Taip pat mados titanas leidžia aiškiai suprasti vieną dalyką: jis mielai priimtų A. Wintour kvietimą dirbti kartu, net jeigu ji nuspręstų (nebūtinai vedama blogų ketinimų) toliau žaisti psichologinius ir galios žaidimus su savo „trumpalaikiu bičiuliu“.

Jųdviejų profesiniai ir asmeniniai santykiai pablogėjo prieš kelerius metus, tačiau A. L. Talley neatsigauna iki šiol, rašoma vulture.com.

„Niekada rimtai nekalbėjome apie savo draugystę ir nesistengėme užmegzti ilgalaikio ryšio, – memuaruose rašo jis. – Tiesiog vienas kitą suprasdavome be žodžių, turėjome tarytum nerašytas taisykles.“

Nors A. L. Talley pripažįsta, kad A. Wintour, su kuria susipažino XX a. devintajame dešimtmetyje, padarė jį „įtakingiausiu juodaodžiu mados žurnalistikos istorijoje“, bet nesidrovi pasidalyti nepagražintais prisiminimais apie savo buvusią bičiulę.

Toliau pateikiamos devynios istorijos.

1. 2018 m. rugsėjo mėnesį pasirodžius istoriniam „Vogue“ numeriui su Beyonce ant viršelio (garsioji dainininkė turėjo beprecedentę veiksmų laisvę fotosesijos ir interviu metu), A. L. Talley parašė dėmesį prikaustantį straipsnį „Washington Post“ apie žurnalo viršelio kultūrinę svarbą juodaodžių bendruomenei. Nepaisant fakto, kad „Vogue“ leidėjas išliaupsino straipsnį ir nusiuntė jį pagrindiniams žurnalo redaktoriams, jie niekaip nesureagavo.

„Nė vienas iš „Vogue“ redaktorių neatsiuntė komentarų apie straipsnį. Negavau net trumpučio elektroninio laiško iš A. Wintour, – memuaruose dėsto jis. – Redaktoriai, su kuriais dirbau ne vieną dešimtmetį, nesuprato, kokia svarbi buvo toji akimirka, nes jie paprasčiausiai nėra pajėgūs suprasti. Nė vienas iš tuometinių mano kolegų nematė pasaulio juodaodžio akimis.“

2. Vienas pirmųjų A. L. Talley atsiminimų apie darbą su A. Wintour siekia tą akimirką, kai ankstesnioji „Vogue“ vyriausioji redaktorė Grace Mirabella atsainiai atmetė jo pasiūlymą į žurnalo numerį įtraukti nuotrauką su kokios nors Afrikos genties moterimis.

Ji pasakė: „Ką tokio padariau, kad nusipelnyčiau šios undergraundo įtakos?“ Kai A. L. Talley pasiskundė A. Wintour dėl rasistinio komentaro, ji tik gūžtelėjo pečiais ir tarė: „Nekreipk dėmesio. Tiesiog nekreipk dėmesio.“

3. Tik du žurnalo „Vogue“ darbuotojai dalyvavo A. Wintour ir psichiatro Davido Shafferio vestuvėse 1984 m., kurios įvyko įprastos darbo dienos popietę: A. L. Talley ir A. Wintour pirmoji padėjėja. Ceremonija buvo trumpa, be to, tarp susirinkusiųjų buvo pilna buvusių A. Wintour vaikinų, ta proga specialiai atskridusių iš Anglijos.

„Anna ignoravo nekantraujančią minią, nulipo laiptais, priėjo prie manęs, prispaudė puokštę man prie krūtinės ir tarė: „Laikyk“, – vestuvių akimirkas atsimena A. L. Talley.

4. XX a. dešimtojo dešimtmečio viduryje A. L. Talley išėjo iš „Vogue“, nes gedėjo savo mirusios močiutės ir kurį laiką gyveno gimtojoje Šiaurės Karolinos valstijoje. Paskui grįžo į Niujorką, buvo priaugęs nemažai svorio. Praėjus kelioms savaitėms po to, kai jis vėl ėmė dirbti visą darbo dieną, A. Wintour jam paskambino į darbą ir pasakė, kad žurnalistui reikia pradėti intensyviai sportuoti. Tai buvo ne pasiūlymas, o reikalavimas.

