Sasekso kunigaikštis ir kunigaikštienė savo internetinėje svetainėje sussexroyal.com apžvelgė savo dabartinę finansinę padėtį ir paaiškino, kad „pokyčiams prireiks laiko ir konsultacijų su kitais aukšto rango karališkosios šeimos nariais“.

Pora paaiškino, jog daugiau „nebegalės naudotis vadinamąja suverenia dotacija“ ir tokiu būdu bus „finansine nepriklausomybe pasižymintys karališkosios šeimos nariai“.

Kaip rašo people.com, suvereni dotacija, kuri apibūdinama kaip „kasmetinio monarchijos finansavimo mechanizmas, Jos Didenybei karalienei pritariant padengiantis karališkosios šeimos darbo išlaidas, įskaitant oficialioms rezidencijoms ir darbo vietoms išlaikyti skirtas išlaidas“, nuo 2019-ųjų dengia penkis procentus oficialių kunigaikščio ir kunigaikštienės tarnybos išlaidų sumos.

Precedento neturinčiame karališkosios poros pareiškime pranešama, kad „Jų Karališkosios Didenybės norėtų atsisakyti šio finansinio saito“.

„Jie vertina galimybę savarankiškai užsidirbti pajamų, o dabartinis statusas to daryti jiems neleidžia“, – rašoma karališkosios poros puslapyje ir priduriama, kad „finansinė laisvė yra tai, ko jiedu siekia“.

Suvereni dotacija dengia penkis procentus jų išlaidų, o likusieji 95 procentai gaunami iš princo Charleso atidėtų pajamų, „gaunamų iš Kornvalio kunigaikštystės“.

Kad pasiektų finansinę nepriklausomybę, 38-erių Meghan ir 35-erių Harry‘iui užtenka tik nutraukti saitus su suverenios dotacijos finansavimu. Jiedu užtikrino visuomenę, kad „valstybinis finansavimas niekada nebuvo ir nebus panaudotas“ jų privačioms išlaidoms padengti, taip pat patikino negavę jokių mokesčių lengvatų.

Jie ir toliau savarankiškai padengs visas asmenines kelionių ir kitas išlaidas.

2019-ųjų gegužę portalo „Money“ straipsnyje paskaičiuota, kad Meghan asmeninis turtas turėtų būti vertinamas maždaug penkiais milijonais dolerių (4,5 milijonais eurų). Šį turtą jai padėjo uždirbti vaidyba seriale „Kostiumuotieji“ (Suits) ir ankstesni darbai. O Harry‘io turtas, panašu, sudaro maždaug nuo 25 iki 40 milijonų dolerių (nuo 22,5 iki 36 milijonų eurų) sumą. Pasak „Forbes“, tai karališkosios šeimos turto, kurio vertė yra 88 milijardai dolerių (79,1 milijardo eurų), dalis. Visgi nėra aišku, ar Harry‘io sprendimas atsisakyti karališkosios šeimos aukšto rango nario statuso kaip nors paveiks jo turtą.

Per klausimų ir atsakymų sesiją kunigaikštis ir kunigaikštienė pabrėžė, kad jie „ir toliau sieks kaip įmanoma geriau palaikyti Jos Didenybę ir skleisti jos palikimą tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek visoje Britanijos tautų sandraugoje“, taip pat toliau rems savo globotinius ir plės labdaringą veiklą.

Harry‘is ir Meghan nėra pirmieji karališkosios šeimos nariai, nutarę greta karališkųjų pareigų imtis kitos veiklos, už kurią gautų pajamų: jie pripažino, kad „egzistuoja tokios struktūros precedentas“, kuris šiuo metu taikomas kitiems titulą išlaikantiems karališkosios šeimos nariams, kurie taip pat uždirba savo pajamų nenustodami palaikyti monarchijos.

„Jų Karališkosios Didenybės viliasi, kad šis pokytis išeis į gera visiems, ir laukia, kol galės atlikti savo pareigas monarchijai bei vykdyti labdaringą veiklą turėdami finansinę autonomiją“, – rašoma karališkosios poros puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)