Televizijos serialo „Mokinys“ sumanytojas metaforiškai valdė šou dalyvius, nacionalinės televizijos eteryje atleisdavęs juos kada tik panorėjęs. Tapęs kandidatu į prezidento postą, gyrėsi „Boeing“ orlaiviu su 24 karatų aukso apdaila, prieš persikeldamas į Baltuosius Rūmus gyveno rezidencijoje, kurios lauko durys buvo inkrustuotos auksu ir deimantais, o architektūrinius sprendimus padiktavo paties karaliaus Liudviko XIV gyvenimo būdas. Bėgant metams, D. Trumpo nuosavybės istoriją papildė ir daugiau sunkiai paaiškinamų sprendimų ir įsigijimų. Įdomiausi apžvelgiami pasakojama šiame straipsnyje.

Donaldas Trumpas ir istorija su „Empire State Building“

Visi prisimena, kai King Kongas praktiškai nušlavė „Empire State Building“. Bet tai tikrai ne pati beprotiškiausia su šiuo statiniu susijusi istorija – D. Trumpas beveik gavo pastatą dovanų, teigia buvęs nekilnojamojo turto bylų teisėjas Edwardas Lehneris. Kaip rašo „New York Business“, 1961 metais nekilnojamojo turto vystytojai Harry Helmsley ir Larry Wienas įsigijo „Empire State Building“ ir kiek vėliau sukirto rankomis su „Prudential Insurance Co. of America“, leidusiai vystytojams iki pat 2076 metų naudotis iš nekilnojamojo turto objekto gaunamomis pajamomis, - skelbia grunge.com.

Galiausiai „Prudential“ pardavė pastatą milijardieriui iš Japonijos Hideki Yokoi, kurį ribojo ilgametė nuomos sutartis. 1994 metais H. Yokoi pusę pastato nemokamai perleido D. Trumpui, tikėdamasis, kad D. Trumpas sėkmingai pasinaudos įstatymais, panaikins nuomos sutartį ir perims pastato nuosavybę. Tai buvo puiki proga tuomet būsimajam prezidentui, kuriam pavyko panaikinti beveik 1 mlrd. dolerių siekiančias kitų holdingų skolas. Kaip tuo metu deklaravo triumfuojantis D. Trumpas, „tai padėjo įtvirtinti jo kaip tikro Niujorko sūnaus poziciją“.

1995 metais D. Trumpas padavė į teismą „Empire State Building“ nuomininkus, tvirtindamas, kad jie „pastatą pavertė šiukšlynu“ ir sumažino jo vertę, o tai reiškia, kad pažeidė nuomos sąlygas. Nepaisant to, teisėjas E. Lehneris nusprendė, kad D. Trumpo teiginiai jo neįtikino. 2002 metais D. Trumpas ir jo bendrasavininkai pardavė pastatą nuomininkams.

Donaldas Trumpas ir herbo vagystė

Nuo XII amžiaus puošę karių skydus, herbai pirmiausia buvo skirti nurodyti kilmę, rašo BBC. Jungtinėje Karalystėje, jeigu manote, kad jūsų giminė ar verslas nusipelno turėti savo herbą, pirmiausia su prašymu reikia kreiptis į oficialią heraldinę instituciją „College of Arms“. Remiantis Jungtinės Karalystės įstatymais, griežtai draudžiama bet kokiomis sąlygomis savintis kitos giminės valdžios ir kilmės ženklus.

Galbūt paprastiems žmonėms tai ir draudžiama, bet tik ne D. Trumpui.

Paaiškėjo, jog D. Trumpo herbas paremtas 1939 metais įregistruota JAV diplomato Edwardo Davieso emblema. „Smithsonian“ rašo, kad E. Davieso sutuoktinė Marjorie Merriweather Post „Mar-a-Lago“ kurortą įsteigė XX amžiaus 3-ąjį dešimtmetį, o D. Trumpas jį įsigijo1985 metais. Vėliau E. Davieso anūkas, buvęs Jungtinių Valstijų senatorius Josephas Tydingsas, pastebėjo herbo vagystę. Nors prie jo ir buvo priderintos kelios naujos detalės, pats ryškiausias pokytis tebuvo žodžio Integritas pakeitimas Trumpo pavarde.

