Britų dainininkė šį rugsėjį būtų šventusi 36-ąjį gimtadienį. Tačiau nei jos muzika, nei įtaka kitiems dainininkams niekur nedingo, o jos tėvai ir toliau tęsia savo darbą: dukters vardu padeda rizikos grupėje atsidūrusiems Londono jaunuoliams – tam įkurtas Amy Winehouse fondas.

„Dainas, kurias nutariau įrašyti, sukūriau visiškai savarankiškai – jei ne ji, to nebūtų nutikę. Tad jai esu skolinga už 90 procentų savo karjeros“, – prieš beveik trejus metus per A. Winehouse gimtadienį koncertuodama Bostone sakė Adele.

„Mano veikla rėmėsi tokiu metodu: kai jie norėdavo, kad būčiau seksuali ar dainuočiau popsą, visados tiesiog absurdiškai apsukdavau viską taip, jog tebesijausdavau kontroliuojanti situaciją“, – 2017-ųjų dokumentiniame filme „Gaga: Five Foot Two“ sakė Lady Gaga. „Žinote, jei aš per MTV vaizdo klipų apdovanojimus atrodysiu seksualiai ir dainuosiu apie paparacus, darysiu tai kraujuodama iki mirties ir primindama jums apie tai, ką šlovė padarė Marilyn Monroe, kuri iš tiesų buvo Norma Jean, ką ji padarė Annai Nicole Smith, ką padarė...“, – šioje vietoje ji stabtelėjo. „Taip, jūs žinote, kam“, – pratęsė Lady Gaga.

Amy Winehouse

2011-aisiais, prabėgus maždaug savaitei po to, kai A. Winehouse mirė, priblokšta Lady Gaga televizijos laidoje „The View“ kalbėjo: „Manau, kad labiausiai apgailėtinas dalykas yra tai, kaip žiniasklaida viską pateikia: „Štai, pažvelkite, galime pasimokyti iš Amy mirties“. Nemanau, jog Amy reikėjo kokių nors pamokų. Manau, kad būtent pasauliui reikėjo išmokti geriau elgtis su šia superžvaigžde. Visi su ja elgėsi taip šiurkščiai, o aš žinojau tik tiek, jog ji buvo mieliausia ir geriausia moteris pasaulyje“.

Po A. Winehouse mirties iškart tapo aišku, kad jos iškilimas ir kruopščiai užfiksuotas nuosmukis, kaip ir tas greitis, kuriuo jos gyvenimas tapo nebekontroliuojamas, kai visų dėmesys buvo nukreiptas į ją, buvo tikras užburtas ratas. Galiausiai iš Amy buvo tikimasi tik darkymosi – nei daugiau, nei mažiau.

2008-aisiais, tuo metu, kai A. Winehouse slėpėsi savo namuose, prie kurių nuolat tūnodavo paparacai, jos tuometinis vadybininkas Raye Cosbertas „Sunday Times“ sakė: „Aukščiausios klasės įžymybių pasaulyje ji jaučiasi nepatogiai. Deja, niekas negali išmokyti, kaip elgtis užklupus šlovei“. Jis taip pat pridūrė žinantis daugybę muzikantų vyrų, intensyviai vartojančių narkotikus, tačiau A. Winehouse jis išskyrė iš šios kompanijos, mat ji buvo „smulkutė žydų kilmės dama iš šiaurinio Londono“.

Tragedija slypėjo tame, kad vienintelis dalykas, rūpėjęs A. Winehouse, buvo muzikos kūrimas. Ji buvo tiesiog sukrėsta, supratusi, kad tam reikia kažkieno pritarimo, nes, kaip aiškino „Rolling Stone“, nemanė, jog „dainuoti yra kažkas ypatingo“. Tačiau dainininkės bandymai parodyti, kaip jai nerūpi, ką aplinkiniai apie ją galvoja, virto vis didesniu savidestrukcijos spektakliu. Pavyzdžiui, muzikinių apdovanojimų metu ji pertraukė Bono ir ėmė šaukti, kad jai visai neįdomu, ką šis kalba.

„Vienas dalykas, kuris mane tebedomina, yra žmonių elgesys ir sąveika tarp žmonių. Netgi mano santykiai su mano vidiniu „aš“. Turiu omenyje, tarkime, savo dainą „Mr. Magic“, kuri yra apie mano narkotikų vartojimo patirtį“, – 2004-aisiais tuomet 20-metė muzikos pasaulio naujokė Amy savo mintimis dalijosi su APTN.

