Jau nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų neįtikėtinai didžiulis skaičius šios giminės atstovų palikdavo pasaulį gerokai anksčiau laiko, o dažnai jų mirtį lydėdavo labai keistos aplinkybės.

Metams bėgant, ši anksčiau laiko mirštančių Kennedy giminės atstovų tendencija, tebesitęsianti iki šių dienų, taip įsismarkavo, kad kai kurie žmonės netgi užsimena apie tai, ar kartais virš visos Kennedy giminės netvyro paslaptingas prakeiksmas.

Tiesa, niekas netvirtina, kad prakeiksmai iš tiesų egzistuoja. Menkai tikėtina, kad kuris nors Kennedy giminės protėvis užsitraukė raganų sąskrydžio pyktį ar panašią nemalonę. Visgi žvelgiant į visas keistas mirtis, kuriomis pasižymi giminės istorija, vaizduotė net ir neraginama ima dėlioti įvairiausius galimus variantus.

Grunge.com kviečia žvilgtelėti, kas slypi už Kennedy šeimos prakeiksmo.

Kennedy šeima 1938 metais

Josephas Kennedy jaunesnysis mirė vykdydamas slaptą misiją

Johno F. Kennedy (JFK) likimas yra garsiausia ankstyva mirtis šioje šeimoje, tačiau ji veikiausiai nebūtų taip pagarsėjusi, jei ne jo vyresniojo brolio Josepho P. „Joe“ Kennedy jaunesniojo istorija. Kaip rašo „Irish Central“, Joe buvo vyriausias vaikas, pavadintas savo tėvo garbei, ir būtent į jį iš pradžių buvo sudėtos didžiausios tėvo viltys, kai dar niekas nė nesapnavo tokio dalyko kaip „Kennedy prakeiksmas“. Joe jaunesniojo senelis Josephas Fitzgeraldas netgi aiškino spaudai, kad šis vaikas yra „būsimasis šalies prezidentas“.

Atrodė, jog jaunuolis neabejotinai juda tokia linkme. Jis buvo pagarsėjęs sportininkas ir gabus studentas, intensyviai besidomėjęs politikos galimybėmis ir, kaip buvo pranešama, netgi svarstė kandidatuoti į Kongresą. Tačiau 1941-aisiais J. Kennedy jaunesniojo karjeroje nutiko lemtingas posūkis: jis nutarė nebaigti teisės studijų Harvardo universitete ir nusprendė tapti karinio jūrų laivyno pilotu.

Netrukus jis jau skraidė kariniais orlaiviais virš Karibų. Vėliau jis pilotavo Didžiosios Britanijos karinių jūrų pajėgų bombonešius, puikiai pasirodė 25 misijose ir nusprendė, kad dar tikrai ne metas sustoti.

1944-aisiais jis prisijungė prie operacijos „Aphrodite“ – slaptos programos, kurioje J. Kennedy jaunesniajam reikėjo panaudoti krovinį – ankstyvąjį radijo bangomis valdomą bepilotį orlaivį su sprogmenimis. Buvo planuojama paleisti droną, kad šis įsirėžtų į savo taikinį – raketų paleidimo vietą.

Deja, projektas nepavyko: du paslaptingi sprogimai sunaikino droną ir nužudė J. Kennedy jaunesnįjį ir dar vieną pilotą.

Trumpas ir maištingas Kathleen Kennedy gyvenimas

Kaip rašo „JFK Library“, Johno F. Kennedy sesuo Kathleen „Kick“ Kennedy gimė 1920-aisiais ir per 28 savo gyvenimo metus nuveikė nemažai dalykų. Ji ne tik išlaikė išdidžią socialinę laikyseną, iš esmės būtiną Kennedy šeimos atstovei, bet ir savanoriavo Raudonajame Kryžiuje, dirbo laikraščio redakcijoje Vašingtone ir suorganizavo daugybę labdaros renginių. 1944-aisiais ji ištekėjo už britų didiko Williamo Cavendisho, Hartingtono markizo, ir tapo ledi Kathleen Hartington. Pasak „Irish Central“, K. Kennedy motinos dukters pasirinkimas nesužavėjo, nes W. Cavendishas buvo protestantas.

