Tad kas jis toks iš tiesų ir ką drauge su bilietu skrydžiui aplink Mėnulį gautų laimėjusi pretendentė į verslininko širdį?

2018 m. J. Maezawa nupirko sau ir grupei menininkų bilietą iš „SpaceX“ pirmam skrydžiui į Mėnulį.

Kaip ekscentriškasis milijardierius praturtėjo ir kur investuoja savo turtus?

Y. Maezawa gimė 1975 m. Japonijos Čibos prefektūroje. „Forbes“ duomenimis, jis ten tebegyvena.

Jis anksti suprato, kad nenori būti tradiciniu verslininku.

Kaip pats pasakojo 2004 m. interviu „The Daily Beast“, žiūrėdamas į rytais važiuojančių į darbą žmonių rūškanus veidus, jis nusprendė nestoti į universitetą, po kurio lauktų tradicinis darbas valstybinėje institucijoje. Jis su savo mergina trumpam išvyko į Ameriką, vėliau grįžo į Japoniją.

Aistrą muzikai Y. Maezawa pavertė savo pirmuoju verslu – 1995 m. įkūrė kompaktinių diskų pardavimo kompaniją. Pirmas parduotas albumas buvo iš jo asmeninės kolekcijos, kurią sukaupė, gyvendamas Amerikoje.

Tiesa, tuo jo meilė muzikai neapsiribojo. Būsimasis milijardierius grojo pankroko grupėje ir pasivadino pseudonimu YOU X SUCK. Jaunuolis grojo būgnais pankroko grupėje „Switch Style“. Grupės filmuotuose reportažuose iš 1997 m. koncertinio turo „To Infinity“ matyti ir būsima žvaigždė. Grupė išleido plokštelę, keturis albumus, o 2001 m. Y. Maezawa paskelbė, kad daro pertrauką muzikinėje karjeroje.

Tai, akivaizdu, buvo geras sprendimas, nes Y. Maezawa stipriai praturėjo, įsigijęs japonų drabužių gamintojos „Zozotown“ pagrindinės įmonės ir mados programėlės „Wear“ 38 proc. akcijų.

„Zozo“ drabužiai – be galo populiarūs tarp japonų jaunimo, bet užsienyje mažai žinomi. „Wall Street Journal“ duomenimis, 2019 m. kompanijos pardavimai siekė 1 mlrd. dolerių.

2019 m. rugsėjį „Yahoo Japan“ įsigijo „Zozo“ akcijų už 3,65 mlrd. dolerių. Viena iš sandorio sąlygų – kad Y. Maezawa pasitrauktų iš kompanijos prezidento posto.

1998 m. Y. Maezawa įkūrė kompaniją „Start Today“. Iš pradžių „Zozo“ buvo mažmeninės prakybos platforma internete, 2000 m. pradėjo pardavinėti drabužius.

Iki 2005 m. milijardierius nebuvo pamiršęs muzikos, bet 2005 m. jis nutraukė muzikinių albumų pardavinėjimą „Zozo“, nes „kai kuri muzika kenkė kompanijos įvaizdžiui“, rašoma „The Daily Beast“.

2018 m. „Zozo“ netgi bandė įkurti daugumai prieinamų pagal užsakymą siuvamų drabužių atšaką. Paslauga „Zozo“ klientams duodavo nemokamą glaustinę su jutikliais, kurie būdavo sujungti su programėle, išmatuojančią tikslius kūno matmenis. 2019 m. rugpjūtį šios atšakos atsisakė, nes, pasak klientų, glaustinės buvo pernelyg gremėzdiškos, be to, dauguma pirkdavo kasdienius drabužius, kuriems nekelia labai griežtų reikalavimų.

Tada Y. Maezawa nukreipė dėmesį į naują produktą – „Zozomat“. Tai – popieriaus lakštas, kuris gali pamatuoti žmonių pėdos dydį, kad jie vėliau galėtų užsisakyti specialiai jiems siūtus batus iš pasirinkto gamintojo.

„Zozo“ prekės ženklų sėkmė padarė Y. Mawzawą 22-u turtingiausiu žmogumi Japonijoje. „Forbes“ vertinimu, šio jo tinklo vertė – 2 mlrd. dolerių.