Amy Winehouse

„Nėra gerai pasakoti apie tokius dalykus“, – pripažino dainininkė.

Tačiau ji pasakojo, tiksliau, emocingai dainavo apie tai be jokios sąžinės graužaties. Nors didžiausia jos muzikinės kūrybos ironija ta, kad ryškiausio Amy hito, kuriame ji dainuoja apie tai, jog jai nereikia reabilitacijos, niekas iš tiesų nesuprato, iš tikrųjų A. Winehouse nesiekė, kad tokios jos dainos kaip „Rehab“, „Addicted“, „Back to Black“ ar „You Know I'm No Good“ taptų pagalbos šauksmu.

Tačiau tai, kaip ji nugyveno savo likusias dienas, buvo tikras pagalbos šauksmas. Muzika buvo jos išsigelbėjimas.

„Dainas rašau ne todėl, kad manyčiau, jog tai šauni mintis, ar todėl, jog norėčiau būti matoma arba žymi. Rašau dainas apie dalykus, kurie vyksta mano gyvenime, dėl kurių man kyla problemų, su kuriais aš nesugebu susidoroti. Taip, kai išsiskyriau, man buvo svarbu iš blogos situacijos išgauti kažką gero“, – 2007-aisiais dainininkė pasakojo „E! News“.

A. Winehouse nė kiek neabejodama dainose pripažindavo savo netinkamą elgesį, pavyzdžiui, mylimojo apgaudinėjimą. „Rašydama dainą negalvoju: „Oi, tą išgirs milijonai žmonių“. Rašau dainas, nes man reikia suprasti, kodėl darau tam tikrus dalykus“, – aiškino dainininkė.

Pavyzdžiui, pagrindinę 2006-ųjų albumo „Back to Black“ dainą įkvėpė palengva atėjęs suvokimas, kad toksiškų santykių palaikyti nereikėtų ir atėjo metas sugrįžti į įprastą ir normalią būseną, kad ir koks tas normalumas būtų.

„Kai viskas būna baigta, grįžti prie tau įprastų dalykų. Tačiau aš nedirbau, tad negalėjau tiesiog imti ir pasinerti į darbus“, – prisiminė dainininkė interviu CNN 2007-aisiais. „Kai vaikinas, su kuriuo susitikinėjau, nusprendė grįžti pas savo buvusią merginą, aš iš tiesų neturėjau kur grįžti, tad, manau, keliems mėnesiams sugrįžau į labai juodą būseną, dariau kvailystes, kokias darai, kai tau 22 ir esi įsimylėjęs“, – pasakojo A. Winehouse.

„Maždaug pusantrų metų neturėjau ypatingos veiklos ir daug gėriau – nieko siaubingo, tiesiog mėginau užmiršti faktą, kad tie santykiai baigėsi. Mano tuometiniai vadybininkai galvojo, jog aš tiesiog nedirbu, tad retai juos tematydavau. Bet jie paprasčiausiai užsuko ir, galvodami, kad elgiasi gerai, prieš mano valią išvežė mane į reabilitacijos centrą“, – tęsė dainininkė.

„Tačiau man iš tikrųjų to nereikėjo“, – ji gūžtelėjo pečiais.

Džiazu ir soulu persmelktas A. Winehouse debiutinis albumas „Frank“ pasirodė 2003-aisiais. Tiek kritikų, tiek komercinės sėkmės atžvilgiu jis buvo tikras proveržis jos gimtojoje Jungtinėje Karalystėje. Albumas atsidūrė tarp pretendentų gauti „Mercury“ apdovanojimą. Ji ir prodiuseris Salaamas Remi už singlą „Stronger Than Me“ pasidalino „Ivor Novello“ apdovanojimą, skiriamą už dainų muzikos ir žodžių kūrimą. 2004-ųjų britų muzikos apdovanojimuose „Brit Awards“ ji buvo nominuota kaip geriausia atlikėja, taip pat pretendavo gauti apdovanojimą už geriausią „British Urban“ pasirodymą. Tais pačiais metais A. Winehouse koncertavo Glastonberio muzikos festivalyje.

