Kaip rašo france24.com, Vajiralongkornas į Tailando sostą įžengė po savo tėvo Bhumibolio Adulyadejo mirties 2016 metų spalį. Jo tėvas valdė budistiškąją karalystę 70 metų ir buvo vienas ilgiausiai soste išbuvusių monarchų pasaulyje. Savo karaliavimo metu karalius Bhumibolis buvo laikomas bene vieninteliu Tailando, kuris beveik du dešimtmečius yra apimtas politinės suirutės, stabilumo ir vienybės simboliu.

Deja, jo sūnus tokio statuso neužsitarnavo. Jo neprognozuojamas elgesys ir mergišiaus reputacija sukėlė nuogąstavimų dėl konstitucinės monarchijos ateities. Perėmęs valdžią, naujasis karalius ėmėsi priemonių, kaip konsoliduoti savo galią, ir, padedamas karinės chuntos, perėmė tiesioginį didžiulio Tailando turto valdymą.

Nepailstantis mergišius

Vajiralongkornas gimė Bankoke 1952 metų liepos 28 dieną, jis antras karaliaus Bhumibolio ir jo žmonos karalienės Sirikit Kitiyakara vaikas bei vienintelis sūnus, tapęs kronprincu, kai jo vyresnė sesuo 1972 metais atsisakė teisių į sostą.

Vajiralongkornas vaikystėje gyveno privilegijuotą gyvenimą, mokėsi Jungtinėje Karalystėje. Vėliau persikėlė į Australiją, kur studijavo Karališkajame kariniame koledže Kanberoje, 1976 metais koledžą baigusiam būsimam Tailando karaliui buvo suteiktas leitenanto laipsnis. Netrukus po to, 1977 metais jis vedė savo pirmąją žmoną Soamsawali Kitiyakarą (pirmosios eilės pusseserę iš motinos pusės). Jiedu susilaukė dukters Bhajaros Kittiyabhos.

Tailando karaliaus Maha Vajiralongkorno gyvenimas

Vėlesniais metais Vajiralongkornas užsitarnavo hedonisto ir mergišiaus reputaciją. Net ir griežti Tailando įstatymai, draudžiantys blogai atsiliepti apie karališkąją šeimą, nesustabdė gandų apie jo nesibaigiančius audringus nuotykius.

Vizito Jungtinėse Valstijose devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžioje karalienė Sirikit neįprastai atviruose interviu kalbėjo apie blogą savo sūnaus elgesį. „Būsiu atvira. Mano sūnus, kronprincas, yra šioks toks mergišius, – 1981 metais laikraščiui „The Dallas Times Herald“ sakė ji. – Jis geras studentas, geras vaikinas, tačiau juo domisi moterys, o jis labai domisi moterimis. Tad jo šeimyninis gyvenimas nėra labai sklandus.“

Devintojo dešimtmečio pabaigoje buvo vieša paslaptis, kad Vajiralongkornas turėjo meilužę, kylančią aktorę Yuvadhidą Polpraserth, su kuria susilaukė penkių vaikų – keturių sūnų ir dukters. Po ilgų skyrybų su pirmąja žmona kronprincas 1994 metais vedė Yuvadhidą, kuri tapo Sujarinee Vivacharawongse.

Tailando karaliaus Maha Vajiralongkorno gyvenimas

Tačiau santuoka ilgai netruko. Praėjus vos dvejiems metams Yuvadhida su visais penkiais vaikais persikėlė į Jungtinę Karalystę. Įsiutęs Vajiralongkornas parsivežė atgal į Tailandą judviejų dukrą, o iš buvusios žmonos ir keturių sūnų atėmė karališkuosius titulus bei diplomatinius pasus.

Vyriausiasis oro pajėgų maršalas Foo Foo

2001 metais Vajiralongkornas vėl vedė. Šį kartą Srirasmi Suwadee, su kuria po kelerių metų susilaukė sūnaus Dipangkorno Rasmijoti. Tuo metu Vajiralongkornas visiems rodė, kad yra pasirengęs susitupėti ir gyventi ramiai.

Tačiau viltys, kad kronprincas reabilituos savo įvaizdį ir taps ramiu šeimos žmogumi, žlugo 2007 metais, kai nutekėjo namudinis vaizdo įrašas, kuriame princas užfiksuotas švenčiantis savo mylimo pudelio Foo Foo gimtadienį. Vaizdo įraše matyti, kad pusnuogis princas stovi šalia žmonos Srirasmi, kuri mūvi tik bikinio kelnaites. Gėlių, balionų ir švieselių apsupta pora dainuoja „Su gimimo diena“ šuniui, o vėliau užpučia žvakutes ant didžiulio torto.

