M. Galkinas taip pat pajuokavo apie Rusijos Federacijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuriam nuo tautos lūkesčių darosi nuobodu, nes jis turi gerokai globalesnių planų ir „mintyse baigia užkariauti Marsą".

Spalio 2 d. Novosibirske įvykusio pasirodymo vaizdo įrašas jau kitą dieną buvo paskelbtas „YouTube", tačiau žiniasklaida į jį atkreipė dėmesį tik dabar. Per šiek tiek ilgiau nei mėnesį vaizdo klipas buvo peržiūrėtas daugiau nei 750 tūkst. kartų.

M. Galkinas pažymėjo, kad Rusijos valstybinėje televizijoje nepaaiškinamai daug eterio laiko skiriama Ukrainai. „Mums pasakoja apie Ukrainą. Mums nuolatos pasakoja apie Ukrainą. Man jau įgriso iki gyvo kaulo, juk ne Ukrainoje gyvenu. Kodėl visą laiką man apie ją pasakojate? Atrodo, kad mūsų šalyje visos problemos išsisprendė, teliko tik padėti ukrainiečiams", – pasirodymo metu sakė komikas ir pabrėžė, kad ypatingą vaidmenį „padedant Ukrainai" atlieka laida „Laikas parodys" ir jos vedėjas Artiomas Šeininas, kuris be skrupulų užčiaupia visus su juo nesutinkančius ekspertus.

„Ypač „Pirmojo kanalo" laida „Laikas parodys". A. Šeininas kviečia įvairiausius ekspertus. Vienas atvyko iš Lenkijos, kitas – iš Vokietijos. Sėdi kaip kankiniai, ir jis jų kartkartėmis klausinėja: „Na, o ką mums pasakys ekspertas iš Lenkijos?" „Lenkijoje mes manome, kad..." „Tuoj gausi smūgį... Iš kelio!" Įsijungiu laidą kitą dieną, o ekspertas iš Lenkijos ir vėl sėdi studijoje. Kalbant apie mūsų televiziją, grįžo sovietiniai laikai. Blogąja šių žodžių prasme. Mums neduoda laiko apmąstyti informacijos, tačiau iš karto viską sukramto ir sako: „Šitie – priešai, anie – draugai. Jūs stojate vienų pusėn, jūs – kitų." Mes patys kaip ekspertai iš Lenkijos: sėdime ir bijome, kad tuoj iš kelio gausime į žandikaulį."

„Kita vertus, kol kas bent jau pasirodymų metu galima sakyti viską, ką širdis geidžia. Todėl ir neprašau jokių titulų... Tokiu būdu turiu galimybę juos visus apši... Manau, supratote, ką turiu omenyje. Priešingu atveju jautiesi tarytum nuo ko nors priklausomas", – prisipažino M. Galkinas.

„Anksčiau mūsų televizijos kanalai rodydavo daugiau politinio humoro. Dabar taikoma cenzūra, ir per televiziją ne apie viską galima kalbėti, bet aš juos suprantu. Matote, dabar mūsų šalies padėtis yra sunki, o kai viskas buvo gerai... Žinoma, Vladimiras Putinas – šaunuolis. Jau 20 metų yra valdžioje. Aplenkė patį Leonidą Brežnevą. Aišku, jis geriau už mus viską supranta, nes taip ilgai valdo šalį. Taip pat manau, jog Putinui nuobodu bendrauti su kitais pasaulio lyderiais: tai naivūs žmonės, keičiasi kas ketverius metus... Na, nebent išskyrus Angelą Merkel.

Regis, vokiečiai ją visai užmiršo, tai ir tebesėdi valdžioje... Mūsų šalyje gimė nauja žmonių karta. Gimė, baigė mokyklą, susilaukė vaikų... Ir visa tai nutiko valdant Putinui. Jie net nežino, kad gali būti kitas prezidentas, ir galvoja, jog pats postas taip ir vadinamas – „Putinas". „Putinas" – tai pareigos, ir „Putinu" gali būti tik Putinas. Gal ir gerai. Juk mūsų šalyje liaudį iš įpratimo visuomet traukė prie caro. Niekada neišbrisime iš šios vergovės: valdant carui, buvo caras, valdant komunistams – generalinis sekretorius, iš esmės – toks pat caras. Truputį susvyravome valdant Borisui Jelcinui, tačiau vėl išsirinkome eilinį carą. Noriu pasakyti, kad tai yra normalu. (Kreipiasi į žiūrovą) Nefilmuokite, nenoriu, kad iškeltų bylą! Dar reikės į Maskvą grįžti. Prašau, nefilmuokite. Dėl bylos juokauju, tiesiog pasirodymo įrašas galiausiai atsiduria „YouTube", nuvažiuoju į kitą miestą, o žiūrovai man sako: „Jau girdėjome, matėme."

„Trumpai tariant, jis (V. Putinas) turi sukaupęs didžiulę patirtį! Žino, kaip tiesti kelius, ko reikia pensininkams... Prezidentas viską supranta. Putinas net žino, kur gervėms derėtų dėti kiaušinius. Gervės nežinojo. Laimei, jis nepatingėjo ir apsirengė kaip gervė, sėdo į kažkokį trantą ir nuskrido... Gervės sako: „Žiūrėkite, skrenda alfa patinas, sekime iš paskos." O Putinas aiškina: „Štai čia... Ten – Diatlovo perėja, čia – strateginės raketos, o šioje vietoje galima dėti kiaušinius." Ir sudėjo, patikėjo."

