Spalio 4 dieną L. Katinai sukako 36 metai, o jos vardas iki šiol asocijuojasi su grupe „Tatu“. Ir nieko keisto, juk XXI amžiaus pradžioje grupės albumai mušė pardavimų rekordus, o po pasirodymo Europos dainų konkurse „Eurovizija“ visame pasaulyje praktiškai nebeliko žmonių, kurie būtų negirdėję šių dviejų merginų iš Rusijos. Sėkmę dainininkėms pelnė šokiruojantis elgesys, skandalai ir provokacijos, rašo starhit.ru.

2009 metais viskas baigėsi: grupės vadybininkai pranešė, kad grupė iširo. Iki pat dabar merginų gerbėjai samprotauja, kodėl J. Volkovos ir L. Katinos duetas pasuko skirtingais keliais. Kalti prodiuseriai, merginos nesutarė tarpusavyje, o galbūt išsiskyrė požiūris į kūrybą?

Išgyvenusi depresiją, susijusią su projekto pabaiga, Lena pradėjo solinę karjerą. Paraleliai bandė susitvarkyti ir asmeninį gyvenimą – 2013 metais ištekėjo už muzikanto iš Slovėnijos. Kodėl po šešerių metų žlugo kone idealia laikyta santuoka?

Lena Katina ir Julija Volkova

Pradžia

Lena turėjo nemažai talentingų giminaičių: močiutė tapė, o tėtis – grupės „Diuna“ ir Marinos Chlebnikovos dainų autorius, mama – pianistė. Mergaitė buvo labai aktyvus vaikas, tad tėvai ją užrašė net į kelis sporto būrelius. Aštuonerių Lena susidomėjo muzika ir pradėjo groti fortepijonu, vėliau prasidėjo ir vokalo pamokos, trejus metus ji dainavo ansamblyje „Aveniu“.

Kitas artistės karjeros žingsnis buvo dainavimas vokaliniame instrumentiniame ansamblyje „Neposedy“. Čia naujoji dainininkė susidūrė su vadinamąja „diedovščina“: naujokų niekas nemėgo, kiti vaikai su jais net nesisveikindavo. Tiesa, vos tik į kolektyvą atėjo naujas narys, problema išsisprendė savaime.

„Tu iš karto tapdavai senbuvis, visi susikoncentruodavo į naują žmogų. Mane pakeitė Nastia Zadorožnaja. Lyderiais buvo Serioža Lazariovas ir Julija Malinovskaja. Su Nastia susirašinėjame, bendraujame vakarėliuose. Su Lazariovu ir Vladu Topaliovu taip pat dažnai tenka susidurti darbiniame kontekste, visada mielai pasišnekučiuojame“, – teigia L. Katina.

Sulaukusi keturiolikos, dainininkė paliko „Neposedy“ ir jau mažiau nei po metų atsidūrė kolektyve, ją išpopuliarinusiame ne tik Rusijoje, bet ir už jos ribų. Prodiuseris Ivanas Šapovalovas ir kompozitorius Aleksandras Voitinskis ieškojo vokalistės naujam muzikiniam projektui ir iš visų kandidačių išsirinko būtent L. Katiną. Ji įrašė dainas „Začem ja“ ir „Jugoslavia“, o tada nuspręsta priimti antrą dainininkę. Atėjus Julijai Volkovai gimė grupė „Tatu“.

Lena Katina ir Julija Volkova

Dvi mergaitės trumpais sijonukais sugebėjo sužavėti pasaulį skandalinga koncepcija apie meilę viena kitai ir dainų tekstų provokacijomis: singlas „Ja sašla suma“ triumfavo Rusijos populiariausių sąrašuose, o tada išvertas į anglų kalbą ir suskambėjo Europos radijo stotyse. Sėkmė kainavo brangiai: Lenai teko laikytis griežtos dietos, o filmuojant klipus ir visai nevalgyti. Dėl nuolatinio alkio dainininkė beveik alpėjo, tačiau tikslą pasiekė ir per du mėnesius atsikratė dešimties kilogramų. Žinoma, niekas mergaitės neperspėjo, kad taip drastiškai mesti svorį nesveika, be to, ji labai norėjo filmuotis.

