„Kažkoks košmaras, – „PEOPLE“ prisipažino 43-ejų metų amžiaus moteris, gyvenanti Bristolio priemiestyje, Warmley kaime. – Praktiškai nebeliko užsakymų.“

„Mano 14-os metų amžiaus dukra kartais nevalgo, kad padėtų sutaupyti pinigų, – pridūrė ji. – Mergaitė kenčia nuo streso ir pradėjo žaloti save, todėl teko kreiptis pagalbos į Vaikų psichikos sveikatos centrą.“

2011 m. ir 2018 m. C. Savage padėjo užbaigti K. Middleton ir M. Markle vestuvines sukneles, kurios buvo pagražintos Hamptono dvare įsikūrusioje Karališkojoje siuvinėjimo mokykloje.

„Nėriniais padabinome suknelę ir batelius“, – apie savo indėlį gražinant K. Middleton suknelę, kurią sukūrė mados namai „Alexander McQueen“, pasakojo moteris. Taip pat ji prisidėjo prie „nėriniuoto mėlyno šilkinio keliaraiščio su elastine medžiaga“ siuvinėjimo. „Deja, šie aprangos elementai nelabai krenta į akis!“ – juokavo ji.

„Kate buvo atėjusi keletą kartų. Labai miela. Tradicinė raudonuojanti nuotaka, – pridūrė C. Savage, studijavusi Paryžiuje esančioje prestižinėje siuvinėjimo meno mokykloje „École Lesage“. – Ji džiaugėsi suknele, jaudinosi dėl vestuvių, klausinėjo, ką darome, ir panašiai.“
Kembridžo kunigaikštienė apdairiai nusprendė palikti kruopštų rankų darbą Chloe ir kitoms savo amato žinovėms.

„Ji net nelietė adatos, – tvirtino C. Savage. – Bijojo, kad įsidurs ir sukruvins suknelę!“

Nors C. Savage nedirbo, kai savo „Givenchy“ sukurtos suknelės apžiūrėti užsuko M. Markle, ji buvo atsakinga už geltonžiedžių ešolcijų, kukurūzų burbuolių, Tautų Sandraugos gėlių ir įvairių sodo gėlių siuvinėjimą ant nuotakos vualio.

„Po valandos ar dviejų paskausdavo akis, nes balto tiulio suknelėje siuvinėjau baltus raštus, – įmantrų procesą paaiškino C. Savage. – Galiausiai pradedi truputį žvairuoti!“

Be vestuvinių suknelių puošimo karališkosios šeimos nariams, C. Savage atliko daug užsakymų teatrui, televizijai ir mados namams, įskaitant „Balenciaga“ ir „Victoria Beckham“. Jos kūrinių galima pamatyti ir filmuose apie Harry Potterį bei daugelyje kitų juostų, pavyzdžiui, dabartinis agentas 007 Danielis Craig’as vienoje Jameso Bondo nuotykių ekranizacijoje vilki C. Savage išsiuvinėtą švarką.

Prieš prasidedant koronaviruso pandemijai, aštuonerių ir 24-erių metų amžiaus sūnus turinti moteris dirbo kultūros paveldo saugotoja labdaros organizacijoje „The National Trust“. Ji buvo atsakinga už 40 tūkst. istorinių tekstilės dirbinių, saugomų Šiaurės Somersete, Tyntesfieldo dvare, įskaitant pilną spintą karalienės Viktorijos epochos pašluosčių. Deja, kai Jungtinėje Karalystėje (JK) kovo mėnesį buvo įvestas pirmasis karantinas, pamažu nebeliko nei užsakymų, nei kitų darbų.

„Sausio ir vasario mėnesiais nemažai tarptautinių užsakovų pradėjo nebevykdyti sutartinių įsipareigojimų, – guodėsi C. Savage. – Darbo tiesiog nebeliko. Organizacijos, tokios kaip „The National Trust“, pareiškė, kad turėsime atidėti savo projektus, nes numatomas didelis biudžeto deficitas.“

Norėdama „žūtbūt sumažinti nuostolius“, moteris uždarė savo siuvinėjimo dirbtuves „Chloe Savage Embroidery“, atleido mokines ir pasiėmė 30 tūkst. JAV dolerių paskolą, „skirtą atsitiesti“. Šias paskolas dalijo JK vyriausybė, kad padėtų smulkiajam verslui pandemijos metu.

Bėda ta, kad beveik visą paskolą „suvalgė“ su verslu susijusios išlaidos, tokios kaip sąskaitos už elektrą, įsigytas medžiagas ir patalpų nuomą. C. Savage keturis kartus kreipėsi dėl bedarbio pašalpos, tačiau visus kartus jos prašymas buvo atmestas.

Kadangi jos pajamos labai nedidelės (tik apie 250 JAV dolerių per mėnesį už parduotus siuvinėjimo rinkinius), o išlaidų nemažėja, C. Savage grįžo pas tėvus, kurie sutiko savo garažą paversti naujomis dirbtuvėmis, o tėtis pardavė savo numylėtąjį senovišką automobilį „Morris Minor“. „Dabar bent jau nereikia už nieką mokėti“, – džiaugėsi C. Savage.

„O ką daugiau daryti? – retoriškai klausė ji. – Sugaišdavau galybę laiko skambinėdama įvairiausioms institucijoms ir maldaudama sumažinti sąskaitas, atidėti jų apmokėjimą arba išskirstyti į mažesnes dalis, kad nereikėtų iš karto pakloti didelės sumos. Galbūt kaip nors ištempsime iki Naujųjų metų, bet vis tiek laukia neišvengiamas pokalbis su nuomotoju dėl įsiskolinimų. O jis gali sugalvoti pradėti iškeldinimo procedūrą.“

„Labai patrauklios perspektyvos“, – sarkastiškai pridūrė siuvinėtoja.
Šiuo metu C. Savage visą dėmesį skiria savo mamos garažo atnaujinimo darbams ir „meldžia Dievo“, kad derybos su HBO dėl keleto kostiumų naujam projektui duotų vaisių 2021-aisiais.

„Šis užsakymas padėtų išvengti finansinio kracho, nebent nutiks dar kokia nelaimė“, – teigė ji.

Nors dabar C. Savage yra visiškai nutolusi nuo karališkosios šeimos, ji viliasi, kad šalies kilmingiesiems kada nors vėl prireiks jos įgūdžių net jeigu artimiausiu metu ir neplanuojama jokių karališkųjų vestuvių.

„Kai (ir jeigu) bus paskelbtas naujas monarchas, jam arba jai reikės naujo drabužio dalyvauti karūnavimo ceremonijoje, – sakė moteris, prieš abejas vestuves raštu įsipareigojusi neatskleisti informacijos apie vestuvines sukneles. – Aš žinosiu iš anksto, kas bus naujasis šalies valdovas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)