Dabar, kai M. Markle ir princas Harry įsikūrė Amerikoje, begalė karališkosios šeimos gyvenimo stebėtojų trokšta sužinoti, kas būtent neįtiko porai, vos prieš dvejus metus gana optimistiškai žvelgusiai į ateitį šalia didikų.

Kalbėta apie tai toli gražu ne kartą, bet sensacijų besivaikančiai publikai informacijos, atrodo, vis tiek nepakako, todėl buvo išliestos net keturios knygos (kai kurių versijos kietais viršeliais dar tik pasirodys), siūlančios visiškai skirtingas šios temos traktuotes, rašoma leidinyje „Vanity Fair“.

Domina tipinis britų požiūris į poros pasirinktą amerikietišką gyvenimo būdą? O gal norėtumėte sužinoti, koks vaidmuo paprastai atitenka antrajam sūnui karališkoje šeimoje? Knygose pateikti pasakojimai – solidus indėlis į paskalų apie karališkąją šeimą lobyną, nors kai kurios istorijos tokios neįtikėtinos, kad vargiai gali atitikti tikrovę.

Už uždarų durų

Tom Quinn, „Kensington Palace: An Intimate Memoir from Queen Mary to Meghan Markle“ (Kensingtono rūmai: atvira istorija nuo karalienės Marijos iki Meghan Markle)

Tomo Quinno papasakota istorija apie karališkosios šeimos žaidimų aikštelę, kurioje dažniausiai gyvena Kate Middleton ir princas Williamas, paremta interviu su begale tarnų ir dvariškių, dirbusių rūmuose per pastaruosius 50 metų ir sutikusių atskleisti įvairių paslapčių apie labiausiai ekscentriškomis manieromis pagarsėjusius rezidencijos gyventojus.

Anglijos istorijai skirtas knygas vieną po kitos leidžiantis autorius pabandė suteikti kontekstą kai kuriems prieštaringai vertinamiems pastarojo meto įvykiams: galimą įtampą tarp M. Markle ir karališkosios šeimos senbuvių jis palygino su sunkumais princesės Margaret kelyje.

Kas gali sukelti sensaciją

• Kitaip nei įprasta manyti, princo Charleso ir princesės Dianos santuoka nebuvo laiminga net pačioje pradžioje. Dvariškiai tvirtina, kad sutuoktiniai kivirčijosi nuo pat pirmos bendro gyvenimo dienos, o kartais taip įsisiautėdavo, kad imdavo svaidytis lėkštėmis.

• Kensingtono rūmų personalas šaipėsi iš Kate Middleton motinos ir netgi prilipino jai pravardę, primenančią apie ankstesnį jos darbą lėktuvo keleivių salono įguloje. Vieni įvykusioms vedyboms anaiptol nepritarė, tačiau kiti jos įžengimą į karališkąją šeimą laikė didžiulio progreso ženklu.

• Remiantis vieno personalo nario liudijimu, karalienei Elžbietai II sykį teko vykti į Kensingtono rūmus ir raminti tarp princo Harry, jo sutuoktinės Meghan Markle, princo William ir jo žmonos K. Middleton kilusias rietenas dėl tokių dalykų kaip jiems skirtų apartamentų dydis ir kokybė.

Kas verčia abejoti pasakojimu

Daugelyje rašinių, kurių autoriai buvo pasišovę išgvildenti M. Markle ir princo Harry nusišalinimo nuo karališkųjų priedermių aplinkybes, Kensingtono rūmų personalas tapdavo ne tik nepalankiausių, bet ir labiausiai abejotinų pastabų M. Markle atžvilgiu šaltiniu.

Verta užsiminti, kad T. Quinnas nebuvo linkęs aklai kliautis savo pašnekovų žodžiais, kai šie kalbėdavo apie princesės Dianos kaitinimąsi saulėje Ievos kostiumu. Visgi pastarojoje knygoje autorius akcentuoja Kensingtono rūmų gyventojams būdingą pavyduliavimą, snobizmą ir šokiruojantį elgesį.