2001 metais grupė išleido albumą „200 po svtrečnoi“ ir gerbėjams pristatė naujus vaizdo klipus dainoms „Nas ne dagoniat“ ir „30 minut“. Prasidėjo gastrolės Rusijoje, Baltijos regione, Vokietijoje, Bulgarijoje. I. Šapovalovas vis geriau suprato, kad jo auklėtinėms reikia tarptautinių scenų. Dainininkės intensyviai mokėsi anglų kalbą ir perrašinėjo savo hitus – „I‘ve Lost My Mind“, „Not Gonna Get Us“. Kiek pasikeitė ir grupės pavadinimo vizualinis sprendimas – merginos tapo duetu „t.A.T.u.“.

Prodiuserio sumanymas buvo sėkmingas: grupė pasirodė „MTV Europe Music Awards“, atsidūrė populiariame amerikiečių televizijos šou „NBC Tonight“. Šlovės viršūnėje duetas keliavo į „Eurovizijos“ dainų konkursą, kur su daina „Ni ver, ni boisia, ni prosi“ užėmę trečią vietą. Be jokios abejonės 2003 metai tapo „t.A.T.u.“ triumfo metais: jų dainos išpopuliarėjo visame pasaulyje, Japonijoje parduota net 1,8 mln. jų albumo kopijų (merginos Japonijoje pagerino Michaelo Jacksono ir Madonnos rezultatus) – panašu, kad japonams labai patiko languoti animė stiliaus trumpučiai jų sijonai.

„Kartą kaip reikiant pakrito nervai, teko atšaukti koncertą Anadyre. Tai buvo pats „Tatu“ populiarumo pikas, per mėnesį turėjome po trisdešimt koncertų. Tas beprotiškas tempas išmušė žemę iš po kojų, buvo labai sunku atgauti pusiausvyrą“, – per vieną interviu prisiminė L. Katina.

Kiti metai buvo itin sunkūs. Pirmiausia filmuojant „Tatu“ šou „Podnebesnaja“, kur turėjo būti parodyta, kaip merginos įrašinėja naują albumą, dainininkės susipyko su prodiuseriu I. Šapovalovu ir nusprendė karjerą tęsti savarankiškai. Remiantis ekspertų vertinimais, be prodiuserio grupės reikalai klostėsi prasčiau. Antras svarbus dalykas: Julija Volkova pastojo, tad grupės veiklą teko sustabdyti. Galiausiai dainininkės dar įrašė kelis albumus, o tada paskelbė, kad duetas nutraukia veiklą.

Julija Volkova ir Lena Katina

Sunkios skyrybos

Žinoma, daugybę žmonių masino klausimas, kodėl toks sėkmingas duetas pasuko skirtingais keliais. Vienas iš grupės įkūrėjų Borisas Renskis lakoniškai paaiškino, kad merginos užsiims soline karjera. Tik štai J. Katinos karjera rūpintis „t.A.T.u.“ vadyba, o Julija savo keliu eis savarankiškai. Šaltiniai tvirtino, kad permainų priežastys niekaip nesusijusios nei su kūrybiniais, nei su komerciniais aspektais. Tik po trejų metų B. Renskis, tapęs vykdomuoju Lenos Katinos projekto prodiuseriu, praskleidė paslapties šydą.

Paaiškėjo, kad pastaruosius pusantrų metų, kai egzistavo „t.A.T.u.“, B. Renskis labai pavargo nuo nuolatinės J. Volkovos nuotaikų kaitos: dėl nė iš šio, nė iš to atsiradusios skrydžių baimės ji atšaukė koncertą Amerikoje, o vadybininkams teko mokėti didžiulę kompensaciją organizatoriams. Po kelių dienų Julija, anot B. Renskio, tarsi niekur nieko išskrido atostogų į šiltus kraštus. Panaši situacija pasikartojo ir per Naujuosius metus, tad prodiuserio kantrybė išseko.

