Sasekso kunigaikščio ir kunigaikštienės sprendimas smarkiai pakenkė Britanijos karališkajai šeimai. Tačiau tai sunkiai palyginama su finansine našta, kuri buvo palikta šalies visuomenei.

Buvęs Britanijos vyriausybės narys ir knygos apie karališkąją šeimą „... And What Do You Do?“ autorius Normanas Bakeris atidžiai išanalizavo Britanijos karališkosios šeimos finansus ir apytiksliai suskaičiavo, kad nuo jų vestuvių dienos iki šių metų kovo 31 dienos princas Harry su žmona Britanijos visuomenei atsiėjo... daugiau nei 44 mln. svarų.

Būtent tiek buvo išleista, kad ši pora gautų viską, ko, kaip atrodė, norėjo.

Tiesa, tikrasis skaičius gali būti gerokai didesnis, tačiau dėl daugelio karališkųjų finansų aspektų tikslų skaičių nustatyti gana sunku.
Britanijos visuomenei buvo žadėta, kad po kovo 31 dienos, kai princas Harry ir Meghan oficialiai atsisakys karališkojo gyvenimo, valstybės finansavimas jiems bus nutrauktas. Tačiau ne viskas taip paprasta. Nors jie ir paliko Britanijos žemę, liko neapmokėta nemaža sąskaita.

Štai kur buvo išleisti – ir toliau yra leidžiami – milijonai...

Būstas

Savo vedybinį gyvenimą jaunavedžiai pradėjo Notingamo kotedže – jaukiame karalienės Viktorijos laikų name Kensingtono rūmų teritorijoje. Tuomet planuota, kad pora vėliau po remonto persikels į gerokai didesnį pirmu numeriu pažymėtą butą.

Skaičiuojama, kad metus trukęs 21 kambario remontas tame bute mokesčių mokėtojams kainavo 1,4 mln. svarų, nes teko taisyti stogą ir keisti visus langus. (Tiesa, tikėtina, kad šie darbai ir taip būtų buvę atlikti, net jeigu Harry ir Meghan ten nesikeltų.)

Tačiau kai darbai buvo baigti, pora esą nusprendė, kad nebenori ten keltis. Tariama priežastis? Butas buvo per arti Williamo ir Kate gyvenamosios vietos, o kalbama, kad Meghan nelabai su jais sutarė. Net ir durys į prašmatnų Kembridžo kunigaikščio ir kunigaikštienės būstą buvo visai šalia.

Tuomet karalienė leido princui Harry su žmona naudotis Frogmoro kotedžu Vindsoro pilies teritorijoje. Žinoma, tai nėra „kotedžas“, bet didelis valstybės saugomas istorinės reikšmės pastatas, pastatytas dar 1801 metais.

„The Daily Mail“ pernai birželį skelbė, kad šio namo renovacija siekiant pritaikyti jį jaunos šeimos poreikiams atsiėjo 2,4 mln. svarų: penki butai, kuriais anksčiau naudojosi karališkosios šeimos personalas, buvo paversti vienu būstu, o tai yra milžiniškas valstybės saugomo istorinės reikšmės pastato pakeitimas, kuriam paprastai vietos valdžia būtų prieštaravusi.

Harry ir Meghan į Frogmoro kotedžą persikėlė praėjusių metų vasaros pradžioje, tačiau čia neišgyveno nė pusmečio. Jie išvyko į Kanadą, kur apsigyveno 10,4 mln. svarų vertės prabangiame name Vankuverio saloje. Namas priklauso vienam milijardieriui, kurio tapatybė nežinoma iki šiol.

Šiuo metu pora gyvena 14 mln. svarų vertės name prabangiame ir saugomame Los Andželo Beverly Ridge rajone. Skelbiama, kad namas priklauso muzikos magnatui Tyleriui Perry, su kuriuo Meghan neva susipažino per Oprah Winfrey pokalbių laidą.

Jaunoji pora teigė, kad padengs Frogmoro kotedžo renovavimo išlaidas. Jie pasiūlė kas mėnesį mokėti 18 tūkst. svarų, o ši suma taip pat padengtų ir nuomos išlaidas. Jeigu skaičiuotume, kad nuoma siekia 10 tūkst. svarų per mėnesį, renovavimo išlaidas jie padengtų per 25 metus. Ir tai neskaičiuojant palūkanų ir kokių nors einamųjų remonto darbų.

Tačiau pora savo bendroje kišenėje tikrai turi ne vieną milijoną. Harry yra gavęs pusę savo motinos palikimo, kuris siekia 21 mln. svarų. Skaičiuojama, kad sumokėjęs visus mokesčius, jis gavo 6 mln. Šie ekspertų sumaniai investuoti pinigai per 23 metus buvo mažiausiai padvigubinti.

