Princui visuomet buvo būdinga rūpintis savo sveikata. Neslepiama, kad po to, kai 2017 metų rugpjūtį Philipas nusprendė atsisakyti visų karališkųjų pareigų ir viešumoje rodytis rečiau, jį dažniau galima buvo sutikti ligoninėje.

Vis dėlto, nors praėjusiais metais karališkoji šeima ne kartą pranešė apie sušlubavusią princo sveikatą, apie jokias rimtas sveikatos problemas nėra skelbiama. Žinoma tik tiek, kad senatvę Philipas pasitiko laikydamasis sveikuoliško rėžimo. Buvusi Bakingemo rūmų medikė žiniasklaidai atskleidė ne vieną hercogo sveikatos paslaptį.

„Kadangi prieš keletą metų atsistatydino iš savo pareigų, princas Philipas kur kas daugiau laiko turi poilsiui. Taip pat jis iki šiol nemažai dėmesio skiria judėjimui. Sportas padeda palaikyti ne tik puikią formą, bet ir švarias mintis. Būtent fizinis ir psichinis aktyvumas atlieka labai svarbius vaidmenis pilnaverčiame gyvenime.


Aktyvus žmogus turės daugiau pomėgių ir daugiau bendraus su aplinkiniais. Laikui bėgant tai tampa nepaprastai svarbu, nes aktyvi veikla stimuliuoja smegenis. O smegenų stimuliacija padeda susikaupti ir susidoroti su netikėtai užklupusiomis užduotimis“, – sakė daktarė.

Tiek princas, tiek karalienė Elizabeth II, laikosi subalansuotos dietos. „Brandesniame amžiuje jie stengiasi vesti dar sveikesnį gyvenimo būdą“, – patikino medikė.

Philipas, anot jos, maistą renkasi itin atsakingai ir jau daug metų valgį sau ruošia pats. Charlesas Oliveris savo knygoje „Vakarienė Bakingemo rūmuose“ papasakojo apie princo racioną, kuriame – baltymų gausūs patiekalai. Kol karališki pusryčiai gaminami iš kiaušinių, rūkytos kiaulienos šoninės, kiaušinių ir dešrelių, Filipas renkasi plaktą kiaušinienę su menke arba omletą.

Princas Philipas

Apie princą Philipą

Princas Philipas gimė Graikijoje, graikų ir danų karališkoje šeimoje, tačiau iš Graikijos jo tėvai išvažiavo, kai princas dar buvo kūdikis.

Išsilavinimo princas Philipas siekė Prancūzijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Bendrauti su būsima savo žmona Elžbieta Philipas pradėjo kai šiai buvo vos trylika. Pirmą kartą jie susitiko 1934 metais.

Philipas ir Elžbieta – trečios eilės pusbroliai. Jų proseneliai buvo tie patys – karalienė Viktorija ir princas Albertas. Tarpusavyje jų proseneliai buvo pirmos eilės pusbroliai. Apie princą Philipą Mokykloje hercogas buvo lyderis. Nuo 1934 m. princas Philipas lankė Gordonstauno mokyklą Morišyro grafystėje, Škotijoje. Jam puikiai sekėsi sportas ir fizinės jėgos reikalaujantys užsiėmimai. Jis buvo mokyklos žolės riedulio ir kriketo komandų kapitonas.

1951 m. liepą Edinburgo hercogas nutraukė aktyvią tarnybą kariniame jūrų laivyne dėl išaugusių princesės Elžbietos karališkųjų pareigų. 1953 m. sausio 15 d. jis buvo paaukštintas iki laivyno admirolo.

Kiti jo tarnybiniai paskyrimai - feldmaršalas ir Karališkųjų karinių oro pajėgų maršalas. Princas Philipas daugumai žmonių žinomas kaip Jo Karališkoji Prakilnybė Edinburgo hercogas, bet jis turi dar du titulus: Merioneto grafas ir Grinvičo baronas. Visus tris titulus 1947 m. hercogui suteikė karalius Jurgis VI.