„Daremo mieste priaugau svorio ir įproti daug valgyti parsivežiau į Niujorką. Dėvimi drabužiai buvo akivaizdus įrodymas, koks stambus tapau. Annos susirūpinimo kupini žvilgsniai taip pat neliko nepastebėti, – rašo A. L. Talley. – Jeigu Anna Wintour norėjo, kad pradėčiau lankyti sporto klubą, negalėjau jai prieštarauti. Be to, ji pasiūlė apmokėti treniruotes, todėl į šį reikalą turėjau žiūrėti rimtai.“

Nepaisant sėkmingų gyvenimo būdo pokyčių periodo, žurnalistas netrukus grįžo prie senų įpročių.

„Kartais pagalvoju, kad mano svoris pakenkė karjerai“, – prisipažįsta jis.

5. Kelerius metus A. Wintour nieko nesakė A. L. Talley dėl jo svorio, bet paskui „įsikišo“ iš karto keli asmenys: Oscaras de la Renta, Annette de la Renta, A. Wintour, jos naujasis vaikinas Shelby Bryanas ir „Vogue“ Ryšių su visuomene skyriaus vadovas.

„Jie pareiškė, kad mano svoris tapo nekontroliuojamas, todėl turiu vykti reabilitacijai į mano gimtajame Daremo mieste esančią sveikos mitybos ir kūno rengybos įstaigą „Duke Diet and Fitness Center“. Buvo nupirktas pirmos klasės lėktuvo bilietas – išskristi reikėjo tą pačią dieną. Nežinojau, ką pasakyti, – rašo jis. – Tyliai klausiausi Annos ir Oscaro nuogąstavimų. Tapo akivaizdu, jog labiausiai nerimauja Anna, o kiti buvo jos įkalbėti prisidėti. Gaila, kad nė vienas iš jų nesusiprotėjo manęs įspėti iš anksto. Stengiausi tvardytis, neprarasti orumo ir laukiau progos nešti kudašių.“

A. L. Talley į minėtąją įstaigą savo noru nuvyko tik po metų.

„Galiausiai visi numesti kilogramai sugrįžo, – memuaruose prisipažįsta jis. – „Duke Diet and Fitness Center“ iš viso lankiausi keturis kartus. Seniai supratau, kad svorio metimas yra kova, kurios niekada nelaimėsiu.“

6. 2011 m. A. L. Talley maloniai nustebo, kai A. Wintour paprašė ją lydėti atsiimti Garbės legiono ordino – prestižinio Prancūzijos apdovanojimo. Žurnalisto manymu, šis ordinas yra vienas iš didžiausių apdovanojimų žurnalo vyriausiosios redaktorės karjeroje. Prieš jiems įžengiant į Eliziejaus rūmus, kur vyko ceremonija, A. L. Talley pastebėjo, kad A. Wintour su juo elgėsi labiau kaip su padėjėju, o ne kaip su tris dešimtmečius pažįstamu bičiuliu ir bendradarbiu.

„Ji turėjo nedidelę minkštą vakarinę rankinę, kurią įbruko man ir tarė: „Palaikyk“. Atsisveikinau su ja ir grąžinau rankinę. A. Wintour pasižiūrėjo į jos vidų ir pratrūko: „Kur mano mobilusis telefonas? Kur jį padėjai? Kur pdingo mano telefonas?“, – prisiminė žurnalistas.

A. L. Talley teko pačiam raustis po jos automobilį ir paskambinti į viešbutį, kurio darbuotojai patvirtino, jog A. Wintour telefoną paliko savo kambaryje.

„Iš pradžių ji nepratarė nė žodžio, paskui tepasakė „Ak, gerai“ ir tęsė linksmybes.“

7. A. Wintour niekada neleisdavo A. L. Talley į kasmetinį pokylį „Met Gala“ atsivesti svečio, išskyrus tris atvejus: Pat Altschul 2005 m., Naomi Campbell 2006 m. ir Whoopi Goldberg 2010 m.

„Vadovaujant A. Wintour, „Met Gala“ dalyvaudavau kaip etatinis darbuotojas“, – pažymi jis.

8. 2016 m. „Vogue“ nusprendė įžengti į tinklalaidžių rinką ir A. L. Talley turėjo imti interviu iš dizainerių, redaktorių ir kitų garsių mados pasaulio atstovų. Už vieną tinklalaidę jis gaudavo kuklius (bent jau pagal „Vogue“ standartus) 500 JAV dolerių. Kai tinklalaidės buvo staiga, be perspėjimo, nutrauktos, A. L. Talley nusprendė iš naujo įvertinti savo draugystę su A. Wintour.

