Pirmadienį filmo „Bulvarinis skaitalas“ („Pulp Fiction“) žvaigždė pranešė, kad mirė jo žmona Kelly Preston, su kuria jis nugyveno beveik 29-erius metus. Moteris pralaimėjo dvejus metus trukusią kovą su krūties vėžiu, praneša nzherald.co.nz. 57-erių metų amžiaus aktorė pradėjo vengti dėmesio nuo 2018 metų, kai pora nusifilmavo filme apie gangsterį Gottį, o ligos diagnozė buvo kruopščiai slepiama paslaptis. Tėvo dieną K. Preston parašė nuotaikingą žinutę instagrame, sudariusią įspūdį, kad Holivudo žvaigždžių namuose viskas puiku.

Deja, mažiau nei po mėnesio J. Travolta neteko ilgametės partnerės. „Laimingai santuokai reikalingos pastangos, – pareiškė K. Preston reklamuodama filmą „Gotis“ („Gotti“) Kanų kino festivalyje. – Turi nuolatos kurti meilę.“ Žmonos mirtį aktorius apibūdino kaip naujausią smūgį „netekčių kupiname gyvenime“.

2009-aisiais jiedu išgyveno didžiausią visų tėvų košmarą – staiga mirė jų 16-os metų amžiaus sūnus Jettas. Šeimai per Kalėdas atostogaujant Bahamose, vaikinas patyrė priepuolį ir galva trenkėsi į vonios kraštą. Gandai apie jo sveikatą sklandė daugelį metų, nes žmonės labai įkyriai domisi J. Travolta ir jo šeima, įskaitant aktoriaus seksualinę orientaciją, tačiau tik Jettui mirus sutuoktiniai atskleidė, jog jų sūnus, kurį priepuoliai kamavo ir vaikystėje, buvo autistas.

Galbūt dar mažiau žmonių žino, kad 1976 m., savo karjeros pradžioje, 23-ejų metų amžiaus J. Travolta prarado savo pirmąją meilę dėl tos pačios ligos, pasiglemžusios ir K. Preston gyvybę. Filmuojant televizijai skirtą filmą „Vaikinas plastikiniame burbule“ („The Boy in the Plastic Bubble“), jaunasis J. Travolta įsimylėjo jo personažo mamą vaidinusią „Emmy“ laureatę Dianą Hyland, kuri už jį buvo vyresnė 18-a metų.

„Niekada nieko taip smarkiai nemylėjau, – vėliau prisiminė žvaigždė. – Kaip maniakai nuolat šnekučiuodavomės filmavimo aikštelėje. Po mėnesio santykiai peraugo į romantiškus.“

Tik laimė ilgai netruko. Tais pačiais metais filmas „Šeštadienio nakties karštligė“ („Saturday Night Fever“), kuriame J. Travolta suvaidino disko šokių karalių Tony Manero, pavertė jį tarptautine žvaigžde ir sekso simboliu. Už šį vaidmenį aktorius gavo pirmąją „Oskaro“ nominaciją. J. Travolta budėjo prie mylimosios lovos, kai ji mirė nuo krūties vėžio. Vėliau jos sūnus Zachary atskleidė, kad mama užgeso J. Travoltos glėbyje.

2014 m. duodamas interviu laikraščiui „The New Zealand Herald“, aktorius sakė, kad palyginti jauname amžiuje patirta didelė trauma „sumažino mirties baimę“ ir suteikė stiprybės: „Tikriausiai dabar mažiau bijau mirties nei statistinis žmogus, nes man labai artimi žmonės paliko šį pasaulį gerokai per anksti. Jie mirė, vadinasi, mirsiu ir aš. Nėra čia ko bijoti.“

Interviu metu J. Travolta taip pat papasakojo, kaip susitaikė su Jetto netektimi. Tuo metu pora turėjo jaunesnę dukterį Ella Beau, o kitais metais, kai K. Preston buvo 47-eri, ji pagimdė sūnų Benjaminą. Tėvų skausmą paaštrino vietos greitosios medicinos pagalbos automobilio vairuotojas ir jo advokatas, neva šantažavę aktorius sumokėti 25 mln. dolerių, kad nepaviešintų slaptos informacijos apie Jetto mirtį. J. Travolta davė parodymus didelio dėmesio sulaukusioje baudžiamojoje byloje, bet vėliau nusprendė atsiimti ieškinį dėl per sunkios psichologinės naštos šeimai.

