Bieberis ligos diagnozę patvirtino „Instagram“ įraše. Dainininkas teigė, kad nusiskundimai dėl odos būklės, paskatinę spėliones dėl narkotikų vartojimo, buvo Laimo ligos, užklupusios drauge su lėtine mononukleoze, simptomas, paveikęs „odą, smegenų veiklą, energijos kiekį ir bendrą sveikatos būklę“.

Laimo liga – infekcinė liga, kuria užsikrečiama įkandus erkei, pažeidžianti nervus, smegenis, širdį, sąnarius ir akis, galinti sukelti ir rimtus odos bėrimus. Ši liga – bakterinė infekcija, kurią platina įsisiurbusios užkrėstos erkės, gyvenančios Europoje ir JAV, paprastai kaimiškose vietovėse. Ankstyvieji Laimo ligos požymiai dažniausiai būna raudonos spalvos ratilai aplink erkės įsisiurbimo vietą, taip pat gripą primenantys simptomai ir nuovargis.

Laimo liga – ne juokas. Nesulaukus greito gydymo antibiotikais, tikėtina, kad bus visam laikui pažeisti nervai ir sąnariai.

Garsus britų verslininkas J. Caudwellas, drauge su artimaisiais patyręs šoką, kai jiems 2014 metais buvo diagnozuota Laimo liga, „Forbes“ šį susirgimą apibūdino kaip „šlykštų“ ir sakė, kad tai yra „blogiau nei demoralizavimas“ bei „neįtikėtinai varginanti“ būklė.

Apie savo nelaimės draugus, tokius kaip J. Bieberis, ir tai, kas jų laukia, J. Caudwellas sakė: „sergantys gali atrodyti išties gerai, tačiau viduje jie tiesiog klykia – tiek psichologiškai, tiek fiziškai – ir išgyvena tikrą pragarą. Istorijos, su kuriomis susidūriau vykdydamas savo labdaringą veiklą, skirtą Laimo liga sergantiems žmonėms, yra nepaprastai skaudžios. Kartais ištisos šeimos patiria baisiausius simptomus“.

„British Medical Journal“ Laimo ligą neseniai apibūdino kaip sparčiausiai plintantį užkrečiamą susirgimą Europoje, tačiau tai yra ir viena mažiausiai ištirtų ligų Vakarų pasaulyje.

J. Caudwellas, 2,4 milijardo dolerių vertinamą turtą įgijęs savo įkurto mobiliųjų telefonų prekybos tinklo „Phones 4u“ dėka, jau seniai stengiasi didinti žinomumą apie dažnai neįvertinamą ligą, ypač diagnozavimo fazėje, kai Laimo ligos simptomai gali būti nurašyti gripui.

„Man teko kovoti, kad išgyvenčiau dieną, patirdavau milžinišką energijos stygių, kankino vadinamasis smegenų rūkas ir atminties problemos“, – apie ligos pradžią pasakoja J. Caudwellas.

Tačiau netgi dabar verslininkas mano, kad jam pasisekė. Kitiems Laimo liga „visiškai sugriauna gyvenimą. Kai kurie žmonės nepajėgia atsikelti iš lovos. Jie būna visiškai neįgalūs“.

J. Caudwellas aiškina, kad kontroliuodamas mitybą jis sugebėjo sušvelninti ligos simptomus. Tačiau verslininkas įspėja, jog medikai dar neatrado veiksmingiausių ligos diagnozavimo ir gydymo būdų.

„Būtinai reikia galutinio tyrimo, kuris galėtų patvirtinti, kad sergama Laimo liga. Tai būtų pirmasis žingsnis siekiant pagerinti žmonių gyvenimą. Kai tik sužinotume, jog kažkas serga Laimo liga, ir medikai apie tai ne vien diskutuotų tarpusavyje, būtų galima geriau išsiaiškinti, koks gydymas yra veiksmingiausias“.

„Deja, kol kas iki to dar labai toli. Prireiks daug laiko, kol medikai pripažins tai, ką daugelis mūsų jau žinome“, – pridūrė verslininkas.

J. Caudwellas sakosi jaučiantis „didžiulę empatiją“ J. Bieberiui ir visiems Laimo liga sergantiems žmonėms pasaulyje. „Žinau, kokią griaunamąją galią ši liga gali turėti. Tačiau susitelkite į savo mitybą. Nepasikliaukite vien medikais – nėra vaisto, kuris jus greitai išgydytų. Ieškokite dalykų, kurie sustiprintų jūsų imuninę sistemą“, – pridūrė J. Caudwellas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)