Tikriausiai ši žinia pribloškė milijonus juos šlovinusių gerbėjų – ne tik atskirai, bet kaip vienetą, kaip tobulos santuokos etaloną ar bent jau vieną labiausiai mėgstamų Baltųjų rūmų porų.

Tiesą sakant, praėjusių metų gruodžio mėnesį Obamos karaliavo „Gallup" surengtose kasmetinėse apklausose ir buvo paskelbti vyru ir moterimi, kuriais labiausiai žavimasi.

Išleidusi knygą „Tapimas", M. Obama sugriovė mitus, gaubusius pirmąjį afroamerikiečių kilmės JAV prezidentą ir afroamerikiečių kilmės pirmąją ponią. Porai neliko nieko kito, tik sugalvoti būdą, kaip patenkinti netikėtai užgriuvusius lūkesčius einant prestižiškiausias pareigas pasaulyje. Tiesa, gali būti, kad po savo pastangų Obamos tapo dar populiaresni.

„Barackas ir aš aštuonerius metus stengėmės elgtis tobulai, nes galvojome, kad neturime teisės klysti, – gruodžio mėnesį Sarah Jessica Parker sakė M. Obama, kai lankėsi Brukline esančiame „Barclays" centre ir atsakinėjo į įvairius klausimus. – Bet mes buvome pripratę prie tokio gyvenimo – juk prezidentui ir pirmajai poniai keliami labai aukšti reikalavimai. Be to, jie dažnai keičiasi. Jeigu atitinki konkrečius reikalavimus, galiausiai nustatomi dar didesni."

Michelle ir Barackas Obamos

„Pažįstu labai daug jaunų porų, kurios vargsta ir mano, kad su jomis yra kažkas negerai, – M. Obama pasakojo laidos „Good Morning America" vedėjai Robin Roberts. – Noriu, jog jos žinotų, kad Michelle ir Barackas Obamos, kurių santuoka yra fenomenali, labai stengiasi ir nebijo kreiptis pagalbos, kai reikia."

„Mes esame sektinas pavyzdys, – lapkričio mėnesį „People" sakė ji. – Todėl privalome būti atviri. Jei esate susituokę ir kartais jaučiate, kad norite išsiskirti, tai yra normalu, nes ir aš taip jaučiausi."

Buvusi pirmoji pora visai neseniai išsirengė į kelionę be vaikų, be žymių bičiulių – tik vienu du. Obamos lankėsi Palm Springse, Kalifornijos valstijoje, ir Michelle pasidalijo kelionės įspūdžiais.

„Plaukiojome, sėdėjome, jis rašė, nes teberašo knygą, todėl lengvai įsiplieskia", – juokavo ji.

Savo atsiminimuose, kurie buvo išleisti ir kietu viršeliu, garsioji moteris aprašė savo gyvenimą nuo paauglystės ir mokslų Teisės fakultete iki 2017 m., kai naujaisiais Baltųjų rūmų šeimininkais tapo Donaldas ir Melania Trumpai. M. Obama teigimu, naujoji pirmoji ponia jai taip ir nepaskambino paprašyti patarimo. Beje, ryšio linija išlieka atvira.

„Kai įlipome į lėktuvą ir uždarėme duris, pravirkau, – S. J. Parker prisipažino M. Obama. – Buvo taip sunku. Tiek tai, ką turėjome padaryti, tiek kaip tai padarėme."

Įdomu tai, kad daugelį skaitytojų sužavėjo būtent intymiausios detalės apie jos šeiminį gyvenimą. M. Obama atskleidė net tokius dalykus, kaip patirtas persileidimas, kurį knygoje ji apibūdina žodžiais „vieniši, skausmingi ir demoralizuojantys potyriai". Po persileidimo Obamos pasinaudojo dirbtinio apvaisinimo paslauga, kad susilauktų abiejų dukrų: Malia, kuriai dabar 21-eri, ir Sasha, kuri yra truputį jaunesnė (18-os metų amžiaus). Taip pat sutuoktiniai kreipėsi konsultacijos į šeimos santykių specialistą, nes M. Obama tikėjosi, jog jai pavyks „pataisyti" jos vyrą.

