Jo svajonei buvo lemta išsipildyti, kai 1994 metais gavo sarkastiško ir šmaikštaus Chandlerio Bingo vaidmenį vėliau kultiniu tapusiame seriale „Draugai“.

„Chandlerio vaidmuo man tapo savotišku tramplinu“, – 1997 metais „Entertainment Weekly“ prisipažino aktorius.

Situacijų komedija, kurioje M. Perry vaidino kartu su Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Mattu LeBlancu ir Davidu Schwimmeriu, buvo geriausia, kas tuo metu galėjo nutikti Otavoje augusiam aktoriui, iki tol vaidinusiam tik keliose itin nesėkmingose komedijose.

„Man desperatiškai – desperatiškai – reikėjo pinigų“, – sakė jis.

Matthew Perry

Pradėjus filmuoti „Draugus“, visos jo finansinės problemos išsisprendė. Per pirmąjį sezoną šeši serialo aktoriai už vieną seriją gaudavo po 22 tūkst. 500 dolerių, trečiajame sezone suma išaugo iki 75 tūkst., o galiausiai kiekviena devinto ir dešimto sezonų serija aktorių kišenę papildydavo po milijoną dolerių.

Kartu su pinigais atėjo ir taip išsvajotas populiarumas.

„Seriale „Draugai“ filmavausi nuo 24 iki 34 metų. Tiesiogine to žodžio prasme degiau populiarumo liepsnose. Mūsų šešetukas buvo visur“, – prisimena aktorius.

Nors ir vertė iki ašarų juoktis milijoninę auditoriją – 2002 metų sezono premjerą stebėjo 34 mln. žiūrovų – M. Perry asmeninis gyvenimas tikrai nebuvo linksmas. Jaunas vyras turėjo tamsią paslaptį.

„Iš šono atrodė, kad turiu viską, turėčiau būti laimingiausias žmogus visame pasaulyje. Iš tikrųjų tuo metu jaučiausi siaubingai vienišas, buvau priklausomas nuo alkoholio“, – vėliau drąsiai prisipažino aktorius.

„Neprisimenu trejų serialo metų. Tuo metu buvau išsijungęs – kažkur tarp trečio ir šešto sezono“, – pokalbyje su BBC žurnalistais atviravo M. Perry.

Matthew Perry, serialo "Draugai" aktoriai

Tačiau tai buvo ne visos jo bėdos. Po incidento su vandens motociklu, M. Perry tapo priklausomas ir nuo vaistų.

Žaibiška serialo sėkmė buvo tai, ko M. Perry visada troško.

„Kai taip nutinka, kurį laiką atrodo, kad tai savotiškas Disneilendas. Man tai truko aštuonis mėnesius, tas jausmas, jog man pagaliau pasisekė, pasiekiau, ką norėjau. Buvau labai lamingas, atrodė, kad pasaulyje nebeliko problemų. O tada ateina suvokimas, kad tai neužpildo tavo gyvenime žiojinčių skylių“, – „New York Times“ kalbėjo aktorius.

Priklausomybė nuo alkoholio tapo jo kasdienine palydove. Po 1997 metais įvykusios nelaimės su vandens motociklu jam medikai skyrė vaisto, tapusio dar viena jo priklausomybių dėlionės dalimi.

„Tai tikrai nebuvo mano sumanymas – dar viena priklausomybė. Deja, bet nuo pirmos tabletės man patiko jausmas, kokį suteikė tas vaistas, ir norėjau jo vis daugiau ir daugiau“, – sakė M. Perry.

Matthew Perry

Dienomis jis laidė pokštus savo alter ego Chandlerio lūpomis, o po darbo puldavo į glėbį priklausomybėms. Galiausiai kova su vidiniais demonais ėmė matytis ir plika akimis – aktorius neteko beveik 14 kilogramų svorio.

„Situacija tapo nebekontroliuojama, ėmė trikti sveikata“, – „People“ atviravo Chandlerio vaidmens atlikėjas.

Pirmą kartą reabilitacijos klinikoje jis atsidūrė 1997 metais - 28 dienas praleido „Hazelden Betty Ford“ įstaigoje Minesotoje. Deja, bet po visko švarus išbuvo labai neilgai. 2000 metų gegužę jis atsidūrė „Cedars Sinai Medical Centre“ ligoninėje Los Andžele, jam diagnozuotas kasos uždegimas, sukeltas piktnaudžiavimo alkoholiu. Liga labai pavojinga ir net gali baigtis mirtimi.

