Prieš mirtį karalienė Viktorija buvo beveik akla, be to, netekusi maždaug pusės kūno svorio. Tik pastarosios aplinkybės, matyt, nebūtina traktuoti kaip didelės tragedijos: vienu metu monarchė buvo priaugusi tiek svorio, kad jos talijos apimtis siekė 127 centimetrus.

Norint daugmaž įsivaizduoti, kaip ji tada galėjo atrodyti, būtina žinoti, kad karalienė tebuvo pusantro metro ūgio. Gal taip sakyti įžūlu, tačiau skųstis dėl apetito ji neturėjo jokio pagrindo, rašo grunge.com.

Tačiau 1901-ųjų sausio 22-osios vakarą karalienė Viktorija išleido paskutinį atodūsį. Kaipmat iškilo keletas problemų. Tarp reikalų, kuriais nedelsiant teko užsiimti, buvo ir karalienės laidotuvių ceremonijos planavimas. Tačiau nuo ko pradėti? Kaip paskelbti šaliai gedulingą naujieną? Niekam iš tuometinės monarchės aplinkos anksčiau su analogišku faktu nebuvo tekę susidurti. Kilo šiokia tokia painiava.

Karalienė Viktorija

Gyvenimui einant į pabaigą karalienė Viktorija, kaip jau minėta, neteko nemažai svorio, taigi, bent kubo formos karsto ieškoti nereikėjo. Tačiau užvis geriausia buvo tai, kad ji pati buvo surašiusi išsamias instrukcijas, kaip turi vykti laidotuvės.

Laidotuvėse buvo atskleistos užuominos apie karalienės asmeninį gyvenimą. Remiantis portale „History Extra“ pateikta informacija, karalienė Viktorija norėjo, kad būtų surengtos pompastiškos laidotuvės. Palydėjimas iki vietos, kurioje teks per amžius ilsėtis ramybėje, jos būtų niekaip nepatenkinęs. Vienos kitos nubrauktos ašaros po prelato žodžių apie žmogaus virsmą pelenais jai taip pat nebūtų pakakę. Turėjo būti surengta iškilminga karinių pajėgų pulkų lydima procesija.

Ji nenorėjo būti kremuota, todėl į karstą teko priberti medžio anglių – kad nuo palaikų nesklistų nemalonus kvapas. Ji taip pat nenorėjo, kad būtų pagaminta pomirtinė jos veido kaukė, tačiau tuo visgi buvo pasirūpinta.

Karalienė Viktorija

Karalienė buvo laidojama su šeimos relikvijomis, tačiau jos priklausė ne Viktorijos šeimai. Kai mirė princas Albertas, monarchė ypač suartėjo su vienu iš savo tarnų – vyruku, vardu Johnas Brownas. Jų santykiai tapo tokie artimi, kad pikti liežuviai ėmė pravardžiuoti karalienę ponia Brown, nors į akis to ir nesakė. Visgi, kai ji buvo laidojama, ant piršto mūvėjo būtent Johno Browno motinos vestuvinį žiedą.

Į karstą buvo įdėta ir tarno plaukų sruoga bei viena jam priklausiusi nosinaitė. Buvo ir fotografija. Manote, jog princo Alberto? Žinoma, ne – tai buvo Johno Browno nuotrauka.

Karalienės Viktorijos laidotuvių procesija buvo surengta vasario 1 d. Visa ceremonija truko porą valandų. Važiuoklė su karstu buvo nustumta iki Šv. Jurgio koplyčios Vindzoro pilyje. Vasario 4 d. karalienės palaikai buvo perkelti į netoli Vindzoro esantį Frogmoro mauzoliejų. Karalienės Viktorijos laidotuvės kainavo 35,5 tūkst. svarų sterlingų. Dabar tokia suma prilygtų 5,1 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)