„Visi, kurie apsigyvena rūmuose ilgainiui tampa pavydūs ir įtarūs“, – sakė vienas iš personalo narių komentuodamas M. Markle rūmuose praleistą laiką. Deja, tą patį galima pasakyti ir apie kai kuriuos rūmuose dirbančius patarnautojus, kurių liudijimais išmarginti knygos puslapiai.

Tikslinė knygos auditorija.

Visi, kuriems įdomu, kodėl šitokia galybė karalienės giminaičių iki šiol užklysta į rūmų teritoriją.

Ką kalba šeimos draugai

Lady Colin Campbell, „Meghan and Harry: The Real Story“ („Meghan ir Harry: tikroji istorija“)

C. Campbell, arba Lady C, kaip ji dažnai vadinama, yra modelio karjeros kitados siekusi aukštuomenės sluoksniuose besisukiojanti dama, kurios vardas dėl diskusijas įplieskiančių komentarų ir šokiruojančių pažiūrų nuolat linksniuojamas britų pokalbių laidose.

Pirmąją jos sėkmę narpliojant karališkosios šeimos gyvenimo užkulisius nulėmė susitikimas su princese Diana 1990-iais ir apsisprendimas parašyti knygą apie moterį, akivaizdžiai išgyvenančią sunkią vidinę dramą.

1992-aisiais pasirodžiusi knyga „Diana in Private: The Princess Nobody Knows“ („Asmeninis Dianos gyvenimas: princesė, kurios niekas nepažįsta“) buvo vienas iš pirmųjų nenusisekusio Dianos ir princo Charleso vedybinio gyvenimo metraščių. Knygos puslapiuose pirmą kartą nuskamba pareiškimas, kad princesė veikiausiai sirgo bulimija.

Kas gali sukelti sensaciją

Rašydama knygą apie M. Markle ir princą Harry, C. Campbell su pora nebendravo. Visas išdėstytas įžvalgas autorė grindžia savo pačios turimomis žiniomis apie Harry vaikystę ir karališkajai šeimai artimų asmenų pasakojimais apie tai, kaip buvo sureaguota į M. Markle prisijungimą prie šeimos. Knygos turinys – tai krūvos karalienės draugų, rūmų personalo ir tolimų giminaičių komentarų.

Kas verčia abejoti pasakojimu

Dėl to, kaip elgiasi su turima medžiaga, C. Campbell buvo kritikuota ir anksčiau. 2012-aisiais parašytoje karalienės motinos biografijoje C. Campbell teigia, kad jos aprašomas asmuo gali būti nesantuokinė šeimos virėjos duktė. Šią mintį rūmai labai aiškiai paneigė.

C. Campbell priešiškumas M. Markle atžvilgiu nėra jokia paslaptis. Naujosios knygos autorė yra pasakiusi, kad princo Harry sutuoktine tapusi moteris apsėsta įžymybių medžiojimo manijos.

„Visgi egzistuoja didžiulis skirtumas tarp įžymybės, sugebėjusios pakilti nuo žemiausios pakopos ir prasiskinti kelią į šlovę, ir ledi arba karališkosios šeimos nario, kuriam dėl nieko nereikia kovoti. Jo vertybės ir jo povyza yra visai kitokie“, – sakė C. Campbell.

Tikslinė knygos auditorija. Visi, kuriems norisi suprasti, kaip britai vertina M. Markle ir princo Harry sugebėjimą tvarkytis su aukšto rango karališkosios šeimos nariams tenkančiomis pareigomis.

Meghan ir Harry posūkis

Omid Scobie, Carolyn Durand, „Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family“ („Išsikovoję laisvę: Harry ir Meghan, arba šiuolaikinės karališkosios šeimos ištakos“) (leidimas kietais viršeliais turėtų pasirodyti rugpjūtį)

O. Scobie ir C. Durand yra žinias apie karališkąją šeimą tokiems leidiniams kaip „Elle“, „Harper‘s Bazaar“, „The HeirPod“ ir kt. perduodantys korespondentai, stebėję M. Markle nuo pat tos akimirkos, kai moteris pasirodė karališkosios šeimos orbitoje.