„O kad mūsų Putinas nors kartą sutiktų dalyvauti debatuose, bet nedalyvauja, jam visi nusibodo. Galėtų bent prieš save sudalyvauti: ką nors pasakytų kairėje pusėje esančioje tribūnoje, tada perbėgtų į dešiniąją, sau paprieštarautų, vėl sugrįžtų į kairiąją... Būtų įdomu pažiūrėti. O tarp tribūnų stovėtų Mao Dzedongo kostiumą apsivilkęs Vladimiras Solovjovas: tai vienam Vladimirui Putinui šypteli, tai kitą pagiria... Tai bent būtų šou!", – šmaikštavo M. Galkinas.

„Putinui iš tikrųjų liūdna su mumis, – pastebėjo humoristas. – Mes esame nuobodūs, turime įvairiausių problemų. Vis pensijos per mažos, tą blogai padarė, apie aną nepagalvojo. Prezidentas mąsto gerokai plačiau. Jis jau mintyse baigia užkariauti Marsą. O mes čia, Žemėje. „Kaip mums toliau gyventi?" Pakentėkite, susiveržkite diržus. Visi veržiasi: kas ant pilvo, kas – ant kaklo... Laukiame, ką sugalvos nežemiškas protas. Be to, jam labai nepatinka opozicionieriai. Pavyzdžiui, Aleksejus Navalnas. Koks iš jo opozicionierius? Visą laiką sėdi. Jo visai nematyti. O tie trys opozicionieriai, kurie priklauso oficialiajai valdžios opozicijai, tie trys žmonės gi Putinui atiteko iš Jelcino laikų. Vladimiras Žirinovskis apskritai panašus į grafą Draculą: jį žadina kartą per penkerius metus, jis pakyla iš karsto, pamato mus ir pradeda šaukti... Ant ko užtiško jo nuodingos seilės, tie 6 proc. eina už jį balsuoti nesuvokdami, ką daro. Rinkimai baigiasi, o Žirinovskio niekur nematyti..."

Valstybinių kanalų propagandistai tokių juokelių nesuprato ir puolė prieštarauti M. Galkinui.

Novosibirske pasirodžiusio humoristo ir parodisto žodžius suskubo neigti centrinių valstybinių kanalų propagandistai: vedėjas Artiomas Šeininas („Pirmasis kanalas") bei vedėjai Dmitrijus Kiseliovas ir Vladimiras Solovjovas (kanalas „Rossija", priklausantis „Visos Rusijos valstybinei televizijos ir radijo transliavimo bendrovei").

„Galbūt jį kas nors ir cenzūruoja, negaliu tiksliai pasakyti, – teigė D. Kiseliovas. – Man keista girdėti tokius žodžius. Interneto epochoje cenzūra – neįmanoma ir kenksminga... Kažkokie kliedesiai."

Kalbant apie Rusijos televizijos kanalus, kurie „visą laiką pasakoja apie Ukrainą", D. Kiseliovo manymu, „to pageidauja žiūrovai". „Kai kalbama apie Ukrainą, reitingai kyla. Žiūrovus domina Ukraina, šį poreikį galima išmatuoti. Jei kažkam nusibodo, tas asmuo turi teisę išreikšti savo nuomonę. Apskritai kalbant, Rusija yra pasaulio čempionė žodžio laisvės srityje. Mūsų šalyje eteryje galima sakyti viską, kas tik šaus į galvą. Jūsų neribos nei tradicijos, nei politinis korektiškumas. Niekas. Todėl kalbėti apie kažkokią cenzūrą – keista. Visame pasaulyje žurnalistai žodžio laisvę supranta kaip galimybę laisvai pasirinkti vyriausiąjį redaktorių arba redakciją, politiką, kuris tau labiau patinka. Mūsų šalyje taip pat galima pasirinkti šiuos dalykus. Rusijos žiniasklaidos diapazonas – milžiniškas. Taigi, rinktis yra iš ko. Jei vienur kažkas kažką glumina, tai kitur jau nebeglumins", – interviu sakė D. Kiseliovas.

Televizijos kanalo „Rossija-1" laidų „Kas prieš" ir „Vakaras su Vladimiru Solovjovu" vedėjas V. Solovjovas portalui Gazeta.ru taip pat patvirtino, kad nieko nežino apie cenzūrą valstybinėje televizijoje, apie kurią kalbėjo M. Galkinas.

„Su Maksimu dirbame skirtinguose kanaluose, mano darbo vietoje cenzūra net nekvepia, kaip ir nurodyta galiojančiuose Rusijos įstatymuose. Kiek žinau, jis veda kelias laidas nuostabiame kanale, todėl jam niekas nekliudo padaryti viską, ką, jo manymu, reikia, kad televizija (ar bent jau jo autorinės laidos) atitiktų susikurtą tobulumo viziją. Sovietų Sąjungoje nė iš tolo nebuvo galimybės naudoti tokių laidų formatų, kokius, pavyzdžiui, naudoju aš, t. y. kai žmonės iš skirtingų šalių, turintys skirtingus požiūrius į įvairius dalykus, visiškai laisvai išsako savo nuomonę."

V. Solovjovas taip pat sureagavo į M. Galkino žodžius apie tai, kad Rusijos televizijos kanaluose labai daug kalbama apie Ukrainą. „O pats Maksimas apie ją kalba? Nekalba. Vadinasi, ne tiek jau ir daug."

Televizijos laidų vedėjas Vladimiras Pozneris vis dėlto pritarė M. Galkinui ir pareiškė, kad dabar Rusijos televizijoje yra kur kas didesnė problema nei informacijos apie Ukrainą perteklius. Jis turėjo omenyje įvykių pateikimą taip, kad žiūrovas būtų įtikintas, kas yra blogutis, o kas – gerutis. Tai yra labai negerai. V. Poznerio nuomone, įvykiai nustoja būti informacija ir tampa propaganda. Tokios taktikos tikslas – akivaizdus: „formuoti ir valdyti visuomenės nuomonę", – RBK duoto interviu metu sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (324)