Batelius pasiuvo garsus prancūzų batų dizaineris Rogeris Vivier. Jie puikiai derėjo prie iškilmingo išskirtinei progai skirto apdaro. Karalienė vilkėjo dizainerio Normano Hartnellio baltą satino suknelę, siuvinėtą aukso ir sidabro siūlais, violetinę aksominę mantiją, apkraštuotą šermuonėlio kailiu, taip pat siuvinėtą auksu, buvo pasipuošusi mažiausiai trimis diademomis, rašo people.com.

Daugumoje istorinių nuotraukų nesimato gražiųjų batelių. Iš tiesų jie buvo bendras minėto prancūzų dizainerio R. Vivier ir britų batų siuvimo kompanijos „Delman Ltd.“ kūrinys.

Bateliai buvo siūti iš minkštutėlės aukso spalvos odos, o jų kulnai padengti smulkiais rubinais. Jų dizainas buvo slepiamas iki pat iškilmių dienos.

Įkvėptas Prancūzijoje esančios Chartres katedros langų su rožėmis, R. Vivier įkomponavo lelijos ornamentą, kuris derėjo ir prie karūnos.

Sukakties proga karališkuosius batelius atkartojo „Delman Ltd.“ kūrybinis direktorius Gherardo Felloni. Pernai rugsėjį pristatytoje dizainerio 2020 m. pavasario ir vasaros kolekcijoje buvo pademonstruoti ir „R.Vivier karalienės basutės“. Rožines, juodas arba aukso spalvos basutes galima įsigyti už 1 995 dolerių – britų karalienės gerbėjams suteikiama reta proga prisiliesti prie karališkosios istorijos ir jos kūrinio.

Gali pasirodyti keista, kad britų karalienė karūnavimui pasirinko prancūzų batų dizainerio kūrinį, tačiau išties monarchė tęsė savo motinos tradiciją – ši avėjo R. Vivier batelius per savo vyro karaliaus Jurgio karūnavimą 1937 m.

Kaip ir mamos bateliai, karalienės Elžbietos apavas turėjo slaptą detalę, kad mažiau vargtų kojos. Karalienė paprašė dizainerio įtaisyti nematomą platformą, nes žinojo, kad didžiąją dalį ceremonijos teks stovėti. Karūnavimo ceremonija truko tris valandas, joje dalyvavo 8 251 žmogus, o per televizorių vien Jungtinėje Karalystėje reginį žiūrėjo 27 milijonai žmonių.

Nežinia, kur yra šie auksiniai bateliai – nuo karūnavimo dienos niekas jų nematė. O stulbinamo grožio suknelė (karalienei leidus, dizaineris N. Hartnellis aštuonis kartus padarė jos eskizą) buvo vilkėta šešis kartus po istorinės dienos, taip pat ir per Parlamento atidarymą 1954 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)