Nors Tailande dėl griežtų įstatymų šis vaizdo įrašas niekada nebuvo viešai paskelbtas, jis netruko išplisti po visą pasaulį ir tapo dar vienu Vajiralongkorno ekscentriškumo įrodymu. Po kelių mėnesių kronprinco reputacijai dar labiau pakenkė žinia, kad jis savo šunį paskyrė Tailando karinių oro pajėgų vyriausiuoju maršalu.

WikiLeaks“ paviešintose diplomatinėse žinutėse tuometinis JAV ambasadorius Tailande Ralphas Boyce‘as pasakojo apie vieną jo surengtą iškilmingą vakarienę, kurioje dalyvavo Vajiralongkornas, Srirasmi ir Foo Foo.

„Srirasmi ... patvirtino, kad kronprinco miniatiūrinis pudelis Foo Foo šiuo metu yra vyriausiasis oro pajėgų maršalas, – rašė ambasadorius. – Foo Foo dalyvavo renginyje ir buvo aprengtas oficialia apranga ir net pirštinėmis. Vienu metu, kai orkestras grojo antrą kūrinį, jis užšoko ant pagrindinio stalo ir ėmė lakti iš svečių taurių, įskaitant ir maniškę. Vyriausiojo oro maršalo elgesys sulaukė 600 svečių dėmesio ir iki šiol yra apkalbų objektas.“

Kai Foo Foo 2015 metais nugaišo, Vajiralongkornas surengė šuneliui ekstravagantiškas laidotuves ir po keturių dienų šunelis buvo kremuotas pagal budistų apeigas.

Netikėtos vestuvės

Kronprinco didžiulė meilė augintiniui truko ilgiau nei žmonai, su kuria 2014 metais išsiskyrė. Po kaltinimų korupcija keliems Srirasmi artimiesiems, kronprincas taip pat nurodė suimti kelis jos šeimos narius dėl tariamo įstatymų, kurie draudžia blogai atsiliepti apie karališkąją šeimą, pažeidimo.

Keistas Vajiralongkorno elgesys tuo nesibaigė. 2016 metais jis buvo nufotografuotas viename oro uoste Vokietijoje, kur iki šiol praleidžia daug laiko. Būsimasis karalius buvo užfiksuotas vilkintis trumpus baltus marškinėlius, atidengiančius pilvą, bei laisvus džinsus, kurie vos dengė jo sėdmenų viršų. Be to, ant nugaros ir rankos buvo, kaip manoma, netikrų tatuiruočių.

Tailando karaliaus Maha Vajiralongkorno gyvenimas

Vėliau tais metais jis įžengė į Tailando sostą. Oficiali karūnavimo ceremonija buvo atidėta siekiant suteikti šaliai laiko į valias gedėti mirusio mylimo karaliaus.

Neseniai Vajiralongkornas nustebino pasaulį, kai Tailando karališkoji šeima pranešė, jog jis vedė ketvirtą kartą. Žmona tapo buvusi stiuardesė Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya. Jai buvo suteiktas karalienės konsortės titulas.

Nepaisant nuogąstavimų dėl jo valdymo, Vajiralongkornas yra pažadėjęs laikytis vertybių, kurias savo septynis dešimtmečius trukusio karaliavimo metu propagavo jo tėvas. Belieka stebėti, kaip jam seksis.

5 dalykai apie jo turtą, 4 santuokas ir 546,67 karato deimantą

Tailando karaliaus Mahos Vajiralongkorno turtas vertinamas maždaug 43 mlrd. JAV dolerių. Pažvelkime į jo turtus, moteris, brangenybes ir išsilavinimą.

Oficialiai žinomas kaip Rama X, Tailando karalius Maha Vajiralongkornas yra laikomas turtingiausiu pasaulyje monarchu. Jo asmeninis turtas vertinamas nuo 30 iki 43 mlrd. JAV dolerių, remiantis „Reuters“ ir „The South China Morning Post“ pranešimais.