„Norėjau jį atvesti į kabinetą, kad kitas asmuo jam pasakytų: „Susiimk", – praėjusių metų lapkričio mėnesį M. Obama tvirtino garsiajai Oprah Winfrey, kai knygos pristatymo turo pradžioje lankėsi Čikagos arenoje „United Center". Beje, buvo užimtos visos arenos vietos.

„Galiausiai padariau išvadą, kad mano partneris neprivalo pasirūpinti, jog būčiau laiminga. Tai nėra jo darbas. Mes turime vienas kitą daryti laimingą. Kažkuri mano dalis tarytum laukė, kad jis viską atliktų už mane, tačiau man iš tikrųjų labiau reikėjo rezultato, o ne konkrečių veiksmų. Dėl to ir ginčydavomės."

Teisybės dėlei reikia paminėti, jog garsioji pora galėjo ir nesusitikti, jeigu ne keletas likimo posūkių. Kai kurie iš jų buvo atkurti tikrais įvykiais paremtame filme „Southside With You", kuriame pasakojama apie Obamų pirmą pasimatymą 1989 m. Vis dėlto kitos aplinkybės nesustiprino įvaizdžio, jog judviejų meilės istorija buvo kaip pasakoje.

Harvardo universiteto Teisės fakulteto studentas Barackas Obama, arba Barry, kaip jį vaidino kai kurie draugai, buvo neseniai pradėjęs vasaros praktiką Čikagos teisės firmoje „Sidley & Austin". Jam buvo 27-eri. Kai atvyko į firmą, vyrui buvo nurodyta nueiti pas 25-erių metų amžiaus Michelle Robinson, kuri baigė Harvardo universiteto Teisės fakultetą 1988 m.

Michelle ir Barackas Obamos

Daugelio žmonių, įskaitant jį patį, teigimu, B. Obama ją įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio.

„Anksčiau nebuvau važiavęs traukiniu į miesto centrą. Tą dieną lijo lietus, – buvęs JAV prezidentas prisiminė judviejų pirmąjį susitikimą, atsiuntęs vaizdo žinutę M. Obama pokalbio su O. Winfrey metu. – Nebuvau pasiėmęs skėčio. Į Michelle kabinetą atėjau ne tik pavėlavęs, bet ir permirkęs. Nemanau, jog padariau gerą pirmąjį įspūdį."

Michelle turėjo prižiūrėti naująjį darbuotoją. „Man labai pasisekė", – žurnalui „O Magazine" prisipažino tada prezidento pareigas dar ėjęs B. Obama. Būsimoji žmona pagalvojo (atsižvelgdama į neįprastą vardą ir girdėtus atsiliepimus), kad jis yra „keistas ir pernelyg intelektualus".

„Pamenu, kad mane sužavėjo jos ūgis ir grožis, – „O Magazine" sakė jis. – Vėliau sužinojau, jog Michelle maloniai nustebo pamačiusi, kad mano nosis ir ausys nėra tokios didelės, kaip atrodė nuotraukoje, kurią pateikiau firmai."

„Jo išsilavinimas ir būdo savybės atrodė per daug geros, kad būtų tiesa, – prisipažįsta M. Obama 2009 m. Davido Mendellio parašytoje biografijoje „Obama: From Promise to Power". – Prieš tai susitikinėjau su nemažai afrikiečių kilmės amerikiečių, kurie taip pat pasižymėjo gera reputacija. Todėl pamaniau, kad jis yra vienas iš tų saldžiai kalbančių vyrukų, kurie savo žodžiais moka daryti įspūdį kitiems.

Kartu papriešpiečiavome. Jis vilkėjo prastą sportinę striukę ir iš burnos nepaleido cigaretės. Iš karto pagalvojau: „Viskas aišku. Dar vienas saldžiakalbis gražuoliukas. Nieko naujo, daugiau ant to paties grėblio nelipsiu."


„Vėliau buvau priblokšta sužinojusi, kad jis iš tikrųjų geba puikiai bendrauti su žmonėmis ir visai nėra lėkštas. Paaiškėjo, jog Barackas – tikra asmenybė, turinti tvirtas moralines vertybes."