Deja, likimas porai ramaus šeimyninio gyvenimo nenulėmė. K. Kennedy vyras buvo ir kariškis, tad prabėgus vos keturioms savaitėms po vedybų jį pašaukė tėvynė.

Vyriškis žuvo praėjus keturiems mėnesiams nuo tarnybos pradžios. K. Kennedy trumpam sugrįžo į Jungtines Valstijas aplankyti artimųjų. Tačiau po to našlė ledi Hartington nutarė pasilikti Anglijoje ir netgi užmezgė naujus skandalingus santykius.

Jos mylimuoju tapo Peteris Fitzwilliamas, dar vienas protestantas ir vedęs vyriškis. Po skyrybų ir visos puokštės grasinimų išsižadėti jiedu susituokė. 1948-aisiais jaunavedžių pora įlipo į lėktuvą, skrendantį į Prancūziją – jie norėjo aplankyti K. Kennedy tėvą.

Kelionė virto katastrofa: audra sudaužė lėktuvą, visi juo skridę žuvo. Skandalinga K. Kennedy reputacija nulėmė, kad vienintelis laidotuvėse dalyvavęs Kennedy giminės atstovas buvo jos tėtis Joe, o šeima stengėsi padaryti viską, kad tik užglaistytų įvykius ir apsaugotų J. F. Kennedy karjerą.

Prieš pat J. F. Kennedy žūtį mirė vos gimęs Patrickas Kennedy

Be paties JFK mirties, ko gero, didžiausia J. F. Kennedy ir Jacqueline Kennedy gyvenimo tragedija įvyko 1963-ųjų rugpjūčio 9-ąją. Kaip rašo „Washington Post“, tądien pirmoji šalies pora neteko trečiojo savo vaiko, Patricko Bouvier Kennedy, kuris mirė sulaukęs vos dviejų dienų.

Patrickas šį pasaulį išvydo penkiomis su puse savaitėmis per anksti ir svėrė gerokai per mažai. Be to, kūdikiui buvo sutrikusi plaučių veikla – jis sirgo hialinių membranų liga. Dabar išgyvena apytikriai 95 procentai šia liga sergančių kūdikių, tačiau tuomet tai buvo siaubingas nuosprendis per anksti gimusiam kūdikiui.

Pripažindamas situacijos rimtumą, prezidentas J. F. Kennedy nedelsdamas nurodė slaptųjų tarnybų agentui atvesti kapelioną, kad jis pakrikštytų naujagimį. Tai buvo viskas, ką jis galėjo padaryti.

Nepaisant aukščiausio lygio priežiūros, Kennedy šeima galėjo tik laukti ir tikėtis stebuklo.

Visa Amerika budėjo drauge su jais. Šalis sulaikiusi kvapą laukė naujienų apie berniuko padėtį, norėdami išreikšti palaikymą, daugelis susirinko prie ligoninės. Tačiau viskas buvo veltui: prabėgus vos 39 valandoms, Patrickas mirė.

Bet rūsti tragedija atnešė ir savotišką nelauktą paguodą – šis liūdnas įvykis padėjo JFK ir jo žmonai Jackie ir vėl šiek tiek suartėti, mat jų santykiai dėl J. F. Kennedy abejingumo ir nuotykių su kitomis moterimis buvo pakankamai atšalę. Deja, vos po kelių mėnesių jie išvyko į Dalasą.

JFK nužudymas

Nepaisant daugybės kitų šiame sąraše esančių sukrečiančių mirčių, „Kennedy giminės prakeiksmo“ idėja šiandien vargiai būtų tokia žymi, jei ne garsiausias ilgo giminės tragedijų sąrašo atvejis – 35-ojo Jungtinių Valstijų prezidento nužudymas.

