertintas trimis Venecijos kino festivalio apdovanojimais. 2005-aisiais žiūrovai turėjo galimybę įvertinti A. Rickmano spektaklį apie Jungtinių Valstijų aktyvistės gyvenimą „My Name Is Rachel Corrie“, o po devynerių metų įvyko istorinės dramos „Nedidelis chaosas“ („A Little Chaos“) premjera.

Aktoriaus filmografija pasižymi gausybe ryškių ir reikšmingų vaidmenų: prekeivis filme „Kvepalai. Vieno žudiko istorija“ ( „Perfume: The Story of a Murderer“), teisėjas iš filmo „Svynis Todas: demoniškasis Flyto gatvės kirpėjas“ („Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street). Tačiau, ko gero, milijonams žiūrovų pats mėgstamiausias A. Rickmano personažas visgi yra profesorius Severas Sneipas iš pagal knygas sukurtos filmų serijos apie Harį Poterį. Prieštaringai vertinamam J. K. Rowling knygų veikėjui filmuose jį įkūnijęs A. Rickmanas suteikė ypatingo žavesio. Sėkmės priežastimi kritikai įvardija aktoriaus balsą: malonaus tembro ir tobulo britiško akcento derinys palieka neišdildomą įspūdį.

A. Rickmaną su knygų apie Harį Poterį autore taip pat siejo ypatingas ryšys. Tik antrojoje knygos „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“ („Harry Potter and the Deathly Hallows“) dalyje paaiškėja, kad Severas puoselėjo stiprius jausmus Hario mamai Lily. Paaiškėjo, kad Alanas buvo vienintelis likus dar dešimčiai metų iki filmo premjeros žinojo apie šį siužeto vingį. Autorė aktoriui atskleidė istorijos paslaptį manydama, kad tai padės jam geriau įsijausti į vaidmenį. J. K. Rowling pataikė tiesiai į dešimtuką – juk herojų ir jo vaidmens atlikėją siejo daug bendro: aktoriaus gyvenime taip pat buvo tik viena didelė meilė.

„Prabėgus tiek laiko?“ – „Visada“

A. Rickmanas meilės nuotykiais niekada negarsėjo, o vienintelę gyvenimo meilę jis sutiko koledže dar būdamas 19-metis. Aktoriaus mylimoji R. Horton vėliau dėstė ekonomiką Kingstono universitete. Taip pat buvo etapas, kai ji pirmininkavo Kensingtono ir Čelsio karališkosios apygardos tarybai. Nors kino pasaulis Rimai, regis, atrodė tolimas, tai porai nesutrukdė drauge praleisti didžiąją gyvenimo dalį.

Alanas Rickmanas

Alanas niekada neviešino širdies reikalų, tad pažįstami tiksliai nė nežinojo, kada jiedu su R. Horton pradėjo bendrą gyvenimą. Tuoktis pora, švelniai tariant, neskubėjo: vestuves atšoko tik 2012 m. Niujorke, po pažinties prabėgus 47 metams. O informaciją apie šį įvykį atskleidė tik 2015 m.

„Susituokę mudu esame visai neseniai, trejus metus. Buvo tiesiog nuostabu, nes nebuvo jokių svečių. Po vestuvių ceremonijos Niujorke mes perėjome per Bruklino tiltą, vėliau pavakarieniavome“, – interviu juokavo A. Rickmanas.

Nors vestuvių ceremonija buvo kukli, visgi romantikos nebuvo išvengta. Alanas žmonai padovanojo 200 dolerių (maždaug 165 eurų) vertės žiedą, kuris galiausiai spintoje rinko dulkes: ne todėl, kad nedaug kainavo, tiesiog Rimai judviejų sąjunga atrodė svarbesnė už antspaudus ir įprastus simbolius. „Ji yra neįtikėtinai kantri. Veikiausiai galėtų tapti šventąja“, – apie žmoną kalbėjo aktorius.

Filme „Tegyvuoja meilė“ („Love Actually“) aktorius vaidino reklamos agentūros vadovą Harry, daug metų pragyvenusį su žmona Karen. Pavyzdingas šeimos vyras visgi nepajėgė atsispirti pagundai, kai į jį dėmesį atkreipė jauna sekretorė. Kai sykį A. Rickmano pasiteiravo, ar jis galėtų dėl jaunos žvaigždutės palikti žmoną, šis tvirtai ir nė kiek nedvejodamas atsakė: „Niekada“.