Taip pat žinoma, kad 2002 metais iš karalienės motinos princas Harry paveldėjo dar 7 mln. svarų. Todėl net ir konservatyviai skaičiuojant jis jau turi 19 mln. svarų, ir tai net neskaičiuojant tų 2,3 mln., kuriuos jis kasmet gauna iš tėvo princo Charleso.

Skaičiuojama, kad per savo aktorės karjerą Meghan Markle uždirbo nuo dviejų iki penkių milijonų svarų.

Taigi pora galėtų be vargo iš karto sumokėti visą sumą, jeigu to tik panorėtų. Tačiau jie tiesiog mėgaujasi gyvenimu. Skelbiama, kad pernai rugpjūtį Meghan gimtadienio proga pora praleido savaitę prabangioje viloje Ibisos saloje, kur septynios dienos kainuoja 100 tūkst. svarų. Tiesa, tai galėjo būti ir dovana.

Teigiama, kad nuo vestuvių dienos Meghan sukaupė nemažą papuošalų kolekciją, kurios vertė siekia 600 tūkst. svarų. Joje yra ir vyro bei Britanijos karalienės dovanoti papuošalai. Beje, Meghan kolekcija didesnė nei velionės princesės Dianos. Skelbiama, kad iki pernykščio birželio jos papuošalų kolekcija išaugo iki 91 vieneto.

Personalas

Princas Harry ir M. Markle tikrai nepasikuklino ir pasisamdė nemažai darbuotojų. Tačiau iki šiol ne visiems jiems sumokėjo.

Iki kovo 31 dienos, kai oficialiai nustojo būti dirbančiais karališkosios šeimos nariais, Harry ir Meghan darbuotojų komandai priklausė privatus sekretorius (uždirbantis 146 tūkst. svarų per metus), viešųjų ryšių direktorė Sara Latham, o taip pat visas būrys tarnų, įskaitant namų prižiūrėtoją (30 tūkst. svarų per metus) ir auklę.

Visam patarnaujančiam personalui atlyginimai buvo mokami iš sumos (Sovereign Grant), kuri mokama iš Britanijos biudžeto karalienei už oficialių pareigų vykdymą bei karališkųjų rūmų išlaikymą. O už auklės paslaugas buvo mokama iš privačių poros lėšų.

Verta paminėti, kad Londono „superauklės“, dirbančios turtingoms ir įtakingoms šeimoms, per metus uždirba vidutiniškai 104 tūkst. svarų, teigia šaltiniai šioje srityje.

Kai pora persikėlė į Kanadą, didžiosios dalies personalo nebereikėjo. Todėl tikėtina, jog tiems, kurie nebuvo nusiųsti dirbti kitiems karališkosios šeimos nariams, buvo išmokėtos išeitinės išmokos.

N. Bakeris preliminariai paskaičiavo, kad bendros išlaidos personalui siekė 592 tūkst. svarų.

Apsauga

Išlaidos Saseksų kunigaikščio ir kunigaikštienės apsaugai šoktelėjo iki dangaus po jų vestuvių dėl pomėgio keliauti po pasaulį.

Praėjusių metų vasarį Meghan nuskrido į Niujorką „kūdikio sutiktuvių šventei“. Skaičiuojama, kad ši kelionė kainavo kelis šimtus tūkstančių svarų, nors pati kunigaikštienė su tuo nesutinka.

Praėjusių metų rugpjūtį princas Harry ir Meghan praleido savaitgalį su George‘u ir Amal Clooney‘iais jų prabangioje viloje prie Komo ežero Italijoje. Jie taip pat yra leidę laiką ir Eltonui Johnui priklausančioje viloje Pietų Prancūzijoje.

Nors už daugelį skrydžių, kai karališkoji pora keliavo privačiai, sumokėjo jų garsūs draugai, porą visuomet lydėdavo apsaugininkai, už kuriuos moka Britanijos mokesčių mokėtojai. Jiems tenka padengti apsaugininkų kelionės verslo klase išlaidas (tai yra patvirtinęs buvęs karališkosios šeimos apsaugininkas Kenas Wharfe‘as). Taip iš mokesčių mokėtojų kišenės mokama už apsaugininkų viršvalandžius ir ilgo nebuvimo namuose kompensacijas.

Britanijos mokesčių mokėtojams tenkančias išlaidas taip pat padidino ir tai, kad pora kelis kartus kraustėsi. Be to, saugoti porą atviroje vietovėje už Londono ribų – Frogmoro kotedže – yra gerokai brangiau nei Kensingtono rūmuose. Tačiau, žinoma, brangiausiai apsauga kainuoja užsienio kelionių metu.

