E. Presley mirė 1977 m. rugpjūčio 16 d., jam tuomet tebuvo 42 metai. Jis buvo rastas negyvas tualete.

E. Presley mirtis sukrėtė visą pasaulį ir daugelį smarkiai nustebino.

Tačiau, kaip teigiama, rokenrolo karaliaus gerbėjai nežinojo, kad jį jau ilgą laiką kankino priklausomybė nuo receptinių vaistų.

Iš vieno geriausiai apmokamų pasaulio muzikantų, kuriam iš paskos nepaliovė lakstyti moterys, jis visų akyse virto 159 kg sveriančiu žmogumi, kuriam visą parą buvo būtina slaugytojų priežiūra.

Tad kas nutiko E. Presley? Prabėgus 43 metams po rokenrolo karaliaus mirties, „Daily Star Online“ apžvelgia jo gyvenimą.

Tragiška motinos mirtis

Pirmasis didžiulis žvaigždės išgyvenimas buvo jo mylimos motinos Gladys Love Smith Presley mirtis.

Ji mirė 1958 m. rugpjūčio 14 d. būdama 46 m. amžiaus. Teigiama, kad Elvis po motinos mirties jau niekada nebuvo toks, kaip anksčiau – jiedu su mama buvo nepaprastai artimi, juos siejo tvirtas ryšys.

Elvio mama mirė tuo metu, kai jis pradėjo vaidinti filmuose, pardavinėti rekordinius kiekius įrašų ir dalyvauti televizijos laidose.

1958-ųjų rugpjūtį Gladys taip smarkiai susirgo, kad atsidūrė ligoninėje Memfyje, Tenesio valstijoje.

Vernonas Elvis Presley, Elvio tėtis, paskambino Elviui, kuris tuo metu buvo kariuomenėje, ir pasakė, kad jam reikia skristi į Memfį ir skubėti į ligoninę pas savo mamą.

Elvis pasakojo, kad priklaupė prie Gladys ir pasakė: „Mama, čia aš... Viskas bus gerai, Satnin“. Jis taip meiliai vadindavo mamą – pasak paties Elvio, šis žodis reiškė švelnią lyg satinas odą.

E. Presley ilgai sėdėjo šalia mamos, kol galiausiai Vernonas pasakė jam grįžti namo į Greislandą ir eiti miegoti, o jei kažkas nutiktų, jis paskambins.

Netrukus po to Elvis sulaukė skambučio – jam pranešė, kad Gladys sveikata pablogėjo.

Jam atvykus į ligoninę, Gladys mirė. E. Presley gedėjo jos visą likusį gyvenimą.

Priklausomybė nuo opiatų

E. Presley buvo rokenrolo karalius, turintis gerbėjų visame pasaulyje, tačiau jis įklimpo į piktnaudžiavimą receptiniais vaistais.

Apie Elvio kovą su priklausomybe nuo narkotikų detaliai prisiminė jo buvusi partnerė Linda Thompson savo 2016 m. pasirodžiusioje autobiografinėje knygoje „A Little Thing Called Life: On Loving Elvis Presley, Bruce Jenner, and Songs in Between“.

L. Thompson, kuriai dabar yra 70 metų, buvo vos 22-eji, kai ji sutiko Elvį. Šis buvo 15 metų už ją vyresnis. Jų santykiai truko kiek daugiau nei ketverius metus.

Jiedu buvo pora nuo 1972 iki 1976 metų. Tada Linda buvo karūnuota grožio konkurso nugalėtoja ir tapo „Mis Tenesis“.

Savo knygoje ji pasakoja, kad gerus laikus drauge ji prisimena labai šiltai, tačiau neslepia, kad buvo ir labai blogų akimirkų.

Linda atskleidė, jog apie savo tėčio mirtį jai paskambinusi pranešė Elvio dukra, kuriai tuo metu tebuvo devyneri.