Tačiau kodėl laiminga pora nesusilaukė palikuonių? „Tai nebuvo mano pasirinkimas. Reikia suprasti, kad šioje situacijoje nesu vienas, yra ir kitas žmogus. Kartais pagalvoju, jog idealiame pasaulyje dabar turėtume tris vaikus – 12, 10 ir aštuonerių. Mes jiems būtume nuostabūs tėvai“, – kalbėjo aktorius.

Alanas Rickmanas su žmona

Liga ir mirtis

A. Rickmanas buvo profesijos, kurioje privatumą išlaikyti sunku, atstovas, tačiau jam puikiai pavykdavo pasislėpti nuo fotoaparatų objektyvų. Aktorius interviu neužsimindavo, kad užsiima labdara: padeda vargstantiems, remia pradedančiuosius aktorius, pakliuvusius į sudėtingas situacijas. A. Rickmanas nepasakojo ir apie mirtiną ligą, su kuria kovojo keletą mėnesių.

2016 m. sausio 14 d. aktoriaus pažįstamus ir gerbėjus nustebino tragiška žinia apie jo išėjimą. A. Rickmano artimieji pateikė trumpą pranešimą, kad jis mirė nuo kasos vėžio, o paskutines gyvenimo minutes praleido draugų ir artimųjų apsuptyje. Paaiškėjo, kad onkologinis susirgimas A. Rickmanui buvo diagnozuotas 2015-ųjų rugpjūtį, kai buvo paguldytas į ligoninę dėl mikroinsulto. Deja, navikas vystėsi pernelyg sparčiai, tad galimybių išgyventi iš esmės nebuvo.

„Nėra žodžių, kuriais galėčiau išreikšti, kokia sukrėsta ir nusiminusi buvau, sužinojusi apie Alano Rickmano mirtį. Jis buvo puikus aktorius ir nuostabus žmogus“, – pažymėjo J. K. Rowling.

Hario Poterio vaidmens atlikėjas Danielis Radcliffe‘as tada pabrėžė, kad A. Rickmanas buvo vienas iškiliausių aktorių, kuriuos jam teko sutikti. Užuojautą kino žvaigždės šeimai pareiškė ir Emma Thompson, kuri drauge su A. Rickmanu filmavimo aikštelėje darbavosi ne kartą. „Iš jo aš daug ko išmokau. Alanas buvo geriausias aktorius ir režisierius. Nekantraudavau norėdama sužinoti, ko jis imsis toliau. Man tikrai buvo garbė su juo daug kartų dirbti“, – tvirtino E. Thompson.

Alanas Rickmanas

Iki 70-ojo jubiliejaus menininkui buvo likusios vos penkios savaitės. Šio gimtadienio proga A. Rickmano talento gerbėjai rengėsi išleisti viso pasaulio gerbėjų ir jų kūrybos darbų kolekciją. Nepaisant liūdnos žinios, knygą nuspręsta vis vien išleisti, ją papildant užuojautos aktoriaus artimiesiems žodžiais. Vienintelis leidinio egzempliorius buvo įteiktas R. Horton.

Kanalas „Anglophile“ įsteigė A. Rickmano vardo premiją ir tokiu būdu po mirties pagerbė jo nuopelnus. Gerbėjai ir šiandien neužmiršta aktoriaus ir peržiūri filmus, kuriuose jis vaidino. Paskutinis kino žvaigždės vaidmuo buvo filme „Eye in the Sky“. Aktorius iki pat gyvenimo pabaigos kūrė naujų režisūrinių projektų planus, tačiau, deja, nebuvo lemta juos įgyvendinti.

Žiniasklaidoje neseniai pasirodė naujiena, kad 2022-ųjų rudenį leidykla „Canongate“ išleis A. Rickmano memuarus, paremtus asmeniais aktoriaus užrašais. A. Rickmanas 25 metus rašė dienoraštį. Redaktorių teigimu, skaitytojų laukia neįtikėtina istorija, kupina detalių apie įžymybių gyvenimą ir teatro užkulisius. „Šie dienoraščiai A. Rickmaną atskleidžia ne tik kaip aktorių, bet ir kaip tikrąjį Alaną – jo humoro jausmą, jo žavų pastabumą, jo meistriškumą ir atsidavimą menui“, – komentavo aktoriaus našlė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)