Kas gali sukelti sensaciją

Nors knygoje greičiausiai nėra nieko, ko nežinotų britų bulvarinę spaudą pastaraisiais metais įdėmiai sekantys žmonės, faktą, kad C. Durand ir O. Scobie kūrinys gimė bendradarbiaujant su M. Markle ir princu Harry, derėtų vertinti kaip itin reikšmingą aplinkybę.

Knygos tikslas – perteikti poros požiūrį į tai, kaip jie vertinami Jungtinėje Karalystėje. Taigi, tikėtina, kad pagaliau pavyks išgirsti patikimą nuomonę apie galybę incidentų, su kuriais teko susipažinti vien per neaiškias anoniminiais šaltiniais gautas užuominas. Argi ne įdomu, kokia nuotaika tvyrojo prieš 2018-ųjų gegužę įvykusias vestuves arba kas iš tiesų nutiko, kai buvo paskelbta apie Archie Mountbatteno-Windsoro gimimą?

Kas verčia abejoti pasakojimu

Abu žurnalistai su didžiuliu užmoju aprašinėja princo Harry ir M. Markle labdaringus gestus. Kovo mėnesį O. Scobie užsiminė, jog nedraugiškos žiniasklaidos demonstruojamas neprielankumas karališkosios poros atžvilgiu verčia jį apgailestauti. Kitaip nei daugumos knygų apie karališkąją šeimą autoriams, O. Scobie ir C. Durand pavyko pasišnekučiuoti su M. Markle ir princu Harry. Įvykęs pokalbis veikiausiai padarė didžiausią įtaką knygoje pateiktai traktuotei.

Tikslinė knygos auditorija.

Visi, kurie laiko save ištikimais M. Markle ir princo Harry gerbėjais ir dega noru paspėlioti, kokie bus tolesni poros žingsniai.

Didikų vaidai

Robert Lacey, „Battle of Brothers: William and Harry – the Friendship and the Feuds“ („Brolių kova: Williamo ir Harry draugystė ir nesantaika“) (leidimas kietais viršeliais turėtų pasirodyti spalį)

Istorikas, labiausiai žinomas kaip serialo „The Crown“ kūrėjų konsultantas, yra tikras profesionalas, puikiai išmanantis karališkosios šeimos reikalus. Kad taip yra, nesunku įsitikinti skaitant karalienės ir jos motinos biografijas bei klausantis kartkartėmis teikiamų komentarų. Paakstintas pastaruoju metu tarp princų Williamo ir Harry kilusios įtampos, R. Lacey nutarė panagrinėti, kas brolius privedė prie tokio konflikto, dėl kurio vienas iš jų ryžosi palikti šalį.

Kas gali sukelti sensaciją

Ypač išsamių detalių R. Lacey nepateikė, tačiau per knygos pristatymui skirtą spaudos konferenciją užsiminė, kad vykdydamas tyrimą rado galybę lig šiol negirdėtos informacijos.

„Kai kurios lig šiol nežinomos detalės ir įžvalgos, paaiškėjusios nagrinėjant šeimą ištikusį konfliktą, mane šokiravo, o kai kurios – sujaudino iki ašarų, – prisipažino jis. – Artimų bičiulių prisiminimai, išgirsti mėginant atsekti dramatiškai pasibaigusios istorijos eigą, mane ir žavėjo, ir glumino.“

Kas verčia abejoti pasakojimu

Kai primą kartą užsiminė apie sunkumus, sutrikdžiusius nuoširdų judviejų su broliu bendravimą (tai įvyko per pernai rudenį duotą interviu žurnalistui Tomui Bradby laidos „ITV News“ eteryje), princas Harry kalbėjo taip, tarytum tie sunkumai prilygo įprastam įtampos epizodui, kurių tarp brolių kartkartėmis pasitaiko ir kurių nederėtų pernelyg sureikšminti. Kai pačioje koronaviruso sukeltos pandemijos pradžioje jis su žmona persikėlė į Los Andželą, broliai, remiantis pranešimais, palaikė nuolatinį ryšį per „Zoom“.

Tikslinė knygos auditorija.

Visi, kurios po trečiojo „The Crown“ sezono ir toliau domina brolių iš karališkosios šeimos drama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)