Jos muzikoje ir toliau derėjo modernus įniršis ir praeities atgarsių stilius, o 2006-aisiais išleistame antrajame albume „Back to Black“ juntama septintojo dešimtmečio įtaka. Didysis šio albumo hitas „Rehab“ dainininkę pavertė pasauline sensacija, o tuo pačiu atsirado ir daugybė Amy mėgdžiotojų, bandančių išpešti naudos iš soulo atgimimo ir taip išgarsėti.

„Jau seniai taip buvo, kad kažkoks popmuzikos pasaulio atstovas imtų ir pripažintų savo trūkumus – juk visi taip stengiasi pasiekti tobulybę. O štai Amy gali pasakyti, tarkime: „Taip, aš prisigėriau ir nugriuvau. Ir ką?“ Ji nedievina savęs ir nesivaiko šlovės“, – 2007-ųjų gegužę „Rolling Stone“ sakė Markas Ronsonas, drauge su S. Remi prodiusavęs „Back to Black“.

Tačiau tai neužkirto kelio šlovei vaikytis Amy.

Amy Winehouse

Fenomenalią sėkmę temdė destruktyvus elgesys

Tuo metu, kai „Rehab“ skambėjo visur, o A. Winehouse buvo nominuota šešiems 2008-ųjų „Grammy“ apdovanojimams (albumas „Back to Black“ pasirodė 2006-ųjų spalį, tad pavėlavo į 2007-ųjų „Grammy“ apdovanojimus), dainininkės sėkmę ir milžinišką talentą jau kurį laiką temdė nestabilus jos elgesys.

Liūdnai pagarsėjo faktas, kad A. Winehouse negalėjo pasiimti penkių jai skirtų „Grammy“ apdovanojimų, įskaitant geriausio naujo atlikėjo ir metų dainos apdovanojimus, negalėjo ir dainuoti renginyje, nes Jungtinės Valstijos jai laiku neišdavė vizos. Dainininkės prašymas iš pradžių buvo atmestas dėl jos besitęsiančių vis viešesnių ir valstybių sienas peržengiančių problemų su narkotikais, įskaitant suėmimą Norvegijoje už marihuanos laikymą 2007-ųjų spalį.

Anksčiau besikračiusi tokio varianto, A. Winehouse galiausiai 2008-ųjų sausį atsigulė į reabilitacijos centrą. Tai įvyko likus kelioms savaitėms iki „Grammy“ apdovanojimų, „The Sun“ puslapyje pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip dainininkė rūko kreką.

Pasidabinusi itin ryškia akių kontūro linija ir jos atpažinimo ženklu tapusia šukuosena – gigantišku kuodu, ji galiausiai atliko „Rehab“, iš kurios kiekvieno žodžio sunkėsi ironija, ir „You Know I'm No Good“ kabareto aplinkoje „Riverside Studios“ Londone, o visas pasirodymas buvo tiesiogiai transliuojamas „Grammy“ apdovanojimuose. A. Winehouse Londone klausėsi negausus, tačiau entuziastingai nusiteikęs žiūrovų būrys, kuriame buvo ir jos tėvai Mitchas ir Janis.

Vėliau A. Winehouse žurnalistams prisipažino, kad visą laiką, kol gydėsi, ir toliau vartojo narkotikus.

Sutuoktinio biografija - ne mažiau spalvinga

Pasiimdama metų įrašo apdovanojimą už „Rehab“, ji įsimintinai padėkojo tėvams ir „savo įkalintajam Blake‘ui“.

Jos „įkalintasis Blake‘as“ tuomet mažiau nei metus buvo dainininkės sutuoktinis ir sėdėjo kalėjime laukdamas teismo proceso dėl 2006-aisiais vykusių muštynių. Nuo pat savo susitikimo bare 2005-aisiais jiedu nuolat skyrėsi ir taikėsi, o ilgesnis išsiskyrimo laikotarpis įkvėpė „Back to Black“.

„To, ką jaučiu jam, niekados per visą savo gyvenimą nejaučiau niekam. Tai tarytum katarsis, nes jaučiausi siaubingai dėl to, kaip mes vienas su kitu elgėmės. Maniau, kad daugiau niekados nebepasimatysime. Dabar jis iš to juokiasi. Jis tarsi nori pasakyti: „Ką sau galvoji, manei, jog daugiau nebesusitiksime? Mudu vienas kitą mylime. Mes visados vienas kitą mylėjome“. Bet aš nemanau, kad tai juokinga. Aš norėjau numirti“, – 2007-ųjų gegužę po judviejų vedybų Majamyje „Rolling Stone“ sakė dainininkė.