Jungtinėse Valstijose D. Trumpas E. Davieso dizainą užregistravo kaip savo prekės ženklą ir pradėjo jį naudoti įvairių prekių dizaine, viešbučiuose ir golfo laukuose. Nepaisant to, 2008 metais su D. Trumpu susisiekė Škotijos heraldikos tarnyba dėl neregistruotos emblemos, kuri buvo naudojama „Trump International Golf Links“ reklamai Škotijoje. Tokiu poelgiu jis pažeidė dar 1672 metais Škotijoje priimtą įstatymą. Kadangi herbas priklauso kitai giminei, jis, žinoma, nebuvo gavęs ir „College of Arms“ palaiminimo. Galiausiai herbas buvo pakeistas tiek, kad institucija 2012 metais jo naudojimui uždegė žalią šviesą.

Donaldas Trumpas

Donaldas Trumpas ir neegzistuojantys žurnalų viršeliai

2019 metais „Time“ Metų žmogumi paskelbė šešiolikmetę Gretą Thunberg. D. Trumpas sureagavo ją užsipuldamas tviteryje. Kaip teigia „Newsweek“, JAV prezidentas tokį sprendimą pavadino „juokingu“ ir apkaltino paauglę „turint problemų valdant pyktį“. Vėliau jo rinkimų kampanija paskelbė pakoreguotą „Time“ viršelį, ant kurio – Gretos kūnas su D. Trumpo galva ir sąrašas Jungtinių Valstijų prezidento nuopelnų.

Ir tai nebuvo pirmas kartas, kai JAV prezidento komanda manipuliuoja viršeliais.

Kaip teigia NBC, 2017 metų birželį „Time“ žurnalas paprašė D. Trumpo golfo kursų pašalinti pramanytus viršelius su D. Trumpu. 2009 metų kovo 1-osios žurnalo versijoje didžiosiomis raidėmis buvo parašyta TRUMP IS HITTING ON ALL FRONTS ... EVEN TV (Trumpas triumfuoja visuose frontuose... net ir televizijoje). „Time“ labai pasipiktino jo vardo manipuliacijomis ir pareiškė, kad tokio žurnalo numerio su tokiu viršeliu niekada nebuvo.

Keista tai, kad D. Trumpas buvo atsidūręs ant „Time“ viršelio 1989 metais, o 2016 metais tapo Metų žmogumi. Ir tai dar ne viskas: D. Trumpas viešai pareiškė sulaukęs „Time“ skambučio su pareiškimu, esą, greičiausiai jis ir vėl taps Metų žmogumi antrus metus iš eilės mainais už išsamų interviu ir fotosesiją. „Time“ neigia kada nors teikęs tokį siūlymą.

Donaldas Trumpas ir jachtos

Kai 1987 metais įsigijo vieną didžiausių jachtų visame pasaulyje, D. Trumpas jų net nemėgo. 1989 metais „Boat International“ citavo D. Trumpo pareiškimą: „Manęs jos nedomia. Jau anksčiau teko leisti laiką su draugais įvairiose jachtose, nė vienos greitis man nepadarė įspūdžio“. Tiesą sakant, kai už beveik 30 mln. dolerių įsigijo „Benetti“ superjachtą, netgi nepasivargino į ją įlipti.

Tai buvo aštuntoji pagal dydį jachta pasaulyje, nufilmuota 1983 metų bondiados filme „Never Say Never Again“. D. Trumpas aiškino, kad jachta išsiskiria tam tikru kokybės lygiu ir ją įvardijo kaip „didelį žaisliuką“. Įdomu tai, kad jachta žaisliuku buvo pavadinta dar prieš atitekdama D. Trumpui. Ir tai dar ne keisčiausias dalykas: dabartinis JAV prezidentas jachtą įsigijo iš Saudo Arabijos prekeivio ginklais Adnano Khashggi.