L. Thompson rašo: „Aš stovėjau visa apmirusi, žvelgiau į telefono ragelį. Mano sustingusiame prote nuolatos sukosi baisiausi vaizdai ir mintys. Tie nepaprasto sunkumo žodžiai, persmelkti tikrovės, kad Elvis Presley tikrai mirė, suvokimo, tiesiog nuskandino mano širdį“.

„Per visą tą laiką, kai jį mylėjau ir rūpinausi, neįmanoma suskaičiuoti akimirkų, kai aptikdavau jį pakliuvusį į tokias nepaprastai pavojingas ir kompromituojančias aplinkybes, apie kokias Lisa man ką tik buvo papasakojusi, ir skubėdavau jam pagelbėti“, – pasakoja Linda.

Ji prisiminė ne kartą dėl priklausomybės nuo narkotikų pavojingoje padėtyje atsidūrusiam E. Presley išgelbėjusi gyvybę.

L. Thompson aiškino, jog tuo metu apie receptinius vaistus buvo žinoma nedaug, ir teigė, kad Elvis iš tiesų manė, jog tokių vaistų vartojimas jam nepakenks.

Linda rašė: „Aš net nežinojau, kad žmonės gali piktnaudžiauti receptiniais vaistais. Pagyvenusi su juo daugiau nei mėnesį, žinojau, jog jis turi gerti migdomuosius, kad užmigtų, taip pat vartoti kitus preparatus, kad atsibustų. Be to, jam dažnai reikėdavo priemonių, suteikiančių žvalumo einant į sceną.

Linda ir Elvis išsiskyrė 1976 m. lapkritį likus mažiau nei metams iki E. Presley mirties kitų metų rugpjūtį.

Elvio Presley mirtis

Ankstyva E. Presley mirtis buvo tragiška ne tik todėl, kad jis buvo visame pasaulyje žinoma ir numylėta roko žvaigždė, kurią dievino milijonai gerbėjų, bet ir dėl niūrių mirties aplinkybių, kurios dar iki šių dienų žiauriai pašiepiamos.

Rokenrolo karalius buvo rastas negyvas tualete 1977-ųjų rugpjūčio 16 d. Jam tebuvo 42 metai. Buvo pranešama, kad jis nugriuvo nuo klozeto.

Iki penktosios dešimties pradžios Elvis nuėjo ilgą kelią – nuo prašymų leisti likti kariuomenėje, nepaisant to, kad buvo pasaulinė žvaigždė, iki antsvorio ir kitų rimtų sveikatos problemų.

Pranešama, kad piktnaudžiavimas narkotikais ėmė daryti jam įtaką jau 1973-aisiais – tais metais jis išsiskyrė su žmona Priscilla Presley.

Padauginęs barbitūratų, jis tris dienas viešbučio kambaryje buvo nugrimzdęs į komą. Tai buvo jau antras kartas per mažiau nei metus, kai E. Presley perdozavo.

Iki 1977-ųjų vasaros Elvis iš esmės sužlugo: jis svėrė 159 kg, jam buvo būtina slaugytojų priežiūra.

Skrodimo metu paaiškėjo baisūs organizmo pakitimai - jo širdis buvo dvigubai didesnė nei įprasta, jis rimtai sirgo širdies ir kraujagyslių sistemos liga.

Nors E. Presley niekada nerūkė, jo plaučius buvo apėmusi emfizema, dėl kurios jis beveik negalėjo kvėpuoti, teigiama medikų išvadose.

Tačiau baisiausias atradimas iš visų buvo žarnynas – jis buvo beveik dvigubai ilgesnis nei įprasta, jame buvo susikaupusios mažiausiai keturių mėnesių senumo išmatos.

Tačiau klausimai apie tai, kas iš tiesų pražudė rokenrolo karalių, netilo, tad 1994 m. buvo atliktas pakartotinis tyrimas, parodęs, kad mirčiai įtakos vaistai neturėjo. Bet Elvio gerbėjai iki šiol tuo abejoja.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)