Buvęs sunkiasvorių bokso pasaulio čempionas laimėjo 50 iš 58 profesionalių dvikovų ir savo laiku buvo praktiškai nenugalimas, skelbia mirror.co.uk. Visgi jis sako, kad po ekstravagantiška asmenybe slėpėsi sunki psichikos liga, tvirtina „smarkiai sirgęs“.

M. Tysono karjera buvo išties įspūdinga. Jis tapo jauniausiu sunkiasvorių bokso čempionu, šį titulą iškovojęs būdamas vos 20-ies metų amžiaus. Paskui jis laimėjo Pasaulio bokso asociacijos (PBA), Pasaulio bokso tarybos (PBT) bei Tarptautinės bokso federacijos (TBF) čempiono diržus ir iki šiol yra vienintelis sunkiasvoris boksininkas, kuriam pavyko tai padaryti.

Nepaisant sėkmės ringe, M. Tysono, kuriam dabar yra 54-eri, gyvenime netrūksta skandalų ir negandų. Viename pavojingiausių Niujorko rajonų užaugęs boksininkas neteko mamos, kai jam buvo vos 16-a. Vaikiną ėmė globoti bokso treneris.

Sudalyvavęs jaunimo olimpinėse žaidynėse, M. Tysonas tapo profesionaliu boksininku sulaukęs 18-os, o kiek daugiau nei po metų iškovojo savo pirmąjį titulą. Praėjus 12 mėnesių, jis tapo sunkiasvorių bokso pasaulio čempionu ir ringe atrodė nesustabdomas.

Stambios įmonės, tokios kaip „Nintendo“, norėjo, kad sportininkas reklamuotų jų produktus ir žaidimus, o M. Tysonas netrukus tapo vienu garsiausių žmonių pasaulyje.

Deja, augant populiarumui, asmeniniame gyvenime prasidėjo rimtos problemos. Tada jis buvo vedęs aktorę Robin Givens, bet judviejų santykiai subyrėjo praėjus vos metams po vestuvių.

Sklandė gandai apie smurtą šeimoje, o sensacingo interviu, kurį R. Givens davė šalia sėdint sutuoktiniui, metu moteris pareiškė, kad gyvenimas su boksininku yra „kankynė, tikras pragaras, viskas daug blogiau, nei galėčiau įsivaizduoti“.

Ji teigė, jog M. Tysoną kamuoja maniakinė depresija, ir po mėnesio padavė skyrybų prašymą.

M. Tysonas prisipažino, kad iššvaistė savo turtą būdamas pačiame jėgų žydėjime, ir save apibūdino kaip „pinigų turėjusį gyvulį“. Taip pat jis paatviravo, kad jo psichikos problemos prasidėjo XX a. devintajame dešimtmetyje, kai buvo pasiekęs karjeros aukštumas.

Savo populiariosios tinklalaidės „Hotboxin’“ metu boksininkas paaiškino: „Nesukdamas galvos dalinau pinigus į kairę ir į dešinę, su visais šėliojau vakarėliuose ir dulki*** jų motinas, seseris ir pusseseres. Vykdavo orgijos, buvau visiškai pašėlęs. Smarkiai sirgau, bet net nenutuokiau, kad sergu. Taip pat nupirkau nemažai automobilių merginoms.“

Praėjus trejiems metams po skyrybų, M. Tysonas buvo suimtas dėl tariamo išprievartavimo. Jis buvo apkaltintas viešbučio kambaryje užpuolęs 18-ikmetę. 1992 m. vasario 10 d. boksininkas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas šešerių metų laisvės atėmimo bausme, bet iš kalėjimo buvo paleistas 1995 m., neatsėdėjęs nė pusės bausmės laiko.

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, jam visgi pavyko sugrįžti į didįjį sportą ir vėl tapti ringo karaliumi. Taip pat M. Tysonas rado naują mylimąją – Vašingtone gydytoja dirbusia Monicą Turner, tačiau 2003-iaisiais ji panoro skirtis, apkaltinusi garsenybę neištikimybe.

Skandalai M. Tysoną persekiojo ir toliau, o 1997 m. įvyko liūdnai pagarsėjusi dvikova su Evanderiu Holyfieldu, kurios metu pasaulis išvydo vieną labiausiai šokiruojančių incidentų sporto istorijoje.

Susitikimą teko nutraukti trečio raundo pabaigoje, kai M. Tysonas pradėjo kandžioti E. Holyfieldo ausis. Beje, vienos ausies galiukas vėliau buvo rastas ant ringo grindų. Nepaisant šio akibrokšto, M. Tysonas toliau boksavosi, 2002 m. pralaimėjo britui Lennoxui Lewisui, o po metų buvo priverstas paskelbti bankrotą, nors vis dar uždirbdavo nemenkas sumas. 2005-aisiais sunkiasvoris pribloškė bokso pasaulį, paskelbęs apie karjeros pabaigą.

Praėjus ketveriems metams, septynių vaikų tėvo M. Tysono gyvenimą sukrėtė tragedija – siaubingo nelaimingo atsitikimo metu žuvo jo ketverių metų amžiaus dukrelė Exodus. Jos kūną Finikse, Arizonos valstijoje, esančiuose boksininko namuose ant bėgimo takelio rado septynerių metų amžiaus broliukas.

Finikso policijos departamento seržantas Andy Hillas tuo metu sakė: „Manome, kad vaikas buvo ant bėgimo takelio, bet jis nebuvo įjungtas. Tikriausiai mergaitė tiesiog žaidė.“

Exodus buvo skubiai nugabenta į ligoninę ir prijungta prie gyvybės palaikymo aparato, o M. Tysonas kaip galėdamas greičiau sugrįžo iš Los Andželo ir nulėkė į dukrelės palatą.

Tačiau jau nieko nebuvo galima padaryti, mergaitė mirė 2009-aisiais metais.

Dabar, įveikęs asmeninio gyvenimo sunkumus, M. Tysonas reguliariai lankosi sporto salėje ir planuoja sugrįžimą į ringą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)