Y. Maezawa mėgsta investuoti į meno kūrinius. 2016 m. per dvi dienas jis išleido 98 mln. dolerių šiuolaikinio meno kūriniams. Jis įsigijo Adriano Ghenie, Jeffo Koonso, Christopher Woo kūrinių, o 2016 m. „Sotheby‘s“ aukcione išleido 57,3 mln. Jeano-Michelio Basquiat kūriniui, rašo „Japan Times“.

2017 m. gegužę Y. Maezawa pagerino rekordą – sumokėjo 110,5 mln. dolerių už Jeano-Michelio Basquiat paveikslą „Untitled“. Pasak „Chicago Tribune“, tai didžiausia suma, mokėta už JAV šiuolaikinio menininko kūrinį.

„Su džiaugsmu pranešu, kad ką tik laimėjau šį šedevrą“, – parašė jis instagrame po aukciono. – Kai pirmą kartą pamačiau šį paveikslą, mane persmelkė džiaugsmas ir dėkingumas už meilę menui. Nori pasidalinti šiuo jausmu su kiek įmanoma daugiau žmonių.“

Milijardierius planuoja statyti Čiboje muziejų, kad turėtų, kur eksponuoti įsigytus meno šedevrus.

Jis taip pat remia skrydžio į kosmosą idėją. Elonas Muskas vadina Y. Maezawą be galo drąsiu žmogumi ir sako, kad japono noras dalyvauti kelionėje (į kosmosą) ir už ją sumokėti grąžino jam tikėjimą žmonėmis.

„Bus pavojinga. Tai – ne pasivaikščiojimas parke. Nėra 100 proc. garantijos, kad skrydis pavyks. Tačiau darysime viską, kas įmanoma, kad skrydis įvyktų kaip įmanoma greičiau ir būtų kiek įmanoma saugesnis“, – „Business Insider“ citavo E. Musko žodžius.


Nežinoma, kiek pirmasis kosmoso turistas sumokėjo už kelionės į Mėnulį bilietą. „SpaceX“ prezidentas E. Muskas tiesiog minėjo, kad Y. Maezawa moka daug, o šie pinigai bus naudingi, statant kosminį laivą. „Jis moka už tai, kad eiliniai žmonės galėtų nukeliauti į kitas planetas“, – sakė E. Muskas.

Y. Maezawa mėgsta ne tik meną, bet ir mokslą. Naujųjų metų dieną jis parašė tviteryje apie įdomų socialinį eksperimentą – paskelbė, kad duos 9 mln. dolerių 1 000-iui savo tviterio sekėjų, norėdamas pažiūrėti, ar tai padarys juos laimingus.

Šis įrašas – antras pagal dalinimosi populiarumą tviterio istorijoje, rašoma „MarketWatch“. Populiariausias pagal dalinimąsi tviterio įrašas priklauso irgi Y. Maezawai – tai 2019 m. įrašas, skelbiantis apie dovanojamą kiek mažesnę sumą.

Y. Maezawa neseniai išsiskyrė su drauge – aktore Ayame Goriki, tad dabar yra vienišas ir ieško mylimosios, su kuria leisis į kelionę aplink Mėnulį.

Verslininkas norėtų sulaukti atsiliepimo iš „20 metų ar vyresnės santykių nepalaikančios moters“, norinčios visokeriopai mėgautis gyvenimu. Viena internetinė televizija pasinaudojo proga paversti šias poros paieškas savo šou.

Ekscentriško būdo Y. Maezawa sakė sutikęs su šiuo sumanymu, nes būdamas vidutinio amžiaus jaučiasi vienišas.

„Iki šiol gyvenau būtent taip, kaip norėjau“, – aiškino Y. Maezawa, su dviem moterimis turintis tris vaikus. „Dabar man 44-eri. Mane pradedant užvaldyti vienišumo ir tuštumo pojūčiams, yra vienas dalykas, apie kurį galvoju: toliau mylėti vieną moterį“, – sakoma skelbime.

Y. Maezawa taip pat ieško poros per „Twitter“, kur paskelbė žinutę: „Kodėl jums netapus „pirmąja moterimi“, nukeliavusia į Mėnulį?“

Registracija paskelbta iki sausio 17 dienos. Verslininkas žada galutinai pasirinkti iki kovo pabaigos, po pasimatymų su kai kuriomis pretendentėmis.

Y. Maezawa taip pat planuoja į šią kelionę pasiimti keletą menininkų. Numatoma, kad „SpaceX“ erdvėlaivis tik apskrietų Mėnulį, bet ant jo nenusileistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)