Jaqueline Kennedy su vaikais laidotuvėse

Kaip rašo „Britannica“, prezidentas J. F. Kennedy buvo nušautas Dalase 1963-ųjų lapkričio 22-ąją, sėdėdamas važiuojančiame atvirame limuzine be stogo. Pirmoji ponia sėdėjo šalia jo. Nužudymu apkaltintą šaulį – marksistinių pažiūrų buvusį Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno pėstininką Lee Harvey Oswaldą – dar prieš atsirandant teisme nušovė naktinio klubo savininkas Jackas Ruby.

Tačiau šį atvejį gaubianti painių detalių migla žmogžudystę pavertė iki pat šių dienų kunkuliuojančiu neatsakytų klausymų ir sąmokslo teorijų katilu. Kai kurie yra įsitikinę, kad žmogžudystė buvo įvykdyta tokių priešiškų to meto valstybių kaip Kuba ar Sovietų Sąjunga nurodymu.

Iš dalies taip galvota dėl L. H. Oswaldo sąsajų su šiomis šalimis. Prezidento gyvenimas taip pat buvo pilnas paslapčių – pirmiausia į galvą ateina jo romantiniai nuotykiai su kitomis moterimis ir sveikatos problemos – kurios po J. F. Kennedy mirties pamažu iškilo į viešumą ir padėjo dar smarkiau įpūsti sąmokslo teorijų liepsną.

Jacqueline Kennedy per vyro laidotuves

Robertas Kennedy – antrasis pagal garsumą žmogžudystės auka tapęs Kennedy giminės atstovas

Robertas Francis Kennedy veikiausiai būtų tapęs kitu sėkmingiausiu giminės politiku po savo vyresniojo brolio J. F. Kennedy. Pasak „JFK Library“, buvo įprasta matyti jį veikiantį politiniame brolio šešėlyje.

Jo kelias šioje srityje prasidėjo JFK rinkimų kampanijos vadovo darbu, kai šis 1952-aisiais kandidatavo į Senatą. Po darbų įvairiuose Senato pakomitečiuose jis ir vėl tapo savo brolio rinkimų kampanijos vadovu – šįkart J. F. Kennedy dalyvavo 1960-ųjų prezidento rinkimuose. Iškovojęs pergalę, JFK paskyrė Robertą generaliniu atornėjumi. Tiek eidamas šias pareigas, tiek vėliau, tapęs senatoriumi, jis nenuilsdamas kovojo už pilietines teises. Po brolio žmogžudystės jis savo kovą tęsė būdamas Niujorko senatoriumi.

Atrodė, kad R. F. Kennedy žvaigždė kyla panašia trajektorija, kaip ir jo brolio: 1968-ųjų kovo 16-ąją jis paskelbė apie kandidatavimą prezidento rinkimuose. Tačiau jam niekada taip ir nepavyko atsidurti Baltuosiuose rūmuose: kaip pasakoja „Britannica“, tų pačių metų birželio 5 dieną vyriškis vardu Sirhanas Sirhanas nušovė 42-ejų senatorių Los Andžele esančio viešbučio „Ambassador“ virtuvei priklausančioje patalpoje.

Tai įvyko netrukus po to, kai R. F. Kennedy laimėjo Kalifornijos pirminius rinkimus dėl Demokratų partijos kandidato būsimuose prezidento rinkimuose. Nors jo nužudymas nepaskatino tiek daug sąmokslo teorijų, kaip nutiko jo brolio žmogžudystės atveju, visgi jis taip pat ne vieną privertė nustebti ir spėlioti.

Pasak boston.com, 2018-aisiais pats R. F. Kennedy sūnus Robertas jaunesnysis atskleidė netikintis, kad S. Sirhanas veikė savarankiškai.

„Kennedy prakeiksmo“ sąvokos gimimas

Kennedy giminės prakeiksmo idėja neatsirado per vieną dieną. Pirminė jos idėja kilo iš pačios Kennedy šeimos: pasak „New York Post“, „prakeiksmo“ idėja 1969-aisiais šovė galvon senatoriui Tedui Kennedy. Po antros garsios žmogžudystės giminėje, R. F. Kennedy nužudymo, tuomet buvo prabėgę metai.

