71-erių princui Čarlzui, kuris yra pirmasis eilėje į Jungtinės Karalystės sostą, diagnozuotas COVID-19 susirgimas, oficialiame pranešime paskelbė Klarenso rūmai.

Klarenso rūmų pranešimas: „Velso princui nustatytas koronavirusas. Monarchas jaučia silpnus simptomus, iš esmės jo sveikatos būklė gera. Princas pastarąsias kelias dienas dirba iš namų kaip įprasta. Testas atliktas ir jo žmonai Kornvalio kunigaikštienei, jis neigiamas.

Paisydami valdžios ir medikų patarimų, princas ir kunigaikštienė šiuo metu yra saviizoliacijoje namuose Škotijoje. Kol kas pasakyti, kur princas galėjo užsikrėsti COVID-19, negalime, nes pastaruoju metu monarchas dalyvavo daug viešų renginių“.

Karalienė Elžbieta II su vyru jau praėjusią savaitę išvyko iš Londono ir apsistojo Vindzoro pilyje.

Dėl koronaviruso karalienė Elžbieta II atidėjo planuotus savo įsipareigojimus „atsargumo sumetimais“, kovo viduryje pranešė Bakingamo rūmai. Tuomet skelbta, kad monarchės vyriausiasis sūnus princas Čarlzas atidėjo kelionę į Bosniją, Kiprą ir Jordaniją.


JK patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius viršija 8 000, 422 žmonės mirė.

JK ragino visuomenę laikytis dėl koronaviruso paskelbto karantino

Jungtinės Karalystės lyderiai antradienį paragino šalies gyventojus laikytis precedento neturinčio visoje šalyje įvesto karantino paaiškindami, kad likdami namuose jie neleis žmonėms mirti nuo koronaviruso.

„Jeigu neliksite namuose, mirs jūsų mylimi žmonės“, – pareiškė JK vyresnysis ministras Michaelas Gove'as interviu televizijoms.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį vakare pasidavė spaudimui ir, pasekęs kitų Europos šalių pavyzdžiu, nurodė uždaryti didžiąją dalį parduotuvių ir paslaugų tiekėjų, kai epidemijos aukų padaugėjo iki 335.

Antradienio rytą daugelis Londono gatvių buvo tuščios, automobilių eismas gatvėse sumažėjo, bet nesustojo. Statybose dirbantiems darbininkams buvo leista tęsti darbą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose piko valandą darytose nuotraukose matyti sausakimši Londono metropoliteno traukiniai, nes jų važinėja gerokai mažiau.

Transporto sekretorius Grantas Shappsas sakė kalbėjęs su Londono meru Sadiqu Khanu dėl daugiau traukinių paleidimo, siekiant užtikrinti „daugiau vietos ir saugumo“ į darbą važiuojantiems miestiečiams.

Tačiau S. Khanas tviteryje parašė, kad „mes negalime paleisti daugiau traukinių nei turime dabar“, atkreipdamas dėmesį į augantį susirgusių arba saviizoliacijoje esančių darbuotojų skaičių.

Baudos ir bausmės

Tuo metu B. Johnsono potvarkis reiškia, kad žmonės turi likti namuose, tačiau jiems leidžiama išeiti nusipirkti būtiniausių prekių, taip pat mankštintis, eiti pas gydytojus bei vykti į darbą ir iš jo.

„Jūs turite likti namuose“, – kreipdamasis į tautą per televiziją pirmadienio vakarą paragino B. Johnsonas, pavadindamas susidariusią padėtį „nacionaline nepaprastąja padėtimi“. Skelbiama, kad jo kreipimąsi žiūrėjo 27 mln. žmonių.

Tačiau kyla klausimas, kaip bus užtikrintas karantino laikymasis.

Ministro pirmininko atstovas pareiškė, kad karantino užtikrinimu ir didesnių žmonių grupių išvaikymu pasirūpins policijos pareigūnai.

Už karantino nesilaikymą numatyta 30 svarų (33 eurų) bauda, tačiau ji gali „smarkiai“ išaugti. Jos nesumokėjusiems asmenims gali būti iškelta baudžiamoji byla ir gresia bausmės, pridūrė jis.

Tačiau JK policijos pajėgos turi nemažą krūvį, o prasidėjus viruso protrūkiui dar labiau trūksta dirbti galinčių pareigūnų, nes nemažai kolegų laikosi saviizoliacijos.

Buvęs Mančesterio policijos viršininkas Peteris Fahy sako, kad pareigūnai laukia daugiau paaiškinimų, ypač dėl to, kaip užtikrinti daugiau nei dviejų žmonių susibūrimus draudžiančios tvarkos laikymąsi.

„Mūsų policijos pareigūnai jau dabar yra labai apkrauti“, – sakė jis visuomeniniam transliuotojui BBC.

„Tam prireiks didelės visuomenės paramos, visuomenės pritarimo ir visuomenės paklusimo“, – pridūrė P. Fahy.

JK karantiną dėl visame pasaulyje siaučiančio COVID-19 protrūkio paskelbė vėliau už kai kurias kaimynes.

B. Johnsonas tvirtina, kad laikėsi mokslininkų rekomendacijų, tačiau daugelis apžvalgininkų sako, kad premjeras tiesiog instinktyviai nemėgsta sakyti žmonėms, ką jie turi daryti.

Praėjusią savaitę vyriausybė įspėjo žmones laikytis „socialinio atstumo“ ir penktadienį uždarė barus, restoranus ir kavines. Tačiau tuomet minios žmonių saulėtą savaitgalį užplūdo parkus ir paplūdimius.

Ištuštėjusios gatvės

Antradienį naujienų agentūros AFP reporteriai pranešinėjo apie dėl uždarytų parduotuvių ištuštėjusias gatves ir šaligatvius, kur atsirado daugiau vietos sportuojantiems bėgikams.

Vienoje populiariausių Londono atvirų erdvių Hampsted Hite ankstų antradienio rytą galima buvo pamatyti daug šunis vedžiojančių ir bėgiojančių žmonių.

Daugelis jų paisė parke iškabinėtų ženklų, reikalaujančių laikytis dviejų metrų atstumo.

Londono pietiniame rajone esančiame prekybos centre prekyba virė nuo 6 val. (8 val. Lietuvos laiku) – pirmos jo atidarymo valandos – nors dauguma pirkėjų taip pat laikėsi rekomenduojamo atstumo.

Edinburge, kuris yra labai priklausomas nuo turizmo, gatvėse niekur nebuvo galima išvysti gidų, autobusų ar dūdmaišininkų – Škotijos sostinė virto miestu vaiduokliu.

B. Johnsono vyriausybė jau paskelbė apie precedento neturinčias priemones padėti verslui ir darbuotojams, nukentėjusiems nuo ekonomikos krizės, nes naujausi statistiniai duomenys rodo rekordinį pramonės produkcijos nuosmukį.

Tačiau finansų sekretorius Rishi Sunakas tebėra spaudžiamas išplėsti pagalbos priemones maždaug penkiems milijonams JK savarankiškai dirbančių asmenų.

Jis pažadėjo paskelbti apie pagalbą laisvai samdomiems darbuotojams „artimiausiomis dienomis“.

„Laukia sudėtingas laikas ir nepaisant reikšmingo ekonominio įsikišimo, kurio mes ėmėmės, negalėsime apsaugoti kiekvienos darbo vietos ar išsaugoti kiekvieno verslo“, – antradienį R. Sunakas sakė parlamentarams.

Įstatymų leidėjai taip pat diskutuoja dėl siūlomų ekstremalios situacijos įstatymų, skirtų kovai su koronaviruso protrūkiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)