Tada J. Travolta sakė „The Telegraph“ žurnalistei Celia Walden, kad buvo taip paskendęs sielvarte, jog rimtai svarstė užbaigti aktoriaus karjerą. Visgi to nepadarė ir 2014 m. nusifilmavo trileryje „Klastotojas“ („The Forger“), kuriame vaidino anksčiau iš kalėjimo paleistą nusikaltėlį, besirūpinantį neoperuojamą smegenų auglį turinčiu sūnumi.

Garsenybės teigimu, Scientologijos Bažnyčios narių parama jam padėjo grįžti į normalias vėžes, t. y. „į viską vėl žiūrėti optimistiškai“. Mūsų pasaulietiška skeptiška Vakarų visuomenė beveik visiškai nusigręžė nuo religijos, bet, kalbant apie sielvartą ir netektį, tikėjimas aukštesne jėga ar aukštesniu tikslu vis dar sukuria stiprų rezonansą. Vieni paguodą randa budizmo idėjose apie reinkarnaciją, kiti – krikščionybei būdinguose pažaduose apie amžinybę rojuje.

J. Travolta praeityje ne kartą kalbėjo, jog tebetiki kai kuriais dalykais, kurias tikėjo augdamas šešių vaikų (jis buvo jauniausias) šeimoje Niujorko priemiestyje. Aktoriaus tėvas buvo italų kilmės amerikietis, mama – airė. 2014 m. J. Travolta nurodė, kad tebevertina tradicinį katalikų tikėjimą „sielos nemirtingumu“.

Kita vertus, jis daugiau nei keturiasdešimt metų priklauso kontroversiškajai Scientologijos Bažnyčiai. K. Preston taip buvo scientologė. 2000 m. jiedu net nusifilmavo kritikų išpeiktoje Scientologijos Bažnyčios įkūrėjo Lafayette’o Rono Hubbardo parašytos mokslinės fantastikos knygos „Mūšio laukas Žemė“ („Battlefield Earth“) ekranizacijoje. Žvaigždei ši religija tapo tikru išsigelbėjimu mirus Jettui.

„Nežinau, ką būčiau daręs be scientologų paramos, – tvirtino jis. – Nemanau, kad būčiau ištvėręs skausmą. Jie mane guodė kiekvieną dieną po Jetto mirties. Net keliaudavo kartu, kai norėdavau nuo visko pabėgti. Kiekvieną dieną. Ištisus dvejus metus.“

Vyro teigimu, scientologija „iš tikrųjų suteikia būdą iškęsti didžiules tragedijas“. L. R. Hubbardas mokė, kad mirusieji atgimsta naujame kūne, tačiau tai nėra tradicinė reinkarnacija, nes žmogus neteisiamas už ankstesniame gyvenime padarytas nuodėmes. Kartą jis savo viziją apibūdino šiais žodžiais: „tiesiog gyventi, gauti naują kūną, galiausiai jo netekti ir gauti kitą“.

Prie Scientologų Bažnyčios J. Travolta prisijungė 1975 m., kai su šia religija jį supažindino aktorė Joan Panther filmuojantis juostoje „The Devil’s Rain in Mexico“. „Prastai jaučiausi, ir ji atliko procedūrą, kurią scientologai vadina „pagalba“. Netrukus mano savijauta pagerėjo. Sakydamas „netrukus“, turiu omenyje po 30 minučių“, – tikino aktorius.

Holivudo garsenybė ne kartą sakė, kad scientologija siūlo ne tik idėjų, bet ir praktinių priemonių, vadinamųjų „veiksmingų būdų“, skausmui šalinti. „Manau, kad L. R. Hubbardas įminė žmogaus proto paslaptį, – 2013 m. pareiškė J. Travolta. – Ir taip pat įminė skausmo paslaptį, štai kiek daug jis padarė.“

Kad ir kokia būtų šios religijos teikiama nauda, J. Travoltai prireiks visų priemonių trečiajai tragedijai ištverti. Instagramo žinutėje, kuria pranešė apie savo žmonos mirtį, jis taip pat parašė: „Kurį laiką daugiau dėmesio skirsiu mamos netekusiems vaikams, todėl iš anksto atsiprašau, jeigu artimiausiu metu iš mūsų neišgirsite jokių žinių. Tikiu, kad jausiu jūsų užuojautą ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais.“

Sielvarto, kaip ir vėžio, negalima įveikti tiesiog jėga ar valios pastangomis, ką puikiai žino J. Travolta. Kartais nugalėti apskritai neįmanoma, bet turbūt jis taip pat žino, jog laikas yra nuostabus gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)