Kadaise Michelle pareiškė savo mamai Marian Robinson, kad sutelks dėmesį į karjerą, o pasimatymus atidės vėlesniam laikui. Be to, ji nerimavo, jog susitikinėjantys vieninteliai du firmos afrikiečių kilmės amerikiečiai sudarys „neskoningą įspūdį". („Sidley & Austin" partneris Newtonas Minow papasakojo „Washington Post Magazine" žurnalistei Liza Mundy, kuri 2008 m. išleido knygą „Michelle", kad firmoje buvo ir daugiau afrikiečių kilmės amerikiečių, įskaitant vieną partnerį, tačiau vyras supranta Michelle poziciją.)

Būsimoji prezidento žmona net bandė ji supiršti su savo drauge, tačiau Baracko ji nesudomino. „Ji mane nusivedė į keletą vakarėlių ir nė kartelio nepakomentavo tarpusavyje nederančių ir visiškai nestilingų drabužių, – prisiminė B. Obama. – Pakviečiau Michelle į pasimatymą, tačiau ji nesutiko. Nepasidaviau ir kviečiau dar ir dar, bet ji vis atsisakinėjo ir tvirtino, kad tokie santykiai būtų nederami."

Jis net pasiūlė išeiti iš firmos. Galiausiai Michelle sutiko nueiti suvalgyti ledų. Šiam įsimintinam pasimatymui atminti Dorchesterio ir 53-iosios East Street gatvių sankryžoje įrengta lentelė su užrašu: „Per mūsų pirmąjį pasimatymą aš ją pavaišinau gardžiausiais „Baskin-Robbins" ledais. Mūsų staliukas atstojo ir šaligatvio bortelį. Aš ją pabučiavau – jos lūpų skonis priminė šokoladą." Kita vertus, panašių lentelių būtų galima prikabinėti visame mieste.

Filme „Southside With You" Michelle gerbėjas atvažiuoja jos pasiimti senu geltonos spalvos „Datsun" automobiliu. Tokį automobilį iš tikrųjų vairavo būsimasis JAV vadovas, kai pakvietė Michelle į susirinkimą, kurio metu turėjo sakyti kalbą, nes ėjo bendruomenės vadybininko pareigas.

Iš pradžių jiedu nuėjo apžiūrėti parodos Čikagos meno institute, paskanavo sumuštinių, tada Barackas pasakė savo kalbą (akivaizdžiai apsvaigęs iš meilės). Vėliau Barackas ir Michelle pasižiūrėjo Spike'o Lee filmą „Elkis teisingai" („Do the Right Thing") ir kino teatre susitiko bendradarbį su žmona, o po to galiausiai suvalgė ledų ir pirmą kartą pasibučiavo.

„Pasimatymas buvo šaunus, – po daugybės metų pareiškė M. Obama Baltųjų rūmų reklaminiame vaizdo klipe. – Kartu praleidome visą dieną. Barackas man atskleidė įvairias savo charakterio ypatybes, parodė ir kultūringąją pusę. Taip pat smagiai pasivaikščiojome Mičigano aveniu."

Tą vakarą kino teatre jie sutiko N. Minow su žmona. „Manau, kad Barackui ir Michelle buvo truputį nepatogu", – L. Mundy sakė jis.

„Michelle stengėsi įsiminti įvairiausius dalykus apie jį", – atskleidė „Sidley & Austin" dirbusi Mary Carragher. M. Carragher buvo viena iš nedaugelio žmonių, padariusių išvadą, jog Michelle lygiai taip pat pametė galvą dėl Baracko, kaip ir jis dėl jos. „Tuo metu ji buvo pradėjusi geriau pažinti Baracką ir atrodė juo susižavėjusi... Jis ją kaip reikiant nustebino."

„Tačiau Michelle nesinėrė jam ant kaklo ir elgėsi labai šaltakraujiškai", – pridūrė M. Carragher.

„Kai tik sau leidau pradėti kažką jausti Barackui, jausmai užplūdo tarytum banga: geismas, dėkingumas, pasitenkinimas, nuostaba", – savo knygoje „Tapimas" rašė M. Obama.

