Duodamas parodymus, M. Faganas sakė, kad pirmąjį kartą į Bakingamo rūmus pateko birželį ir be aiškaus tikslo vaikštinėjo po 775 kambarius turintį pastatą, skelbia vanityfair.com. Vyras tyliai prasėlino pro, jo manymu, princesės Anne miegamąjį, pademonstravęs neįprastą pagarbumą.

„Nusprendžiau netrikdyti jos ramybės“, – vėliau paaiškino jis.

M. Faganas apsilankė kambaryje, kuriame buvo laikomos gyventojų dovanos princo Charleso ir princesės Dianos pirmagimiui. Jis pasigrožėjo rūmuose esančiais meno kūriniais. Sėdėjo įvairiuose sostuose ir vėliau savo potyrius palygino su Auksaplaukės nuotykiais (pasaka „Auksaplaukė ir trys lokiai“). „Vienas sostas man pasirodė per minkštas, – prisiminė vyras. – Todėl atsisėdau į stovėjusį greta.“ Taip pat M. Faganas peržiūrėjo kalnus dokumentų.

Galiausiai darbo neturintis dekoratorius karalienės rūmuose pasijuto kaip namuose: išgėrė pusę butelio vyno ir prisėdo, laukdamas, kol jį ras apsaugos darbuotojai.

„Tiesiog įėjau į vidų. Nustebau, kad nebuvau sulaikytas akimirksniu“, – vėliau pasakojo M. Faganas, kurį pribloškė apgailėtina Bakingamo rūmų apsauga. Tiesa, nors vyras ir įsibrovė į karalienės namus, apie monarchę kalbėjo globėjišku tonu: „O juk galėjau būti prievartautojas ar kitokių piktų kėslų turintis žmogus.“

Dekoratorius teismo posėdyje sakė, kad ilgainiui jam pasidarė taip nuobodu laukti apsaugininkų, jog nusprendė išeiti: „Pamaniau, velniop viską, ir grįžau namo.“ Praėjus mėnesiui M. Faganas buvo įsitikinęs, kad jam vėl pavyks patekti į Bakingamo rūmus: „Žinojau, jog galiu pergudrauti apsaugos sistemą, nes ji buvo tokia silpna.“

Toliau rasite dar labiau šokiruojančių detalių apie M. Fagano „viešnages“ rūmuose, kurias Peteris Morganas atkūrė vienoje serialo „Karūna“ („The Crown“) ketvirtojo sezono serijoje, pavadintoje „Faganas“.

Abiem atvejais M. Faganą pastebėjo rūmų personalas, tačiau komunikacija buvo tiesiog katastrofiškai bloga, todėl įsibrovėlis buvo sulaikytas tik antrojo „vizito“ metu, kai karalienei pagaliau pavyko prisišaukti kambarinę ir paaiškinti, kas vyksta.

Pirmojo įsibrovimo metu M. Faganas peršoko per tvorą ir lietaus nutekamuoju vamzdžiu užsliuogė iki rūmų lango trečiame aukšte, pro kurį įlipo į vidų. Nors kambarinė matė, kaip bliuzoną ir džinsus vilkintis (jis neavėjo batų) M. Faganas įsibrovė į Bakingamo rūmus, apsaugininkų komandos reakcijos laikas buvo toks lėtas, kad vyras niekieno netrukdomas vaikštinėjo karalienės namų koridoriais.

Antrąjį kartą dekoratorius į rūmus pateko pro neužrakintą langą. Nekviestą svečią pamatė rūmų personalo narė. Deja, remiantis Skotland Jardo ataskaita, kuri buvo išspausdinta laikraštyje „New York Times“, M. Fagano „elgesys jai nepasirodė pakankamai įtartinas, todėl ji nepaskelbė pavojaus.“

Vėliau Skotland Jardo pareigūnai išsiaiškino, kad M. Faganą pastebėjo ir „policininkas, kuris informavo savo kolegą, buvusį rūmų valdymo punkte“, bet reagavimo veiksmai buvo itin prastai koordinuoti, todėl įsibrovėlio sulaikyti nepavyko. Beje, M. Faganas suaktyvino signalizaciją antspaudų kambaryje, tačiau į ją nebuvo sureaguota.