Monarchės sutuoktinis Edinburgo hercogas nebuvo karūnuotas ar įšventintas per karalienės karūnavimo ceremoniją 1953 metais. Jis buvo pirmasis pasaulietis, išreiškęs pagarbą karalienei, atsiklaupdamas priešais ją ir tik po to pabučiuodamas ją į kairį skruostą. Po jo savo pagarbą karalienei išreiškė ir kiti rūmų perai.

Edinburgo hercogas yra daug parašęs apie aplinkosaugą, technologijas, jodinėjimą ir gyvūnus. Hercogas buvo Valstybės patarėjų tarybos narys, tačiau jis neatlieka jokio konstitucinio vaidmens.

Princas Philipas

Princas Filipas taip pat ir Lordų rūmų narys, bet dėl ypatingų ryšių su karaliene, kuri yra politiškai neutrali, nėra ten sakęs kalbos.

Edinburgo hercogas yra vienas iš nedaugelio valdančių karalienių sutuoktinių Didžiosios Britanijos istorijoje. Viljamas III valdė kartu su Meri II, nors ji, būdama Džeimso II dukra, buvo arčiau sosto, nei jis. Karalienės Anos vyras nebuvo tituluojamas karaliumi, jis liko Danijos princu Jurgiu.

1857 m. karalienė Viktorija princui Albertui suteikė kronprinco titulą. Hercogas mėgsta tapyti aliejiniais dažais. Jo Karališkoji Prakilnybė šį pomėgį vadina „patraukliu iššūkiu, kuriam neturi pakankamai laiko“. Edinburgo hercogas pirmasis iš karališkosios šeimos narių davė interviu per televiziją.

1961 m. gegužę princas Philipas atsakė į Ričardo Dimblbi klausimus, susijusius su Londono „City & Guilds“ organizacija, kurios prezidentu Jo Karališkoji Prakilnybė buvo nuo 1951 metų.

Edinburgo hercogas - kelių universitetų garbės rektorius: Kembridžo (nuo 1976 m.), Edinburgo (nuo 1952 m.), Salfordo (1967–1991 m.), Velso (1948–1976 m.). Princas Philipas yra surinkęs gana didelę šiuolaikinių paveikslų kolekciją. Tarp jų nemažai australietiškų paveikslų, apie 150 šiuolaikinių škotų paveikslų, nupirktų Holirudo rūmams, paukščių ir laukinės gamtos paveikslų ir specialiai užsakytų Vindzorų ir Vokietijos pilių paveikslų.

Edinburgo hercogas – patyręs oratorius. Jo Karališkoji Prakilnybė yra pasakęs apie 5 tūkst. kalbų –per 53 metus vidutiniškai po aštuonias kas mėnesį. Pasak hercogo, ne visos jos buvo sklandžios: „Sakant kalbą gali pasitaikyti įvairių netikėtumų. Mikrofonai tampa vis patikimesni, bet vis tiek gali iškrėsti įvairių pokštų. Versti lapą pučiant stipriam vėjui, mūvint pirštines ir laikant kardą – taip pat gali būti nemenkas nuotykis. Laimei, man nereikia akinių skaitymui.“

Viena iš neįprastesnių princo Philipo kolekcijų yra šiuolaikinių karikatūrų rinkinys. Kai kuriose jų vaizduojami karališkosios šeimos nariai. Jos kabo Bekingemo rūmuose, Vindzorų pilyje, Sandringeme ir Balmorale.

Hercogas tęsia karališkosios šeimos tradiciją, kuri atsirado XVIII amžiuje. Ir Jurgis III, ir Jurgis IV kolekcionavo karikatūras, jos dabar saugomos Kongreso bibliotekoje, Vašingtone. 1976 m. buvo sukurta Edinburgo hercogo vaškinė figūra, ji saugoma Madam Tiuso muziejuje, Londone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)