Atrodė, tarsi Blake‘o vardas, ištatuiruotas ant A. Winehouse krūtinės, padėjo čia išlaikyti jos širdį.

„Mes taip vienas kitą įsimylėję, esame komanda. Blake’ai, Blake’ai, Blake’ai, Blake’ai, Blake’ai, Blake’ai…“, – ji šaukė žurnalistui 2008-ųjų birželį, besiilgėdama savo uždaryto vyriškio. Ji tvirtino tuomet pakliuvusi į didžiulę bėdą: „Mano vyras buvo toli, man nuobodu, aš jauna. Jaučiausi taip, tarsi nebebuvo dėl ko gyventi. Tai buvo prastas metas“.

Amy Winehouse ir Blake Fielder-Civil

Nepaisant visų meilės priesaikų, Blake‘as Fielderis Civilis sužadino blogiausias Amy savybes, jų šeimyniniai konfliktai kartais prasiverždavo į gatvę ir tapdavo karščiausiomis spaudos naujienomis. A. Winehouse atsidurdavo antraštėse ir dėl muštynių: 2006-aisiais ji vožė į veidą moteriai, kai šioji pasakė, kad Amy nederėtų tekėti už Blake‘o.

„Vyko koncertas, o ji elgėsi išties šiurkščiai“, – 2007-aisiais „E! News“ aiškino A. Winehouse. „Aš ne tokia, bet išgėrusi įsiuntu ir jaučiuosi labai nesaugi. Esu labai nesaugi ir turiu bėdų dėl blogų manierų“, – sakė A. Winehouse. Savo elgesį pavadinusi „pasibjaurėtinu“, ji pridūrė: „Aš ilgus mėnesius nebuvau iškrėtusi nieko panašaus. Tiesiog pamaniau, kad ji buvo labai šiurkšti. Iš karto pasigailėjau! Iš tiesų pasibjaurėtinas elgesys. Neatleistina“, – save plakė dainininkė.

Laikrodis skaičiavo laiką iki tragedijos

Minutes iki katastrofos skaičiuojantis laikrodis jau buvo pradėjęs tiksėti, o tą nemenkai skatino A. Winehouse sąjunga su B. Fielderiu Civiliu, prisidėjusiu prie narkotikų keliamų problemų, taip pat, žinoma, daugybė nepavykusių, padrikų pasirodymų. Per kai kuriuos iš jų ji užmiršdavo dainų žodžius, jei apskritai pasivargindavo pasirodyti.

2007-ųjų gruodį A. Winehouse buvo nufotografuota basa beklaidžiojanti netoli savo buto esančiame rajone. Ji vilkėjo vien džinsus ir ryškiai raudoną liemenėlę.

2008-ųjų birželį, po to, kai nualpo, A. Winehouse pakliuvo į ligoninę ir ten praleido 10 dienų – buvo gydoma nuo plaučių infekcijos.

Amy tėvas M. Winehouse‘as sakė, kad jo duktė, kuriai buvo 24-eri, tuomet išgyveno ankstyvąją emfizemos stadiją (vėliau sakyta, jog ji patyrė emfizemos išsivystymo pavojų). A. Winehouse turėjo dainuoti pagrindinę naujausio Jameso Bondo serijos filmo „Paguodos kvantas“ („Quantum of Solace“) dainą, tačiau to padaryti nepavyko. Patyrusi nepageidaujamą reakciją į vaistus, A. Winehouse liepą ir vėl atsidūrė ligoninėje.

Tų metų lapkritį iš kalėjimo išėjęs B. Fielderis Civilis netrukus atsigulė į reabilitacijos centrą ir „News of the World“ papasakojo supažindinęs A. Winehouse su kreku ir heroinu ir jos pačios labui paliekantis dainininkę.

Amy Winehouse

„Turiu ją paleisti, kad išgelbėčiau jai gyvybę. Aš jos neapleidžiu. Darau tą iš meilės“, – aiškino jis ir tikino nesikėsinantis A. Winehouse pinigų.