Tailando karalius įvardijamas kaip turtingiausias pasaulyje ir lenkia antroje vietoje esantį Brunėjaus sultoną Hassanalį Bolkiah, kurio turtas vertinamas 28 mlrd. JAV dolerių) bei trečioje pozicijoje esantį Saudo Arabijos karalių Salmaną bin Abdulą Azizą al-Saudą (18 mlrd. JAV dolerių).

Štai penki daug ką pasakantys dalykai, kuriuos turėtumėte žinoti apie turtingiausią pasaulio karalių Vajiralongkorną:

1. Vajiralongkornas mokėsi Tailande, Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje

Būdamas vaikas, būsimasis karalius lankė rūmų mokyklą, o kai jam sukako 13 metų, jis penkeriems metams buvo išsiųstas į dvi privačias mokyklas Jungtinėje Karalystėje, o vėliau metus mokėsi mokykloje Sidnėjuje, po to studijavo kariniame koledže Kanberoje.

Vėliau Vajiralongkornas tęsė karinį išsilavinimą Tailande ir galiausiai tapo karininku. Remiantis BBC duomenimis, jis yra kvalifikuotas civilinių lėktuvų ir naikintuvo pilotas ir dažnai vykdamas į užsienį pats pilotuoja „Boeing 737“.

2. Didžiąją Vajiralongkorno turto dalį valdo Karališkasis turto biuras

Tailando karaliui priklauso 16 tūkst. 210 akrų (daugiau nei 65 tūkst. kvadratinių metrų) žemės, o visoje šalyje su minėtu biuru yra sudaryta 40 tūkst. nuomos sutarčių, įskaitant 17 tūkst. sostinėje Bankoke, kur biurui priklauso maždaug 3281 akrų (virš 13 tūkst. kvadratinių metrų) žemės brangiausiuose rajonuose, įskaitant ir centrinį verslo rajoną.

3. Vajiralongkornui priklauso didžiausias pasaulyje briaunuotas deimantas

Vadinamasis Auksinis jubiliejinis deimantas yra karališkųjų brangenybių dalis, tai 546,67 karato sveriantis rudasis deimantas – didžiausias briaunuotas deimantas pasaulyje. Jis yra vertinamas 4-12 mln. JAV dolerių. Jeigu jis būtų parduodamas aukcione, už jį būtų galima gauti gerokai daugiau, nes jis toks vienintelis ir didžiausias nepjaustytas bei nešlifuotas deimantas Žemėje.

4. 9 mlrd. JAV dolerių vertės Vajiralongkorno turto sudaro akcijos

2018 metais Karališkasis turto biuras, valdantis karališkąjį turtą monarchijos vardu, pranešė, kad anksčiau jo valdyti turtai perduodami karaliui.

Skelbiama, kad karaliui priklauso 23 proc. antro didžiausio Tailando banko – Siamo komercinio banko – akcijų. Be to, karaliui priklauso ir 33,3 proc. didžiausio šalyje pramoninio konglomerato – „Siam Cement Group“ – akcijų. Bendra šių akcijų vertė siekia apie 9 mlrd. JAV dolerių.

5. Vajiralongkornas buvo vedęs keturis kartus

1977 metais karalius Vajiralongkornas vedė savo pusseserę princesę Soamsawali Kitiyakarą, su kuria 1978 metų gruodį susilaukė dukters princesės Bajarakitiyabhos. Santuoka truko 16 metų, o vėliau po skyrybų Vajiralongkornas vedė aktorę Sujarinee Vivacharawongse, kurios sceninis pseudonimas buvo Yuvadhida Suratsawadee. Tačiau santuoka truko tik dvejus metus.

Tailando karaliaus Maha Vajiralongkorno gyvenimas

2001 metais Vajiralongkornas vedė trečią kartą. Šį kartą jo žmona tapo Srirasmi Suwadee, 2005 metais pagimdžiusi jam sūnų Dipangkorną. Jų santuoka truko 13 metų, tačiau tuomet iš Suwadee buvo atimtas karališkasis titulas dėl kaltinimų, jog ji ir jos giminaičiai piktnaudžiavo ryšiais su kronprincu ir teršė karališkosios šeimos įvaizdį.

Praėjusių metų gegužę Vajiralongkornas vedė ketvirtą kartą – likus vos kelioms dienoms iki jo karūnavimo. Jo žmona tapo Suthida Bajrasudhabimalalakshana, kuri anksčiau tarnavo Karališkosios gvardijos specialiajame dalinyje ir dirbo stiuardese aviakompanijoje „Thai Airways“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)