M. Perry buvo įklimpęs taip giliai, jog pankreatito kaip organizmo siunčiamo pagalbos prašymo nesuprato: „Deja, to nepakako, kad liaučiausi gėręs“.

Tą dieną, kai buvo paleistas iš ligoninės, jis sudaužė savo „Porsche“, įvažiuodamas į, laimei, negyvenamą, namą. Nors tą dieną jo kraujyje nei alkoholio, nei vaistų nebuvo, avarija buvo puikus įrodymas, koks nekontroliuojamas tapo jo gyvenimas.

Matthew Perry

Serialo „Draugai“ kolegos bandė padėti

Visą tą laiką „Draugų“ reitingai tik augo, o kartu augo ir aktorių honorarai. M. Perry nusifilmavo ir keliuose gana vykusiuose filmuose, tarp kurių verta paminėti „Devynis jardus“.

„Bandžiau su juo kalbėtis. Toks jausmas, kad jis nenorėjo manęs girdėti. Tai labai asmeninė kova – norint pakilti, reikia pasiekti patį dugną“, – apie kolegą yra sakęs seriale „Draugai“ Joe Tribbiani vaidinęs aktorius Mattas LeBlancas.

Kad ir kokių sunkių akimirkų pasitaikydavo, serialo kolegos visada buvo šalia ir jį labai palaikė. Tiesą sakant, tik tiek ir tegalėjo padaryti.

„Jeigu sakyčiau, kad buvo sunku, nepasakyčiau nieko. Kai Matthew negaluodavo, būdavo tiesiog siaubinga. Mes buvome bejėgiai, stebėtojai iš šono. Būdavo labai skaudu. Matthew vienas iš nuostabiausią humoro jausmą turinčių žmonių, kokius tik teko pažinti. Jis labai charizmatiškas, tiesiog pakeri savo sąmoju. Būtent iš Matthew pokštų juokdavomės nuoširdžiausiai“, – apie savo kolegą yra sakiusi Phoebe Buffay seriale vaidinusi Lisa Kudrow.

Matthew Perry, serialo "Draugai" aktoriai

Rachel Green seriale vaidinusi Jennifer Aniston M. Perry įvardija kaip „vieną iš jautriausių kada nors gyvenime sutiktų žmonių, jis jautresnis nei dauguma mano pažįstamų moterų. Jį lengva įskaudinti, įžeisti jausmus. Jam labai svarbi aplinkinių nuomonė“.

Viena iš „Draugų“ kūrėjų ir vykdomoji prodiuserė Marta Kauffman apie aktorių „People“ yra sakiusi: „Buvo labai sunku matyti, kaip kenčia tau taip smarkiai rūpintis žmogus, o tu negali nieko padaryti“.

Nors M.Perry likimas rūpėjo visiems, aplinkinių pastangos padėti buvo beprasmiškos. „Nebuvau pasirengęs išgirsti, ką man sako kiti. Visi gali aiškinti, kaip svarbu atsikratyti priklausomybių, išsiblaivyti, bet nieko nebus tol, kol pats nesuvoksi to būtinybės“, – pripažino pats aktorius.

Galiausiai M. Perry visgi išsiblaivė. Sako neturėjęs kito pasirinkimo, nes ėmė atrodyti, kad nebeišgyvens iki rytojaus.

Vieną dalyką aktorius perėmė į savo rankas: „Laikiausi vienos keistos taisyklės – niekada negerti filmavimo aikštelėje“. Nepaisant to, priklausomybės nuslėpti nepavyko: „Teko eiti į darbą kamuojamam siaubingų pagirių, tai buvo ekstremalūs atvejai. Siaubinga taip jaustis ir dirbti. Ir ne šiaip dirbti, o visus juokinti“.

„Nepamenu gerų trejų metų. Tuo metu buvau išsijungęs, kažkur tarp trečio ir šešto sezono“, – yra prisipažinęs M. Perry.

Kažkokiu būdu aktoriui pavyko sukaupti energijos 2001 metų vasarį, kai vienu teko filmuotis dvejose projektuose – „Drauguose“ Los Andžele ir filme „Serving Sarain“ Dalase – ir nuolat važinėti tarp dvejų miestų.

Tuo metu degtinę gerdavo buteliais.

„Darbe nuolat norėjau miego ir drebėjau“, – sako aktorius.

Matthew Perry

2001 metų vasario 23 dieną įvyko lemtingas lūžis.

„Negaliu to apibūdinti, nes vyko kažkodėl didingi dalykai, negaliu to įvardyti žodžiais“, – teigia jis. Tą dieną jis buvo savo kambaryje Dalaso viešbutyje ir nusprendė paskambinti savo tėvams ir paprašyti pagalbos.