O pati A. Winehouse tuo metu ir vėl buvo paguldyta į ligoninę Londone dėl, pasak jos atstovų, dar vienos netinkamos reakcijos į vaistus. Kaip pranešama, ji perdozavo vaisto, turinčio padėti mesti vartoti narkotikus. O B. Fielderis Civilis neperėjo narkotikų testo ir turėjo sugrįžti į kalėjimą.

Jau 2009-ųjų sausį A. Winehouse pasirodė nuotraukose, kur ji užfiksuota dūkstanti Karibuose su patraukliu pradedančiuoju aktoriumi. „Man čia patinka, niekada nesijutau tokia laiminga. Iš esmės nemanau, kad kada nors sugrįšiu prie ankstesnių dalykų. Ypač dabar, kai čia sutikau Joshą. Jis negalėtų dar labiau skirtis nuo mano vyro, ir tai nėra blogai“, – „News of the World“ sakė dainininkė.

„Daily Mail“ apie Blake'ą jis sakė: „Beveik kaskart, kai su juo miegodavau, jaučiausi tarytum mirusi“.

Skyrybų dokumentus pasirašė...Amy tėvas?

B. Fielderis-Civilis pradėjo skyrybų procedūrą, išsiskyrimo priežastimi įvardindamas neištikimybę. Jų skyrybos buvo baigtos 2009-ųjų liepą. Dokumentuose buvo nurodoma, kad A. Winehouse prisipažino buvusi neištikima 2008-ųjų balandį, ir teigė, kad nuo to laiko jie gyveno atskirai (iš dalies, žinoma, todėl, kad jos vyras buvo „Blake‘as įkalintasis“).

„Nemanau, kad Amy kurį laiką apskritai suvokė, jog mes jau buvome išsiskyrę“, – 2015-aisiais B. Fielderis-Civilis sakė „The Sun“, tvirtindamas, kad A. Winehouse tėvas, niekuomet nepritaręs dukters pasirinkimui, suklastojo jos parašą ant skyrybų dokumentų. „Pirmą kartą apie tai mes pasikalbėjome, kai ji parašė dainą „Not a Penny“. Ji po skyrybų paklausė savo tėvo, kiek aš gavau, o šis atsakė: „Nė cento“ („Not a penny“). Ji buvo priblokšta – tai buvo įrodymas, kad nesivaikiau jos pinigų“, – sakė B. Fielderis-Civilis.

Jis prisiminė, jog Amy nenorėjo skyrybų. „Tačiau aš buvau taip užsidegęs ir norėjau įrodyti, kad nesigviešiau jos pinigų, kaip tvirtino jos šeima, todėl pasirašiau dokumentus“, – tikino vyriškis.

Ar buvo įmanoma ją išgelbėti?

Tad jau 2008-ųjų viduryje situacija buvo ganėtinai baisi, A. Winehouse nuolat pakliūdavo į ligoninę – jau tada ji juto intensyvaus rūkymo ir neatsakingo elgesio pasekmes.

Birželio pabaigoje ji sėkmingai sudainavo „Rehab“ ir „Valerie“ Haid parke vykusiame įžymybių pilname koncerte, skirtame 90-ajam Nelsono Mandelos gimtadieniui pažymėti. Tačiau jau liepą Londono leidinys „The Sunday Times“ svarstė: „Ar galima išgelbėti Amy Winehouse?“.

„Sutikusi Blake‘ą Amy pasikeitė pernakt. Ji tapo visiškai kitokia. Jos asmenybė pasidarė tarsi nutolusi. Man atrodė, kad taip nutiko dėl narkotikų. Kai susipažinome, ji rūkė žolę, tačiau stipriuosius narkotikus vartojančius žmones laikė kvailais. Amy iš jų juokdavosi“, – leidiniui sakė pirmasis dainininkės vadybininkas Nickas Godwynas.

Tačiau ji tebeturėjo įgimtą talentą. Viltis, kad įvyks stebuklas, ir jai pavyks vieną kartą ir visiems laikams atsisakyti žalingų įpročių, kol dar ne per vėlu, tebebuvo gyva. Tačiau tuo pat metu pasaulis, stebėjęs, kaip Britney Spears nusiskuta galvą plikai, o Lindsay Lohan iššvaisto savo talentą, laukė to, kas atrodė nebeišvengiama. Daugybė muzikos žvaigždžių dar iki A. Winehouse – nuo Edith Piaf iki Billie Holiday, Janis Joplin, Jimi Hendrixo ir Elvio Presley – pasidavė savo demonams ir nebesugebėjo sugrįžti į gyvenimą.

