Karalienė paskelbė sutikusi patenkinti Harry ir Meghan norą turėti daugiau nepriklausomybės, su kuria jie dalį laiko gyvens Kanadoje.

Praėjusią savaitę Sasekso kunigaikščiai pareiškė atsisakantys aukšto rango karališkosios šeimos narių statuso, norėdami tapti finansiškai nepriklausomi ir „derinti savo laiką tarp Jungtinės Karalystės ir Šiaurės Amerikos“. Dėl to karalienė sušaukė susitikimą su princu Harry ir kitais karališkosios šeimos nariais susitarti dėl „kitų žingsnių“ mėginant surasti kompromisą ir užgniaužti krizę.

93-ejų karalienė, jos sūnus ir sosto paveldėtojas princas Charlesas ir jo du sūnūs princai Williamas ir Harry pirmadienį surengė susitikimą privačiame monarchės Sandringamo dvare Rytų Anglijoje.

Monarchės pareiškime sakoma, kad jos ir kitų aukšto rango karališkosios šeimos narių pirmadienio pasitarimas buvo konstruktyvus.

Karalienė sakė, kad ji ir visa karališkoji šeima „visiškai palaiko Harry ir Meghan norą kurti naują jaunos šeimos gyvenimą“.

Nors karališkoji šeima norėtų, kad jie eitų karališkosios šeimos narių pareigas, „gerbiame ir suprantame jų norą gyventi labiau nepriklausomą šeiminį gyvenimą liekant vertinama mano šeimos dalimi“, pridūrė ji.

„Harry ir Meghan aiškiai pasakė, kad jie nenori priklausyti nuo viešųjų lėšų savo naujame gyvenime“, – sakoma Elizabeth II pareiškime.

Pasak karalienės, „sutarta, kad bus pereinamasis periodas, kurio metu Sasekso kunigaikščiai laiką leis Kanadoje ir Jungtinėje Karalystėje“.

Elizabeth II nurodė, jog dar yra klausimų, kuriuos reikia išspręsti, bet ji norinti, kad tai būtų padaryta artimiausiomis dienomis.

Karalienė po netikėto Sasekso kunigaikščių pareiškimo, dominavusio britų žiniasklaidoje pastarosiomis dienomis, pareikalavo, kad rūmų pareigūnai bendradarbiautų su sutuoktiniais skubiai siekiant „protingo sprendimo“, kuriuo būtų atsižvelgta į jų reikalavimus suteikti daugiau laisvės.

Harry ir Meghan sprendimas trauktis sukėlė gausybę klausimų, taip pat ir dėl to, kaip jie patys užsidirbs pragyvenimui nepakenkdami monarchijai.