Grafienė Aleksandra Tolstoj, aristokratė iš Jungtinės Karalystės, 2008 metais pamilo savo svajonių vyrą – oligarchą ir vieną iš turtingiausių Rusijos vyrų Sergejų Pugačiovą. Moteriai atrodė, kad pagaliau išsipildė jos gyvenimo svajonė. Deja, netrukus ji virto baisiausiu košmaru, rašo BBC.

Ši istorija prasidėjo prieš penkerius metus Londone. Pora kartu trimis mažamečiais vaikais gyveno prabanga alsuojančiuose namuose Čelsyje.

„Turėjome du vairuotojus, dvi ūkvedes, anglakalbę auklę, rusakalbę auklę, prancūzų mokytoją namų darbams. Persikraustėme į šiuos namus, kai pagimdžiau pirmagimį. Netrukus įsigijome ir gretimą namą“, – vedžiodama po prabangius namus pasakoja Aleksandra.

A.Tolstoj pati turėjo itin privilegijuotą vaikystę, jos tėvas – tolimas rašytojo Levo Tolstojaus giminaitis, tad Aleksandra mokėsi prestižinėje mokykloje, o baigusi mokslus ėmėsi brokerės veiklos. Netrukus toks darbas pabodo, tad pasuko į kelionių verslą, daug keliavo po Sovietų Sąjungą, Turkmėniją ir Kirgiziją. Netrukus ištekėjo už kazokų kilmės jojiko. Santuoka ilgai netruko.

Po kelerių metų santuokos Aleksandrai su sutuoktiniu teko kaip reikiant sukti galvą, kad šeima galėtų sudurti galą su galu. Ir tada moters gyvenimo kelyje pasirodė riteris spindinčiais šarvais – Sergejus Pugačiovas. Pora susipažino, kai Aleksandra buvo pasamdyta mokyti oligarchą prancūzų kalbos.

„Tą akimirką, kai sutikau Sergejų, tarsi elektra trenkė. Akimirksniu įsimylėjau. Tai buvo labai romantiška, niekada gyvenime su jokiu kitu žmogumi nejutau tokio ryšio“, – prisimena moteris.

Iš pradžių, prisimena Aleksandra, gyvenimas iš tikrųjų priminė pasaką. Praėjus metams po pažinties pora jau sūpavo pirmagimį ir gyveno tarp Maskvos, Londono ir Paryžiaus.

„Jis man duodavo savo kreditinę kortelę ir aš eidavau apsipirkti, galėjau daryti, ką panorėjusi. Turėjau asmeninį lėktuvą. Tereikėdavo susikrauti lagaminą ir pirmyn“, – pasakoja moteris.

Pora gyvenimą kūrė net keliuose namuose vienu metu, tarp kurių buvo 12 mln. svarų vertas namas Batersyje, 200 akrų ploto rezidencija Hertfordšyre ir 40 mln. dolerių verta paplūdimio vila Karibuose.

Deja, geri laikai pasibaigė – ėmė keistis nuotaikos Rusijoje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ėmė griežti dantį prieš savo buvusius oligarchus, įskaitant ir Sergejų Pugačiovą.

Sergejus Pugachevas

Putino bankininkas

Sergejus Pugačiovas pokomunistinėje Rusijoje sugebėjo susikrauti 15 mlrd. dolerių turtą. Jam priklausė anglių kasykla, laivų statyklos, dizainerių prekės ženklai ir netgi didžiausias Rusijos privatus bankas. Paties milijardieriaus teigimu, jis buvo artimas Rusijos prezidentui – „visada“ kartu atostogaudavo, o už tai, kad visada noriai skolindavo valdžiai, pelnė „Putino bankininko“ pravardę.

Turtuolis atviras: V. Putinas santykiams su Aleksandra Tolstoj nepritarė.

„Putinas buvo kaip reikiant nemaloniai nustebęs. Klausė, kodėl. Juk ji anglė. Kokia nesąmonė, juk Rusijoje 140 mln. žmonių, o aš išsirinkau pasiją iš užsienio“, – pasakoja S. Pugačiovas.

„Galime nukirsti tavo sūnui pirštą“

2006 metais Rusijoje buvo priimtas įstatymas, kuriuo šalies agentams suteikta teisė žudyti valstybės priešus užsienyje. Neilgai trukus Rusijos dėmesys pakrypo į S.Pugačiovą ir jo milijardus.

2008 metais S. Pugačiovo banką ištiko rimtos bėdos, pačiam teko prašyti milijardų dolerių paskolos iš valstybės. Nepaisant to, jog valstybė ir ištiesė pagalbos ranką, po dvejų metų bankas bankrutavo. S. Pugačiovas tvirtina, kad banką pardavė dar prieš kelerius metus, tačiau Rusija su tuo nesutinka. Teisme milijardierius buvo pripažintas kaltu dėl banko nuostolių ir paskubomis iš Rusijos spruko.

S.Pugačovas sako, kad jam grasino Rusijos indėlių draudimo agentūra, reikalavusi grąžinti milijardo dolerių jo bankui suteiktą paskolą.

„Pasikvietė mane į restoraną. Sako: turi iš karto sumokėti 350 mln. dolerių arba mes išžudysime tavo šeimą. Jei nori, galime nukirsti tavo sūnui pirštą ir tau atsiųsti“, – teigia milijardierius.