Be to, dainininkė savo gimtajame Londone buvo tarsi žuvelė visų stebimame akvariume. Nesvarbu, kur eidavo, į ją nuolatos vėpsodavo, tad A. Winehouse apskritai nebenorėjo niekur išeiti.

Kamdene esančiuose dainininkės namuose apsilankę žurnalistai, kai ši ilgėjosi savo įkalintojo Blake‘o, buvo pakraupę nuo betvarkės: visur mėtėsi dėžės nuo picos, maisto pakuotės, alaus buteliai, drabužiai ir apatiniai.

Kai 2008-ųjų birželį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip A. Winehouse dainuoja rasistinę dainą, jai galiausiai teko susitikti su prie namų durų susirinkusia paparacų minia. „Ko gero, turėčiau atsiprašyti“, – pasak „Rolling Stone“ žurnalisto, atvirai pasakė dainininkė.

Paklausta, kaip ketina pavadinti kitą savo albumą, ji šelmiškai atsakė: „Black Don't Crack“.

Amy Winehouse tėvai

Jai patiko jaustis apgailėtinai

Pavojingai sulysusi Amy tą vakarą žurnalistams sakė: „Laikausi griežtos picos dietos. Laikausi griežtos dietos, kuri man padeda priaugti svorio. Man patinka maistas. Aš tiesiog patiriu stresą“. Ant jos rankų buvo matyti ženklai, bylojantys apie savęs žalojimą.

Žmonės, įskaitant ir A. Winehouse tėvą, spėliojo, kad jai beveik patiko būti apgailėtinai, nes to reikėjo kūrybiniam procesui.

„Gaila, bet tokia jau ji yra. Amy užplūsta įkvėpimas, kai kiti žmonės tokiose situacijose skubėtų į ligoninę“, – „The Sunday Times“ sakė A. Winehouse tėvas Mitchas Winehouse‘as, 2008-aisiais trumpai gyvenęs su dukterimi, kai po gydymosi reabilitacijos klinikoje mėgino ją prižiūrėti, kad nepaslystų.

„Po dvejų metų situacija nebebus tokia kaip dabar“, – prognozavo M. Winehouse‘as.

2009-eji prasidėjo pakankamai daug žadančiai – blaivia kelione į Sent Lusiją, kurios dalis užfiksuota dainininkės draugo Blake‘o Woodo knygoje „Amy Winehouse“. Šioje knygoje yra niekada anksčiau nematytų pažeidžiamos žvaigždės nuotraukų. Tačiau tų pačių metų kovą ji sulaukė kaltinimų už tai, kad vožė gerbėjai, kuri 2008-ųjų rugsėjį festivalyje norėjo nusifotografuoti su dainininke. Dėl šios priežasties A. Winehouse nebuvo išduota JAV viza ir ji negalėjo būti pagrindine festivalio „Coachella“ žvaigžde.

Amy Winehouse

2012-aisiais pasirodžiusioje savo knygoje „Amy, My Daughter“ M. Winehouse‘as rašė, kad duktė jam paskambino pirmąją 2010-ųjų dieną ir tvirtino Naujųjų išvakarėse neišgėrusi nė lašo. Ji vartojo abstinencijos simptomus švelninančius vaistus, nuo kurių pavargdavo.

2010-ųjų vasarį A. Winehouse išvyko į Jamaiką drauge su prodiuseriu S. Remi įrašinėti trečiojo albumo, nors kol kas nebuvo patenkinta dainomis, kurias parašė.

Tų metų pavasarį ji vis atsidurdavo Londono klinikoje, be didelio noro mėgindama susidoroti su alkoholizmo problema.

Ji taip pat ėmė susitikinėti su režisieriumi Regu Travissu, ir jiems sekėsi visai neblogai. Amy tėvai nerimavo, mat B. Fielderis-Civilis nenustojo jai skambinęs, tad jiems palengvėjo, kai duktė sutiko R. Travissą.

M. Winehouse‘as rašė, kad Regas ir Amy kalbėjosi apie vedybas. „Tai galėtų išgelbėti jai gyvybę“, – spėjo dainininkės tėvas.

Tačiau Amy blaivybės laikotarpis niekada nesitęsdavo ilgiau nei kelias savaites.