Kaip rašo CNN, T. Kennedy pasvarstymai apie giminę ištikusį „siaubingą prakeiksmą“ galėjo būti kiek perdėti, tačiau, kita vertus, jie visiškai suprantami, turint omenyje, kad giminė susidūrė su daugybe paslaptingų mirčių. Tedas taip pat nebuvo išimtis – jis irgi susidūrė su mirtina tragedija. Nors jis pats išgyveno 77 metus, kaip rašo „History“, tais pačiais metais, kai paminėjo „Kennedy šeimos prakeikimą, nutiko Čapakidiko nelaimė: automobilį vairavęs T. Kennedy nulėkė nuo tilto į tvenkinį.

Jis sugrįžo į savo viešbučio kambarį ir iki pat ryto niekam nepranešė apie nelaimę, nepaisant fakto, kad drauge su juo važiavusi jauna moteris tebebuvo automobilyje. Moteris neišgyveno, o T. Kennedy situacija, nepaisant jo tvirtinimo, kad buvo blaivus ir kaip įmanydamas bandė išgelbėti moterį, buvo pakankamai niūri, jog pražudytų T. Kennedy svajones tapti prezidentu.

O tragiškos mirtys nesiliovė.

Davidas Kennedy mirė perdozavęs narkotikų

D. Kennedy nuo pat mažens nebuvo Fortūnos numylėtinis. Pasakojama, kad jam tebuvo 12 metų, kai 1968-aisiais vos nenuskendo Malibu paplūdimyje – jį paskutinę akimirką išgelbėjo jo tėvas R. F. Kennedy. Visai netrukus jaunasis Davidas tapo per televiziją parodytos tėvo žmogžudystės liudininku.

Jis jau ir anksčiau buvo sunkus vaikas, o po šio įvykio situacija apskritai tapo sudėtinga. Jaunuolis įsitraukė į vandalizmą ir turėjo problemų dėl „greičio viršijimo, neatsargaus vairavimo, važiavimo neregistruotu automobiliu ir be vairuotojo pažymėjimo“.

1973-aisiais jo nerūpestingas požiūris į vairavimą sukėlė avariją, po kurios vienas asmuo liko paralyžiuotas, o pats D. Kennedy patyrė nemalonų ir skausmingą nugaros patempimą. Kad numalšintų skausmą, D. Kennedy įjunko į narkotikus.

Panašu, jog nuo to laiko jis niekuomet ir nesiliovė vartojęs. Jo bėdos apogėjų pasiekė 1979-aisiais, kai 24-erių vyriškis buvo aptiktas sumuštas pigiame motelyje Harleme, o šalia jo buvo 25 pakeliai heroino.

Nors iš pradžių jis bandė viską pateikti kaip atsitiktinį apiplėšimą, viešumon ėmė kilti vis daugiau detalių, o galiausiai vyriškis prisipažino policijai esąs „beviltiškas narkomanas“.

Nors Kennedy šeima ir draugai nedelsdami viešai pasiūlė paramą sūnui paklydėliui, jam niekada taip ir nepavyko išsivaduoti iš savo įpročių. Kaip rašo „New York Times“, vos 28-erių jis buvo rastas miręs nuo perdozavimo viešbutyje Palm Biče.

Mirtinos Michaelo Kennedy slidinėjimo atostogos

M. Kennedy tam tikra prasme buvo šeimos gėda. Kaip rašė „Los Angeles Times“, jis buvo įsisukęs į rimtų skandalų – nuo narkotinių medžiagų vartojimo iki kaltinimų romanais su jaunomis auklėmis – sūkurį. Nors jis pareiškė besigailintis dėl savo „rimtų klaidų“ ir tvirtino ketinantis jas ištaisyti, galimybės tą padaryti nebeturėjo.