Žinoma, Rusijos indėlių draudimo agentūra neigia tokio incidento faktą, tačiau akivaizdu tai, kad S. Pugačiovas grąžinti pinigų nepanoro. O per ateinančius kelerius metus Rusijos valstybės priešai pradėjo mirti.

Įtakingi valstybės priešai

2012 metais bėgiodamas prie savo namų Saryje negyvas krito turtingas Rusijos tremtinys ir šalies paslapčių viešintojas Aleksandras Perepiličnas. 2013 metais negyvas savo namuose Askote rastas V. Putino oponentas Borisas Berezovskis. 2015 metais Maskvoje nušautas Rusijos opozicijos veikėjas Borisas Nemcovas.

Kvėpavimas į nugarą

Rusijos valstybė S. Pugačiovą pričiupo 2015 metais, buvo pasitelkti britų teismai, ėmęsi jį persekioti dėl trūkstamo milijardo dolerių. S. Pugačiovas buvo pripažintas atsakingu už banko patirtus nuostolius – jam gelbėti skirtas lėšas, pervestas į Šveicarijos banko sąskaitą. Pinigai keliavo tai vienur, tai kitur, kol galiausiai pasigesta milijardo dolerių. Visame pasaulyje buvo įšaldytas turtuolio turtas, atimtas pasas. Dabar verslininkas glaudžiasi savo pilyje Prancūzijoje ir neseniai ėmė bylinėtis su Rusijos valstybe dėl prarasto turto.

„Jaučiausi įkalinta ir izoliuota“

Kadangi jos vyras buvo priverstas nuolat slapstytis, o visa šeima nuolat sekama, A. Tolstoj vieną dieną labai aiškiai suprato, kad nesaugi nei ji, nei jos atžalos. 2016 metais jos santykiai su savo vaikų tėvų tapo nepakeliamai įtempti.

Kai S. Pugačiovas paprašė moters kartu su trimis vaikais persikelti į Prancūziją ir vėl visiems gyventi kaip šeimai, Aleksandra sudvejojo – ji paprasčiausiai negalėjo to padaryti.

Aleksandra Tolstoj

„Sergejus pratrūko, pakėlė prieš mane ranką. Vaikus uždarė kitame kambaryje, atskirai nuo manęs, savo seife užrakino mano ir vaikų pasus. Tą savaitgalį mano galvoje įvyko esminis lūžis, supratau, kad nebesame saugūs“, – prisimena moteris. Taigi, 2016 metų pavasarį jį paskubomis su vaikais išvyko iš kalėjimu tapusios pilies ir niekada ten nebegrįžo. Tą pačią akimirką tiek ji, tiek vaikai neteko finansinės paramos.

„Kartais žmonės man sako: koks lengvas ir paprastas tavo gyvenimas, tau labai pasisekė, kad augini tokius privilegijuotus vaikus. Deja, bet jie neturi jokių privilegijų. Didžiausia privilegija gyvenime – jaustis saugiai, gyventi mylinčioje šeimoje“, – su ašaromis akyse sako A. Tolstoj.

A.Tolstoj teigimu, Rusijos valstybė konfiskavo šeimos namus, pradėjo juos pardavinėti. Moteris sako, kad jai buvo pasiūlyta galimybė juose pagyventi dar metus, jeigu tik sutiks „iš Sergejaus nereikalauti pinigų išlaikymui ir skolos“.

„Privalėjau rinktis: arba pasirašyti sutikimą, arba jau kitą dieną palikti namus. Mano didžiausia baimė – su vaikais likti be pinigų ir be stogo virš galvos. Tai prilygtų baisiausiam košmarui“, – savo nuogąstavimais su BBC dalijasi buvusi milijardieriaus mylimoji.

Teliko 70 mln. dolerių

Šiandien S. Pugačiovas savo pilyje Prancūzijoje gyvena vienas – tai buvo sprendimas, kurį priimti jį privertė Rusija – ir teigia teturįs 70 mln. dolerių.

„Labai myliu savo vaikus ir tikiuosi, kad artimoje ateityje mano atžalos bus laimingos kartu su tėvu ir viskas vėl bus gerai“, – teigia problemų kamuojamas oligarchas.

A.Tolstoj kuo įmanoma daugiau laiko stengiasi praleisti savo kotedže Oksfordšyre kartu su vaikais, kurie tėvo nematė nuo 2016 metų.

„Bandau jiems aiškinti, kad tėvui reikia susitvarkyti savo reikalus, išspręsti problemas, sakau, kad paaugę galės patys jį susirasti“, – sako moteris. Ji atgaivino savo kelionių verslą, lydi ekspedicijas žirgais per Kazachstaną, reguliariai lankosi Rusijoje.

„Labai myliu Rusiją. Paradoksalu, tačiau mano santykiai su Rusijos valstybe yra geresni nei jos su Sergejumi“, – šypsosi A. Tolstoj. Moteris atsisakė visų ankstesnio gyvenimo prabangos elementų.

„Tiesą sakant, dabar negaliu pakęsti tų dalykų. Jie man asocijuojasi su labai skaudžiais išgyvenimais. Prieš akis dar visas gyvenimas. Galiu grįžti prie to, ką mėgstu, o tai ir yra tai, kokia aš esu. Sergejus visada galvojo, kad dėl jo ir jo pinigų imsiuosi desperacijos, kad seksiu jį iš paskos. Tik realybė pasirodė visai kitokia. Aš tai įveikiau. Man pakako jėgų“, – sako A. Tolstoj.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)