Nors Harry ir Meghan Frogmoro kotedže gyveno trumpai, kaskart, kai Harry norėdavo išlėkti į Londoną, jį lydėti tekdavo visai apsaugos komandai, įskaitant ir lydinčius motociklais važiuojančius pareigūnus. To tikrai nebūtų reikėję, jeigu jie gyventų Kensingtono rūmuose.

Kadangi pora ketina išlaikyti Frogmoro kotedžą kaip savo „bazę“ Britanijoje, manoma, kad šis objektas bus nuolat saugomas, nors pora ten negyvens. Minėtasis buvęs karališkosios šeimos apsaugininkas K. Wharfe‘as skaičiuoja, kad vien tik tai kasmet atsieis apie 5 mln. svarų.

Kadangi Harry ir Meghan turi karališkosios didenybės titulus, nors nebėra dirbantys karališkosios šeimos nariai, apsauga jiems priklauso. Todėl jeigu visi trys jų šeimos nariai yra atskirose vietose, jiems saugoti reikia trijų atskirų komandų.

Kai Harry ir Meghan persikėlė gyventi į Kanadą, Kanados valdžia aiškiai pasakė, kad nemokės už jų apsaugą po kovo 31 dienos. O kai pora atvyko į Jungtines Valstijas, šios šalies prezidentas Donaldas Trumpas netruko tviteryje pranešti, kad Amerika už poros apsaugą taip pat nemokės.

Pagal su Britanijos karališkaisiais rūmais pasiektą susitarimą, Harry ir Meghan nepraras karališkosios didenybės titulų, tačiau negalės jais „naudotis“. Tačiau toks susitarimas numato paramos mechanizmą, o konkrečiai – finansinę paramą iš mokesčių mokėtojų pinigų jų apsaugai.

Rodos, kad Harry ir Meghan galiausiai susitaikė su tuo, kad jiems patiems teks mokėti už savo apsaugą, bent jau privačių ir komercinių kelionių metu, kai nėra jokio karališkojo ryšio.

Kalbama, kad jeigu visus metus būtų mokama už Harry ir Meghan apsaugą Kanadoje (o taip pat būtų saugomas ir Frogmoro kotedžas), bendros metinės išlaidos apsaugai pasiektų 20 mln. svarų.

N. Bakeris preliminariai paskaičiavo, kad bendros išlaidos princo Harry ir jo žmonos apsaugai iki šiol sudaro 7 mln. svarų.

„Tėčio bankas“

Ne kartą skelbta, kad nuo pat jų vestuvių dienos princas Charlesas skiria sūnui Harry finansavimą, kuris siekia apie 2,3 mln. svarų per metus. Manoma, kad tėvas sūnų finansiškai rems dar mažiausiai metus.

N. Bakeris savo knygoje rašo, kad šio finansavimo šaltinis yra Korvalio kunigaikštystė, kuri XIV amžiuje buvo įkurta, kad sosto įpėdinis turėtų pajamų šaltinį. Tačiau princas Harry neturi jokio ryšio su šia kunigaikštyste, todėl kai kas gali manyti, kad toks kunigaikštystės lėšų panaudojimas yra visiškai netinkamas.

Kažkada sosto įpėdinio titulą paveldės princas Williamas, tačiau Harry tokios perspektyvos neturi. Taip pat prieštaringai vertinamas faktas, kad princui Charlesui yra leidžiama tokią išmoką Harry laikyti verslo išlaidomis, už kurias mokami mažesni mokesčiai.

Tai reiškia, kad princo Harry gyvenimas ir toliau finansuojamas iš valstybės kišenės, kol princas Charlesas laikosi tokio požiūrio.

Jeigu skaičiuosime, kad nuo vestuvių dienos Harry iš tėvo gavo po 2,3 mln. svarų per metus, tai iš viso jis yra jau gavęs 4,3 mln. svarų. Kadangi Charlesui taikomas 45 proc. mokesčio tarifas, bendra sutaupytų mokesčių suma (ir didesnės netiesioginės išlaidos Britanijos mokesčių mokėtojams) yra 1,9 mln. svarų.

Bendros Britanijos mokesčių mokėtojų išlaidos dėl netektų mokestinių pajamų siekia 1,9 mln. svarų.

Turtingieji kovotojai už ekologiją

Kartą princas Harry užsidirbo „karmos taškų“, kai 2011 metais iš Londono į Edinburgą į savo pusseserės Zaros Tindall vestuves skrido pigių skrydžių bendrovės „easyJet“ lėktuvu.