„Nepasirinkau blaivybės, nes tiesiog taip nusprendžiau. Blaivybę pasirinkau, nes nerimavau, kad nebeišgyvensiu iki rytojaus“, – yra prisipažinęs M. Perry.

Atsidūręs reabilitacijos klinikoje, jis išmoko būti laimingas „be alkoholio, vaistų ar narkotikų“.

Nors „Draugai“ buvo ir toliau filmuojami, o iki filmo darbų pabaigos dar likę trylika dienų, M. Perry apsisprendė veikti čia ir dabar.

Jis grįžo į Los Andželą, tėvai jį perkėlė į reabilitacijos centrą. „Man buvo labai baisu, tiesiog nenorėjau mirti. Esu dėkingas už tai, kad laiku pasiekiau dugną. Tik tada pajėgiau atsispirti ir man pagerėjo“, – atvirauja „Draugų“ žvaigždė.

Po pustrečio mėnesio M. Perry gimė iš naujo. Nors filmo darbai ir sustojo, jis įtikino komandą jį užbaigti. Grįžo ir į savo antruosius namus – serialo „Draugai“ filmavimo aikštelę.

„Grįžau išmokęs labai svarbią pamoką – kad galima laimingai gyventi be alkoholio, vaistų ir narkotikų“, – džiaugėsi aktorius.

„Prisimenu, kad priėjau prie jo, kai baigėme filmuoti pirmą paskutinio sezono seriją ir pasakiau „Esu tokia laiminga, kad grįžai“. Tada dar nesuvokiau, kiek ilgai jo nebuvo kartu su mumis“, – prisimena „Draugų“ serialą kūrusi M. Kauffman.

Vėliau M. Perry savo patirtį kovoje su priklausomybių demonais panaudojo padėdamas panašaus likimo žmonėms.

Tai, kad nuo 1994 iki 2004 metų buvo neatskiriama projekto „Draugai“ dalis, kovą su priklausomybėmis kaip reikiant apsunkino.

„Aš gana uždaras žmogus, bet filmavausi televizijos laidoje, kurią žiūrėjo 30 mln. žmonių, taigi jie viską matė. Tai, kas dėjosi mano gyvenime, buvo vieša. Negali 30 metų kovoti su priklausomybe, o tada tikėtis viską išspręsti per 28 dienas“, – „Hollywood Reporter“ sakė aktorius.

2011 metais jis vėl grįžo į reabilitacijos kliniką.

„Ketinu pabėgti mėnesiui, visą laiką skirti savo blaivybei ir tęsti gijimo procesą. Kviečiu ir toliau iš manęs juoktis internete“, – buvo teigiama aktoriaus išplatintame pareiškime, kuriame neapsieita ir be humoro.

Matthew Perry

Neilgai trukus 2013 metais aktorius nusprendė Malibu atidaryti išskirtinai vyrams skirtą reabilitacijos kliniką „Perry House“. Nors 2015 metais ją ir pardavė, ir toliau padėjo likimo broliams ir seserims kovoti su priklausomybėmis.

Visą savo patirtį ir išgyvenimus aktorius sudėjo į pjesę „The End of Longing“, 2016 metais debiutavusią Londone. „Ji labai asmeniška, tokia sutirštintų spalvų mano versija. Jackas, mano kuriamas personažas, visai kitoks alkoholikas, nei buvau aš. Ji tarsi išskrido iš manęs – ta pjesė. Parašiau ją per dešimt dienų. Tikriausiai turėjau, ką pasakyti“, – „Variety“ apie dramaturgo amplua pasakojo aktorius.

Nors sveikatos problemos reguliariai ir primena apie save (2018 metais tris mėnesius vargino skrandžio problemos), o nevalos įvaizdis viešumoje sulaukia nemažai kritikos, iš esmės tamsiausios M. Perry dienos liko praeityje.

„Po to, ką aš patyriau, atsigauti per parą neįmanoma. Tai kiekvieną dieną vykstantis procesas“, – prisipažįsta aktorius.

„Gyvenime buvo daug pakilimų ir nuosmukių. Pasimokiau iš savo klaidų. Geriausias dalykas tas, kad, jeigu prie manęs prieina alkoholikas ir paklausia, ar padėsiu jam mesti gerti, galiu pasakyti, kad taip, nes žinau, kaip tai padaryti“, – džiaugiasi garsus vyras.

Vyras viliasi, kad tai taps jo palikimu. „Kai mirsiu, norėčiau, kad „Draugai“ būtų pagalba žmonėms“, – 2013 metais sakė M. Perry.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)