Jeigu ši pavardė jums kažkur girdėta, taip yra todėl, jog ji iš tikrųjų jums turėtų būti girdėta. NPR Adnaną įvardija kaip „Washington Post“ žurnalisto Jamalio Khashoggi, brutaliai nužudyto Saudo Arabijos konsulate Stambule 2018 metais, dėdė. D. Trumpas tvirtina už jachtą gavęs 1 mln. dolerių nuolaidą už tai, kad sutiko pakeisti laivo vardą. Ji Adnano dukters garbei buvo pavadinta Nabilos vardu, tačiau virto „Trump Princess“.

Donaldas Trumpas ir jo rūmai už 0 dolerių

1987 metais pasirodžiusioje „Trump: The Art of the Deal“ D. Trumpas tvirtina: „Susitarimai – mano menas. Vieni nuostabiai tapo ant drobės ar rašo įstabias eiles. O man patinka tartis, mėgstamiausi – didelio masto susitarimai“. 2008 metais būsimasis Jungtinių Valstijų prezidentas iliustratyviai pareiškė galintis sutaupyti labai daug pinigų už 10 tūkst. 400 kvadratinių pėdų rūmus Beverli Hilse – popieriuje jis už juos iš viso nemokėjo nė dolerio.

Kaip išsiaiškino „Center for investigative Reporting“, rūmai Beverli Hilse stūksojo visai šalia D. Trumpui jau priklausančio nekilnojamojo turto objekto. Spėjama, kad finansinių machinacijų guru iš Egipto Moklessas Girgisas juos įsigijo už 10,3 mln. dolerių, tačiau, kaip rodo finansiniai dokumentai, po šešių savaičių nuosavybę per fiktyvią bendrovę už 0 dolerių perleido D. Trumpui. Po metų D. Trumpas rūmus pardavė už 9,5 mln. dolerių.

M.Girgisas anomalų sandorį įvardijo kaip buhalterinę klaidą, tvirtindamas, kad jo pavardė per klaidą paminėta kaip dovanojančio asmens. Tiriamosios žurnalistikos ekspertai šiuo klausimu konsultavosi su penkiais nekilnojamo turto srityje besispecializuojančiais teisininkais. Visi jie pripažino niekada savo karjeroje nematę tokios brangios klaidos, o turint omenyje, kaip verslo reikalus tvarko D. Trumpas, ta klaida greičiausiai nebuvo lengvai plika akimi pastebima.

Donaldas Trumpas

Donaldas Trumpas ir sienos

D. Trumpas prezidento rinkimų kampanijos metu tvirtino, kad Meksika turės susimokėti už sieną pietinėje JAV pusėje, o tai labai patiko jo šalininkams. Kaip prisimena „Politico“, 2018 metų pabaigoje prezidentas buvo taip užsidegęs tos sienos statybomis, kad, kai Kongresas atsisakė jos statyboms skirti 5 mlrd. dolerių, D. Trumpas atsisakė finansuoti vyriausybės darbą – jis buvo sustojęs net 35 dienoms. Tai kol kas ilgiausiai trukusi JAV valdžios darbo pauzė istorijoje. „Yahoo News“ skelbia, kad, kai Baltieji Rūmai 2019 metais vaikams surengė Helovino šventę, „vaikai buvo skatinami“ iš popieriaus statyti sieną. Panašu, kad JAV prezidentas taip šventai įtikėjęs sienos idėja, kad vieną tokią jau pastatė Škotijoje.

BBC 2016 metais rašė, kad D. Trumpas į šiaurę nuo Aberdino įsigijo buvusį šaudymo tirą, jis planavo sklypą paversti prabangiu 1500 akrų užimančiu golfo kurortu. Didelei D. Trumpo nelaimei, kai kuriems vietiniams jo vizija pasirodė prasta mintis.