Jos brolis Craigas Robinsonas, ilgametis koledžo krepšinio komandos treneris, 2017 m. prisijungęs prie Niujorko „Knicks" kaip žaidėjų vystymo reikalų viceprezidentas, prisiminė užjautęs Baracką, kai sesuo pirmą kartą jį pakvietė pietų. C. Robinsonas manė, kad poros draugystė baigsis po kelių pasimatymų, kaip jau ne kartą buvo nutikę.

„Jis buvo labai, labai paprastas ir niekuo neišsiskiriantis, – „Chicago Sun Times" pasakojo C. Robinsonas. – Man patiko, kaip jis kalbėjo apie savo šeimą, nes būtent taip mes kalbame apie savąją. Pagalvojau: „Mielas vyrukas. Gaila, kad ilgai netemps." Jų tėvas Fraseris Robinsonas III pasakė tą patį.

C. Robinsono teigimu, Barackas patiko Michelle, nes buvo „protingas, tačiau nesielgė taip, tarytum būtų protingesnis už visus. Tai bene svarbiausia jo teigiama savybė. Taip pat jis buvo aukštas ir žinojo, kaip tinkamai atsižvelgti į mano sesers asmenybės bruožus".

Vasaros pabaigoje Barackas grįžo į Harvardą, tačiau pora toliau draugavo per atstumą.

„Prieš susipažindamas su Michelle, buvau pernelyg nebrandus tokiems santykiams", – D. Mendelliui prisipažino B. Obama.

Prieš pradėdamas studijuoti prestižiniame universitete, būsimasis prezidentas dirbo Čikagoje bendruomenės vadybininku, turėjo katę ir rimtai draugavo su kita mergina, su kuria vėliau taikiai išsiskyrė. Tiesa, viskas buvo truputį sudėtingiau.

Savo memuaruose, kuriuos parašė prieš tapdamas prezidentu, B. Obama užsiminė apie keletą merginų, su kuriomis draugavo prieš susipažindamas su Michelle.

Kaip nurodyta Davido Maranisso 2012 m. išleistoje biografijoje „Barack Obama: The Story", moteris, vardu Genevieve Cook, su kuria jis susipažino 1983 m. Niujorke, baigęs Kolumbijos universitetą, tuo metu buvo „didžiausia jo gyvenimo meilė". Kita vertus, kai ji ištarė: „Aš tave myliu", jis atsakė: „Dėkui".

G. Cook savo garsųjį buvusį vaikiną prisimena kaip „dorą vyruką, kuris kasdien bėgiodavo", ir sistemingą rašytoją. Savo knygoje „Dreams From My Father" B. Obama nurodo pasakojęs savo seseriai Auma apie Genevieve: „Aš ją atstūmiau. Ėmėme vaidytis. Pradėjome galvoti apie ateitį, ir mūsų mielą pasaulėlį ėmė gniuždyti nauji planai ir rūpesčiai." 1984 m. gegužės mėnesį pora išsiskyrė ir B. Obama persikėlė į Čikagą.

1985-ųjų pavasarį 25-erių metų amžiaus B. Obama per bendrus draugus susipažino su Čikagos universiteto doktorante Sheila Miyoshi Jager, kuri D. Maranisso knygoje vadinama tik „antropologe iš Čikagos". „Šie santykiai baigėsi panašiai kaip ir draugystė su Genevieve, kai B. Obama buvo pasiruošęs žengti kitą karjeros žingsnį", – rašo jis.

Bet tai nebuvo lengva. 2017 m. pasirodžiusioje Davido Garrow knygoje „Rising Star: The Making of Barack Obama" teigiama, kad būsimasis JAV prezidentas 1986 m. pasipiršo S. M. Jager. Iš pradžių 1986 m. spalio mėnesį jaunuoliai kartu apsigyveno bute South Harper Avenue, kurio nuoma per mėnesį atsiėjo 450 JAV dolerių.