„Vieną dieną 2009 metų pradžioje paprašiau Lenos ir Julijos ateiti į biurą. Oficialiai merginoms pareiškiau, kad mano darbas su „t.A.T.u.“ baigtas, ir kad nenoriu su Julija daugiau turėti jokių profesinių reikalų, o Lenai pasiūliau tęsti jos solinį projektą. Ji sutiko. Viskas buvo padaryta akis į akį, be jokių intrigų ir slaptų derybų. Taip baigėsi „t.A.T.u.“ istorija ir prasidėjo Lenos Katinos projektas“, – papasakojo B. Renskis.


L. Katina nebuvo labai laiminga dėl solinės karjeros pradžios. Tuo metu mergina sirgo depresija, buvo praradusi bet kokį gyvenimo džiaugsmą. Kai apie susiklosčiusią situaciją sužinojo dainininkės mama, liepė kreipti pagalbos į profesionalus. Likimo ironija, kad ir pati buvo baigusi psichologiją, taigi juokais save vadino „batsiuviu be batų“.

„Svarbiausia, kad Borisas Renskis man pasiūlė daryti solinę karjerą ir išsivežė į Ameriką, Los Andželą. Darbas mane iš to depresijos liūno ištraukė. Esu jam be proto už tai dėkinga“, – gerų žodžių prodiuseriui negaili atlikėja.

2014 metais dėl pasirodymo per olimpines žaidynes duetas trumpam atsikūrė, tačiau po to jų bendravimas nutrūko ne itin gražia gaida. Vaizdo žinutėje gerbėjams Lena pareiškė, kad Julija ją viešai įžeidė bei iškėlė ultimatumą: pareikalavo visais klausimais, susijusiais su dueto kūryba, paklusti jos reikalavimams, nes priešingu atveju pažadėjo ją „pakeisti kita raudonplauke mergina“.

„Man buvo pagrasinta, kad Julija, pasinaudodama savo ryšiais, Rusijos teritorijoje nutrauks mano solinį projektą. Tokiu atveju bet kokį mūsų bendradarbiavimą ateityje laikau neįmanomu. Taip pat ir bendravimą. Man labai gaila, kad mano gerbėjų viltims dėl grupės atsikūrimo nebus lemta išsipildyti. Nepaisant visko, tikiuosi jūsų supratimo ir noriu nuoširdžiai padėkoti už tai, kad esate šalia, mylite ir mane visada palaikote“, – atviravo L. Katina.

Lena Katina ir Julija Volkova

L. Katina rengė solinius pasirodymus Amerikos klubuose, rengė labdaringus koncertus, įrašinėjo naujas dainas anglų, ispanų, rusų kalboms. Apie grupės sėkmės mastą nebuvo nė kalbos, tačiau dainininkė akivaizdžiai judėjo tinkama linkme, nes jos dainos, kaip ir seniau, atsidurdavo populiariausių sąrašuose. Atskiro dėmesio vertas L. Katinos dalyvavimas populiariame muzikiniame šou „Kaukė“ per NTV.

„Be jokių abejonių, susidomėjimas mano asmenybe vėl išaugo, bet juk dalyvavau „Kaukėje“, nes man kaip menininkei buvo labai įdomu išbandyti savo naujuose vaidmenyse. Iš principo labai nemėgstu konkursų, bet čia tiesiog negalėjau atsisakyti, nes labai patiko projekto koncepcija. Labai norėjau atlikti kitų atlikėjų mylimiausias dainas. O ir pasitikrinti, kiek mano balsas atpažįstamas, buvo labai smalsu“, – sakė L. Katina.

Asmeninis gyvenimas

Lena pažymėjo, kad pirmiausia rinkosi ne vyrą sau, o būsimojo vaiko tėvą: pati vaikystėje retai matė tėvą, vis prapuldavusį gastrolėse. Deja, bet meilėje Lenai nesisekė, visi rimtesni santykiai po dvejų metų nutrūkdavo. Vienas vaikinas pasirodė esąs egoistas ir rimtai nevertino dainininkės darbo. Kitas buvo labai rūpestingas, virdavo sriubas, namuose kūrė jaukumą, tačiau dainininkei negalėjo suteikti tvirto vyriško peties. Trečias – tikras tironas, ketvirtas – nors ir geras vyrukas, bet vėl ne tas...

