Sukurta ne viena teorija, kam galėjo būti naudinga darželinukės mirtis. Tinklalaidėje, skirtoje būtent šiam mįslingam nusikaltimui, prabilta ir apie naujas detales, pavyzdžiui, apie gana keistą vieno iš galimų įtariamųjų elgesį. Ar gali būti, kad „True Crime“ pagaliau padės po tiek metų rasti aukos šeimai ramybę?

JonBenet Ramsay nužudymo bylos faktai

JonBenet buvo nužudyta 1996 metų gruodžio 26 dieną. Šešerių metų mergaitė pirmosios Kalėdų dienos vakarą nuėjo miegoti, o kitą rytą visos šeimos gyvenimas buvo apvirtęs aukštyn kojomis. Tą vakarą vietos bendruomenės gerbiama ir pasiturinti šeima rengė vakarėlį. Kitos dienos ankstyvą rytą, apie pusę šešių, mergaitės motina Patsy Ramsey ant laiptų rado raštelį su išpirkos reikalavimu. Netrukus paaiškėjo, kad jos dukra dingo.

JonBenet Ramsey tėvai teisme

Nedelsiant informuoti policijos pareigūnai. Iš pradžių policija nusprendė, kad vaikas pagrobtas. Raštelyje reikalauta 118 tūkst. dolerių išpirkos. Pirmą valandą dienos šeimos namų rūsyje rastas mergaitės lavonas. Nustatyta, kad jai skilusi kaukolė, vaikas buvo smaugiamas.

Visuomenės akys netrukus nukrypo į Patsy ir Johną Ramsey‘ius, mergaitės tėvus. Atsirado nemažai manančių, kad dėl dukros mirties kaltas šeimos tėvas. Prie situacijos prisidėjo ir vietos policija, tėvus įvardijusi kaip įtariamuosius. Vėliau įtarimai panaikinti, o 2006 metais Patsy mirė nuo vėžio, taip ir nesužinojusi, kas nužudė jos dukrą.

Nors nemažai detektyvų mėgėjų šventai tiki, kad Ramsey šeima vienaip ar kitaip susijusi su JonBenet mirtimi, įvardyti keli potencialūs įtariamieji. Vienu asmeniu susidomėta 2006 metais, esą, jis ir pats prisipažino įvykdęs nusikaltimą. Buvęs mokytojas Johnas Markas Karras nė iš šio, nė iš to prisipažino nužudęs mergaitę, tačiau kaltinimai jam pateikti nebuvo, nes nebuvo jokių įrodymų.

Vienas iš įtariamųjų John Mark Karr

Keistas įtariamasis

Tinklalaidės „True Crime“ epizode „The Killin of JonBenet“ detaliai prisimenamas nusikaltimas, netgi kalbama su pačiu J. Ramsey apie įvykius, atvedusius prie jo dukros mirties. Atvirame interviu vyras tvirtina jaučiantis didelę kaltę dėl atžalos mirties ir sako, kad jo sėkmė į šeimą atkreipė didžiulį dėmesį, dėl ko galiausiai ir ištiko tokia tragedija. Iš tikrųjų keli mėnesiai iki dukters mirties vyras itin pelningai pardavė savo verslą. Daug žiniasklaidos dėmesio sulaukęs pardavimas dramatiškai padidino šeimos turtą.

J. Ramsey kaltę greičiausiai jaučia visai be reikalo. Labai gali būti, kad šeimos turtas neturėjo nieko bendro su vaikų grožio konkursų favoritės mirtimi. Tinklalaidėje daug dėmesio skiriama vienam galimam įtariamam ir jo elgesiui. Randy Simonsas buvo fotografas, dirbęs su Ramsey šeima. Jis daugiausia fotografavo grožio konkursus, kur dalyvavo mažoji JonBenet. Kaip pabrėžiama tinklalaidėje, vyras elgėsi labai keistai ir ne kartą prašė kitų vaikų grožio konkursų dalyvių mamų patvirtinti jo nekaltumą.

Policija R. Simonsą paliko ramybėje po to, kai jo DNR neatitiko mėginių, paimtų nusikaltimo vietoje, tačiau fotografas ir toliau elgėsi labai keistai. 1988 metais jis buvo sulaikytas už tai, kad gatvėmis vaikščiojo nuogas. 2019 metų liepą atsidūrė už grotų, nes parsisiuntė vaikų pornografijos. Toks elgesys ir vėl paskatino prisiminti jį mažosios gražuolės nužudymo bylos kontekste.

Vienas iš įtariamųjų Gary Oliva

Ar pavyks rasti JonBenet žudiką?

Išspręsti šią neišspręstą bylą – labai sunki užduotis. Jungtinėse Valstijose tokių neišspręstų nužudymo bylų šimtai tūkstančių. Dauguma lieka neišaiškintos, nes pristinga žiniasklaidos dėmesio. Trumpiau tariant, visuomenė negali padėti sprendžiant bylą ar suteikti vertingos informacijos, jeigu nežino, kad toks nusikaltimas buvo įvykdytas. Šio nusikaltimo atveju žiniasklaida juo domėjosi nuo pat pradžių.

Žinoma, tinklalaidė gali padėti sužinoti daugiau, tačiau ar ši mįslė bus galiausiai įminta, žadėti sunku.

Jeigu pavyktų bylą išspręsti, tai būtų ne pirmas kartas, kai tinklalaidė ar kitas žiniasklaidos formatas padeda tai padaryti. 2017 metais sulaikytas asmuo dėl buvusios grožio karalienės ir mokytojos Taros Grinstead dingimo.

JonBenet Ramsey su tėvais

Prieš metus „Up and Vanished“ tinklalaidė suvaidino nedidelį vaidmenį įvardijant serijinio žudiko, Naujajame Hampšyre siautėjusio XX amžiaus 8-ąjį ir 9-ąjį dešimtmečiais, aukas.

Koks bus tinklalaidės poveikis JonBenet nužudymo bylai, lieka neaišku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)