„Labai maloni mergina, užsiėmusi ne mažiau negu aš. Mūsų temperamentai puikiai dera tarpusavyje, – savo bičiuliui rašė B. Obama. – Žinoma, yra ir trūkumų. Nesu labai pratęs visą laiką laikyti kitą žmogų po padu, taip pat retkarčiais pasiilgstu viengungiško gyvenimo privalumų. Kita vertus, sparčiai artėja žiema, todėl visai smagu po darbo vėlai grįžus namo rasti tavęs laukiantį žmogų. Kompromisai, kompromisai."

„1986 m. žiemą, kai lankėsi pas mano tėvus, jis paprašė manęs už jo tekėti", – prisiminė S. M. Jager.

Atsižvelgusi į tėvų nuomonę – jos mamai B. Obama patiko, tačiau ji manė, kad dukra dar per jauna, o tėvas nelaikė jaunikio tinkamu, S. M. Jager atsakė: „Dar per anksti." Vis dėlto po neigiamo atsakymo jiedu pradraugavo dar beveik dvejus metus.

1987 m. pradžioje mergina sakė D. Garrow, kad stebėjo, kaip jos vaikinas, santykių pradžioje buvęs „gana paprastas", virto „išskirtine asmenybe". Jau tada „jis puoselėjo viltis tapti prezidentu". S. M. Jager, kuri yra pusiau baltaodė, pusiau japonė, teigimu, B. Obama pasidarė „susimąstęs, ramus, santūrus; kai jis ėmė kalbėti apie politiko karjerą, mūsų santykiai pablogėjo".

Nepaisant nesutarimų, B. Obama pakvietė ją per Kalėdas aplankyti jo tėvų namus Havajuose. Visgi 1988 m. pradžioje S. M. Jager suprato, kad niekada negalės už jo ištekėti, kad judviejų troškimai nesutaps. Tų metų rudenį B. Obama grįžo į Harvardą, tačiau S. M. Jager jau buvo išsikėlusi iš buto Čikagoje – neva po to, kai perskaitė jo dienoraštį, kurį Barackas slėpė po lova. Tais metais jie tebepalaikė ryšius.

Kai B. Obama baigė teisės fakultetą, M. Robinson vis dar nebuvo apsisprendusi dėl judviejų ateities. Ji paprašė savo brolio, kad pakviestų B. Obamą žaisti krepšinį. Michelle brolis ir tėvas manė, kad šis populiarus žaidimas – vienas veiksmingiausių būdų pažinti tikrąjį žmogaus charakterį.

„Man rūpėjo Craigo nuomonė apie Baracką, be to, mano brolis mokėjo perprasti žmones, ypač žaidžiant žaidimą", – savo knygoje „Tapimas" rašė M. Obama.

„Supratau, jog jis nėra savanaudis, – gruodžio mėnesį „New York Post" sakė C. Robinsonas. – Jis nebuvo gobšus. Krepšinio aikštelėje pademonstravo charakterį. Nurodydavo, kai kas nors prasižengdavo, ir pats prisipažindavo prasižengęs. Jis žaidė sąžiningai. Vėliau susitikau su seserimi ir pasakiau jai: „Regis, jis visai neblogas vyrukas. "Turėjau omenyje ne tik tai, jog jis dažnai perdavinėjo man kamuolį, nes esu jo merginos brolis", - sakė jis.

Įdomu tai, kad pats B. Obama nelabai tikėjo santuokos reikalingumu, nors ir paprašė S. M. Jager rankos. Kai jiedu su M. Robinson draugavo per atstumą, ji išsakė jam savo lūkesčius. Tuomet B. Obama pabrėžė, kad santuoka nėra svarbi, svarbiausia – būti drauge. M. Robinson toks požiūris, žinoma, nepatiko.

1991 m. pora vakarieniavo prašmatniame Čikagos restorane „Gordon". „Jis paėmė mane už rankos ir pasakė, kad nors nepaprastai myli, vis tiek nemato prasmės susituokti, – knygoje „Tapimas" rašė M. Obama. – Akimirksniu pajutau, kaip mano skruostus užlieja raudonis... Nejaugi prie stalo diskutuosime apie santuokos prasmę?".