„Nebuvo jokio paaiškinimo ar finansinės kompensacijos. Tik tyla iš A. Wintour pusės, – rašo jis. – Ji daug kartų mane sugniuždė savo nekalbėjimu. Būtent tokiu būdu Anna sprendžia visas problemas. Aš atkakliai dirbau toliau, bet būdamas 69-erių nusprendžiau, jog esu pakankamai subrendęs, kad išdrįsčiau pakovoti už savo orumą ir nebesitaikstyti su garsiosios A. Wintour tylėjimu.“

Išsakęs savo nuoskaudas „Vanity Fair“ garsenybei Graydonui Carteriui, A. L. Talley nustebo sužinojęs, kad ir galingasis žurnalo redaktorius jautėsi panašiai.

„Vieną dieną su manimi ji elgiasi kaip su geru bičiuliu ir kolega, – paatviravo G. Carteris. – O kitą dieną taip, tarytum ką tik padavė automobilio raktelius visiškai nepažįstamam patarnautojui, statančiam klientų transporto priemones.“

Toliau pateikiamoje „The Chiffon Trenches“ ištraukoje A. L. Talley ypač prastai atsiliepia apie A. Wintour charakterį.

„Buvau Annos draugas ir žinojau, kad mudviejų draugystės pradžioje jai rūpėjau. Šiandien labai norėčiau, jog ji man pasakytų ką nors žmogiško ir nuoširdaus. Santykiai su šia iškilia ir įtakinga moterimi paliko didžiulių emocinių ir psichologinių randų. Juk ji kaip niekur nieko mados renginio metu gali sėdėti pirmoje eilėje šalia Anglijos karalienės, dėvėdama juodus akinius ir pasidariusi tobulą Louise Brooks stiliaus šukuoseną, pabrėžiančią jos paslaptingą monalizišką veidą.“

„Kas ji tokia? Ar ji slepiasi po uždanga? Ji myli savo du vaikus ir net neabejoju, jog bus geriausia močiutė. Kita vertus, tiek daug su ja dirbusių asmenų patyrė stiprų emocinį sukrėtimą. Vyrai ir moterys, dizaineriai, fotografai, stilistai – sąrašas yra begalinis. Būdama vyriausiąja redaktore, ji išsunkė galybę žmonių.“

9. Ilgus metus buvęs pagrindiniu „Vogue“ raudonojo kilimo korespondentu ir interviu ėmėju vykstant „Met Gala“, 2018 m. A. L. Talley sužinojo, kad jo sutartis nebus pratęsta.

„Tai buvo akivaizdus gerai apskaičiuotas verslo sprendimas, – rašo jis. – Staiga pasidariau per senas, pernelyg apkūnus ir nemadingas. Tikriausiai A. Wintour atžvilgiu.“

Šią informaciją jam pranešė ne vyriausioji redaktorė, bet neįvardytas vidurinio lygmens „Vogue“ etatinis darbuotojas.

„Anna galėjo bent iš padorumo man paskambinti arba parašyti el. laišką, pavyzdžiui: „Andre, tavo interviu buvo išties puikūs, tačiau mes nusprendėme išbandyti ką nors naujo.“ Toks paaiškinimas man būtų tikęs, – samprotauja žurnalistas. – Tiesiog paprastas žmogiškas gerumas. Bet ne, ji to nesugeba.“

A. L. Talley pakeitė jauna „YouTube“ žvaigždutė Liza Koshy, neturinti darbo mados srityje patirties. Įsižeidęs A. L. Talley prisiekė „iki gyvenimo galo nebedalyvauti nė viename A. Wintour rengiamame „Met Gala“ pokylyje“.

Kalbėdamas apie dabartinę judviejų draugystės būseną, A. L. Talley pareiškė, jog ji yra nutrūkusi, išskyrus kasmet gaunamą kvietimą dalyvauti, kai vyriausioji redaktorė matuojasi drabužius. (Žurnalistas prisipažįsta, kad atvyksta tik iš „lojalumo“ ir norėdamas pamatyti pagal užsakymą pasiūtus „Chanel“ apdarus.) Jis neatmeta galimybės, kad jųdviejų santykiai gali pagerėti, tačiau pirmąjį žingsnį susitaikymo link turi žengti A. Wintour.

„Galingoji imperatorė A. Wintour nuvylė mane savo žmogiškumo stoka. Mūsų draugystę metams bėgant padengė storas rūdžių sluoksnis. Ji be skrupulų susibičiuliavo su geriausiais savo profesijos atstovais. Serena Williams, Rogeris Federeris, George’as ir Amal Clooney jai yra draugai, o aš tapau nebereikalingas“, – reziumuoja A. L. Talley.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)