Sveikatos ekspertas šeštadienio vakarą išėjo apsipirkti ir savo akimis išvydo vaizdelį, tapusį gana įprasta praktika Jungtinėse Valstijose: tuščias vitrinas, kur dar visai neseniai buvo tualetinis popierius.

„Šiandien buvau apsipirkti, neradau tualetinio popieriaus (tik muilo apstu). Kodėl žmonės masiškai perka tualetinį popierių, dalykas, kurio niekad nesuprasiu. Žmonės labai įdomūs padarai. Sprendžiame problemas po vandeniu, tyrinėjame kosmosą, bet imame ir pasiduodame panikai dėl tualetinio popieriaus – perkame jo tiek, kiek tik galime sutalpinti automobilyje“, – feisbuke įžvalgomis dalijasi daktaras Ozas.

Mehmet Oz, geriau žinomas kaip Daktaras Ozas

„Paprasčiausiai nepanikuokite – laikykitės saugaus atstumo nuo kitų žmonių, sunegalavę likite namuose. Būtinųjų atsargų blogiausiu atveju užsipirkite dviem savaitėms, ne ilgesniam laikui. Palikite prekių ir kitiems. Nebijokite – jeigu kartais per stebuklą nutiktų taip, kad pristigtumėte tualetinio popieriaus, tikrai atsiras kaimynas, pasidalinsiantis savo atsargomis“, – sako daktaras Ozas ir ragina nepasiduoti panikai.

„Tiesą sakant, mūsų protėviai kuo puikiausiai išgyveno ir be tualetinio popieriaus. Taip noriu jus visus dar kartą paraginti išlaikyti ramybę ir nepasiduoti. Ir seniau atlaikėme ne vieną sudėtingą iššūkį, greitai ir šiuo atveju rasime sprendimą“, – pridūrė vienas garsiausių pasaulio sveikatos ekspertų.

Visoje šalyje stinga būtent tualetinio popieriaus. „The New York Times“ skelbia, kad „Whole Foods“ prekybos centras Masačusatso valstijoje pirkėjams įvedė tualetinio popieriaus kvotas ir vienam žmogui leidžia įsigyti tik dvi pakuotes. Panašu, kad šiuo pavyzdžiu netrukus paseks ir daugiau parduotuvių.

George‘o Washingtono universiteto medicinos mokyklos psichiatrijos ir elgsenos mokslų profesorė psichologė Mary Alvord TIME sako, kad panišką pirkimą galima paaiškinti žmonių poreikiu pasijusti saugiau ir suvaldyti chaosą.

„Žinojimas, kad kažko turi tikrai pakankamai, suteikia komfortą. Visi valgome, visi miegame, visi tuštinamės. Tai vienas iš būtiniausių poreikių – pasirūpinti savimi“, – sako M. Alvord.

Kitas sveikatos priežiūros ekspertas mokslų daktaras Stevenas Tayloras, knygos „Pandemijos psichologija“ autorius „The Independent“ sako, kad pandemijos metu „suintensyvėja jautrumas pasidygėjimui“.

„Žmonės ima ryškiai išgyventi pasibjaurėjimo, pasidygėjimo jausmus, tad stengiasi bet kokia kaina to išvengti. Pasibjaurėjimas – tarsi pavojaus mechanizmas, perspėjantis vengti apsinuodijimo. Taigi, pamatęs, kaip kažkas nešvaria ranka liečia durų rankeną, pajusiu pasidygėjimą ir pats jos neliesiu. Taip rūpinamės savo saugumu“, – teigia ekspertas.
„Taigi, egzistuoja labai glaudus baimės užsikrėsti ir pasidygėjimo ryšys. O kas geriau nei tualetinis popierius gali padėti atsikratyti pasibjaurėjimą keliančių dalykų. Manau, kad būtent todėl tualetinis popierius ir tapo savotišku saugumo simboliu“, – konstatuoja S. Tayloras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)