Dėžutė su sužadėtuvių žiedu atkeliavo ant desertinės lėkštutės.

Michelle ir Barackas Obamos

M. Robinson ištekėjo už B. Obamos 1992 m. spalio 3 d. Čikagos vieningosios trejybės Kristaus bažnyčioje. Nuotaką prie altoriaus vedė jos brolis, nes tėvas mirė 1991 m.

„Nemanau, jog galutinai suformavau jos nuomonę, tačiau tikrai pakreipiau įvykius tinkame linkme, – „New York Post" pasakojo C. Robinsonas, prisiminęs, ką kalbėjo savo seseriai po lemtingųjų krepšinio varžybų. – Galėjau jai pasakyti, kad Barackas nevertas dėmesio, tačiau leidau jiems patiems išsiaiškinti."

Malia gimė 1998 m., Sasha – 2001-aisiais. Tėvystė buvo vienas iš didelių gyvenimo pokyčių, paskatinusių kreiptis pagalbos į santykių specialistus.

„Mūsų atveju psichologo konsultacija leido išsiaiškinti savo skirtumus", – R. Roberts teigė M. Obama.

Savo memuaruose ji taip apibūdina vyro tapimą JAV prezidentu: „Barackas atsidūrė tarp žmonių, kurių darbas – su juo elgtis kaip su brangakmeniu. Retkarčiais tai primindavo savotišką grįžimą į seniai pamirštą erą, kai visas namų ūkis sukdavosi tik apie vyro poreikius. Aš jokiu būdu nenorėjau, kad mūsų dukros galvotų, jog tai yra normalu."

Nors XX a. devintajame dešimtmetyje B. Obama savo ambicijas tapti šalies prezidentu, regis, aiškiai išsakydavo visoms sutiktoms moterims, M. Obama tvirtina, kad santykių pradžioje nieko nežinojo apie jo grandiozinius planus.

Vis dėlto jos brolis C. Robinsonas L. Mundy tvirtino, jog Barackas vieno vakarėlio metu jam prisipažino vieną dieną norintis dalyvauti rinkimuose į JAV Senatą, o galbūt ir į prezidento postą.

„Tikriausiai jam reikėjo paprašyti: „Tik nesakyk savo sesei!", – 2007 m. Michelle sakė L. Mundy. Kita vertus, C. Robinsonas žurnalui „Vanity Fair" tvirtino, jog jo sesuo „žinojo, kur įsivėlė".

Jų tėvas didžiąją savo gyvenimo dalį pradirbo Čikagos miesto labui ir buvo Demokratų partiją palaikančios policijos nuovados kapitonas. Taigi, jo dukra turėjo progą iš arčiau pamatyti politikos pasaulio užkulisius. F. Robinsonas taip pat neigiamai žiūrėjo į darbo vietų dalijimą politiniams bendražygiams.

„Niekada per daug nemėgau politikų ir tikrai nesižavėjau mintimi, kad ir mano vyras pasuks į šią sritį", – savo knygoje rašė M. Obama. Tačiau, regis, galiausiai ji susitaikė su likimu: „Jeigu Barackas manė galintis kažko pasiekti politikoje, kaip galėjau stoti jam skersai kelio?"

1996 m. B. Obama buvo išrinktas į Ilinojaus Senatą, o 2004 m. – į JAV Senatą.

„Turiu darbą ir rūpinuosi dviem labai šauniomis mergaitėmis, – 2004 m. „New Yorker" sakė M. Obama, kai ėjo Čikagos universitetinės ligoninės bendruomenės reikalų vykdomosios direktorės pareigas (tais pačiais metais B. Obama surengė savo Senato rinkiminę kampaniją). – Kažkokia beprotybė. Nerealu."

„Būti politiko žmona – nelengva, – pripažino ji. – Štai kodėl Barackas yra toks dėkingas vyras."

Prieš rinkimus su vyru dalyvaudama O. Winfrey pokalbių laidoje, M. Obama sakė: „Norėčiau, kad Barackas būtų mano senatorius. Pažįstu šį vyrą. Jis yra nuostabus, padorus, toks, kokio reikia."