Kai antrojo įsibrovimo metu karalienė aptiko M. Faganą savo miegamajame, ji keletą kartų kvietė pagalbą, tačiau bergždžiai – niekas neatėjo. Dekoratorius nepastebėtas prasmuko į karalienės miegamąjį liepos 9 d., maždaug 7.15 val., nes karalienės koridoriaus saugumu turėjęs rūpintis policijos seržantas paliko postą maždaug 6 val., liokajus lauke vedžiojo monarchės šunis, o Elžbietos II kambarinė valė kitą kambarį uždariusi duris.

Kadangi pagrindiniai karalienės personalo nariai buvo ne darbo vietoje arba per toli nuo Elžbietos II miegamojo, niekas negirdėjo pavojaus signalų. Tada monarchė paskambino rūmų telefonistui ir liepė į jos miegamąjį atsiųsti policijos pareigūnų. Kai praėjus šešioms minutėms policininkų nebuvo nė kvapo (siaubingas vėlavimas, atsižvelgiant į tai, kad pagalbos prašė Jos didenybė), karalienė paskambino dar kartą.

Galiausiai jai pavyko prisišaukti kambarinę ir paprašyti, jog nuvestų M. Faganą į „netoliese esantį maisto sandėliuką, kad neva duotų jam cigaretę“. Netrukus sugrįžo šunis vedžiojęs karalienės liokajus, kuris sugebėjo išlaikyti M. Faganą sandėliuke, kol atvyko policijos pareigūnai. Jis pavaišino įsibrovėlį škotišku viskiu.

Vėliau liokajus teismui papasakojo, kad M. Faganas reikalavo pasikalbėti su karaliene. Liokajus stengėsi laimėti laiko ir atsakė: „Gerai, bet pirmiausia leisk jai apsirengti.“ Paskui jis išbandė kitą taktiką. „Vyras atrodė labai įsitempęs, todėl pasiūliau jam išgerti, – prisiminė liokajus. – Jis akimirksniu pasidarė malonesnis ir atsakė: „Aha, norėčiau škotiško viskio.“

Pats neprašytas svečias patvirtino liokajaus žodžius savo (nelabai gražia) įvykių versija. „Liokajus atėjo ir pasakė: „Po velnių, vyruti, regis tau nepamaišytų išmesti burnelę, – „The Independent“ teigė M. Faganas. – Jis nusivedė mane į karalienės maisto sandėliuką, nuo lentynos paėmė viskio „Famous Grouse“ butelį ir įpylė į stiklinę.“

M. Faganas išsamiai apibūdino, kas neva įvyko karalienės miegamajame, įskaitant jos pižamos raštus. Jo teigimu, kai atitraukė Elžbietos II miegamojo užuolaidas, pirmieji monarchės žodžiai buvo: „Ką čia darai?“ Vyras paaiškino „The Independent“, kad tą akimirką jo kūnas nuėjo pagaugais, tarytum sudužus brangiam dirbiniui iš stiklo.

Dekoratorius nurodė „The Sun“, kad žiniasklaida padarė prielaidą, jog karalienė buvo išsigandusi, bet jis nesutiko su tokiu teiginiu: „Pernelyg jos neišgąsdinau.“ Visgi pats įsibrovėlis buvo „kaip reikiant šokiruotas“. Vyras pridūrė: „Ji paskambino prie lovos stovėjusiu telefonu ir iškvietė apsaugininkus, bet kai niekas neatėjo į pagalbą, išlipo iš lovos.“

Juodu neva šnekučiavosi 10 minučių. M. Faganas taip pat atskleidė, kad karalienė miegojo dvigulėje lovoje, vilkėjo kelius siekiančius naktinius marškinius, išmargintus „gėlių raštais“, ir kad monarchė išbėgo iš miegamojo pasitaikius pirmai progai. „Ji basomis nuskuodė pro mane ir išlėkė iš kambario.“

Įdomu tai, jog nekviestas svečias turėjo pastabų dėl Bakingamo rūmų interjero išdėstymo: regis, tualetai nebuvo pakankamai aiškiai pažymėti.