1998-aisiais su šeima išvykęs į Aspeno slidinėjimo kurortą Kolorade, 39-erių M. Kennedy patyrė mirtiną nelaimę. Drauge su šeimos nariais beslidinėjęs vyriškis netikėtai rėžėsi į medį. Nors gelbėtojai į nelaimės vietą atskubėjo vos po keturių minučių, jie niekuo padėti nebegalėjo – netrukus M. Kennedy buvo pripažintas mirusiu.

„Deseret News“ rašo, kad Kennedy šeima mėgo žaisti vadinamąjį slidinėjimo futbolą – pavojingą žaidimą, kurio metu žaidėjai čiuoždami trasa vienas kitam perduoda futbolo kamuolį ar panašų daiktą.

Jie buvo perspėti, kad tokia veikla pavojinga, tačiau žaidimas vis vien tapo Michaelo mirties kaltininku. M. Kennedy buvo labai įgudęs slidininkas, tad jis galėjo žaisti žymiai greičiau nei kiti – dėl šios priežasties pramoga baigėsi tragedija: jis sugavo sniego prigrūstą butelį, kurį žaidėjai naudojo vietoje futbolo kamuolio, nebesuvaldė vienos slidės, nuskriejo tiesiai į medį ir atsitrenkė į jį galva.

Johnas F. Kennedy jaunesnysis su šeima žuvo lėktuvo katastrofoje

Kaip ir jo tėtis, prezidentas JFK, J. F. Kennedy jaunesnysis buvo charizmatiškas vyriškis, kurio gyvenimą anksti nutraukė tragedija. Kaip rašo „Boston Globe“, 1999-ųjų liepos 16-ąją vos 38-erių J. F. Kennedy jaunesnysis pilotavo vieno variklio „Piper Saratoga“. Lėktuvas netikėtai pradingo iš radarų ir nukrito netoli Masačusetso valstijai priklausančios Martos vynuogyno salos. Per katastrofą žuvo J. F. Kennedy jaunesnysis, jo žmona Carolyn Bessette Kennedy ir jos sesuo Lauren Bessette. Po penkių dienų buvo rasti jų kūnai – jie tebebuvo savo vietose lėktuve.

Tai turėjo būti įprastinė kelionė: buvo planuota pirmiausia išleisti Lauren Martos vynuogyno salos oro uoste, o tada pora ketino keliauti į Hajanio uostą švęsti J. F. Kennedy jaunesniojo pusbrolio vestuvių.

Deja, keletas neprotingų J. F. Kennedy jaunesniojo sprendimų prisidėjo prie tragiškos baigties. Kaip pabrėžia „The Guardian“, jis nebuvo labai patyręs pilotas ir neturėjo visapusiškos piloto licencijos. Jis taip pat buvo pernelyg užtikrintas dėl oro sąlygų ir galiausiai susilaukė už tai skaudžios bausmės. Tad nutiko taip, kad J. F. Kennedy jaunesnysis skrido pakankamai sunkiai valdomu lėktuvu sunkiomis oro sąlygomis, neturėdamas skrydžio plano, o šalia nebuvo skrydžių instruktoriaus, kuris galėtų pagelbėti, jei dalykai imtų klostytis blogai, kaip galų gale ir nutiko.

Paskutinė Karos Kennedy treniruotė

2011-aisiais mirė vyriausioji senatoriaus Edwardo „Tedo“ Kennedy duktė K. Kennedy. Jai buvo 51-eri. Kaip rašė „The New York Times“, iš gyvenimo ji pasitraukė lygiai taip pat netikėtai kaip ir daug Kennedy giminės atstovų iki tol: pasibaigus treniruotei sporto klube Vašingtone, moterį ištiko širdies smūgis.

K. Kennedy, skirtingai nei daugelis kitų Kennedy šeimos narių, nemėgo būti rampų šviesoje ir mieliau dirbo už kadro – ji buvo filmų kūrėja ir prodiuserė. K. Kennedy neviešino savo asmeninių bėdų, apie kurias daugelis sužinojo iš jos tėčio 2009-aisiais pasirodžiusios autobiografijos.