Davidas ir Moira Milne‘ai atsisakė užleisti vietą D. Trumpo planams. Verslininkas pabandė perpirkti poros namus, bet jie nepasidavė. Taigi D. Trumpo korporacija šeimos rezidenciją iš abiejų pusių apjuosė „žemės sienomis“ ir pareikalavo padengti dalį išlaidų. Milnesai atsakė išsikeldami Meksikos vėliavą.

Donaldas Trumpas, labdara ir jo portretas

2019 metais Niujorko teismas nurodė Donaldui Trumpui sumokėti 2 mln. dolerių įvairioms labdaros organizacijoms – tai buvo bausmė už bandymą jomis pasinaudoti savo naudai. Kaip skelbia „Reuters“, 21 mėnesį trukęs tyrimas atsikleidė „didelio masto neteisėtą politinį veiklos koordinavimą“. Pavyzdžiui, 2017 metais „Trump Foundation“ pasinaudojo 100 tūkst. dolerių spręsdamas teisinį ginčą privačiame D. Trumpo kurorte Floridoje „Mar-a-Lago“. Ši labdaros organizacija neturi nė vieno darbuotojo ir „niekada nepateikė jokios lėšų panaudojimo ataskaitos“.

D. Trumpas, kaip jau esame įpratę, karštai neigė padaręs ką nors netinkamo. Nepaisant to, kaip rašo „Associated Press“, teisiniai dokumentai jo žodžiams prieštarauja. Norite tikėkite, norite ne, bet jis 11 tūkst. 525 dolerius iš labdaros fondo išleido su sportu susijusiai atributikai ir šampanui. Pažeisdamas įstatymus, D. Trumpo labdaros fondas su 2016 metų rinkimų kampanijos štabu sutarė surengti labdaros renginį karo veteranams. Tarsi nieko keisto, tiesa? Tik kažkodėl Trumpo labdaros organizacija 10 tūkst. dolerių išleido to paties D. Trumpo portretui įsigyti.

Kaip rašo „Newsweek“, 1,8 metro portretas 2014 metais dalyvavo aukcione „Mar-a-Lago“. Gautos lėšos turėjo atitekti „Unicorn Children“ labdaros fondui, tačiau neatsirado pirkėjų. Niekas jo nepanoro įsigyti, taigi D. Trumpo labdaros fondas pasiūlė už jį 10 tūkst. dolerių (galbūt tikėdamasis išjudinti ledus). Niekas nepanoro mesti iššūkio šiai sumai, taigi fondas patyrė skaudų nuostolį. Tada portretas dingo tarsi į vandenį, tačiau po kurio laiko buvo rastas D. Trumpo „Doral“ nuosavybėje Floridoje.

Donaldas Trumpas ir pelkė

„Nusausinkime pelkę“ – populiari 2016 metų D. Trumpo rinkimų kampanijos mantra. Akivaizdu, kad jis turėjo omenyje politinę pelkę. Kaip rašo „Guardian“, 2015 metais tada dar būsimasis prezidentas vos už 1 dolerį Floridos pelkyne įsigijo ketvirčio akro teritoriją. Anksčiau ji priklausė moteriai, valdžiusiai fotostudiją, kur buvo fotografuojamos apatinio trikotažo suaugusiems reklamos.

Jeigu tikėtume „Guardian“, tuo metu tas lopinėlis pelkės rinkoje buvo vertas apie 4280 dolerių. Tik jis negeneruoja jokio pelno ir yra labai sunkiai pasiekiamas. Nėra jokių patogesnių kelių, o nekilnojamo turto vertės nustatymo specialistas Raymonas Maclntyre‘as paaiškino, kad ten patekti galima tik „visureigiu, sraigtasparniu ar nusileisti parašiutu“. Nors sklype jokia veikla ir nevykdoma, kiekvienais metais D. Trumpas moka nuosavybės mokesčius. 2016 metais jis sumokėjo 69,87 dolerius. Už nieką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)