Tik iš septinto karto Lena rado tinkamą variantą. Su muzikantų komanda Los Andžele įrašinėjo albumą, o rokeris Sašo Kuzmanovičius buvo vienas iš jų. Paaiškėjo, kad L. Katina su kolega iš Slovėnijos susipažino dar prieš devynerius metus, bet tą faktą užmiršo, nes prastai pamena žmonių veidus.


Kartą muzikantai visi kartu linksminosi bare. Vakaras dainininkei baigėsi labai netikėtai: ji prabudo Sašo lovoje. Studijoje pasirodžiusi vilkinti tais pačiais drabužiais kaip ir vakar, dainininkė sulaukė kolegų šnabždesių: S. Kuzmanovičius garsėjo kaip mergišius, merginas keitęs kaip kojines. Trumpiau tariant, mylimieji iš karto sutarė, jog rimtų santykių kurti neketina.

„Tereikėjo pirmą kartą gyvenime šiuo klausimu atsipalaiduoti, ir viskas susidėliojo savaime. Nors viskas ir vyko atvirkštine tvarka: pirmiausia pirmoji naktis, o tada pirmasis pasimatymas. Jau po mėnesio apsigyvenome kartu. Muzikantai mus vadino „labiausiai netikėta sąjunga visoje Visatoje“, – prisimena L. Katina.

S. Kuzmanovičius už mylimąją vyresnis devyneriais metais, pora bendravo anglų ir rusų kalbos hibridu, tačiau mentalitetų skirtumų nejuto. 2013 metais per romantišką vakarienę vandenyno pakrantėje Malibu Sašo pasipiršo, naujiena apie buvusios „Tatu“ narės vestuves greitai apskriejo visą pasaulį. Menininkų pora susituokė du kartus: Rusijoje ir Slovėnijoje.

2015 metų gegužę porai gimė sūnus Aleksandras. Berniukas gimė Rusijoje: nors ir buvo patariama likti klinikoje Jungtinėse Valstijose, dainininkė tvirtai apsisprendė grįžti į gimtinę. Lena buvo kaip niekad įkvėpta: dalijosi planais apie naujus įrašus, gastroles ir norą pasauliui padovanoti dar vieną atžalą.

Mylimieji daug keliavo, kartu auklėjo sūnų, noriai rodėsi viešumoje, tad pagrindo įtarti, kad kažkas ne taip, nebuvo. Tik praeitų metų rugpjūtį pora netikėtai pateikė skyrybų dokumentus. „Sprendimą skirtis priėmė per dieną. Iš pradžių viskas buvo nuostabu, o tada santykiai atšalo. Kodėl? Dėl įvairių priežasčių... Bandė gaivinti išblėsusią aistrą, bet veltui... Dėl sūnaus liko draugais. Sašo vaiką lanko kada tik panorėjęs. Lena pasižadėjo netrukdyti jiems bendrauti“, – paaiškino buvusių sutuoktinių aplinkos šaltinis.


Žodžio L. Katina laikėsi: po skyrybų Sašo išvyko į Slovėniją, tačiau reguliariai atvykdavo į svečius pas buvusią žmoną ir sūnų. Anot dainininkės, buvę sutuoktiniai privalo išlikti draugais ne tik dėl vaiko, bet ir dėl bendros praeities. Be jokios abejonės, patraukli ir talentinga kūrėja nepraranda vilties būti laiminga.

„Manau, kad esu laimingas žmogus. Iki pilnos laimės šiuo metu stinga tik albumo anglų kalba ir remonto bute, kurį planuoju kitiems metams. Žinoma, norėtųsi sutikti ir gyvenimo palydovą, pagimdyti dar vieną vaiką, bet čia jau kaip Dievas duos. Visą kitą galiu pati“, – teigia dainininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)