2010-ųjų gegužę ji buvo pernelyg girta, kad susitiktų su savo leidybine kompanija, ir vėl savaitei atsigulė į Londono kliniką.

2010-ųjų liepos 1-ąją Tony Bennetto koncerte Karališkojoje Alberto salėje Londone Amy atrodė žymiai geriau. Po kelių dienų ji drauge su Marku Ronsonu koncertavo „100 Club“. Tuo metu ji sportavo ir užsiėmė joga.

Gyvenimas kaip amerikietiški kalneliai

Rugpjūtį Amy ir vėl gėrė, o rugsėjį, kaip prisiminė M. Winehouse‘as, atrodė puikiai. Spalį ji ir vėl girtavo. Gruodį dainininkė suėmė save į rankas ir išskrido į Rusiją, kur koncertavo privačiame milijardieriaus oligarcho Naujųjų metų vakarėlyje.

„Amy jaučiasi tokia stipri, kokia jau seniai nebuvo. Ji pasiryžusi įeiti į istoriją kaip aukščiausios klasės atlikėja, o ne neįtikėtiną talentą dėl narkotikų vėjais paleidęs žmogus. Ilgas sugrįžimo kelias prasideda Maskvoje“, – MTV UK tikino dainininkei artimas šaltinis.

2011-uosius A. Winehouse pradėjo pasirodymu „Summer Soul“ festivalyje San Paule. Tai buvo geriausias gyvas pasirodymas nuo 2008-ųjų. Dainininkės komanda pertvarkė jos dainų sąrašą taip, kad šiame vietoje liūdnų albumo „Back to Black“ dainų apie Blake‘ą atsirastų daugiau kūrinių iš „Frank“.

2011-ųjų sausio 16-ąją po paskutiniojo iš penkių pasirodymų Brazilijoje Amy tėčiui sakė daugiau nei dvi savaites nevartojusi alkoholio. Netrukus, kai ji sugrįžo į Didžiąją Britaniją, B. Woodas, kurį M. Winehouse‘as vadino Blake‘u amerikiečiu, paskambino jam pranešti, kad besikalbant su Amy ją ištiko traukuliai. Ji pati to neprisiminė, tad M. Winehouse‘as nuvežė dukterį į ligoninę ištirti.

Vieną vasario rytą jis nuėjo pas dukrą ir pamatė, kad ši tądien jau išgėrė ne vieną taurę. Tačiau jam vis tiek atrodė, jog blogiausi laikai jau praėjo.

Tačiau tą patį mėnesį ant scenos Jungtiniuose Arabų Emyratuose pasirodžiusi Amy buvo nušvilpta.

Kovą A. Winehouse sugrįžo į studiją įrašyti dainos „Body and Soul“ perdirbinio T. Bennetto albumui „Duets II“ – tai buvo paskutinis jos įrašas.

Balandį A. Winehouse ir vėl atsidūrė ligoninėje – ji buvo gydoma nuo detoksikacijos komplikacijų ir iki mėnesio pabaigos stengėsi užbaigti programą. Gegužės 11-ąją ji atsigulė į Londono kliniką. Kraujo tyrimas rodė padidėjusį kalio ir gliukozės kiekį – gydytojai perspėjo, kad tai gali reikšti širdies problemas. Gegužės 24-ąją dainininkė ir vėl ėmė vartoti alkoholį.

Paskutinis A. Winehouse pasirodymas buvo Belgrade tų metų birželį. Nepaisant to, kad kelias savaites iki jo A. Winehouse buvo daugiausia blaivi, prieš lipdama į sceną ji prisigėrė. Skausmingas pasirodymas truko 15 minučių ilgiau nei įprastai.

Likę suplanuoti koncertai buvo atšaukti, birželio 22-ąją ji grįžo į Londoną. Blaiviomis akimis pažvelgusi į tai, kas nutiko Belgrade, A. Winehouse tėčiui sakė iš tiesų norinti mesti gerti.

Pasak Winehouse‘o, duktė iki mėnesio pabaigos nebegėrė, o liepos 10-ąją ir 14-ąją, kai ją matė, Amy buvo blaivi ir geros nuotaikos.