Tačiau tie laikai seniai praėjo. Nuo tada Harry pamėgo skraidyti privačiais lėktuvais ir sraigtasparniais, kartais net vyksta jais sakyti kalbų apie klimato kaitos keliamą grėsmę.

Praėjusių metų kovą jis sraigtasparniu nuskrido iš Londono į Birmingamą, tai kainavo 5 tūkst. svarų, o po dviejų dienų „Wembley“ stadione ragino žmones „atsibusti“ ir imtis veiksmų „dėl žalos, kurią mūsų veiksmai daro pasauliui“.

Pernai rugpjūtį princas Harry privačiu lėktuvu per 11 dienų skrido keturias kartus, dėl ko sulaukė aršios kritikos. Tuomet jaunojo princo ginti puolė Eltonas Johnas, sumokėjęs už vieną iš princo kelionių.
2018–2019 metais pora skaidė į Australiją ir Singapūrą, o tai kainavo daugiau nei 81 tūkst. svarų, o kelionė į Norvegiją atsidėjo beveik 23 tūkst. svarų.

Atsižvelgdamas į Harry ir Meghan ligšiolinį statusą karališkoje šeimoje, N. Bakeris skaičiuoja, kad bendros išlaidos poros kelionėms siekia 1 mln. svarų.

33,5 mln. svarų vestuvių sąskaita

Skaičiuojama, kad Harry ir Meghan vestuvės iš viso kainavo net 33,5 mln. svarų. Tai yra pusantro milijono daugiau, nei buvo anksčiau skelbta (išlaidas skaičiavo vestuvių organizavimo kompanija „Bridebook“), nes buvo įtrauktos ir išlaidos, kurias patyrė Kultūros, žiniasklaidos ir sporto departamentas.

Vidutinės vestuvių išlaidos Britanijoje siekia apie 18 tūkst. svarų, o tai reiškia, kad už Harry ir Meghan vestuvių biudžetą buvo galima surengti net 1860 vestuvių. (Beje, Williamo ir Kate vestuvės 2011 metais kainavo 20 mln. svarų.)

Ir iš visos 33,5 mln. svarų sumos, kaip skelbiama, karališkoji šeima atseikėjo maždaug tik 2 mln. svarų. O 94 proc. išlaidų teko padengti mokesčių mokėtojams. Ir didžiąją dalį šių išlaidų sudaro išlaidos apsaugai: „Bridebook“ skaičiuoja, kad tam buvo išleista 30 mln. svarų.

Skelbiama, kad jau ir taip finansinių sunkumų turinti Gynybos ministerija buvo priversta išleisti 90 tūkst. svarų dvidešimčiai naujutėlaičių spindinčių... trimitų. Kultūros, žiniasklaidos ir sporto departamento išlaidos siekė pusantro milijono svarų.

O Vindsoro ir Meidenhedo savivaldybėms teko daugiau nei milijoną svarų išleisti minios kontroliavimo barjerams, dideliems ekranams, prižiūrėtojams ir šiukšlėms surinkti po šventės.

Iš minėtų 2 mln. svarų, kuriuos išleido karališkoji šeima, didžioji dalis buvo išleista... drabužiams.

Meghan vestuvinė suknelė, kurią sukūrė Clare Waight Keller, kainavo 390 tūkst. svarų.

Palyginkime: Kate Middleton 2011 metais vilkėta vestuvinė suknelė, kainavusi 250 tūkst. svarų, atrodo labai „pigi“.

Skaičiuojama, kad bendros mokesčių mokėtojų išlaidos princo Harry ir Meghan Markle vestuvėms siekė 31,5 mln. svarų.

Naujo gyvenimo pradžia

Nuo karališkųjų pareigų išsilaisvinę Harry ir Meghan tikrai nesunkiai užsidirbs dar ne vieną milijoną jau prie turimų dešimčių.

Pirmasis privatus renginys, kuriame princas Harry dalyvavo atlikdamas savo naują vaidmenį, įvyko vasarį, nors oficialiai jis dar buvo laikomas dirbančiu karališkosios šeimos narių, gaunančiu valstybės lėšų. Tuomet jis bankininkams ir kitiems turtingiems amerikiečiams sakė kalbą per privatų „JP Morgan“ renginį Majamyje. Skelbiama, kad į renginį nuskrido privačiu lėktuvu.

Nežinoma, kiek tuomet jam buvo sumokėta, tačiau ekspertai iš agentūros „Talent Bureau“ skaičiuoja, kad Sasekso kunigaikštis su kunigaikštiene už pasirodymą viešumoje gali prašyti mažiausiai 100 tūkst. JAV dolerių. O princas Harry už vieną kalbą gali gauti iki pusės milijono JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)