Kalbėdamas su „The Independent“ žurnalistais apie pirmąjį įsibrovimą, M. Faganas pasiskundė, jog jam niekaip nepavyko rasti tualeto. „Radau kambarių su užrašais „Dianos kambarys“, „Charleso kambarys“ – jie visi turėjo pavadinimus, bet neradau durų su užrašu „WC“. Aptikau tik dėžių su užrašu „korgių ėdalas“. Labai norėjau į tualetą. Ką daryti? Šlapintis ant kilimo? Teko šlapintis ant korgių ėdalo.“

Kad ir kaip keistai skambėtų, bet M. Faganas buvo išteisintas dėl įsilaužimo į Bakingamo rūmus ir butelio vyno vagystės. Kaip rašė „New York Times“, „rūmų atstovas spaudai paaiškino, kad jis viso labo be leidimo pateko į privačią valdą, o vadovaujantis Didžiosios Britanijos įstatymais tai yra civilinės teisės pažeidimas, ne nusikaltimas.“

Paklaustas, kodėl įsibrovė į Bakingamo rūmus, M. Faganas paaiškino: „Na, apsaugos sistema buvo tragiška. Norėjau parodyti, kad galiu patekti į vidų. Taip ir padariau. Norėjau parodyti, kad karalienė nėra saugi net savo namuose.“ (Po kelių dešimtmečių „The Sun“ jis pateikė kitą versiją: „Troškau žūtbūt pasimatyti su karaliene. Žinojau, kad jai patinka padėti žmonėms, ir maniau, jog gal padės ir man. Norėjau su ja pasikalbėti, bet tikrai neplanavau atsidurti jos miegamajame.“)

Griežtoje Skotland Jardo ataskaitoje komisaro pavaduotojas Johnas Dellow pareiškė, kad „jeigu policijos pareigūnai būtų buvę budrūs ir kompetentingi, M. Faganas būtų buvęs sulaikytas gerokai anksčiau ir nebūtų pasiekęs karalienės miegamojo“. Išsamiai ištyręs incidentą, J. Dellow nustatė daugiau gėdingų apsaugos sistemos trūkumų, įskaitant signalizaciją, kuri buvo įrengta netinkamai arba neveikė, ir blogai apsaugotus langus. Po šio skandalo vienas Bakingamo rūmuose dirbęs policijos pareigūnas buvo laikinai nušalintas nuo tarnybos, du policininkai neteko darbo, o policijos patrulių skaičius karalienės rezidencijoje buvo gerokai padidintas.

Net ir po daugelio metų M. Faganas nesigaili savo poelgio: „Prisiviriau košės, bet galiu tiesiog pasijuokti iš savo nelaimės, ir tai yra svarbiausia.“ Paklaustas, ar pamėgintų įsibrauti į Bakingamo rūmus dar kartą, vyras atsakė: „Daugiau nebandyčiau. Manau, kad dabar apsaugos sistema yra geresnė.“ Be to, jis nurodė ir toliau esąs karalienės Elžbietos II gerbėjas.

Tais metais, kai monarchė šventė savo deimantinį valdymo jubiliejų, M. Faganas laikraštyje „The Sun“ parašė jai žinutę: „Šešiasdešimt metų – nieko sau! Tikiuosi, kad ji aplenks karalienę Viktoriją. Tikiuosi, kad ji sulauks šimto metų amžiaus. Jeigu taip nutiks, gimtadienio proga nusiųsiu jai telegramą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)