Paklaustas apie šeimos narių vaidmenį jo gyvenime, B. Obama atsakė: „Jie yra viskas. Aš myliu šią moterį. Aišku, kad buvo nesutarimų..."

„Buvo nemažai, – pritarė M. Obama. – Labiausiai nenorime nuvilti savo vaikų. Barackas – puikus tėvas. Net būdamas išvykęs, skambina kiekvieną vakarą. Žmonės gali išsiurbti visą tavo energiją ir net nesusimąstyti, kad turi du vaikus. Jis eina į dukrų baleto renginius ir tėvų susirinkimus ir nesiskundžia. Jam tai patinka."


Visgi lengva nebuvo. Kaip M. Obama rašo knygoje „Tapimas", kai jos vyras buvo valstijos senatorius, o ji – visu etatu dirbanti mama, besirūpinanti Malia ir Sasha, jai galiausiai teko laikytis griežto dukrų guldymo į lovą grafiko ir pasakyti savo sutuoktiniui, kad grįžtu namo laiku, kitaip dukrelės nueis miegoti be jo.

„Tai buvo mano atramos taškas, mano išsigelbėjimas – rašė ji. – Tarytum apledėjusiu kalno šlaitu slystantis alpinistas suvariau kirtiklį į žemę."

M. Obama nė kiek neapsidžiaugė, kai jos vyras prisipažino svajojantis apie prezidento postą. Nepaisant to, ji stačia galva pasinėrė į rinkimų kampaniją ir buvo šalia jo bei telkė bendraminčių gretas, kai Barackas keliavo po šalį.

„Dieve mano, na kas gi gali atsisėsti ir ramiai pasakyti: „Esu pasiruošusi būti prezidento žmona ir pirmąja ponia?", – 2007 m. sakė ji „New York Times", diskutuodama apie vienu metu kankinusias abejones ir nevaldomą norą padėti savo vyrui.

„Žinau, kad Barackas yra ypatingas, – kalbėjo M. Obama. – Jei galvočiau priešingai, manęs čia nebūtų. (Tačiau „Tapime" moteris paatviravo: „Ištariau „Taip", nes mylėjau ir tikėjau jo sugebėjimais, bet nemaniau, jog laimės prezidento rinkimus.")

B. Obama tapo JAV prezidentu 2008 m. Rinkėjai buvo kupini vilties, optimizmo ir entuziazmo, kokio seniai neteko regėti. Kai politika, kurios taip nemėgo jo žmona, ėmė smelktis į visas jų gyvenimo sritis, būtent prezidento santuoka išsaugojo didžiausią pritarimo reitingą.

„Kai tavo vyras – prezidentas, o tu esi pirmoji ponia, nereikia susireikšminti. Galėjau papasakoti daugybę dalykų, tačiau nenorėjau, kad šalies gyventojai suktų galvą dėl to, jog lankėmės pas šeimos santykių specialistą. Negalėjome atkreipti į save tokio dėmesio. Tuos aštuonerius metus tarnavome šaliai."

Praėjus dvejiems su puse metų nuo antrosios kadencijos pabaigos, jų gyvenimas ir istorijos eiga pasikeitė amžiams. Vis dėlto jie tebėra mylintys tėvai ir sutuoktiniai, kurie gyveno Baltuosiuose rūmuose prieš 12 metų. Du geriausi draugai ir partneriai, patyrę svaiginančią galią ir entuziastingas pastangas pradėti iš pradžių, didžiausius pakilimus ir skaudžius nuopuolius bei pasitenkinimą žinant, kad priėmė tinkamą sprendimą.

„Vėl iš naujo atrandame vienas kitą, – lapkričio mėnesį „People" sakė M. Obama. – Vakarieniaujame dviese ir nemažai laiko praleidžiame vienu du. Tam tikra prasme sugrįžome į santykių pradžią: jokių vaikų, jokio viešumo. Nieko. Tik mes ir mūsų svajonės."

O būtent nuo svajonių ir prasidėjo jų draugystė, bet geltono „Datsun" automobilio sutuoktiniai tikriausiai nepasiilgsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)