Pasak T. Kennedy, Karai 2002-aisiais buvo diagnozuotas plaučių vėžys. Gydytojai teigė, kad operacija negalima, tačiau šeima užsispyrusiai ieškojo ją išgydyti galinčių chirurgų. Galiausiai vėžys perėjo į remisiją.

Tačiau liga galėjo turėti įtakos ankstyvai mirčiai. Kaip pažymi ABC, vėžio gydymas buvo „agresyvus“ – jis apėmė dalies dešiniojo plaučio pašalinimą, taip pat radioterapiją ir chemoterapiją. Tikėtina, kad šios priemonės tiek susilpnino širdies raumenį, kad jis tiesiog nebeišlaikė.

Tragiška Mary Richardson Kennedy mirtis

M. Richardson Kennedy mirtis buvo tragiška ir netikėta. Kaip rašo „USA Today“, ji buvo sėkmingai dirbanti dizainerė, į Kennedy giminę patekusi ištekėjusi už Roberto F. Kennedy jaunesniojo. Jos gyvenimas iš esmės atrodė laimingas: moteris susilaukė keturių vaikų, dirbo pelno nesiekiančiose organizacijose ir politinėse kampanijose ir garsėjo kaip itin pozityvus ir malonus žmogus.

Tačiau po ramia išore slėpėsi ne tokie ramūs dalykai. 2012-aisiais iš pažiūros gražus 52-ejų M. Richardson Kennedy gyvenimas dramatiškai sugriuvo: jis virto tikru chaosu, apimančiu neramumus šeimoje ir vairavimą išgėrus. Po 16 metų trukusios santuokos vyras panoro skirtis. Galiausiai M. Richardson Kennedy buvo rasta negyva: ji nusižudė savo namo garaže.

Po M. Richardson Kennedy mirties į paviršių ėmė kilti jos vidinio sąmyšio detalės. Draugai ir artimieji atskleidė, kad ji išgyveno depresiją ir turėjo kitų psichinės sveikatos problemų. Visa tai ir intensyvus spaudimas bei lūkesčiai, atsiradę tapus Kennedy šeimos nare, galėjo smarkiai prisidėti prie jos mirties.

Saoirse Kennedy Hill – paskutinioji „Kennedy prakeiksmo“ auka

Dauguma Kennedy giminės atstovų, kuriems smogė „Kennedy prakeiksmas“, bent jau turėjo laiko pasidžiaugti gyvenimu. Pastaruoju ilgos šeimos nelaimių virtinės atveju taip nenutiko: 2019-ųjų rugpjūčio 1-ąją S. Kennedy Hill tapo dar viena anksčiau laiko pasaulį palikusia Kennedy giminės nare. Ji buvo rasta negyva, kaip įtariama, nuo perdozavimo Kennedy šeimos namuose Masačusetse. Jai tebuvo 22-eji.

Saoirse Kennedy laidotuvės

S. Kennedy Hill buvo nužudytojo R. F. Kennedy anūkė. Nors jos pažįstami iš Bostono koledžo teigia, kad mergina atrodė pakankamai laiminga, jie taip pat žinojo ir apie iššūkius, su kuriais jai teko susidurti. Kaip pranešama, S. Kennedy Hill sirgo depresija.

Saoirse Kennedy laidotuvės

2016-aisiais ji savo mokyklos dienraščiui parašė straipsnį, kuriame išdėstė savo problemas ir netgi atskleidė, kad anksčiau mėgino nusižudyti. Rašinio tikslas buvo paskatinti žmones nevengti atvirumo psichinės sveikatos problemų klausimu. Kaip pranešė CNN, S. Kennedy Hill tėtis Patrickas Kennedy pagyrė ją už drąsą „pralaužus tylą“ dėl šiuo klausimu ir ragino visus paskaityti jos straipsnį dienraštyje „Deerfield Scroll“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)