5 val. niekas neteikė pagalbos, nes galvojo, kad Amy miega

Liepos 20-ąją ji nuvyko į „iTunes“ festivalį susitikti su savo drauge ir globotine Dionne Bromfield ir prisijungė prie jos pasirodymo. Po kurio laiko Winehouse‘o vadybininkas jam pasakojo koncerte sutikęs Amy: ji prie jo priėjo, paplekšnojo per pilvą ir tarė: „Prižiūrėk mano tėtį“.

Amy Winehouse kūnas išnešamas iš namų

Paskutinį kartą savo dukterį M. Winehouse‘as matė 2011-ųjų liepos 21-ąją. Kitą dieną jis turėjo skristi į Niujorką, tačiau duktė prašė ateiti pasižiūrėti šeimos nuotraukų.

Amy mama Janis ir jos sužadėtinis Richardas Collinsas (Mitchas ir Janis išsiskyrė, kai Amy buvo devyneri) ir R. Travissas buvo susitikę su A. Winehouse liepos 22-ąją, jiems ji atrodė neblogai. Kaip prisiminė dainininkės apsauginis Andrew Morrisas, tą vakarą ji buvo „įkaušusi“, tačiau savo kambaryje dainavo ir grojo būgnais.

Kai liepos 23-ąją 10 val. ryto apsauginis žvilgtelėjo, jam pasirodė, kad dainininkė miega. Po penkių valandų ji nebuvo pajudėjusi iš savo vietos. Pirmoji mintis, jam šovusi į galvą – kad ji mirė nuo perdozavimo.

Vėliau oficialiai nustatyta, kad A. Winehouse mirė apsinuodijusi alkoholiu. Jos kraujyje buvo 4,16 promilės alkoholio. Namuose buvo rasti du dideli ir vienas mažesnis tuščias degtinės butelis.

Po kelių dienų Amy katę Katie auginti pasiėmęs R. Travissas „The Sun“ sakė: „Negaliu net nupasakoti, ką dabar išgyvenu. Noriu padėkoti visiems, pareiškusiems užuojautą ir gedintiems Amy – nuostabios asmenybės, mano mylimosios. Netekau savo brangiausios, kurią labai mylėjau“.

„Ji nenorėjo mirti. Ji žvelgė į ateitį“, – sakė asmeninė A. Winehouse gydytoja Christina Romete, gydžiusi ją Londono klinikoje.

B. Fielderis-Civilis 2016-aisiais „Pigeons and Planes“ pasakojo, kad jam buvo leista pasimelsti ir atiduoti pagarbą mirusiai Amy kalėjimo koplyčioje.

„Body and Soul“ buvo išleista tą dieną, kai Amy būtų sukakę 28-eri. Neišleistų A. Winehouse dainų rinkinys „Lioness: Hidden Treasures“ pasirodė 2011-ųjų gruodį. Kitą vasarį A. Winehouse po mirties gavo „Grammy“ apdovanojimą už geriausią popmuzikos duetą su T. Bennettu.

Nors A. Winehouse muzikinio indėlio vertinimas yra begalinis, kartais atrodo, kad už jį dar didesnis yra jausmas, kokia neteisinga buvo jos mirtis. Gerbėjai dievino Amy muziką ir laukė iš jos daugiau. Tačiau tuo pat metu žmonės ėmė laukti, kol ji tiesiog subyrės. Nors visa tai atrodė pakankamai netikra, tarsi filme, bet galiausiai nelaimė įvyko: jos 27-erių kūnas daugiau nebegalėjo tverti.

Amy Winehouse mirtis

Žmonės tikėjosi nelaimingos pabaigos – ją ir gavo.

A. Winehouse nuo pat pradžių puoselėjo negrįžtamai sužlugusios menininkės mitą. 2006-aisiais ji sakė „The Guardian“: „Jei esi muzikantas ir turi ką išsakyti, rašai muziką. Nenori nusiraminti, nes tada viskas gali atrodyti nebeįdomu“.

Niekada nebesužinosime, ar A. Winehouse kada nors būtų suvokusi, kad nusiraminimas nebūtinai būna kenksmingas kūrybai.

2007-aisiais „E! News“ ji sakė nesirūpinanti dėl probleminės asmenybės įvaizdžio ir to, kad jos asmeninis gyvenimas patenka į antraštes. „Aš esu aukščiau už visa tai. Man iš tiesų patinka mano įrašai. Aš jais didžiuojuosi. Jei jie patiks dar dešimčiai žmonių, būsiu laiminga“, – sakė A. Winehouse.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)